Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.
Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.
Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.
Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Voi raspunde tuturor.
Cu drag,
Bogdan Fondrea – Dental Design
buna ziua ,
am o masea in dreapta maxilarul superior (prima de langa cea “de minte”) care se misca fara a avea carii ,iar de 5 zile ma doare la cald si mai ales la rece , durerea radiind spre gat si spre maxilarul inferior .Nu am pungi sau alte umflaturi la nivelul gingiei .Durerea vine in valuri si ma doare si cand respir pe gura .
Daca doare la cald si rece si se misca si esti sigur ca nu are carii atunci probabil e o problema parodontala care expune radacinile. Dar eu cred ca este vorba de o carie destul de mare ce poate fi vazuta pe radiografie.
asa este …am paradontoza … o s-o scot !
sarbatori fericite !
Sarbatori Fericite si Craciun mirific sa aveti si sa ramaneti la fel de bun in tot ceea ce faceti pt persoanele care va cer un sfat util,in orice problema dentara.
Multumesc mult pentru urari! Sper sa am timpul necesar sa pot ajuta cat de mult si in anul ce vine! Multumesc si Craciun Fericit! 🙂
Buna ziua. Acum cateva luni mi-a cazut o plomba destul de mare pe care o aveam la o masea. Am fost la dentist si a vazut ca maseaua respectiva se cariase pe sub plomba si ca se cariase si maseaua alaturata. Mi-a curatat pe acolo, si apoi a pus plomba. M-a avertizat ca plomba pusa la prima masea e foarte mare si ca data viitoare cand mai cade o sa trebuiasca probabil sa-mi imbrace dintele cu pivot. Acum o saptamana a inceput sa ma doara foarte tare acea masea (care avea plomba mare) si pt ca am avut probleme cu mama mea care trebuia sa se opereze de hernie de disc, m-am programat la dentist de abia vineri. Doctora a verificat daca ma doare si alte masele/dinti lovind cu un instrument si apoi mi-a facut o radiografie. Acolo a vazut ca plomba cea mare apasa pe nerv si ca la radacina se formase o punga cu puroi. Mi-a facut anestezie, apoi mi-a drenat canalul si mi-a pus un tratament de calciu. Fiind vacanta de Craciun eu nu prea am cum sa ma mai duc la dumneaei pana pe 7 ianuarie. A zis ca daca o sa fie neaparat nevoie atunci o sa vina la cabinet, dar n-as vrea sa-i cer asta daca nu stiu sigur ca ceva nu e in regula. mi-a prescris un antibiotic, amoxicilina 500 o data la 8 ore timp de 5 zile si ketonal pt durere. dupa asta am plecat acasa. Ajunsa acasa, efectul anesteziei incepea sa treaca si a inceput sa ma doara groaznic de tare. Am inceput tratamentul cu amoxi si ketonal, dar observam ca la nici 6 ore dupa ce luam ketonal mi se umfla iar obrazul, se inrosea putin, si se incalzea si incepeau iar durerile. Am sunat-o de dimineata pe dna doctor si am intrebat-o ce e de facut si mi-a spus sa umblu cu o scobitoare la pansamentul cu calciu pe care mi l-a pus, pentru ca puroiul sa poata sa curga si ca ar tb sa fiu bine, dar daca mai am probleme sa o sun. am facut asta. nu ma mai doare asa de rau, pot sa spun chiar ca durerea de masea a scazut considerabil acum dupa doar cateva ore… doar ca mai am inca obrazul putin umflat si inca doare putin atunci cand il apas. Intre timp am cumparat si apa de gura parodontax, in speranta ca o sa-mi faca bine. Dvs ce credeti? O sa se rezolve acum ca am dat la o parte pansamentul acela? Sau or sa-mi revina durerile? Ar tb sa o rog pe dna doctor sa ma mai vada o data si in vacanta pana pe 7 ianuarie?
Ar trebui facut tratamentul de canal. Deocamdata nu e facut.
Salut
Ma numesc Robert si de 3 saptamini iau fiole de fier pentru un inceput de ulcer.
Problema este ca MI-SAU inegrit dintii si nu se ia . Exista vreun mod prin care pot sai albesc ? Sau cind termin tratamentul o sa imi treaca ?
Multumesc cu stima
Hmmm…
Robert,
Imi poti spune despre ce suplimente e vorba?
Eu iau Ferrum Hausmann si pe prospect se mentioneaza in mod explicit ca NU pateaza dintii.
Multumesc
Cand termini tratamentul poti sa iti faci o programare pentru igienizare si poate, daca e nevoie, pentru o albire.
Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti opinia dvs in legatura cu un tratament care mi s-a aplicat la un molar de 6 ani.
Initial: coroana gaudent de 10 ani.
Urmat: indepartare coroana, retratament canale, slefuire cu prag, alungire coronara, inca un pic de slefuire doar palatinal, amprenta, proba si cimentare. Rezultat: coronita deasupra gingiei pe partea vestibulara cu cca 1-2mm. Pe palatinal este si mai sus dar acolo nu se vede.
Explicatie primita: s-a retras gingia si nu se poate face altceva.
Senzati mea este ca era loc ca medicul sa mai coboare cu pragul pe vestibular insa s-a grabit ca deh vin sarbatorile si a iesit asa. Care este opinia dumneavoastra?
Multumesc
Pentru estetica se recomanda ca pragul sa fie la 0,2 mm sub gingival, asadar ampentarea se face la o anumita perioada de timp dupa alungirea coronara, pentru a permite gingiei sa se stabilizeze si in functie de ea sa s faca slefuirea. Din punct de vedere al igienizarii este mai bine ca pragul sa fie la nivelul gingiei sau usor supragingival ( pe partea palatinala eu prefer sa il fac asa).
Buna seara!
Pentru a verifica daca o obturatie de canal a fost corect realizata este de ajuns o radiografie retroalveolara sau imi trebuie alta? As vrea sa verific cat mai in detaliu corectitudinea sigilarii canalelor deoarece am banuiala ca nu au fost curatate corect si ca au mai ramas filamente de nerv. Aceste resturi necuratate complet se pot observa pe radiografie?
Ti-am raspuns deja. 🙂
Buna seara!
Pentru a verifica reusita unei obturatii de canal e de ajuns o radiografie retroalveolara? Mi-as dori una cat mai in detaliu, special pt. a verifica aceste canale, nu si alte anomalii ale dintelui. Ce tip de radiografie e indicata? Am banuiala ca nu au fost curatate complet si ca au ramas filamente de nerv. Se poate verifica pe radiografie si prezenta acestor resturi? Va multumesc!
Nu e suficient o radiografie dar poate da informatii destul de bune. Nu se pot vedea nervi, dar daca citesti numeroasele articole de pe blog despre tratamentele de canal, te vei lamuri complet.
Buna ziua,
Am fost la dentist pentru o obturatie de canal la un molar. Anestezie, tratament pe canal, spalaturi, plomba temporara. Dupa doua zile, timp in care m-a durut cand muscam pe acel molar, m-am intors. Din nou, spalaturi si tratament pe canal. Din cele 3 canale, pe unul simteam o intepatura puternica cand introducea acul.
Doamna doctor mi-a mai pus o plomba temporara, si mi-a zis sa vin a doua zi. Intre timp, toata noaptea aceea am avut dureri groaznice, de data asta nu numai la contact. Am fost la cabinet, din nou simteam acea intepatura foarte puternica pe unul dintre canale. Mi s-a spus ca canalele sunt curate, nu mai sunt resturi de nerv pe ele.
Mi s-a spus ca am o infectie “la capatul canalului”, si mi s-a recomandat antibiotic si antiinflamator. E totusi posibil sa fi ramas vreun filament de nerv pe canal? Cum se poate sti sigur? De ce, daca exista o infectie, nu am simtit nimic pana atunci la acea masea?
Va multumesc,
Stefan
Daca tratamentul s-a facut corect asa ceva nu pre trebuia a se intample.
Am o masea tratata pe canal acum 6 ani cu o plomba foarte mare care a cazut recent. M-am dus la alt dentist sa imi refaca maseaua cu pivot metalic si coroana, si vroiam sa refaca si tratamentul pe canal deoarece pe radiografie se vedea ca pasta nu ajungea la capatul canalelor. Dentistul mi-a spus ca obturatia nu este realizata cu un material clasic si nu au fost folosite conuri de gutaperca, a incercat sa dezobtureze si n-a reusit, imi curgea sange inauntrul maselei desi nu intrase decat foarte putin pe canale. Concluzia a fost sa nu dezobtureze, sa umple cavitatea cu un ciment si sa faca o coroana fara pivot (nefiind niciun canal liber in care sa se ancoreze pivotul) pe care sa o cimenteze provizoriu. Acum ma doare aceasta masea si eu nu consider ca aceasta ar fi cea mai buna solutie, de aceea doresc sa cer parearea unui doctor avizat.
Va multumesc
Cred ca s-a perforat radacina intr-un loc gresit. Daca e asa s-ar putea sa pierzi dintele.
eu mi-am scos un dinte sambata trecuta ier acuma se aduna mancare si are un miros neplacut , ce sa fac sa pastrez locul curat , in cat timp mi se vindeca locul (gaura) , cum sa scap de mirosul neplacut ( am incercat cu apa de gura si pasta de dinti nu merge )
In maxim o saptamana ar trebui sa fie ok, dar dupa ce spui probabil s-a infectat. Trebuie sa te vada un medic.
la vreo 3 dinti din partea de jos am observat ca gingia este mai retrasa decat la ceilalati 3 simetrici, am simtit si o usoara durere ce se poate face? gingia isi revine?
Depinde de cauza, se poate sau nu remedia situatia. Nu pot sa imi dau seama care e cauza fara sa te vad.
Buna seara.O sa incerc sa-mi prezint cat mai pe scurt problema.In luna iunie mi-a fost descoperita o carie destul de mare la un premolar de jos care nu durea dar nici nu se vedea. Medicul respectiv a ales varianta tratamentului de canal si montarea unui pivot in vederea realizarii unei coronite. Dupa punerea pivotului maseaua a ramas sensibila la percutie. Pt ca nu se ameliora sensibilitatea la percutie si pentru ca, coronita de portelan iesise total inestetica, la 6 saptamani de la tratamentul de canal am ales sa consult alt dentist. Acesta a decis ca tratamentul a fost facut incorect si a scos pivotul refacand tratamentul de canal. Maseaua a ramas sensibila la percutie in continuare, am facut si infectie si a trebuit continuat tratamentul cu hipoclorit.Cum inchidea maseaua cu con de gutaperca si o cimenta cum incepeau durerile si la premolar si radiau si la canin si la celalalt premolar. Asa ca am mai stat o vreme, vreo 2-3 saptamani doar cu antibiotic aplicat in masea si pansament. In cele din urma mi-a repus pivotull acum 10 zile si ma doare la percutie si premolarul cu pricina si caninul si premolarul al doilea. Durerea e suportabila si mai cedeaza in intensitate cu Nurofen. Acum nu stiu ce sa fac sa mai astept cum zice medicul sau ar trebui sa caut un altul (ar fi al treilea).Sunt total ingrijorata ca pt o masea care nu m-a durut o clipa pana la descoperirea cariei ma chinui si stau pe drumuri de 6 luni, nu mai vorbesc de bani si de faptul ca stau stirba.Va multumesc si astept sfatul dumneavoastra.
Probabil ca nici acum tratamentul de canal nu a dat rezultate. Citeste pe blog numeroasele articole despre tratamentul de canal.
buna seara!as avea si eu o problema.in partea de sus,dreapta dupa canin,adica in spatele caninului mi s-au rupt amandoua maselele,am mai ramas doar cu niste mici cioturi“,dar urmatoarele doua sunt bune.se poate sa imi faca 2 coroane fara sa imi pileasca caninul din fata,incercand sa se lege doar de maseaua din spate?
buna ziua.coroanele dentare sau puntile se pot face fara anestezie? sunt tratamente dureroase? se pot face in timpul sarcinii?
Coroanele se pot face, dar slefuirea dintilor (daca sunt vitali) sau tratamentele de canal nu se pot face fara anestezie. Se pot face si in timpul sarcinii.
Nu se poate asa cum ai zis. Poate radacinile ala pot fi salvate si facute coroane pe ele. Sau implanturi in locul lor.
Buna ziua,
De curand mi s-a realizat o coroana dentara care nu are punct de contact cu dintele vecin.Se poate remedia cumva situatia?Sau singura solutie este refacerea coroanei?
Multumesc
Cel mai probabil trebuie schimbata coroana.
Buna seara
Va stanjenesc iara cu o intrebare.Referitor la durerea pe care o simteam poate fi si de la neapdatarea lucrarii coronitei?Acum au aparut dureri si din senin nu doar la masticatie si cireasa de pe tort este ca a inceput sa aiba un mic joc lucrarea dupa doar doua zile.Imi vine nici sa-i mai calc pragul doctorului la cabinet doar ca ma costat ceva bani si daca a gresit(e omeneste)macar sa recunoasca si sa repare greseala.Ce ma sfatuiti?
Cu stima
Clar ca trebuie sa mergi la dentist. Nu e ok asa.
buna ziua! vreau sa va intreb care este mai eficienta.pasta cu,sau fara fluor? am inteles ca sunt diverse controverse pe tema aceasta.eu mi am cumparat de cateva zile o pasta fara fluor dar totusi as vrea sa stiu si parerea dumneavoastra,va multumesc mult!
Cel mai important aspect este tehnica de periaj, nu tipul de pasta. Poti folosi de care vrei.
Buna ziua. De vreo 3 sapt incoace cu pauza de cateva zile sa zic,ma doare f tare un dinte. O masea din dr sus, mi s-a spart, nu era plombata nu nimic, era dinte bun sa zic asa si presupun, ca am avut vreo carie acolo care a dus la spargerea maselei. Ideea este ca imi intra mancare acolo si automat ma doare. De ieri am inceput sa iau antibiotic oxacilina mai exact,deoarece ketorolul nu isi mai facea efectul. Daca ieri am simtit o ameliorare de cand luam antibiotic, acum am luat iar deoarece iau la 6 ore, si ma doare 🙁 ce sa fac? cand ies din casa,fara fes si vata in urechi sunt moarta si tot ma ia durerea. O fi oare curent? sau vreo infectie? Ce ar trebui sa fac? Sa am duc la dentist? imi e ca o sa ma coste o groaza…mai am si o plomba sparta si niste carii, pt ca m-am convins ce fac cariile netratate.Multumesc!
Nici antibioticele (pe ansamblu mai mult rau faci) nici vata in urechi nu te vor ajuta. Trebuie sa mergi la dentist.
Buna seara! Cu scuzele de rigoare pentru ca va solicit un raspuns in weekend, am urmatoarea problema: primul molar din stanga jos a avut un pivot cu coroana pus acum vreo 16 ani. Mi-a cazut pivotul acum 2 saptamani, fara nici un preaviz. Am fost la stomatolog dar, pentru ca s-a suprapus inca o problema la un molar dreapta sus care a necesitat extractie, molarul cu pivotul cazut a ramas deschis pana acum 2 zile. Joi mi s-a lucrat pe el si situatia e cam asa: 3 canale, pe doua s-a curatat si bagat con, al treilea canal are un ac rupt acolo de acum 16 ani cand s-a pus pivotul. S-a incercat scoaterea acului, n-a mers inca si s-a amanat pentru luni, cand va incerca din nou. Se pare ca e si o reactie apicala.
Acum problema e ca imediat dupa ce s-a lucrat pe masea, m-a deranjat. Am zis ca a fost traumatismul aferent “forajului”. Ieri nu m-a deranjat deloc. Azi dimineata a inceput sa doara partea de maxilar de sub masea. Nu s-a umflat, dar doare continuu, ca o inflamatie. Am luat ibuprofen si durerea dispare, e prezenta doar daca apas cu mana pe zona.
Nu va intreb ce poate fi, banuiesc si eu ca s-a reactivat infectia care era ascunsa pe la radacina. As vrea sa stiu altceva: pot incerca sa scot plomba provizorie de acolo? Cat n-a fost acoperita maseaua, a fost bine-mersi, fara durere. In 16 ani am avut 1 singur abces la ea, acum 6-7 ani, care a spart prin gingie si pe urma m-a lasat in pace…probabil pana acum.
Va multumesc anticipat pentru orice sfat.
Cam tarziu vine raspunsul meu… Daca se umfla si doare poti scoate plomba provizorie, dar, cel mai bine e sa vorbesti cu dentistul tau.
Nu-i nimic, intre timp am citit alte raspunsuri date de dumneavoastra si am decis intradevar sa indepartez plomba provizorie. M-am chinuit putin pentru ca nu prea stiam ce fac, dar durerea a cedat aproape imediat ce am reusit sa scot pansamentul de acolo.
Azi am fost la stomatologul meu si din pacate nu mai poate face nimic pentru maseaua asta. Asta este… Cum spuneti si dumneavoastra, nu le poti castiga pe toate…
Buna ziua
Am mai trimis un mesaj ieri care nu-l regasesc pe bloq,daca ma repet imi cer scuze.
Problema mea este despre o coroana dentara pusa in cursul zilei de ieri la pranz mai exact si aseara in timpul mesei am simtit dureri la masticatie nu foarte mari dar deranjante si acuma simt parca ceva imi strange maseaua.Este normal asa ceva sau nu?Mentionez ca dintele nu este devitalizat.
Va multumesc
Doar acum am raspuns.
as avea si eu o intrebare pentru dumneavoastra domnule doctor…cand eram mai mica mi am spart dintii din fata ,ulterior mi i-am imbracat ,lucrarea a durat cam 8 ani de zile dupa care am hotarat sa imi pun o lucrare facuta din portelan .Faceam infectii repetate la radacina dintelui si din cauza aceasta doamna doctor mi a recomandat sa mi schimb lucrarea .Mi a fost tratata infectia au fost facute inclusiv radiografii inainte si dupa tratamentul propriu zis, insa acum implinesc aproximativ un an de cand nu am avut nici o problema cu dintii iar durerile au inceput sa apara .Gingia este mai inchisa la culoare si pare putin umflata .Ce s ar putea face in acest caz ?M am saturat sa mi se scoata mereu lucrarea (un procedeu f dureros)sa mi se trateze infectia si peste un timp sa imi apara la loc.As fi foarte incantata daca m ati putea lamuri .Va multumesc!
Problema e de la baza, pentru ca tratamentelele nu au dat rezultate. Asa ca daca te-ai saturat sa tot refaci lucrarea, iti recomand sa gasesti un medic bun ce sa o ia de la baza.
Buna seara
Astazi la pranz mi s-a pus o coroana dentara,seara cand am mancat ma durea nu foarte tare dar neplacut la masticatie(de ex. la o coaja de paine necrocanta).Este normal sa doara si cam cat timp?Mentionez ca dintele este vital.Va multumesc
Nu e normal. Posibil sa fie o afectare a nervului.
Va multumesc pentru raspuns si va doresc un sfarsit de saptamana placut.
PS.
Deci ma pot astepta la gaurirea lucrarii cat mai curand pentru tratament pe canal?
Si daca este vorba de pulpita este vina medicului ca nu a pus provizorii pana la terminarea lucrarii?
Nu se recomanda sa se gaureasca lucrarea, se taie si se arunca si apoi se face tratamentul de canal.
Pulpita se poate face de la cimentare, de la adaptare deficitara… de la lipsa unei lucrari provizorii… de la mai multe.
Buna ziua!
Am facut o infectie la un dinte din fata si am facut tratament pe canal aproape 2 luni. La inceput m-am umflat la jumatate de fata pana la ochi, mi-am scos pansamentul si au urmat cele doua luni de schimbat medicamentul saptamanal. Am luat antibiotic si antiinflamatoare, am stat cu gheata, etc. Intr-un tarziu m-am dezumflat si doamna doctor a considerat ca putem face obturatie de canal. Cand a facut nu m-a durut nimic la radacina. Dupa o saptamana am fost sa imi puna plomba, totul bine, dar dupa doua zile am inceput sa simt ca ma tine ceva cand zambeam si am constatat o mica umflatura sub buza, la baza dintelui. pana la programarea la dentist, am inceput sa simt umflatura mai sus, in dreptul nasului. La stomatolog am facut radiografie si s-a constatat ca dintele s-a vindecat bine, dar ca obturatia a depasit radacina. Mi-a deschis dintele si a inceput iar sa curete cu acul, mi-a pus un medicament sa inmoaie pasta de la obturatie si am revenit dupa cateva zile (azi), unde a facut la fel. In timpul asta ma tot umflu, incet dar sigur, cu tot cu antiinflamatoare. Mi-a spus ca e normal, ca medicamentul lupta cu inflamatia de la radacina si sa am rabdare, dar am obosit psihic cu toata povestea asta, mi se pare ca ceva e in neregula. E adevarat ca sunt si paranoica de felul meu, dar e normal ceea ce se intampla, sa ma tot umflu si ea sa imi tot puna medicamente pe canal? Multumesc!
Citeste pe blog articolele despte tratamentele de canal. Iti recomand sa te vada un endodont, sau un medic cu experienta in tratamentele de canal.
Buna seara! Am si eu o problema, domnul doctor…dupa obturarea canalelor la o masea din parea de sus m’am umflat foarte rau, ca la o infectie. Am fost astazi la doamna doctor si mi’a recomandat o radiografie, iar dupa ce a citit’o a spus ca nu e infectie doar ca a mers prea mult cu obturarea unuia dintre canale si sa stau linistita ca se trage, doar ca asa reactioneaza corpul meu la medicamentul respectiv. Mi’a recomandat antiinflamatoare si comprese. Nu stiu cat de linistita sa stau pentru ca ma cam sperie cat e de inflamata e toata partea dreapta, de la ochi pana la gat. Care ar fi solutia, ce sa fac? Va multumesc frumos!
Pare destul de grav, si un cel mai rau caz e posibil sa pierzi dintele. Nu cred ca ai nevoie de medicamente, trebuie sa te vada un medic cat de curand.
Buna ziua!
In ultimul dvs. articol mentionati ca succesul unui tratament endodontic depinde si de forma si arhitecura canalelor radiculare. Eu azi am fost la a-2-a programare pt. un tratament de canal la un molar si dl. doctor a avut ceva probleme mai intai in depistarea celei de-a treia radacini, si apoi in curatarea ei. In momentul introducerii acelor mici conuri care absorb umiditatea dupa cum mi s-a explicat, canalul cu probleme sangera. Nici dupa alte interventii nu prea s-a rezolvat. Va fac un scurt rezumat al vizitelor mele la dl.dr. de pana acum:
prima sedinta – a frezat putin apoi a pus un pansament ca sa omoare nervul;
a-2-a sedinta cea de azi, dupa 10 zile de la prima – a scos pansamentul, a mai frezat ceva pe-acolo, a depistat canalele, si a introdus niste ace pe ele, mi se pareau zimtate, si facea miscari de dute vino ca sa le curete. Pt. ca cel de-al treilea canal avea probleme, dl. dr. a ajuns sa foloseasca ace pt. largire din ce in ce mai groase, iar acul tot nu avea o miscare lejera, dar dansul a afirmat ca a extras si ce mai ramasese viu. Intr-un final mi-a pus un pansament cu hidroxid de ceva pana data viitoare cand va obtura canalele. Mi-a dat si trimitere pt. o radiografie retroalveolara 46. Intrebarile mele pt. dvs. sunt urmatoarele:
1) canalele astea pot fi largite asa fara nicio grija, nu trebuie mentinuta cat de cat forma initiala? s-a insistat f. mult pe cel de-al treilea
2)am mai vazut niste filmulete cu extragere de nerv, nu stiu cat de corecte sunt. De ce a fost necesar sa omoare nervul mai intai si nu sa anestezieze zona si sa-l extraga direct? Mentionez ca nu era afectat, dl doctor a ales sa-l extraga pt. a trata caria care ajunsese destul de profunda, dar nu aveam vreun abces, inflamatie sau altceva.
3) nu a folosit diga ci niste tampoane de vata, diga se foloseste numai la obturatia propriu-zisa?
4) Dl. doctor mi-a spus ca dispozitia canalelor mele e putin neobisnuita si ca mai sunt si curbate. In ce fel conteaza aspectul asta al formei si arhitecturii de care ati mentionat si dvs?
In speranta ca nu v-am agasat prea rau va multumesc anticipat!
1 – se pot largi in limitele datelor din literatura
2 – se anesteziaza intai.
3 – diga este cam obligatorie
4 – conteaza dar se poate rezolva
Sunt multe articole despre tratamentul de canal aici pe blog.
Buna! Am o masea care a fost plombata, iar plomba fiind mai adanca s-a rupt din ea pe partea din interior, vertical…am fost la dentist care a zis ca trebuie sa taie din gingie sa vada cat de adanca e fractura. Asta a si facut! A ajuns la os, dar mi-a zis ca s-a sfatuit cu mai multi colegi si mi-a zis ca e foarte complicat de facut o coronita… 🙁 Nu mi-a spus motivul pt care nu s-ar putea face! Eu mai am si un stift in acel dinte… Care e parerea dvs? Pe radiografie nu se vede fractura!
Fara sa vad nu ma pot pronunta.
Buna ziua
As avea si eu o intrebare.
Acum un an si jumatate am fost la stomatolog cu o carie “intre dinti” undeva pe partea stanga sus. Caria cu pricina evoluase destul de mult ( fiind si practic invizibila direct ) dar din cate am inteles totusi nervul nu fusese afectat desi caria ajunsese destul de aproape. Mi s-a aplicat atunci o plomba, si d-na doctor a specificat ca e bine sa urmaresc in saptamanile urmatoare daca apar dureri si in caz de ceva sa revin. Nu a fost cazul chiar deloc.. Peste vreo 3 luni insa.. odata cu primele semne ale iernii a aparut un disconfort in zona aceea ( ca un soi de mancarimi ) nu f mare dar relativ constant pe peroade de cateva ore sau chiar mai mult. Vazand ca persista m-am prezentat la cabinet dupa vreo saptamana jumate.. d-na doctor a verificat si a confirmat ca e ok… mi-a precizat atunci ca zona e ceva mai sensibila deoarece caria a fost profunda . Intr-adevar la 2-3 zile dupa vizita la stomatolog problema a disparut de la sine complet… A reapraut insa din nou peste vreo jumate de an in primavara.. la fel disconfort in zona respectiva uneori localizat alteor mai putin ( un fel de durere difuza slaba pe cap/ochi pe partea respectiva ). La fel problema a disparut de la sine dupa vreo 2 saptamani. Mergand ulterior (undeva in vara ) la stomatolog pt o carie pe partea opusa , d-na doctor m-a intrebat daca am mai avut ceva simptome cu problema respectiva.. i-am povestit.. a verificat din nou, chiar a facut si o radiografie a zonei repective dar verdictul a fost acelasi.. ca pare sa fie totul in regula.
Problema se repeta insa acum din nou aparent odata cu instalarea sezonului rece cam cu aceleasi manifestari ca si datile precedente (parca usor mai suparatoare). De mentionat ca am mai facut si alte lucrari la acelasi cabinet si intotdeauna totul a fost foarte ok.
Intrebarea mea ar fi cand ar trebui sa merg la stomatolog in situatii de genul acesta sau dupa cat timp daca simptomele persista ? ( avand in vedere ca pana acum au fost doar alarme false banui ca poate m-am alarmat prea repede )
Va multumesc mult,
Lucian
Ti-am raspuns deja. 🙂
Buna seara! Acum 3 zile mi s-a facut o extractie de molar de minte inclus, dezvoltat complet, Problema mea este ca acum, dupa 3 zile, simt ca de acolo iese o saliva care are un gust foarte ciudat si un miros urat. Nu este puroi, zona este foarte curata si arata foarte bine, sutura este si ea in regula. Nu inteleg de unde vine secretia aceea. Va fi permaneneta? Va multumesc!
Poate s-a infectat. trebuie verificat.
buna..am si eu o trebare daca ma puteti ajuta..mi s-a format o punga de puroi la o masea sus…pe gingie..pe dinafara, langa obraz, la molar..si daca se poate sa imi spuneti ce antibiotic as putea sa iau..inafara de augmentin sau ampicilina..ceva puternic special pt puroi..stiu ca mi-a dat anu trecut doctorul stomatolog un antibiotic puternic dar nu mai stiu cum se numeste.. nu ma doare deloc. M-as fi dus la dentist dar nu sunt in tara.. mentionez ca maseaua e curata, anul trecut am curatat-o si am plombat-o. Va multumesc
Nu lua antibiotice. Nu exista medicamente pentru problema ta. Ai nevoie de un tratament corect de canal.
Va multumesc. O sa merg la dentist sa vad ce pot face. Sper sa nu fie ceva rau..:)
Buna ziua
As avea nevoie si eu de o parere / un sfat de la dvs.
Acum un an si jumatate am fost la stomatolog cu o carie “intre dinti” undeva pe partea stanga sus. Caria cu pricina evoluase destul de mult ( fiind si practic invizibila direct ) dar din cate am inteles totusi nervul nu fusese afectat desi caria ajunsese destul de aproape. Mi s-a aplicat atunci o plomba, si d-na doctor a specificat ca e bine sa urmaresc in saptamanile urmatoare daca apar dureri si in caz de ceva sa revin. Nu a fost cazul chiar deloc.. Peste vreo 3 luni insa.. odata cu primele semne ale iernii a aparut un disconfort in zona aceea ( ca un soi de mancarimi ) nu f mare dar relativ constant pe peroade de cateva ore sau chiar mai mult. Vazand ca persista m-am prezentat la cabinet dupa vreo saptamana jumate.. d-na doctor a verificat si a confirmat ca e ok… mi-a precizat atunci ca zona e ceva mai sensibila deoarece caria a fost profunda . Intr-adevar la 2-3 zile dupa vizita la stomatolog problema a disparut de la sine complet… A reapraut insa din nou peste vreo jumate de an in primavara.. la fel disconfort in zona respectiva uneori localizat alteor mai putin ( un fel de durere difuza slaba pe cap/ochi pe partea respectiva ). La fel problema a disparut de la sine dupa vreo 2 saptamani. Mergand ulterior (undeva in vara ) la stomatolog pt o carie pe partea opusa , d-na doctor m-a intrebat daca am mai avut ceva simptome cu problema respectiva.. i-am povestit.. a verificat din nou, chiar a facut si o radiografie a zonei repective dar verdictul a fost acelasi.. ca pare sa fie totul in regula.
Problema se repeta insa acum din nou aparent odata cu instalarea sezonului rece cam cu aceleasi manifestari ca si datile precedente.
Vroiam sa intreb ce credeti despre aceasta problema..Poate fi o simpla nevraligie in zona respectiva datorata variatilor temperaturilor exterioare si a faptului ca zona e mai sensibila Cand ar trebui sa merg la stomatolog in situatii de genul acesta sau dupa cat timp daca simptomele persista ? ( avand in vedere ca pana acum au fost doar alarme false banui ca poate m-am alarmat prea repede )
Va multumesc mult,
Lucian
Cred ca este ceva in neregula. Trebuie facut un test de vitalitate. Cred ca totusi va fi necesar un tratament de canal.
am si eu o intrebare de o saptamana nu mai pot peria pe dinti pentru ca mi sa inflamat gingia de susu si cea de jos si nu mai pot maca nimic pentru ca cum ating un pic de gingie ma umplu de sange si sau ridicat in sus gingia spere radacina dintilor si plus ca ma dor si dinti de simt ca inbunesc si au ptins o culoare alba nu mai st roze si arata oribil
Sunt probleme parodontale destul de mari. Trebuie mers la dentist. In primul rand igienizare profesionala si important este un control parodontal.
Buna seara!
Am fost la o doamna doctor stomatolog pentru a mi curata canalele unui molar primar. À bagat acele respective,a scos nervul,apoi mi-a pus o bucatica de vata,si deasupra o plomba provizorie.Mi-a zis sa revin in caz de durere mare,daca e cv trecator sa iau un piafen ,ca trece. Nu am avut nimic pana seara. De la 23:00 A inceput sa ma doare toata partea dreapta de gura. Nustiu ce s-a intamplat,parca deodata au inceput sa pulseze toate maselele , ma sageatau pana in varful capului,urechi,etc. Am luat tador,nurofen forte,oxacilina,ampicilina,mai tot ce am gasit prin casa. Nu mi-a trecut nicidecum si nu am putut inchide un ochi toata noaptea,nici 5 minute macar. Astazi dimineata cand m-am dus sa ii zic mi-a scos plomba provizorie si mi-a zis ca nu i-a placut maselei tratamentul pus !? Mi-a pus altceva ,din cate am inteles,cu un miros si gust foarte urat,si mia zis sal tin 2 saptamani si sa revin. Intre timp a inceput sa lucreze si la ultima masea de sus,urmand tot curatat canale,etc… Observ ca simptomele noptii de ieri,incep sa apara si acuma,probabil iar nu voi inchide un ochi. Care sa fie motivul? Imi poti recomanda te rog niste pastile,somnifere,ceva sa amorteasca..nustiu,orice… ce ar putea calma durerea a jumatate de masele( ca incep toate sa doara ,nustiu din ce cauza..,ca si cum m-ar fi tras curentul).
Citeste aici pe blog numeroasele articole despre tratamentele de canal. Ai nevoie de un tratament corect.
Am citit intr-o carte (numita “Alimente si remedii naturiste impotriva cancerului”, despre mercur si Boala Alzheimer. Mai concret, se vorbeste despre cat de toxic este amalgamul de mercur din plombe pentru organism si ca aceasta “toxina” este cauza Bolii Alzheimer. Intr-o plomba din amalgam de mercur se gasesc 50% argint si 50% mercur. Acesta reactioneaza chimic in gura si produce vapori de mercur care intra in sange si urca si la creier, distrugandu-l.
Sotia mea are Alzheimer si in gura are vreo 4 plombe cu amalgam de mercur. Am nevoie de un medic stomatolog cu experienta, daca-i posibil in Constanta, pentru a elimina aceste plombe.
De asemenea, as prefera sa fie un medic deschis, care sa accepte ca mercurul este foarte toxic si ca este o crima sa-l folosesti.
Pentru ca sotia are asa o boala si nu prea deschide gura la comanda, ca un medic stomatolog sa poata lucra in voie ar fi nevoie de anestezie generala.
Dar trebuie gasit un medic care sa si stie cum sa inlature plombele fara sa-l imprastie in toata gura. Trebuie sa ia doua masuri de precautie:
1. Sa foloseasca oxigen in timpul procedurii, care ne asigura ca respiram oxigen pur si nu vapori toxici de mercur.
2. Sa foloseasca un baraj de cauciuc care sa previna caderea plombelor pe gat sau pe limba.
Aceasta-i durerea mea. Va multumesc daca stiti vreun asa medic stomatolog. Va multumesc.
Te rog sa postezi pe pagina “Recomanda”
Buna seara dr doctor … am si eu o intrebare la dv … in august miam imbracat 8 dinti din fata sus si de o sapt am observat k mi sa fisurat un dinte si incepe sa se “cracaneze” din ce in ce mai tare …. nu pot sa va spun k am mancat de toate ptc din meniul meu au disparut de mult : covrigei, cipsurile, crochetele… chestiile tari ptc eu ne avand o dantura buna nu leam putut manca….
Intrebarea mea este urmatoarea eu acum daca ma duc inapoi la doctor mil cimentuieste? ptc daca mi-ar da jos ar insemna sa dau alti bani ca sa mii imbrac pe toti degeaba…. dv c spuneti … v multumesc
Probabil trebuie refacut de la inceput.
Buna seara ,
Va pot trimite o panoramica pe mail cu rugamintea recomandarii unui plan de tratament?
Multumesc !
Discutia cu planul e complexa… Ideal ar fi fata in fata.
Buna seara. V-am trimis pe email 2 radiografii cu intrebarile referitoare la un molar: este infectie la radacina/ e nevoie de rezectie apicala, poate fi salvat molarul si pusa coronita pe el (va fi destul de rezistent in timp)? E corect tratamentul de canal pentru premolar? Va multumesc pentru efortul depus pentru a ne ajuta!
Imi pare rau dar imaginea cu radiografia nu imi permite sa vad mai nimic. E prea inchisa la culoare si nu se observa suficient cat sa ma pronunt.
salut! Ma doare o masea care tocmai a fost curatata si plombata, dar nu ma doare normal, ma doare cateva secunde inceteaza cateva secunde si tot asa…ce cauza ar putea avea?
Probabil trebuie retratata.
Buna ziua! M-am prezentat la stomatolog pt. tratarea unei carii la un molar din dreapta jos. Puteam sa vad si eu cu ochiul liber ca este vorba de o carie, insa nu durea la rece, cald, curent, atingere etc. Doar la frezare se simtea ceva, dar nu f.tare, era o durere chiar tolerabila. Dl. dr. a decis ca ar fi bine sa extraga nervul, lucru care l-a si facut. Nu sunt insa f. convinsa ca se impunea treaba asta atata vreme cat nu ma jena in niciun fel. Mi-as dori sa stiu parerea dvs. astfel ca va adresez urmatoarele intrebari:
1. se putea face ceva sa fie conservat nervul sau presupunea prea multa bataie de cap pt. tanarul medic?
2. o masea devitalizata se mai hraneste prin ceva daca nu mai are nerv?
3. dansul mi-a explicat in linii mari ce urmeaza sa faca mai departe, a mentionat de umplerea canalelor dar n-am auzit nimic de niciun pivot de sticla, informatie pe care am gasit-o in schimb in unul din articolele dvs – se pot obtura canalele fara sa fie nevoie de pivot de sticla?
4. daca tot s-a ajuns la extragerea nervului, ce m-ar impiedica sa extrag cu totul o masea practic moarta, si sa nu optez pt. un implant? As avea cel putin siguranta ca peste cativa ani nu se complica, pt. ca din cate am mai citit in articolele dvs. o lucrare de canal proasta se poate lasa cu radacini neobturate complet etc. De ce as alege pastrarea unui ciot de masea si fara nerv, si cu plomba, in locul unui implant?
Va multumesc!
La frezare nu trebuia sa doara, se face anestezie.
1 – fara sa vad o radiografie initiala imi e greu sa spun
2 – da. nervul e necesar in procesul de formare a dintelui. Asa ca si tratate pe canal corect, dintele e ok.
3 – pivot de fibra de sticla, nu de sticla. Acesta nu e necesar in tratamentul de canal, el e folosit dupa ce tratamentul de canal e facut, pentru a ancora o obturatie si a da rezistenta dintelui
4 – un dinte tratat corect e pe viata, un implant nu e pe viata.. un dinte fara nerv nu e mort.
Buna ziua,
In urma cu doua zile mi-am imbracat ultimele patru masele din partea stanga de jos cu portelan, dar cand am ajuns acasa am constatat ca sunt mult mai galbeni decat restul danturii si pe langa asta maselele sunt rotunde fara nici o striatie (ca niste boabe de fasole). Intrebarea mea este daca spun doctorului nemultumirile mele, s-ar putea face ceva?sau trebuie refacuta lucrarea si asta insemnand ca cineva trebuie sa o plateasca.
Mutumesc anticipat
Trebuie refacuta lucrarea.
Mi-am pus o coroana din ceramica pe soport metalic dar nu prea pot musca pe ea. Care ar putea fi cauza?
In ce fel nu poti musca pe ea? Nu inteleg.
buna ziua,
acum 2 saptamani am fost la dentist pt curatarea catorva dinti si implicit plombarea lor, tin sa va spun ca nici un nerv nu a fost scos.
de cateva zile, un incisiv central care este stramb(peste un alt incisiv) fiind polmbat pe ambele parti a inceput sa ma doar destul de tare. medicul spunea ca s-ar putea sa ma mai doara din cauza miscarii dintilor. vreau sa stiu daca este normal sa am o durere de atatea zile (3) si daca trebuie sa ma prezint din nou la dentist sau doar e un lucru normal.
Multmesc anticipat,
O zi buna!
Cred ca ar trebui sa mergi iar le medic.
Buna seara. Am o mica problema din punct de vedere estetic. Cei doi dinti din fata sunt strambi( incalecati,mai pe romaneste) si sunt “crestati” in partea de jos,sper ca intelegeti la ce ma refer. In plus,nu mi-au crescut premolarii,iar caninii sunt drepti,dar au forma aia care te duce cu gandul la vampiri. E un mare complex pentru mine si nu stiu la ce solutie sa apelez. Daca imi pun aparat dentar nu rezolv decat mica problema cu cei doi dinti strambi. Dar pe mine ma intereseaza mult daca exista un procedeu sigur prin care mi-as putea ajusta forma.
V-as ruga din suflet sa imi dati cat mai multe detalii. Multumesc anticipat!
Forma o poti modifica doar cu fatete sau coronite, adica slefuind dintii. Asta inseamna ca ei vor fi afectati, integritatea lor fiind sacrificata. Astfel se poate corecta si pozitia lor. Aparatul modifica pozitia astfel incat o eventuala modificare ulterioara a formei sa fie minim invazaiva. Eu as opta pentru un aparat, avand in vedere ca la final doresc si modificarea formei. Si… La final sa nu necesite modificari asa mari incat sa fie nevoie de coronite sau fatete.
Mai poti vedea Lumineers, fatetele fara slefuire dar trebuie vazut daca pe cazul tau pot fi folosite.
Buna seara,
In luna august mi s-a facut extractia unei masele din mandibula inferioara deoarece aveam dureri foarte mari .Durerea nu a disparut deloc dupa extractie si dupa 10 zile am mers la medic si m-a chiuretat.A disparut durerea, am asteptat 3 luni si apoi m-am prezentat pentru un implant pe data de 19 noiembrie 2012.
Dupa introducerea implantului mi-a reaparut durerea aceea ingrozitoare din vara.Dupa 7 zile de la implant medicul mi-a scos capacelul, a curatat ceva acolo, dar degeaba,a doua zi durerile erau si mai mari .Mi-a scos implantul, m-a chiuretat din nou , dar durerile continua ,sunt din ce in ce mai mari , am luat 20 de pastile de Ketonal ,de aseara iau si antibiotic.Astazi am decis sa fac o radiografie panoramica, am mers la medic , iar m-a curatat, a folosit si o freza, a zis ca n-o sa ma mai doara..Dar pe mine ma doare incontinuare, nu rezist fara Ketonal, am luat si cate 2 tablete odata, caci e ceva insuportabil. Nu stiu ce sa fac si cui sa ma adresez , caci durerile m-au vlaguit.Mentionez ca am 45 de ani, mai am un implant pus in urma cu 2 ani, care nu m-a durut absolut deloc.(maseaua extrasa se afla in partea dreapta jos, 4 cu 4 , asa mi-a spus medicul sa spun la radiografie)
Va multumesc din suflet daca ati putea sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea.
Dana M.
Imi poti trimite sa vad radiografia? M-ar ajuta mult pentru a da un raspuns.
Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari cu privire la fatetele LUmineers.
1. Daca am plombe pe dintii frontali, si imi pun Lumineers, in cazul in care va trebui vreodata intervenit la o plomba (schimbat-daca trec niste ani si este nevoie, sau o carie) cum se procedeaza daca as avea Lumineers? Se scot si se pun dupa aceea la loc?
2. fatetele Lumineers protejeaza dintii de carii viitoare?
3. Fatetele Lumineers se pot pune si pe spatele dintilor, cat si pe fata?In ideea de a proteja plombe existente si dintii de eventuale carii daca ar fi vreodata cazul.
Va multumesc!
1- se pot pune fatele Lumineers si pe dintii cu carii, daca sunt tratati in prealabil, nu peste carii. Sub fatete nu apar alte carii daca se respecta procedurile. Daca pe langa plombele vechi de pe langa fatete apar carii, in functie de priceperea medicului, se pot menaja fatetele. Ele nu se pot da jos decat taiate. Asa ca nu se pot reaplica.
2 – Intr-o oarecare masura da.
3 – Fiind o procedura estetica se realizaza doar pe fata vizibila. Fatete si pe o parte si pe alta inseamna coronite.
Oare de se se inegereste gingia deasupra lucrarii dupa o anumita derioada de..ani? un prieten a patit si acuma observ ca si gingia mea incepe sa-si schimbe culoarea:(
Din cauza metalului din coronite si a slefuirii ce nu a dat rezultate.
Buna ziua,
In urma unei sinuzite maxilare odontogene am ramas fara molarii de sus pe partea stanga, iar molarul de pe mandibula a urcat pana a ajuns sa atinga gingia de sus. Pentru a nu rani gingia, s-a pilit respectivul molar mandibular. A doua zi dupa pilirea molarului cred ca m-a tras curentul si am simtit o sensibilitate si o senzatie de rece la respectivul molar si un ganglion inflamat. Am fost la stomatolog, s-a devitalizat maseaua, dar la a doua sedinta cand trebuia sa obtureze canalele , pe unul din canale cand intra cu acul la radacina durea foarte tare, cu tot cu anestezie. Cu toate acestea doctorita a obturat canalele, pe canalul cu durere obturatia fiind facuta partial, cam pana unde nu durea. O luna am stat asa, insa sensibilitatea de la maseaua respectiva nu a trecut…am fost din nou la doamna doctor, dansa m-a trimis la o colega de a ei, specialista in endodontie. Aceasta din urma a intrat din nou pe canale,a obturat canalele cum trebuie, de data aceasta nu a durut deloc cand s-a intrat pe canalul partial obturat. Problema este ca de atunci am dureri foarte mari, au trecut deja 3 saptamani si doare groaznic, maseaua o simt amortita, rece, la atingere simt ca niste curenti electrici si un gust de metal in gura. Ma doare si capul uneori, cateodata si limba o simt ciudat. Am luat algocalmin, fasconal, nurofen…insa tot doare.
Ce imi recomandati sa fac ? Multumesc mult.
Probabil si acum trebuie refacut tratamentul. Medicamentele nu vor rezolva problema. Trebuie sa te vada un medic ce poate realiza un tratament corespunzator. Citeste mai multe despre tratamentele de canal, auci pe blog. Sunt multe informatii.
Buna dimineata,
Unde va pot trimite radiografia cu molarul respectiv ? Imi puteti da o adresa de mail, sau o alta modalitate ?
Durerile sunt mai mici de cateva zile , sper ca este un semn bun acesta.
Multumesc.
Poti sa o incarci pe un site de gazduire si sa postezi linkul sau pe mail la office@dentaldesign.ro, cu expicatia ca e de pe blog si cu ce s-a intamplat sa stiu a cui e radiografia.
Buna seara!
Va multumesc pentru raspuns, am hotarat sa schimb medicul si mi-am facut deja programare la alt cabinet. Dna. de la front desk mi-a spus ca pentru cele 3 carii pe care trebuie sa le tratez (mentionez ca nu f. mari, si fara complicatii), nu va fi suficient timp intr-o singura sedinta.
Daca sunteti amabil, as dori sa va intreb cam cat se presupune ca ar dura tratarea unei carii simple, nu foarte adanci? As dori sa va mai intreb si ce tip de radiografie este necesara pt. montarea unui aparat ortodontic. O pot folosi pe cea pe care am facut-o deja in vederea tratarii cariilor- cea panoramica sau trebuie alta mai specifica?
Va multumesc!
O carie se face intr-o sedinta. Uneori se pot plomba 3, 4, 5 dinti in aceasi sedinta fara probleme. Poti folosi panoramica ce o ai si va mai trebui o radiografie de profil.
Buna seara..am si eu o problema, am facut anestezie am devitalizat un PM inf si la a 2-a sedinta dintele doare..chiar si dupa anestezie strong…
Am pus caustinerf…acum astept…ce ar fi de facut?
Ce dinte este? Nu reusesti o tronculara? Eventual completat cu plexala, intraligamentara… Ar trebui sa functioneze.
buna ziua!
Ma scuzati pentru deranj, am o nelamurire si as dori daca se poate sa imi dati cateva detalii despre materialul dintilor, care sunt diferentele dintre aceste materiale.
Vreau sa imi pun dinti de sus, din ce material imi recomandati, as vrea daca se poate sa fie albi sa fie accesibil la pret. multumesc anticipat!!!
Materialul cel mai bun este ceramica integrala, estetica, biocompatibila… Dar nu e ieftin. 🙂 Cel mai important e sa alegi un medic bun, muuuult mai important decat un material excelent.
Buna! acum 3 zile am simtit ca ma doare gingia, era inflamata iar durerea iradia spre gat si ureche. Ieri am fost la stomatolog si a indepartat portiunea de gingie care impiedica cresterea molarului de minte. Problema este ca am in continuare ganglionul inflamat la gat,e normal?
Da, nu trece instantaneu. Dar, va trece. De obicei molarul trebuie extras pentru ca altfel sunt sanse mari sa reapara aceasi problema.
Buna seara ! As dori sa stiu daca clinica dumneavoastra lucreaza cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.
Casa de asigurari? Nu.