Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.
Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.
Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.
Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Voi raspunde tuturor.
Cu drag,
Bogdan Fondrea – Dental Design
Buna!
Am un implant dentar cu pivot din fibra de sticla, nu de foarte mult timp (circa o luna), care insa s-a desprins cu tot cu pivot. Ce e de facut in cazul acesta? Adica, e grav? Cumva trebuie refacuta din nou toata lucrarea sau exista vreo metoda de a-l fixa la loc?
Nu poti avea un implant cu pivot de fibra de sticla. Implantul e una, pivotul e alta. Poate ai un pivot (fara niciun fel de implant) in radacina. Daca e asa atucnti probbil trebuie reluat tot procesul, inclusiv tratamentul de canal. Citeste: https://drfondrea.ro/2009/11/pivot-fibra-de-sticla/
Bună ziua! Am un implant dentar pe maxilarul superior și azi am observat ca se mișcă puțin. E grav? Eu sunt însărcinată în 3 luni și mi e teama de complicații. Implantul īl am de aproximativ 7 luni.Care e soluția? Mâine o sa merg sa cer o programare,dar pana atunci mă interesa și opinia d-voastră. Mulțumesc!
Daca se misca implantul e grav. E infectat si trebuie scos.
Și dacă sunt însărcinată e posibil? Bebe nu va fi afectat? E infectat sau coepul nu l-a acceptat? Sunt foarte speriata acum.
Nu exista varianta perfecta. Daca chiar misca – trebuie scos.
Buna ziua
In data de 29 martie baiatul meu de 8 ani a cazut s a ales cu coroana rupta la doi incisivi superiori stomatologul mi a propus sa asteptam o luna pe urma decide planul de tratament in urma radiografiei radacina nu este afectata nu are simptomatologie testele vitale pozitive apex deschis ocoroana e rupta jumate cealalta aproape de gingie dupa 4 saptamani imi spune sa mai stam o luna defapt asteapta sa se inchida apexul pt a devitaliza si a pune pivot am refuzat scopul e mentinerea vitalitatii pulpare cred eu dar ce fac acum are nevoie de coafaj pulpar nici nu stiu direct sau indirect sau doar reconstructie va tine oare reconstructia m am documentat dar nu stiu care ar fi tratamentul corect e grav ca stau asa de o luna nu il doare nu stiu ce sa fac.
Poate ma lamuriti.Multumesc
Bazandu-ma doar pe ce ai scris cred ca cel mai indicat ar fi ca vitalitatea sa fie mentinuta si sa se reconstituie dintele cu compozit. Citeste: https://drfondrea.ro/2014/11/dinte-fracturat-dinte-rupt-dinte-pierdut/
Buna seara,
Am ramas cu o radacina de la un molar situat in partea de jos, care mi-a cazut cu totul. Radacina ramasa nu mi-a cauzat absolut nicio problema. Se poate folosi in vreun fel radacina ramasa sau trebuie sa o scot? Multumesc frumos!
Nu stiu fara sa vad dar m-as mira sa poata fi pastrata in conditii corespunzatoare unei folosiri normale.
Buna ziua!
Cu o saptamana in urma am avut o durere la dintele canin, Am fost la un cabinet in urgenta si mi-a scos nervul, dupa aceea zilele urmatoare, nu m-a mai durut deloc. Azi am fost la programare, mi-a mai curata canalul (ma rog in dinte cu un ac). Apoi mi-a zis ca imi pune un pansament si a introdus probabil “medicamente” pe canal in dinte.
Dupa o ora de cand am ajuns acasa a inceput sa ma doara din nou dintele canin. Si dureaza de 6 ore.
Ma gandesc ca acele substante introduse pe canal isi fac efectul si omoara resturi de nerv, dar durerea inca nu inceteaza. Credeti ca ar trebui sa scot pansamentul sau este normal sa tina atat de mult timp durerea?
Deocamandata pot sa o suport, am mai luat paracetamol. Ma gandesc sa iau paduden cu omeran daca durerea continua si maine. Mentionez ca am o gastrita usoara.
Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Bună ziua! Am o măsea care degajă un miros foarte urât, deși este plombată și are nervul scos. Am fost la stomatolog, mi-a scos plomba, mi-a pus în două rânduri o pastă albă, dezinfectantă, după care mi-a plombat-o iar. Mirosul persistă. Ce să fac? Care ar putea fi cauza? Mulțumesc anticipat!
Din ce spui, ori este carie ori este o infectie. Nu e ok. Ar trebui sa mergi la dentist.
Buna ziua! Montarea aparatului dentar pe arcada inferioară, dar nu pe toți dinții odată, ci pe câte un dinte pe fiecare laterala, îngreuneaza procesul de îndreptare?
Mi-a fost recomandata montarea aparatului pe ultimii Dinți inferiori, ulterior, in timp, ajungându-se cu bracketii si la cei din fata.
Mulțumesc anticipat.
Nu am auzit de sistemul acesta si din punctul meu de vedere acum nu pot vedea o logica in acest mod, da… nu sunt ortodont sa fiu 100% sigur.
Buna ziua,
De o saptamana mi s-a cimentat provizoriu o lucrare (punte) . Lipsa sunt cei doi incisivi centrali. Intrebarea mea: este in regula sa treaca aerul, saliva printre lucrare si gingie? Multumesc
buna seara
domnule doctor,va rog sa-mi spuneti parerea dv sincera legata de inhalo-sedare la un copil de 5 ani si 7 luni,daca dv recomandati si daca sunt si efecte negative.
lucrarea presupune scoaterea nervului si pt fetita mea a fost traumatizant,cu toata rabdarea dnei dr,de aceea as apela la acesta metoda de desare.
va multumesc
Pai sincere sunt raspunsurile pe care le-am dat si pana acum. 🙂
Uneori este folositoare, uneori… nu. Tine de experienta medicului pentru a o recomanda sau nu pentru fiecare caz in parte. Deci… depinde.
multumesc,sunteti un dragut!
Acum mai am o intrebare,dar mai paranoica:))
Cat am asteptat astazi sa intram la stomato,fetita s-a jucat pe acolo,inclusiv pe jos,cu manutele.ca sa o mai incurajeze,dna dr o mai lua de manute,cu manusile cu care lucra.la final a pus o plomba provizorie,pe care a modelat-o cu aceleasi manusi.credeti ca este risc sa contacteze fetita vreun virus? adica sa fi luat ea ceva de pe jos pe maini si dna dr sa transfere pe manusi si apoi pe acea plomba cand o modela? va intreb pt ca este posibil sa fi fost cu sangerare cand a curatat acea carie.sau posibilitatea ca de pe niste obiecte uscate,chiar daca vorbit pe covor calcat de toata lumea sa se transfere ceva pe mainile fetitei,apoi pe manusa si apoi pe plomba modelata nu exista?
scuzati explicatia asta asa intortocheata,dar este vorba despre copil,deci despre punctul meu nevralgic:))
multumesc si astept un raspuns care sa ma linistesa daca aveti asa ceva pt mine:))
buna ziua,
multumesc pt toate explicatiile,mai mult decat sigur ca exagerez eu cu grijile,oricum sunt o persoana anxioasa legat de virusi,microbi,etc.
ideea este ca trebuie sa mergem iarasi,pt ca nu s-a rezolvat cu caria,a durut-o pe fetita si ne-am oprit. de cateva zile am observat ca sangereaza la periaj,de la alta carie.Dna dr a spus ca sunt cateva carii,plus niste tartru,probabil de asta si sangereaza( asta in ciuda unei igiene dentare f corecte,plus ca nu mananca dulciuri. eu am mancat dulciuri si prima mea vizita la stomatolog a fost la 38 de ani:)) )
pt a rezolva toate cariile si tartru in mai putine sedinte si cu mai putina durere as vrea sa optez pt inhalosedare.
intrebarile ar fi cam astea:
1. este posibil sa scape doar cu inhalosedare,fara anestezic, adica sa atenueze din durere aceasta metoda?
2. se curata tartrul si la copii asa mici?
3. exista o apa de gura si pt copilasi?
4.se poate ca sangerarea sa fie de la carii,chiar daca nu o dor?
va multumesc,va doresc o zi excelenta!
1 – psihicul influenteaza parte a fizica destul de mult, chiar daca nu scade neaparat durerea poate totusi ca raspunsul la stimulul dureros sa fie diminuat
2 – da
3 – nu si nci nu recomand
4 – da, se poate
Cu mult drag! 🙂
multumesc ca pierdeti timpul cu mine la aceasta ora.eu totusi incerc sa fiu optimista,ca nu prea vad cum se puteau transporta virusii de hepatite pe talpile celor care au calcat pe acel covor.pe de alta parte,eu parca stiu ca nu rezista virusi in sange uscat,hiv-ul doar cateva minute,pt hepatita b fetita este vaccinata si hepatita c deasemeni cat poate sa reziste in sange uscat?
cu atat mai mult cu cat nu se vedea nimic pe mana fetitei,chiar daca ea ar fi atins ceva contaminat presupun ca trebuia sa se ia ceva pe mana,daca era vreun lichid ud,gen sange.
eu nu va contrazic,incerc doar sa aduc argumente care sa ma ajute sa fiu mai linistita ,sper ca ma intelegeti.
tot respectul pt site si pt dv!
Nu prea am alt raspuns. De putut sa ia ceva… nu pot spune ca nu se poate. Nu stiu cat de mare a fost riscul. Posibil sa nu se fi intamplat nimic fara sa fie contact cu sangele. Nu am cum sa stiu. Ca medici, ne dam tot interesul sa lucram in cat mai multa siguranta. Probabil si medicul fetitei incearca acelasi lucru.
of,multumesc.dar totusi ma gandesc ca pt afectiuni grave,gen hepatite,ar fi trebuit sa fie sange evident pe mana fetitei,plus ca daca ar fi fost ceva pe covor sau pe acele obiecte ar fi vorba de sange uscat,care banuiesc ca nu mai este contagios,asa e? si fiind uscat,nu ar avea cum sa se contamineze mana fetitei,apoi manusa,nu? ma scuzati ca insist,dar dv puteti fi mai logic si mai obiectiv decat mine.adica dv personal,daca ati fi pus in situatia asta v-ati face griji? mizez iarasi pe sinceritatea dv:))
E posibil.
Da, din pacate, este posibil. Nu stiu care sunt sansele sa se fi si intamplat ceva… probabil mici… Oricum, citeste: https://drfondrea.ro/2011/09/prevenirea-infectiilor-in-cabinetul-stomatologic/
revin, prin virusi inteleg chestii urate,gen hepatite.
sper sa-mi intelegeti ingrijorarea
Am inteles.
De trecut intotdeauna trece daca fortezi, dar depinde cat de usor trece. Trebuie sa vad ca sa inteleg situatia si sa pot sa ma pronunt.
Multumesc pentru raspuns. Ca si exemplu: doar la o usoara “astupare” cu varful limbii a spatiului dintre gingie si lucrare, simt cum aerul si saliva trece. Multumesc
Explicatia este pur subiectiva. Trebuie vazut pentru a o intelege obiectiv.
AM inteles. Va multumesc frumos pentru timpul acordat. Va mai deranjex doar cu o intrebare legat de acelasi subiect: retragerea gingiei (in locul dintilor lipsa) poate fi accelerata chiar si de contactul cu suprafata puntii? Multumesc frumos.
Poate dar sunt alti factori mai importanti.
Buna ziua am si eu o problema ieri mi sa plombat maseaua dar ma doare foarte tare cand calc pe ea si fara sa calc pe ea e posibil sa nu fie facut ceva bine la ea ca ma doare chiar foarte rau .tin sa precizez ca sunt in austria
Citeste: https://drfondrea.ro/2013/09/de-ce-intervine-uneori-durerea-dupa-o-obturatie-plomba/
Si citeste si asta: https://drfondrea.ro/2015/02/durerea-de-dinti-numita-hiperemie-pulpara/
Bună ziua! Doresc sa îmi pun aparat dentar iar ortodonta m-a trimis la o colega pentru a-mi rezolva cariile înainte. Doamna doctor lucrează perfect ,mi-a făcut relief pe molari ,nici nu se observa unde a lucrat,e dintele ca nou, dar au apărut sensibilități la toți molarii pe care a lucrat. La molarii de pe arcada superioara am o sensibilitate de mai bine de o luna. Atunci când mestec și ajung bucăți de mâncare mai dure ,mă doare îngrozitor de parcă as fi înțepată cu acul în interior.pe lângă acest tip de durere pe care o am doar la molarii superiori (unul pe hemiarcada dreapta și unul pe stânga ) ,a apărut o sensibilitate la rece la toți dinții pe care am plombe și pe care a lucrat. Nu mai pot manca nimic rece ,mă dor dinții inclusiv la apa care sta la temperatura camerei .e cumplit .Doamna doctor spune ca materialul acela nu poate înlocui niciodată dentina mea naturala și sensibilitatea ar putea rămâne sau dispărea în timp,depinde, și ca nu poate face nimic . Eu nu am mai auzit asa ceva …sa merg pentru câteva carii (care nu dureau deloc,nu aveam probleme ) și sa mă aleg cu dureri la mestecat respectiv la rece. Ce sa fac în cazul acesta ? Nu mi se pare normal sa îmi spună ca pot rămâne toată viața cu probleme acestea.
Citeste: https://drfondrea.ro/2013/09/de-ce-intervine-uneori-durerea-dupa-o-obturatie-plomba/
Si citeste si asta: https://drfondrea.ro/2015/02/durerea-de-dinti-numita-hiperemie-pulpara/
Pare a fi hiperemie pulpara din descriere pentru ca am exact simptomele enumerate dar nu știu ce este de făcut pentru ca doamna doctor spune ca nu are ce sa facă deoarece ea a pus și a făcut tot ce trebuia ;intradevar sta în jur de o ora sau chiar o ora jumătate pe obturație .dacă durerea persista ,ar trebui sa merg la altcineva? Sau ce este de facut? Sa iau pur și simplu antiinflamatoare acasă ?
Scrie ce sa faci, in unul din articolele pe care ti le-am trimis. Medicamentele nu rezolva problema.
In urma unor abcese repetate la ultimele masele am ajuns la un paradontolog care a facut un control al intregii danturi. In urma controlului si pe baza radiografiei panoramice mi-a indicat sa incep cu un detartraj profesional si ca va trebui sa-mi scot o masea (penultima stanga jos) pentru ca baza sa osoasa s-a diminuat. Maseauna cu pricina nu se misca si nici nu am dureri. Trebuie sa o scot? Daca nu o scot ce se poate intimpla? Daca o scot in curand o pot pierde si pe vecina ei (ultima masea) ?
Multumesc pentru raspuns si mai jos radiografiile
http://i65.tinypic.com/2eplff5.jpg
http://i68.tinypic.com/n3u1ie.jpg
Pe radiografie nu arata foarte bine dar exista si cazuri oarecum similare ce se pot trata. Depinde de mai multi factori si de tehnica folosita. Uneori se poate, uneori nu. Nu exista certidudini in astfel de situatii.
Daca trebuie sa o scoti? Nu stiu. Am nevoie sa vad situatia pentru a ma putea pronunta. Si la celelalte intrebari e necesar sa vad pentru a raspunde.
Buna ziua. Am o nelamurire. Acum mai bine de o saptamana, mi s-a facut o extractie a unui molar (erau doar radacinile). Nu am avut nicio problema, ieri am fost la consult si medicul a spus ca totul e bine. Azi, am dat din gresala cu limba si am simtit ceva tare, ca o ramasita de dinte. Problema e ca eu am trebuit sa plec din tara si la medic pot merge doar peste 2 saptamani cand ma intorc. Ce sa fac? Multumesc anticipat.
De ce nu poti merge decat peste doua saptamani? Acolo nu sunt dentisti? Iti recomand sa nu astepti.
Ba da, sunt, doar ca eu am fobie de stomatologi și îmi e teama sa merg la un necunoscut.
Inteleg… Nu stiu daca e sau nu ok sa astepti. Poate nu e nimic grav. Fara sa vad nu stiu.
Buna ziua
Am nevoie de o varianta care sa-mi salveze cei 2 incisivi de pe maxilar.
De la sinusul lifting facut acum 2 ani pt cele 2 implanturi de langa ei, au inceput sa ma doara si sa se miste.
Desi eram in tratament pt implant, dr nu a luat in considerare ca ar trebui sa rezolve problema incisivilor, al 2-lea de langa implant o luase deja la „vale”. A fost pilit si lipit de cei din jur. Acum vad ca nu mai au nici os pe langa ei.
Am fost la alt implantolog si mi-a zis ca se poate face implant fara aditie de os !!!!!!!!!!!!!!!
V-am raspuns deja pe mai multe cai. Din pacate de doi ani de zile va raspund acelasi lucru doar ca ori nu vreti ori nu puteti accepta raspunsul pe care vi-l dau mereu. Nu pot sa va ajut cu mai mult decat cu ceea ce va spun de doi ani incoace. Imi pare rau… 🙁
Buna ziua, in urma sarcinii au inceput sa mi se rupa dintii devitali, primul s-a rupt acum un an si a trebuit scos si acum s-a mai rupt o masea. Intrebarea mea este daca mai poate fi salvata radacina pentru o eventuala reconstructie. Va atasez poza radiografiei
Multumesc.
Buna ziua
exista vreo metoda/tehnica de detartraj in cabinetul medical care sa nu implice sangerare deloc?
multumesc
Da, cand pacientul nu are gingivita sau probleme parodontale NU exista sangerare.
multumesc,eu totusi sangerez la periaj,deci probabil am gingivita,plus ca de regula sangerez f repede si abundent. desi dupa ce fac detartraj nu mai sangerez,gingiile nu sunt rosii,nu ma dor…e posibil doar de la tartru sa sangerez,sa nu am gingivita?
deci ce metoda sa cer? pana acum am facut manual si cu un alt aparat agatat de acel scaun stomatologic.
si inca o intrebare: din punct de vedere al igienei,al sterilizarii,care este mai sigur?
Da, ai gingivita (cel putin). Cel mai bine e sa gasesti un profilaxist bun si care sa se ocupe de tine. In plus ar fi excelent daca ai vedea un medic parodontolog. Nu ar fi o idee prea buna sa lasi sa treaca timpul alegand intre aspecte putin importante (tehnica de lucru). Alege o echipa buna parodontolog – igienist si vor stii ei ce tehnica sa aleaga pentru cazul tau.
Dintii nu se rup in urma sarcinii, ci din alte motive. Nu se incarca radiografia.
Nu se vede.
http://i64.tinypic.com/1zdbsya.jpg
Ah… ok. Se vede. Nu mai are ce sa fie salvat din ea din pacate.
Buna ziua
Am si eu o mare dilema, legata de tratamentul dentar pe care l-am inceput.Am atasat http://i68.tinypic.com/71sif5.jpg radiografia desi medicul mi-a recomandat doar implant pentru inlocuirea celor doi dinti din partea stanga sus, nu mi-a pomenit de o alta varianta….eu as opta si pentru coroana pe zirconiu deoarece am inteles ca si asta poate fi o varianta buna de înlocuire dinti lipsa.Mentionez ca cei doi dinti de sus intre timp au fos extrasi pentru ca medicul spunea ca am chist la radacina.Ce ma sfatuiti sa aleg? Este si coroana ceramica pe baza de zirconiu o solutie buna? Sau trebuie neaparat implant?
Daca dintii pot fi salvati (nu pot stii doar pe baza radiografiei) ideal ar fi sa se faca doua coronite individuale pe ei. Daca nu pot fi salvati, se pot pune doua implanturi sau o punte, legata de dintii vecini. Asa ca daca deja au fost extrasi poti face ori punte ori implant. Si pe implanturi se pot pune coroane de zirconiu…
Buna ziua
Am si eu o mare dilema, legata de tratamentul dentar pe care l-am inceput.Am atasat http://i68.tinypic.com/71sif5.jpg radiografia desi medicul mi-a recomandat doar implant pentru inlocuirea celor doi dinti din partea stanga sus, nu mi-a pomenit de o alta varianta….eu as opta si pentru coroana pe zirconiu deoarece am inteles ca si asta poate fi o varianta buna de înlocuire dinti lipsa.Mentionez ca cei doi dinti de sus intre timp au fos extrasi pentru ca medicul spunea ca am chist la radacina.Ce ma sfatuiti sa aleg? Este si coroana ceramica pe baza de zirconiu o solutie buna? Sau trebuie neaparat implant? Imi puteti spune daca se puteau salva totusi acei dinti? Macar sa stiu sa schimb medicul pentru ca urmează sa mai imi faca o alta extractie in stanga jos pe motiv ca dintele are chist si e înnegrit la exterior. Eu sincer cred ca se puteau scoate si altfel chisturile. Conform radiografiei cele doua radacini din stanga sus puteau fi salvate? Pentru ca nu aveam sângerări infectii sau dureri înainte de exctractie? Si as dori sincer o opinie mai avizata sa nu patesc lucruri ireversibile si mai ales ca acest medic nu are specializare implantologie.
Doar pe baza radiografiei nu pot avea certitudinea ca puteau fi salvati acei dinti. Infectii erau dar nu inseamna ca nu puteau sau pueteau fi salvati. Nici sangerarile sau durerea nu au importanta in asa mare proportie incat sa dea un prognostic.
Am raspuns de prima oara cand ai scris.
Buna ziua, am o plomba veche de vreo 10 ani (amalgam) care intre timp s-a latit si si-a schimbat culoarea. Medicul mi-a propus un retratament de canal, Care sunt riscurile pe care le presupune un retratament de canal?
Sunt multe riscuri mai mici sau mai mari. Sfatul meu ar fi sa gasesti un medic bun ce se ocupa de asta si va fi bine. Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Buna ziua! Am fost azi la stomatolog ptr a-mi curata incisivii de sus. Mi-a pus plomba definitiva dar dupa 3 ore a inceput sa ma doara. Nu am durere insuportabila, nici ascutita…e pe mijlocul dintelui ca un fel de sensibilitate mai puternica. Trebuie sa scot nervul? Sau e normala durerea? E posibil sa fi deschis canalul nervului si sa fi intrat aer acolo?
Nu stiu dca trebuie sau nu tratament de canal fara sa vad. Uneori poate fi o sensibilitate normala… uneori nu. Nu intra aer in canal si nici nu stiu daca s-a deschis camera pulpara fara sa vad.
Bună seara! Am și eu o întrebare, astăzi mi-a fost extrasă o măsea, dacă mi-a căzut cheagul acela de sânge se poate inpampla ceva? Și dacă am fumat la 8-9 ore după poate afecta cumva?
Da, se poate infecta. Da, fumatul nu e ok. Ar trebui sa te vada un medic.
Buna ziua!
Am purtat aparat dentar pentru ca aveam ocluzie inversa.L-am purtat ceva timp si anul trecut l-am dat jos urmand sa port o gutiera.O port si in prezent doar noaptea, de un an si ceva.Totul e bine pana aici ( o poza cu dintii: http://i67.tinypic.com/rqveio.jpg ).Deci sa va explic problema.Atunci cand nu vorbesc si musc , dintii se aliniaza bine , exact ca in poza , dar atunci cand vorbesc sau rad am reflexul ala de a da dintii de jos inapoi , se poate rezolva aceasta mica problema ? Ca sa nu se observe trebuie sa vorbesc putin mai lent si sa fiu atent dar mai sunt momente cand uit si vorbesc repede si dau dintii inapoi , se observa mai tare atunci cand rad, Mentionez ca dorm pe burta si tin gatul stramb.Posibil sa-mi afecteze pozitia dintilor?
Multumesc! 🙂
Nu e o problema mica. Din ce spui cred ca s-a rezolvaf efectul problemei si nu cauza. Ar trebui sa te vada un medic ortodont. Probabil are legatura cu articulatiile nu cu pozitia dintilor.
Buna seara…am o masea plombata de acum 4 ani..sus pe partea dreapta…si am o carie destul de urata si la maseaua de jos tot pe partea dreapta dar nu foare..problema este ca ma doare maseaua plombata cu maxilar,cap si ureche,sensibilitate la rece si cald pe partea de sus si afara daca bate vantu sau este frig ma doare.Nu sunt dureri insuportabile dar este enervant.Ar putea fi o infectie sub plomba? Mentionez este ca durerile au inceput de sambata seara am mancat niste cipsuri si nu stiu cum am facut ca mancam exact pe partea dreapta si s a rasucit putin cipsul nu pot exact sa explic si cand am vrut sa musc am dat mai cu putere sa zic asa si dintr o data mi s a creat o durere foarte puternica cu maxilar si cu cap cu tot am luat un nurofen si s a ameliorat.Azi am fost am facut radiografie si mi a spus ca nu este infectie nu este nici fisura a zis ca este o Nevralgie si ca sa iau in continuare antiinflamatoare daca ma doare mai rau si ca daca totusi nu se amelioreaza imi va da plomba jos.Nu pot sa mananc pe partea dreapta ca atunci ma iau durerile..Sa fie totusi Nevralgie cauzata de la acea muscatura puternica mi a apasat cumva pe maseaua de sus acel cips.
Da, ar putea fi si probabil si este ceva. Posteaza radiografia. Sigur este ceva. Nu cred ca e Nevralgie si nu cred ca medicamentele vor rezolva problema.
Buna ziua,
Ati putea va rog sa-mi spuneti daca din aceasta radiografie ( http://tinypic.com/r/2e2frc6/9 ) ultimul molar stanga jos este afectat in vreun fel,
Va intreb pt ca simt mici dureri la molarul respectiv atunci cand strang din dinti,
Precizez ca nu am dureri la rece sau la cald, iar dintele nu se misca.
Multumesc,
Pare sa fie o obturatie foarte mare care e posibil sa fie dus la o afectare pulpara. De aici cred ca s-a infectat pulpa si a aparut o infectie in os. Asta poate creea simptomatologia de care spui. Daca e asa, ai nevoie de un tratament de canal. Daca tot ai trimis radiografia: sunt si alte tratamente de canal ce ar fi bine sa fie refacute, cu zone cu infectie a osului, tartru, afectiuni parodontale si lucrari cu extensie ce ar trebui regandite. Ar fi bine sa te vada un dentist.
Va multumesc pt raspuns.
Obturatia la acest molar a fost facuta in urma cu aprox 10 ani si pana acum nu am avut nicio durere.
As vrea sa va mai intreb daca la molarul in cauza poate fi vorba de un granulom.
Faptul ca doare sau nu, nu aste relevant in satbilirea unui diagnostic. Nu pare sa aiba granulom.
Buna ziua, am si eu o intebare: in data de 13 . 04 2016 am suferit o operatie cu lambou la cei 6 dinti de sus din fata. Acum la doua zile de la interventie gingia este alba. Oare este normala aceasta culoare? Multumesc
Depinde, daca as vedea as putea stii. Depinde ce e alb. Poate fi ok sau nu.
Este alba toata gingia. M-am intalnit azi cu chirurgul si a spus ca este doar fibrina( sper ca am spus bine). M-a curatat acolo si acum mai este doar putin alba. Va multumesc pentru raspuns .
Fibrina, e ok. 😉
Buna ziua! Port pentru moment o punte dentara provizorie pana ce o sa soseasca lucrarea finala. Intrebarea mea: Este in regula ca puntea provizorie nu este cimentata?(seara o dau jos). Multumesc
Buan ziua,
va deranjez cu o intrebare: acum aproximativ 5 luni am avut o extrectie mai dificila,o masea care s-a lasat greu doborata. am inteles ca in acest caz si procesul de vindercare a gingiei este mai de durata. ideea este ca inca mai sangereaza acea gingie,uneori spontan, alteori cand periez sau cand umblu eu acolo cu limba, nu stiu cum sa explic.
este normal ca dupa atata timp inca sa mai sangereze locul? in rest nu am durere,infectii sau alte neplaceri,doar ca mai sangereaza.
multumesc frumos!
Nu e ok deloc. Sangerarea trebuia sa dispara de tot dupa vre-o saptamana. Ceva nu e ok.
multumesc pt raspuns!ce ar putea fi totusi?
Poate a ramas un rest, poate osul nu s-a vindecat, poate o infectie… Trebuie vazut.
Daca tii curata zona si nu se rupe nimic… poate ca nu vor fi probleme.
Bună! Dentistul mi a pus un medicament la o masea cariata, spunandu-mi ca va trebui sa stau cu el timp de o săptămână. În aceasta perioada, este permis fumatul?
Nu stiu ce medicament e.
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca pot aparea probleme si cu o igiena riguroasa? De ce se opteaza pentru o punte provizorie fara cimentare?Multumesc
Pot aparea anumite probleme dar tinuta curata si protejati dintii… doua saptamani nu cred ca se intampla ceva. Fra cimentare? Avantaje? Timp redus la probe, protejarea gingiei cand se da jos si se cimenteaza… Dar nu sunt avantaje majore. Si adaptata corect si intretinuta nici dezavantaje mari nu sunt daca nu e cimentata pentru doua saptamani.
Am inteles. Multumesc pentru timpul acordat!
Cu drag!
Ma doare o masea intr-una de ieri. Si ieri, si peste noapte, si de dimineata ..probabil e cariata da…ce ss fac? Merg sa o scot? Ma va mai durea daca o scot? Chestia e ca eu M impresia ca de la ea, durerea se duce si la un dinte si altele…e posibil? Multumesc anticpiat
Daca e cariata, trebuie tratata, plombata. Daca o scoti… e scoasa si la loc nu mai creste. Cauta un medic si trateaza dintele inainte de a-l pierde. Da e posibil sa iradieze durerea la alti dinti.
Buna dimineata domnule doctor!:) (Asta pentru ca e trecut de miezul noptii cand va scriu acest mesaj:) )Indraznesc sa va deranjez si eu cu o mica problema …In urma cu un an jumatate am mers la un medic stomatolog pentru a imi face o lucrare …Recent am sesizat ca atunci cand pun unghia la baza dintre dinte si gingie…simt ca maseaua e desprinsa …Desi nu se clatina absolut deloc….Nu ma doare…Simt asa un disconfort…Ma doare cand apas pe gingie..Si trebuie sa mentionez ca gingia are nu un miros foarte placut…Ce e de facut ?Uneori imi si zvacneste…desi nervul e scos…Nu stiu daca m-am facut inteleasa insa mi-as dori o parere un sfat…Singurele momente cand pur si simplu nu ma deranjeaza deloc sunt atunci cand ma spal pe dinti si mentionez ca ma spal pe dinti dupa fiecare masa si folosesc si apa de gura…Astept o parere ,un sfat si va multumesc anticipat !
Pare ca adaptarea nu e chiar buna si din aceasta cauza igienizarea nu e chiar biune facuta. Citeste si asta referitor la “nervul scos” :https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ Ar trebui facuta o radiografie si verificat direct ce se intampla. Nu ar fi bine sa lasi asa.
Va multumesc frumos pentru amabilitatea cu care mi-ati raspuns..O sa consult un medic sa imi recomande o radiografie…As vrea un lucru sa va mai precizez…Eu nu am muscatura corecta…,Si de aceea lucrarea e facuta un pic mai jos..Ca sa pot calca..cu maseaua de sus pe cea de jos…De asemenea o maseluta.din cele doua din care e alcatuita lucrarea e pozitionata un pic mai in interior…din acest motiv cand incerc sa musc preseaza pe masea..mulajul a fost luat exact dupa muscatura mea…O sa incerc totodata sa masez gingia cu un gel mentolat care imi mai calmeaza senzatia asta…Eu inca o data va multumesc pentru amabilitatea cu care mi-ati raspuns!Numai bine !
Cu mult drag! Oricand!
Buna seara! Acum aproximativ un an mi-am pus 2 coroane (ceramica integrala Emax) pe incisivii centrali superiori. La momentul respectiv nu mi s-au scos nervii dintilor, medicul spunandu-mi ca nu este necesar si ca daca la un moment dat voi avea vreo neplacere (durere) va trebui sa imi scoata nervul (spunând ca exista riscul sa se necrozeze). Am fost informata atunci si ca scoaterea nervilor (daca va fi cazul) nu va afecta coroanele.
De 2-3 zile simt un fel de sensibilitate la rece, sensibilitate pe care nu am mai avut-o deloc de la montarea celor 2 coroane ceramice.
Deocamdata este doar o sensibilitate, nu este o durere…..insa simt totusi ca nu este in regula, gingia nu pare sa fie deloc inflamata.
Ce credeti ca ar putea fi? Care este parerea dvs despre cele spuse de medic, in legatura cu faptul ca scoaterea nervilor nu va afecta coroanele?
Multumesc
Poate fi o hiperemie pulpara sau pulpita, poate fi doar o sensibiliate, poate o adaptare deficitara. Poate trece si nu e grav, poate e mai grav. Nu stiu sigur fara sa vad, dar… Scoaterea nervilor (tratamentul de canal) necesita o cale de acces pana la pulpa, prin coronita, Deci, se va gauri coronita sau se taie si se da jos. Chiar daca se gareste…. asta tot afectarea a lor se numeste. Poate ai inteles gresit?
Nu, nu am inteles gresit pentru ca am f atenta avand in vedere ca acest gen de coroane nu sunt deloc ieftine si mi-am dorit sa beneficiez de cel mai bun tratament, iar rezultatele (sanatate si estetica) sa fie pe masura (iar clinica este una cu ceva pretentii).
Medicul s-a exprimat in sensul ca daca este nevoie de tratament de canal, acesta se va realiza “prin coroana si aceasta nu va fi afectata”. Repet, am fost f atenta.
Nu inteleg de ce nu mi s-a scos nervul atunci, daca exista acest risc.
Oricum am primit o garantie de 2 ani pt coroane, iar daca sensibilitatea persista si in zilele urmatoare, voi lua legatura cu medical.
Acordarea de garantie pe manoperele stomatologiece este interzisa de codul deontologic, deci nu stiu sigur la ce ganatie te referi. Apoi “prin coroana” insemna o gaura. O gaura… afecteaza, nu? 🙂
Mda poate domnul nu a citit codul deontologic 🙁
Da, evident ca o gaura prin coroana afecteaza, aceasta gaura va fi vizibila sau se face prin spatele coroanei ?
Multumesc pt raspunsuri si amabilitate!
Poate e o garantie data de laborator? Pt ceva anume? Nu stiu. Gaura de obicei, daca nu exista ceva particularitati, se face prin spate.
Buna ziua,
Mi s-a umflat maseaua cu coronita, iar in urma radiografiei atasate http://i67.tinypic.com/2qd4dgi.jpg , mi s-a spus ca nu mai poate fi salvata si trebuie extrasa. Imi puteti spune va rog daca mai exista vreo sansa sa fie salvata?
Va multumesc
Catalin
Pe baza radiogrfiei sansele sunt minime dar fara sa vad si ce e sub coronita nu stiu sigur.
Cat costa grefele gingivale urgent va rog?
Depinde de la caz la caz si de la clinica la clinica. Depinde si ce tip de grefa (nu toate sunt la fel). Ca idee poti vedea lista noastra de preturi pe site: http://www.dentaldesign.ro
buna ziua!Miercuri noaptea nu am putut dormi deloc din cauza unei dureri de masea.joi dimineata m-am dus la un cabinet.mi s-a dat sa fac radiografie si dupa medicul mi-a curatat caria si a scos nervul si a curatat canalul.si mi s-a pus o plomba provizorie pana la urmatoarea sedinta.urmatoarea zi nu am avut nici o durere.dar de sambata dimineata ma doare foarte tare acea masea si simnt ca parca e mai innalta.simnt ca zvacneste in locul respectiv. si ma doare si sub barbie.iau antibiotice si analgezice dar vad ca nu au nici un efect.este normala aceasta durere?
De ce iei antibiotice?? Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ Ai nevoie de un tratament de canal.
antibioticele mi le-a recomandat medicul.sa iau 3zile pentru ca am avut putina infectie.mi s-a facut tratament pe canal.a fost totul ok pana ieri dimineata.acum durerea a devenit insuportabila si nu imi trece cu absolut nimic.iar cand inghit ma doare destul de tare in gat.
Ai radiografia de control sa o vad? S-a respectat protocolul, aca ca in articol?
din pacate nu am radiografia.s-au respectat toti pasii.exact ca in imagini.este normala durerea sau este posibil sa fi aparut complicatii?si ce antiinflamator as putea lua sa mi se mai amelioreze durerea pana maine cand merg iarasi la medic
Fara radiografie, nu stiu. Incearca Nurofen. Daca postezi radiografia finala iti pot da mai multe raspunsuri.
Buna seara,
Imi cer scuze ca nu folosesc o exprimare medical corecta, dar sper sa intelegeti si sa ma ajutati. Am o lucrare dentara in partea de sus de 4 dinti cu legaturi pe ultimul molar si al doilea premolar ce se prelungeste cu o extensie (pentru a acoperi golul dat de primul premolar) cu o punte in spatele caninului. Lucrarea o am de 2 ani jumatate si de atunci am o senzatie nedureroasa dar sesizabila in momentul in care imping sau apas pe lucrare cu limba – simt cumva radacinile si am senzatia ca “nu e de acolo” sau ca exista un gol si se va deplasa cumva (desi nu simt nici o mobilitate). Aceasta senzatie o am mai accentuat pe partea cu extensia. Aceeasi senzatie o am si dimineata cand ma trezesc, mai ales daca am dormit si am presat partea cu lucrarea. La inceput am considerat ca e normal, apoi am ignorat o buna perioada de timp, dar acum am inceput sa imi fac griji.
Am facut o programare la stomatolog, dar am consultatia abia peste 2 saptamani. Va rog sa imi spuneti daca banuiti despre ce este vorba, sau daca pare a fi un lucru normal.
Nu e recomandat sa se faca o lucrare cu extensie pentru ca se poate intampla ceea ce pare ca se si intampla. Sunt prea putini dintii pe care se sprijina puntea. Ideal ar fi sa te gandesti la implanturi sau la a mai prinde ceva dinti in lucrarea aia. Lasat asa se poate agrava si poate duce la pierderea dintilor pe care e facuta.
Buna seara domnule doctor. Acum un 2 ani am avut o carie la un incisiv lateral la care am aplicat o plomba dar care a cedat anul trecut.. Mi-am refăcut dintele apoi cu un pivot din fibra de sticla dar la scurt timp a căzut iar plomba si sa rupt si dintele in timp ce mâncam. Saptamana trecută am reușit sa ajung la un domn doctor dintr-un alt oraș din țara pentru ca asta este situația si mi-a aplicat un pivot metalic dupa care urmează sa imi pună un dinte de plastic provizoriu care, a spus dansul, ca o sa ma doară la început. Ma interesează daca acest pivot metalic imi va influența estetic aspectul dintelui si ce fel de coroana sa folosesc pentru lucrarea finala pentru ca nu vreau sa se observe vre-o diferența, sau ma gândeam sa scot pivotul metalic si sa pun unul din fibra de sticla daca nu este prea târziu acum..
Da, va influenta aspectul. Citeste: https://drfondrea.ro/2015/05/pivotii-dentari/
Poti in mod normal sa mergi pe fibra de sticla si apoi coroana ceramica integrala.
Buna ziua,
In urma cu aproximativ o luna am fost la stomatolog, iar acesta mi-a scos nervul unui dinte, mi-a astupat canalele si mi-a pus un pansament provizoriu pana ce urma sa ajung din nou sa imi puna plomba definitiva, intre timp dintele respectiv mi sa rupt iar acum nu mai am decat o mica parte din el. V-as ruga daca puteti sa imi recomandati cea mai buna varianta pentru mine sa imi refac dintele. Mentionez ca in urma radiografiei, stomatologul respectiv mi-a spus ca radacina este sanatoasa.
Este necesar sa il scot si sa fac un implant?
Va multumesc anticipat.
Fara sa vad, nu stiu, dar citeste: https://drfondrea.ro/2014/11/dinte-fracturat-dinte-rupt-dinte-pierdut/
buna ziua,
in luna mai anul trecut am avut o rezectie la premolarul( devitalizat) de sus, dreapta ….apoi timp de 5 luni am avut o infectie la acelasi premolar, care supura la nivelul radacinii printr-o fistula formata pe gingie….problema a disparut doar in momentul cand am taiat coronita si am refacut tratamentul de canal ( a fost pus un pivot de sticla si MTA la radacina)….intre timp am fost diagnosticata in urma unui RMN cu chist maxilar in partea dreapta, pe care l-am scos la ORL, endoscopic….as vrea sa refac lucrarea protetica…..intrebarea este daca, dupa parerea d-voastra tratamentele de canal la premolari si ultimul molar par a fi corecte ,. Va multumesc http://i63.tinypic.com/2in8d1.jpg
Sunt mai multe probleme (peste tot) si nu as face lucrarea acolo unde ai spus inainte de a reface tratamentele de canal. Citeste si asta, sigur te va ajuta. https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
multumesc pentru raspuns….imi da de gandit, pentru ca defapt molarul si cei 2 premolari pe care urmeaza sa-i imbrac au fost refacuti ca tratament de canale la inceputul acestui an…cam 1000lei au fost tratamentele,…. acum va trebui sa reiau totul …dar la alt medic,
Ar fi bine sa fie verificati si sa fie certitudinea unei tratament de canal cat mai bun inainte de a se pune puntea.
Buna ziua,
Acum doi ani am facut un tratament de canal (asa aratau dintii – http://i63.tinypic.com/34e9313.jpg), dar nu stiu daca a fost reusit (asa arata acum – http://i68.tinypic.com/nej9c0.jpg). Credeti ca trebuie refacut tratamentul? Poate va dati seama mai bine de problema din asta – http://i64.tinypic.com/ztdn9z.jpg.
Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns,
Adrian
Nu arata rau. Nu arata nici excelent. Poate un retratament ar ajuta, dar poate e nevoie si de o rezectie apicala. Citeste si: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ Daca s-a respectat protocolul, poate ca ar trebui sa vorbesti cu dentistul tau si despre o solutie minichirurgicala deoarece e posibil ca sa nu se poata face mai mult de atat cu un tratament de canal.
Buna ziua, domnule doctor!
Ma intrebam daca mi-ati putea ajuta cu o parere: considerati ca am nevoie de aparat dentar sau nu?
Am fost la un medic ortodont din orasul meu. Aceasta mi-a spus ca trebuie aparat, insa nu m-a lamurit si de ce ar trebui sa imi pun.
Doctorita mea , care nu este insa specialista in ortodontie, mi-a spus doar ca din cauza ca am dintii putini inghesuiti, ar putea aparea carii interdentare. Insa, as fi vrut mai multe lamuriri, asa ca m-am gandit sa mai cer parerea unui specialist.
Dumneavoastra ca parere aveti? Cat de necesar ar fi un aparat dentar in cazul meu? Si daca este necesar, care ar fi pasii pe care trebuie sa ii urmez in continuare?
As aprecia foarte mult daca m-ati putea sfatui, caci sunt foarte nedumerita si nehotarata si chiar nu stiu daca se merita sa investesc in acest aparat.
http://tinypic.com/view.php?pic=2zzukjp&s=9#.Vvvreno9kck
Nu arata asa rau pe radiografie dar ca sa se puna clar indicatia de a purta sau nu aparat ortodontic este necesara o consultatie mai complexa decat doar vizualizarea unei radiografii. Molarii de minte oricum trebuie extrasi dar fara sa fie investigat in detaliu cazul nu sunt 100% sigur daca ai sau nu nevoie de tratament ortodontic. Cel mai important e sa gasesti un ortodont care sa faca asta si sa iti raspunda la toate intrebarile, inainte de a decide ce vei face. O decizie gresita ar putea avea consecinte… neplacute.
Buna ziua.Acum 6 saptamani mi s-a efectuat aditie de os la mandibula si a fost utilizata pe o portiune plasa de titan care sa sustina granulele de os.Problema este ca in acest interval s-a desfacut cusatura gingiei de 3 ori in zona in care este plasa de titan.Poate fi legat de contactul direct dintre plasa respectiva si interiorul gingiei?Ce ar trebui facut?Multumesc frumos.
Asa am patit si eu dupa aditia de os .Pina la urma s a lipit gingia ?la mine a ramas deschisa chiar dupa ce mi a scos firele ,se vede membrana care a acoperit granulele de os. Multumesc
Pot fi mai multe cauze. Principala este ca lamboul a fost cusut cu presiune si nu a stat liber in zona aceea. E destul de greu daca nu se elibereaza niste insertii ale tesuturilor moi in momentul interventiei. Daca e asa sau nu… nu stiu fara sa vad. Oricum nu e ok deoarece se poate infecta si se compromite cazul. Trebuie vazut si facut ceva. E bine sa te vada un medic.
Asa am patit si eu dupa aditia de os .Pina la urma s a lipit gingia ?la mine a ramas deschisa chiar dupa ce mi a scos firele ,se vede membrana care a acoperit granulele de os. Multumesc – See more at: https://drfondrea.ro/intreaba-ma/comment-page-58/#comment-12785
Multumesc pentru compentariu! O zi frumoasa Maria! 🙂
Am fost la medic si mi a dat un unguient pentru regenerarea tesutului ginngival, si m a asigurat ca gingia o sa se inchida in 3-4 saptamani , sa pastrez o igiena stricta. Dumneavoastra ce parere aveti ? se prinde sau nu gingia la loc care s a desfacut la scos firele dupa aditia asta de os ?
Fara sa vad nu stiu, dar din ceea ce spui… m-as mira.
Buna seara! Am apărat dentar de 1 an jumate doar pe arcada superioară si nu se vede nici o schimbare . am doi molari lipsa iar doamna ortodont nu mi-a facut nici un plan de tratament nu am nici o poza nici o radiografie . M-a pus sa port o gutiera inferioară 3 luni de zile .mi-a spus ca trebuie sa Il port in jur de 6 ani. acum o săptămana mi-a lipit doar 5 Braketii pe pe arcada inferioară si ma tot amâna cu restul braketilor . Recent am fost la o un alt ortodont iar acesta a fost șocat de faptul ca nu am un plan de tratament . Si i am arătat poze pe care mi le-am facut singura lunar si mi-a spus ca ii pare rau sa imi spună dar am purtat aparatul degeaba pentru ca exista nici o diferenta ,iar problema mea poate fi rezolvată intr-un an jum cu tot cu implanturi . Ce pot sa fac ? Am platit pentru un aparat incomplet . Imi mai poate da banii inapoi (o parte din suma) sa plătesc la alt ortodont restul de Braketii ?
Nu am un raspuns referitor la bani, iar despre tratament cred ca ar fi bine sa iei niste decizii. Informatia imi dau seama ca deja o ai. Fara sa vad cazul nu stiu particularitatile lui. Mai cere o opinie de la alt ortodont pentru a te lamuri.
Domnule Doctor, revin cu inca o rugaminte. Am postat pe acelasi link si radiografia panoramica (http://i66.tinypic.com/vowwgz.jpg). Imi puteti spune daca mirosul si gustul specific poate proveni de la molarii din zona? Ma gandesc ca poate nu e de la tratamentul premolarului 15.
Multumesc din suflet. Va urez multa sanatate!
Poate fi. Sunt multe probleme acolo: carii, infectii si afectiuni parodontale. Tratamente de canal de refacut, plombe… Trebuie un tratament corespunzator pentru ca sa fie totul ok. Nu e simplu dar se pot face multe.
Stimate Domnule Dr,
Va rog mult sa ma lamuriti in privinta corectitudinii si succesului tratamentului de canal. Am postat pe http://www.tinypic.com o fotografie. Iata si link-ul: http://i65.tinypic.com/dc98d4.jpg (fotografia cu denumirea Badescu M.. Daniela).
Acum 2 zile am fost la stomatologie pentru tratamentul de canal al premolarului 15.
1. In viitor pot avea probleme cu acest premolar daca nu s-a folosit diga (desi am platit pentru tratament cu microscop si diga)? Ulterior m-am documentat si am aflat ce inseamna. Am fost pacalita si pe bani multi. Pentru acest tratament am platit 700 lei + 100 lei consultatia
2. oare se putea preface medicul ca foloseste microscopul? E drept ca se uita in obiectiv, dar eu nu am avut nici un monitor pe care sa privesc. Am indoieli si pentru ca a trebuit sa fac inainte de tratament radiografie panoramica si retroalveolara. Dupa tratament am facut din nou radiografie retroalveolara pentru verificare. Dar, de ce e nevoie de acestea? Microscopul, am inteles ca, mareste de până la 25 de ori imaginea si identifica şi canalele suplimentare, care nu se vad in radiografie. Si se vede si modul cum tratezi.
3. Au fost tratate 2 canale? Eu vad doar unul. Am si platit, de altfel, pentru tratamentul a 2 canale.
4. In timpul interventiei m-a durut cand mi-a facut anestezia (niciodata n-am patit asta). E normal ca si dupa 2 zile sa ma doara obrazul ?
5. Se foloseste clor pentru tratarea canalului? In viata mea, nu am mai avut de a face cu substanta asta la stomatologie. Din greseala am si inghitit. De atunci ma doare si stomacul, dar ma gandesc ca poate am “noroc” si e de la nurofen.
6. Se prescrie nurofen/3 zile dupa astfel de tratament de canal? Alt medic nu mi-a prescris niciodata.
7. Simt, dupa 2 zile, in gura gust amar/acru, miros de canal infectat. E normal? Poate fi de la materialul folosit la coroana provizorie? E prima data cand simt astfel dupa un tratament stomatologic. Oare va trebui sa refac tratamentul?
8. Dnul dr. mi-a recomandat sa pun pivot din fibra de carbon cu coroana acrilica (am peretele lateral rupt, dar radacina este acolo), in conditiile in care eu i-am spus ca sufar de bruxism de cand eram mica. Nu ar fi trebuit sa recomande fibra de sticla sau de zirconiu? Care are gradul de elasticitate foarte apropiat de structura interna a radacinii dintelui : carbonul sau fibra de sticla ? Nu se poate recurge la onlay dentar? Stiu ca pivotul este de o dimensiune standard si va trebui distrusa o parte din dinte pentru a-l monta, E corect ce spun? Care ar fi solutia cea mai buna?
9. Premolarul 14 a avut pivot care s-a rupt, iar acum mi-a ramas un rest de radacina. Dnul dr. spune ca nu poate finaliza lucrarea la premolarul 15, pana nu extrag restul de radacina de la 14? Dar eu nu vreau sa fac extractia pana nu am bani sa pun implant. Ma gandesc ca nu e bine daca dupa extractie pun implant abia peste cateva luni. Are sau nu importanta, ca momentul extractiei, sa fie apropiat de cel al implant-ului? Se poate finaliza cu 15 fara aceasta extractie? De ce sa afecteze faptul ca nu extrag 14 finalizarea lucrarii la 15?
10. La premolarul 14 nu se poate pune din nou pivot si nu implant?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cu stima,
Daniela B.
Sunt multe intrebari, si cred ca raspunsul in poti gasi in cateva articole pe care ti le recomand cu drag:
1 – https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
2 – https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
3 – https://drfondrea.ro/2015/05/pivotii-dentari/
In plus, pe radiografie se vede doar un canal, posibil sa fie doua suprapuse. Nu ar trebui sa fie miros. Implantul se poate pune in sedinta extractiei sau la cel putin 4-6 luni dupa extractie. Ar fi mai mult de vorba la asta si despre situatia acelui dinte…
Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema cu care ma confrunt si anume am un baietel de 6 ani care are aproape toate maselutele de lapte cariate. Zlele trecute am fost la stomatolog si incercand sa trateze cariile ce le are , dr stomatolog a reusit sa ajunga la faza unde trebuie sa-i puna o solutie sa-i omoare nervul apoi sa-i sigileze maseluta. Baietelul meu nu l-a mai lasat sa faca lucrul acesta asa ca a ramas cu maseluta doar curatata. Intrebarea mea este : Este neaparat nevoie sa i se scoata nervul maselutei de lapte sau poate astepta ( daca suporta durerea ) pana ce aceasta va cadea? Evitam sa-i facem anestezie deoarece el a suferit mai multe anestezii in trecut. Cum ne sfatuiti sa procedam?
O alta intrebare ar fi cu referire la recoltarea de celule stem din dintisorii care ii vor cadea. La nastere fiind nascut prematur nu am avut posibilitatea sa-i recoltam celule stem , acum ne-ar interesa daca avem aceasta oportunitate, sa o facem din dintisorii de lapte.
Va multumesc frumos!
Depinde de multe aspecte: in ce etapa e dintele respectiv? Cand va erupe dintele definitiv? Cat de mare e caria si distructia dintelui? Anestezia e total ok si nu are riscuri daca a mai facut. Cu recoltatrea de celulele stem… e o posibilitate dar nu o certitudine. Atentie! La 6 ani apare prima masea definitiva ce apare in spatele dintilor de lapte, fara a cadea niciun dinte de lapte. Atentie la igiena.
buna ziua, coroana de zirconiu cimentata astazi …pana in cimentare la proba absolut ok …culoare A2…dupa cimentare culoare gri…ce s a intamplat?..adezivul este de vina ?.este dificil de scos coroana si inlocuita cu o alta noua…? multumesc mult …!
Posibil sa fie de la ciment. Poate fi facuta alta.
Buna seara!problema mea este ca unul dintre dinții din fata este ușor mai închis la culoare decât celălalt.acum jum de an am fost la dentist făcând chiar si o radiografie.niciodata nu am avut probleme cu acel dinte,nu am avut nicio intervenție la el vreodată.p radiografie nu apărea absolut nicio problema.medicul dentist m.a întrebat dak simt totuși vre-o simptoma de orice fel la acel dinte,dar pana in momentul acela si ceva timp după nu am avut niciun fel de senzație mai ciudata.acum in schimb de o luna 2 rareori simt k o presiune,o ușoară senzație de inflamatie asupra dintelui(nu am probleme gingivale).am tot văzut comentarii asemănătoare pe pagina si îmi este teama ca in cazul in care trebuie tratat sa nu se închidă si mai tare la culoare.as dori sa va întreb ce ma sfătuiți si ce problema credeți ca as avea?multumesc
Ar trebui sa te vada un medic. Probabil ai nevoie de un tratament de canal.
Salut. Am fost acum 2 zile la dentist, mi-a facut un tratament de canal si mi-a pus hidroxid de calciu, dupa care acel “ciment”…mi-a spus daca o simt ca pulseaza sau ma doare si nu trece cu un nurofen sa dau pansamentul jos, la mine problema este ca nu ma doare dar mi s-a umflat foarte putin fata in zona molarului respectiv, intrebarea mea ar fii daca este ceva normal sau este o greseala din partea dentistului meu…tin sa precizez ca am o infectie la radacina. Multumesc anticipat.
Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
si inca o intrebare, daca aleg sa imi faca o extractie trebuie mai intai sa imi trateze granulomul prin rezectie apicala sau pur si simplu o scoate si am scapat de problema?
Se scoate dintele si pe acolo si infectia si gata. DAR, preferabil sa se faca un tratament de canal corect.
Buna ziua!
Zilele trecut am fost la stomatolog si doctorita mi-a spus ca am dintii putin inghesuiti si m-a trimis sa merg la un ortodont. A zis ca mi-ar trebui un aparat dentar intrucat, din cauza dintilor inghesuiti, ar putea aparea carii interdentare.
Mi-am facut deja pentru joia viitoare programare la ortodontul recomandat de ea, insa as vrea sa stiu mai multe detalii despre ce presupune un aparat dentar.
Cam cat ar costa in medie un aparat?
Ce presupune fiecare tip de aparat dentar (stiu ca sunt fixe si mobile) sau mai bine zis, in ce cazuri se pune fiecare?
In ce consta ingrijirea danturii(si implicit, al aparatului) in timp ce il porti? Adica, trebuie sa faci ceva deosebit in ceea ce priveste igiena in timp ce porti aparat?
Doare cand ti-l pune?
Cam cat dureaza sa te acomodezi cu aparatul?
Va multumesc!
1 – preturile difera in functie de tipul de aparat si de clinica
2 – mobile la copii in perioada de crestere
3 – igienizari corecte si controale mai dese. Deasemenea sa iti iei un dus bucal.
4 – nu, dar doare dupa aceea putin, cateva zile, si dupa activari
5 – cam 2 saptamani
Buna ziua!
Am si eu o intrebare.
Am fost recent la doctorita mea pentru un control de rutina si i-am povestit de sensibilitatea la rece si cald pe care o am.
Sensibilitatea apare la una dintre maselele plombate. Caria a fost una profunda, doctorita a zis ca era aproape de camera pulpara.
Dansa mi-a dat sa fac o radiografie intrucat s-a gandit sa nu fie vorba de o carie interdentara, insa nu a gasit nimic in neregula.
M-a dat la maseluta cu sensibilitate cu o substanta sau gel, habar nu am ce era, insa tot prezint sensibilitate la rece.
Care e cauza si ce s-ar putea face in aceasta privinta?
Doctorita zicea ceva de scoaterea nervului, insa a zis ca nu vrea sa mi-l omoare ca ar fi prea devreme (am 19 ani).
Multumesc!
Citeste: https://drfondrea.ro/2013/09/de-ce-intervine-uneori-durerea-dupa-o-obturatie-plomba/
Buna seara … in urma cu 3ani am avut probleme cu dintele de sus din fata la care a avut de suferit si gingiea …Medicul ma trimis la o mica operatie la gingie ca aveam rautate ..Dupa care o constatat ca dintele meu adevarat nu mai este trainic si mia sugerat un implant …miam pus implantu , timp de 3 ani nu am avut probleme cu el ..Acum o saptamina am observat ca se misca …Ultimile zile inca si mai tare se misca si vrea ca si cum a cada …. Nu stiu ce sa fac mii frica …Daca o sa plec la medic o sa mil poate lipi la loc?? nu ma supara nimik nam durere nimic pur si simplu se misca tare , sa dizlipit …Ce se poate de facut ??? ..V multumesc mult mult …
Trebuie sa mergi la dentist sa vezi ce parte se misca? Implantul, bontul sau coronita? In functie de asta se poate vedea pe viitor ce se poate face.
Buna seara! Am avut o plombare a unei masele (cu tot cu scoaterea nervului) acum o luna. Caria a afectat doua masele, asa ca astazi am omorat si celalalt nerv. Intrebarea mea este urmatoarea: am mici dureri atunci cand pun putina presiune pe ambele masele. Este normal sa se intample asa ceva sau ar trebui sa ma ingrijorez ca am o problema cu gingiile?
Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Buna ziua ! Acum 2 luni am facut o extractie a maselei de minte (partea stanga, jos) deoarece aceasta, ca si celelalte 3, imi crestea orizontal. Am urmat timp de 5 zile tratament cu antibiotic (augmentin) si luam pe zi 2 antiinflamatoare (ketonal). Totul a decurs foarte bine. Dupa 8 zile de la extractie mi-am scos firele. Din nou, totul a decurs foarte bine. Am avut grija de igiena zilnica. Locul a fost umflat o perioada buna de timp (undeva pe la 2 saptamani), invinetindu-se chiar. Insa durerea si umflatura au trecut, pana acum cateva zile, cand am observat ca locul s-a inflamat din nou. Ma jeneaza cand deschid gura si la pipait pot spune ca simt o zona mai tare, cam de marimea unei monede. Am inceput sa iau Nurofen crezand ca poate este de la o mica raceala. Totusi, poate fi infectie ? Sau este doar din cauza racelii ? Este in regula sa iau in continuare Nurofen ?
Poate fi o infectie. Ar trebui sa te vada un medic.
Buna ziua,
In urma cu un an mi-am pus fatete dentare din ceramica (veneers) pe cei 4 incisivi de sus, pentru a le corecta pozitia dintilor. Din pacate, si estetic, dar si functional, sunt un dezastru. Sunt foarte bombate si opace, nu se apropie de aspectul dintilor naturali, iar dintii sunt in continuare prost aliniati. Imi simt tot timpul maxilarul in tensiune, iar muschii faciali ma dor ingrozitor.
Intrebarile mele, dl doctor, sunt daca pot purta aparat dentar peste aceste fatete si daca exista alternativa mai buna la aceste veneers foarte groase, care imi fac dintii sa arate anormal de bombatii si de lungi.
Va multumesc.
Acum e cam tarziu. Din pacate s-a pus “carul inaintea boilor”, adica estetica inaintea functionalitatii. Niciodata nu se rezolva asa… Da, se mai poate corecta, nu e simplu, dar trebuie luat de la baza. Cauta un medic bun si nu mai pune accentul pe estetica in prima faza. Asta vine de la sine dupa ce aspectul medical e ok.
Buna ziua! Am o masea care a stat imbracata vreo 20 de ani, iar in luna septembrie 2015 a inceput sa doara. Mi.a fost decupata lucrarea de pe ea, scos nervul si curatata.
Din pacate, tratamentul nu a fost finalizat deoarece timp de doua luni am fost internata in spital cu alte probleme, timp in care maseaua a fost astupata cu un pansament / material. In toata aceasta perioada nu am avut dureri, dar este drept ca am fost tot timpul sub influenta analgezicelor.
Am reluat tratamentul in luna decembrie, cand mi s.a spus ca se prezinta foarte bine, nu are infectie. Dupa prima curatare, au inceput durerile.
De atunci, de sase ori mi s.a umblat si curatat pe canale, neavand infectie. Langa maseaua respectiva era si un rest ramas de la o extractie veche, rest pe care l.am scos intre timp, deoarece mi s.a sugerat ca durerile ar putea proveni de la el.
Din pacate, durerile continua. Iar la presarea cu limba doare si mai tare, nici vorba sa mananc pe acea parte, desi am fost sfatuita s.o fac. Precizez ca am fost tratata de un specialist in chirurgie si apoi indrumata spre un specialist endodontic. Se punea intrebarea daca nu cumva exista si al patrulea canal, dar se pare ca nu este sau n.a fost gasit.
Mi se spune acelasi lucru: nu am infectie, sunt curate canalele si ar trebui sa nu ma doara. Urmeaza ca data viitoare sa.mi optureze canalele.
Totusi, durerea exista si raspunde destul de greu la nurofen forte.
Nu stiu ce sa fac: sa accept opturarea canalelor sperand ca dupa sa dispara durerea sau poate e cazul sa consult un al treilea medic?
Va multumesc!
Probabil nu e ok tratamentul de canal. Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ Asa s-a facut?
Da, gasesc similitudini in tratamentul ce mi.a fost aplicat si tratamentul descris de dvs.
Singura diferenta ar consta in lipsa celui de.al patrulea canal. Am auzit.o pe dna doctor cand lucra spunand ca “tot cauta acel MV2 si nu.l gaseste”
In momentul de fata durerea nu mai necesita un nurofen, dar nu stiu ce sa mai cred pt ca am mai trecut printr.un asemenea episod: nu m.a mai durut si dupa o noua curatare iar a inceput sa doara…
Probabil ca o sa astept sa vedem ce se intampla si dupa obturarea canalelor.
Va multumesc!
Cu drag! Sper sa se rezolve.