Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.
Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.
Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.
Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Voi raspunde tuturor.
Cu drag,
Bogdan Fondrea – Dental Design
Buna seara,
am si eu nevoie de un sfat. De curand am decis sa rezolv unele mici cariute si sa schimb plombele mai vechi, insa la una din ele (cea din dreapta sus, cu plomba cea mai mare) doctorul mi-a spus ca este necesara omorarea nervului si obturatie de canal. Dumneavoastra credeti ca mai poate fi salvat nervul? am atasat radiografia la urmatorul link:
http://tinypic.com/view.php?pic=jidn3t&s=8
Va multumesc anticipat,
Raluca
Pe radiografie pare destul de aproape de nerv. Posibil sa ai nevoie de un tratament de canal. Nervul NU se omoara, e un procedeu diferit.
Buna seara domnule doctor,
am o problema cu dintii din partea de sus, nu sunt alineati corect dar nu e neaparat aceasta problema ci problema este ca mi-a fost pusa coroana de portelan iar lucrarea nu a iesit bine si am un zambet inestetic…eu sunt studenta la oradea dar as vrea sa incerc sa vin la d-voastra daca se poate face ceva pentru imbunatatire si pana unde s-ar ridica costurile (va atasez linkul cu poze daca va puteti uita va rog frumos, http://tinypic.com/3ia4agzt )
va multumesc din suflet!
Nu arata bine deloc, nici din punct de vdere setetic (stii si tu) nici medical. Cauta un medic bun si sper sa se rezolve, chiar daca e foarte dificil. NU doar lucrarea trebuie schimbata, pproblemele sunt mai mari. Pretul depinde de multe aspecte si se poate face in urma unei consultatii.
Buna seara!In luna august am avut o interventie in care mi-am pus implant dentar si adaos de membrana si os!in aceasta seara am observat ca din gingie mi-a iesit un punct alb ca o bucatica de os.Este posibil sa imi iasa implantul sau este altceva?Va multumesc
Probabil e doar o bucatica din materialul de aditie. Nu cred ca trebuie sa te sperii, dar pentru linistea ta du-te la un control.
Mult stimate domnule Fondrea,
am 45 de ani si sant domiciliata permanent in occident (Germania).
Din pacate odata cu trecerea aniilor, apar si problemele dentare.Dupa o cautare indelungata si o informare ampla m-am decis sa apelez la serviciile dvs, respectiv al cabinetului dvs dentar, conceptul de lucru si referintele pacientiilor, insuflîndu-mi increderea necesara pentru a lua aceasta hotarîre.
Acum referitor la problema mea:
Am nevoie de doua coroane dentare ( metalo-ceramice ) si as dori sa aflu urmatoarele:
– pretul complet si durata acestui tratament
Totodata doresc o operatie de albire a dintiilor (metoda ZOOM ). In ce masura aceasta albire a dintiilor imi afecteaza lucrarile metalo-ceramice?
In asteptarea raspunsului dvs va multumesc anticipat si va doresc o saptamana placuta.
Cu stima
Tatiana Magdin
Am raspuns deja. 🙂
Mult stimate domnule Fondrea,
am 45 de ani si sant domiciliata permanent in occident (Germania).
Din pacate odata cu trecerea aniilor, apar si problemele dentare.Dupa o cautare indelungata si o informare ampla m-am decis sa apelez la serviciile dvs, respectiv al cabinetului dvs dentar, conceptul de lucru si referintele pacientiilor, insuflîndu-mi increderea necesara pentru a lua aceasta hotarîre.
Acum referitor la problema mea:
Am nevoie de doua coronae dentare ( metalo-ceramice ) si as dori sa aflu urmatoarele:
– pretul complet si durata acestui tratament
Totodata doresc o operatie de albire a dintiilor (metoda ZOOM ). In ce masura aceasta albire a dintiilor imi afecteaza lucrarile metalo-ceramice?
In asteptarea raspunsului dvs va multumesc anticipat si va doresc o saptamana placuta.
Cu stima
Tatiana Magdin
Pretul se face in urma unei consultatii, pe baza analizei cazului si pe baza radiografilor. O discutie pe blog este isuficienta.
Albirea facuta corect cu aparatura corecta este ok. Coroanele raman la fel. Despre albire aici: https://drfondrea.ro/2013/10/totul-albirea-dintilor-stomatolog/
Buna seara domnu doctor, va deranjez cu o intrebare in legatura cu o radiografie dentara ce reprezinta o pata cenusie intre doi dinti intre primii doi de dupa canin mai concret, amindoi au fost supusi in direct curateniei stomatologice, unul in timp a cedat, acum s-a pus problema extragerii ambilor dinti, ma rog ce-a mai ramas,!!! de unul dintre ei ! este neaparat necesara extragerea ambilor dinti? precizez pata nici nu evoluaeza nici nu da inapoi ! multumesc!
Posteaza radiografia sa vad.
buna ziua as dori sa va adresez o intrebare ,am o lucrare din portelan pe coroana de matal toata partea de sus,nu este cimentata definitiv insa cu cat am stat sa ma obisnuiesc nu sunt multumita din cauza acelui metal acoperit de portelan pentru ca nu m-am gandit ca voi avea din nou metal la el prima data am avut o lucrare pe acril ceva de genu….intrebarea mea ar fi daca as mai putea interveni in vreun fel sa scap de acel metal??adica portelanu sa ramana si sa fac pe alcev adar nu metal?se poate sau este o tampenie ce zic eu…sa raman cu portelanul dintii iar metalul de dedesupt sa fie inlocuit cu alcev as-ar putea asa ceva??specific nu este cimentat decat provizoriu! mii de multumiri anticipate!o zo placuta!
Nu se poate, trebuie facuta alta cu totul.
Bună ziua. Am partea de sus îmbrăcată in porțelan și am dureri f mari de dantura, mai rau este ca este vb de un pivot mai exact. Din cauza aceasta mă doare si nasul și ochiul drept. Nu simt nici-o umflatura. Ce pot face că durerile pe partea dreaptă sunt f mari și nu-mi trec cu nici o pastilă? Mulțumesc anticipat!
Nu mai lua pastile! Cauta un medic bun pentru ca nu se trateaza cu pastile. Chiar daca durerile scad sau trec nu insemna ca va fi bine! Du-te la medic!
Buna seara,
Am si eu o intrebare. De cateva luni ma chinui sa-mi pun doua implanturi dentare. In iunie am pus doua la interval de 1 saptamana si au picat ambele , am avut dureri pana sa-mi pice. S-au miscat dupa doua saptamani maxim de la implantare. Dupa 1 luna si jumatate am repus din nou unul in locul celui cazut, nu am mai avut nici o durere (implant de la aceeasi firma, alt model). Am asteptat 3 luni s-a pus bont de vindecare apoi s-a luat amprenta pt. coronita. s-au facut probe cu coronita insa la insurubare m-a durut si s-a miscat implantul cu totul. Am tot fost la control si implantul era fix, nu aveam nici cea mai mica durere insa la montarea coronitei s-a miscat. Mai am un implant deja pus de 2 luni si jumatate insa l-a care s-a luat decizia sa se umble dupa 6 luni, la fel fix si fara dureri. Exista vreo procedura sau radiografie prin care se poate vedea procesul de osteointegrare al implantului sa nu mai am surprize, sa se stie clar ca e fix sau nu. E penibil ca la montarea coronitei sa se miste la insurubare.toata munca medicului dentist si timpul si sanatatea mea in zadar. Exista si o explicatie logica dc a picat implantul la montarea coronitei. Multumesc!!
Exista vreo procedura sau radiografie prin care se poate vedea procesul de osteointegrare al implantului sa nu mai am surprize, sa se stie clar ca e fix sau nu.?
La descoperire da, inainte doar daca e foarte rau se vede pe radiografie, dar daca cele 3 puncte sunt ok, aproape 100% va fi ok la final.
Explicatia (trei posibilitati):
1 – materiale cu calitate indoielnica
2 – pacientul nu are grij ala igiena si indicatii
3 – medicul nu face ce trebuie
Atentie! Chiar daca nu pica un implant daca una din cele trei punce nu e 100% ok, implantul este un esec.
Am aparat dentar pe partea de sus. Si incepe sa imi iasa o masea de minte..sus am scoase 2 masele..oare va trebui sa scot maseaua de minte? E dureros?:-S:03
Extractiile care trebuie facute de obicei se fac inainte de montarea aparatului. De dureros nu e dureros, se face anestezie.
Stimate domnule doctor,
de TREI ani ma lupt cu un implant la un incisiv lateral, pus prima data de catre un incompetent pe care regret ca l-am intalnit – implantul a iesit din os pe loc, chiar la descoperire, in timpul insurubarii bontului de vindecare, fara niciun efort!
Apoi am trecut prin operatie de grefa osoasa (din mandibula), plus os artificial, plus plastie gingivala (o gramada de bani si suferinta), iar acum am in sfarsit implantul pus, de circa zece luni, dar ma tot plimb pentru coroana de patru luni din cele zece!! Cu o coroana de plastic temporara pentru modelarea gingiei etc.. Ca s-o scurtez, am primit in sfarsit coroana (!!), si e montata definitiv, stransa cu cheia la maximum etc. Problema e ca sunt total nemultumit de aspectul ei, din toate punctele de vedere! Atat de nemultumit incat voi cere sa fie schimbata, chiar daca sunt deja ultra-satul de aceasta afacere care pare ca nu se mai termina.
Intrebarea mea este: desurubarea coroanei in aceasta faza, cand a fost stransa la maximum, prezinta pericol pentru implant? Ma tem pentru el, a avut o stabilitate buna (-6 din maxim -8) la testare (dvs. stiti mai bine ce inseamna asta), dar mi-e frica sa nu mi-l disloce tot insuruband si desuruband coroana (repet, la maximum, cu cheia aceea speciala cu cremaliera). Nu mai pot suporta suferinta si costurile unui re-tratament daca cedeaza implantul. Ce ma sfatuiti din punctul de vedere al securitatii implantului? Sa raman cu coroana prezenta (total nesatisfacatoare ca forma, anatomie, culoare, mi-e extrem de ciuda ca dupa toti banii si suferinta arata mult suboptim) sau sa insist pentru o coroana care si arata corespunzator? Cu alte cuvinte, e “safe” insurubarea/desurubarea coroanei de multiple ori?
Va multumesc anticipat!
E ok sa desurubezi si sa il reinsurubezi. Nu iti fa griji. Exista riscuri, dar foarte mici sa se strice filetul sau sa rupa surubelul. Nu atat de mari incat sa nu refaci coroana daca asta iti doresti.
Multumesc pentru raspuns! Deci chiar strans cu cheia dinamometrica (m-am interesat intre timp, sper ca ii zic corect), nu e o problema sa-l strangi/desfaci. Mi-e teama ca vor fi multe cicluri de desurubare/insurubare pentru probe, daca e sa judec dupa ce-am patit pana acum.
Profit de ocazie pentru a mai pune o intrebare. Presupun ca este posibil ca (virgulă) coroana să fie exact în planul celorlalti dinti vecini, pe suprafata anterioara, chiar dacă trebuie făcută mai groasă, mai “bombată” la bază. Confirmati? Cum e acuma parca e 2D fata de dintii vecini care ar fi 3D, ca sa zic asa. Groaznic.
Multumesc inca o data, e fantastic ceea ce faceti aici, ajutand cu sfaturi pro bono. Wow peste 5000 de comentarii! Bravo!
Cu drag!
La probe nu trebuie strans tare, doar la fixare.
Da, coroana ar trebui sa se poata face ca dinti naturali.
O fac cu drag! (peste 5000 doar pe pagina asta 😉 )
buna seara am si eu o problema cu dantura ma dor toti dinti ( dinti pusii si normali) am luat antibiotice si calmante si trece doar pe moment ast un raspuns multumesc mult
Am raspuns deja. 😉
Bna seara ma numesc ioana si de cateva luni am o problema cu dantura , am dureri la toti dinti( dinti pusi si cei normali) aproape in fiecare seara , am luat antiobiotice degeaba calmante si trece doaar pe moment ast un ras multumesc mult
Nu mai lua antibiotice! Cauta un dentist bun si se rezolva.
Buna ziua,
Am avut pe 2 masele alaturate puse coronite metalo-ceramice(Ni-Cr) si in urma cu cateva luni gingiile au inceput sa se irite si sa sangereze la periaj sau daca mancam in acea zona. Am fost la stomotolog si am incercat tratament cu un gel si atentie mai mare la periaj. Si-au revenit, dar de fiecare data cand mancam pe ele se iritau la loc. Am mers iar la stomatolog si mi-a spus ca e din cauza coronitelor(poate alergie la metal?!) si trebuie schimbate. Le-am dat jos si acum nu stiu ce ar fi mai potrivit sa folosesc la coronite si pivoti pentru a evita aceasi problema: matalo-ceramic(Ni-CR), metalo-ceramic(metale nobile: Au si platina) sau ceramica pe suport de zirconiu?
Va multumesc
Sunt aproape sigur ca nu materialul e problema ci adaptarea deficitara (realizarea lucrarilor).
Buna seara,
mi-au fost refacute obturatiile de canal pe cele 2 masele saptamana trecuta. Nu au fost dureri sau neplaceri, dar ieri am fost sa mi se ia amprenta pentru pivoti si dupa ce am plecat am sesizat o durere usoara in zona respectiva care nu a incetat nici pana acum. Am facut o radiografie si medicul mi-a confirmat ca cele 2 obturatii sunt corect facute. Am citit si aici pe site legat de obturatia corecta si mi se par corect facute, dar vreau sa fiu sigur ca nu este nici o problema. Am atasat radiografia ( http://tinypic.com/view.php?pic=30agbo3&s=8 ). Cele 2 masele sunt cele din stanga sus(poza) sau dreapta sus in realitate.
Va multumesc
Catalin
Nu arata rau, dar radiografia nu este chiar concludenta. Nu arata rau dar nu pot spune ca arata bine.
Buna ziua,
Va multumesc pentru timpul acordat. Mai am insa o rugaminte daca se poate sa imi spuneti cum sa procedez mai departe: sa cer refacerea obturatiilor sau pot sa pun pivotii si coronitele? Deoarece medicul meu a vazut prima radiografie, cea cu toata dantura, si a spus ca este ok si putem sa mergem mai departe. Dar eu am resimtit o durere in zona care acu a disparut, dar nu vreau sa risc.
Va multumesc pentru intelegere,
Catalin
Daca medicul spune ca e ok si a respectat protocolul, probabil e ok. Radiografie e un control in plus si ajuta la verificarea corectitudinii tratamentului.
Buna Ziua,
Am revenit cu o radiografie locala facuta in dimineata aceasta. La una din masele se observa o pata neagra, sa fie infectie? http://tinypic.com/view.php?pic=20k9bp5&s=8
Va multumesc
Catalin
Ok… In concluzie nu arata bine. 🙁 E supra preparat pentru pivoti), si canalele nu sunt chiar cum ar trebui. Totusi nu arata nici foarte rau.
Domnule Doctor Fondrea,
Toata consideratia pentru efortul de a raspunde tuturor celor care va cer o opinie!
As dori sa va adresez o intrebare: care este opinia dv., ca specialist, despre Instant Implants?
Care sunt motivele pentru care unui pacient nu i s-ar putea aplica acest procedeu cu rezultate imediate?
Va multumesc si astept raspunsul dv.
Cu multa simpatie,
Nu are rezultate imediate. Ci rezultate PROVIZORII imediate. Daca este suficient os sau se poate pune material de aditie satisfacator, daca se poate curata zona inserarii sa ramana fara infectie, daca se poate pune coroana ce sa nu fie sub presiunea dintilor antagonisti, daca igiena e favorizata e indicat, daca nu, nu. 😉 Rezultatul in da mai ales priceperea medicului nu sistemul de implantare.
Va multumesc mult! Succes in tot ce faceti!
Cu drag!
Buna seara,
Am o problema cu un molar. Dupa repetate plombari a ramas doar cu peretii. Adica , aveam peretele dinspre interiorul gurii, cel dinspre obraz , iar pe mijoc fiind plomble , peretii inrdentar lipsind. Astazi in timp ce mestecam obucata de paine un perete s-a rupt (cel dinspre interior) si cred ca este din radacina deoarece se misca dar sta in continuare in gingie.Peretele acesta este mai mic decat cel dinspre exterior si ca grosime dar si ca lungine.Maseaua a fost devitalizata acum aproape 4 ani.
Intrebarea mea este: se mai poate face ceva cu maseaua , adica sa pun pivot , coroana sau e pierduta? Daca mai pot face ceva cu ea nu as vrea sa o scot deoarece chiar si fara acest perete rupt mai am destul de mult din ea.
Va multumesc!
Greu de spus, trebuie vazut. Sunt sanse in functie de cat de profunda e fractura. Nu te baza pe plomba ramasa ci doar pe ce a ramas din dintele natural.
Va rog sa-mi spuneti daca e normal ca dupa incizia facuta Marti, sa sangerez inca atat de mult. Deci, din senin mi se porneste foarte mult sange, pun un tifon, apas acolo pe taietura si se opreste, dar se porneste din senin de multe ori pe zi. E adevarat ca nu este o problema si ca toate astea se intampla pentru ca se curata locul unde am avut abcesul? Tin sa mentionez ca iau si augumentin. ( asa mi-a prescris dentistul)
Va multumesc.
Nu, nu e ok. Du-te la un dentist.
Mi-am sunat dentistul si a zis ca de la infectie sangerez. A zis sa merg sa-mi faca niste spalaturi gingivale. Credeti ca o sa ma doara din moment ce nu s-a vindecat locul? Imi cer scuze ca va deranjez cu problemele mele. Sunt stresata. 🙁
Nu e ok. Infectia trebuia tratata. Nu trebuia sa sangereze. Du-te la un medic care stie ce face.
Buna seara.Daca toti dinti sunt afectati si nu se mai poate salva cat mar ajunge un implant? am toata dantura afectata..mai multe cioburi de cat dinti si masele
Depinde de situatie care se evalueaza pe baza mai multor criterii. Lista noastre de preturi e pe site: http://www.dentaldesign.ro
Buna ziua, urmeaza sa fac o rezectie apicala la un molar, dar am anumite retineri in ceea ce priveste medicul, nu neaparat intemeiate.Rugamintea mea este, daca nu deranjez , sa-mi spuneti daca dupa absolvirea facultatii in 2012, medicul poate fi suficient de pregatit pentru o astfel de interventie.De la clinica mi s-a spus ca este specializat in endondontie ,fara alte detalii.Multumesc, cu scuzele de rigoare pentru deranj.
Majoritatea dintilor NU necesita rezectie ci doar un tratamet de canal corect. Asa ca probabil si dintele tau se poate trata doar cu un simplu (corect) tratamnent de canal. Sunt dentisti cu 10 ani experienta ce…. si sunt altii cu doar un an ce… Depinde de la caz la caz. 🙂 Specializarea dureaza 3 ani dupa terminarea facultatii. 😉
Buna seara….daca un pacient infectat cu virusul HIV este tratat fara sa informeze dentistul ca are aceasta boala,ce sanse au ceilalti pacienti sa se infecteze in zilele care urmeaza.!?
P.S. Am auzit pe cineva ca ar fi luat HIV in urma unui tatuaj facut si m-am gandit ca si la dentist se lucreaza cu aceleasi ustensile.
In functie de cat de constiinciosi sunt cei ce fac sterilizarea si cat de corect e respectat protocolul… sanse mai mici sau mai mari.
Buna seara. As dori sa stiu daca in cazul unei gingii innegrite din cauza unei coroane dentare se mai poate face ceva si daca da, ce anume – de exemplu, poate fi readusa la culoarea initiala? Multumesc.
Nu mai poate fi decolorata, este impregnata de la metal, se numeste “tatuaj gingival”. Ce se poate face este eliminarea ei (chirurgical) si repozitionarea partii necolorate incat sa acopere spatiul rezultat.
Buna seara. Am trei carii la dintii din fara. Una rezolvata acum 2 zile si celalalte 2 saptamana viitoare am programare. Mi-a pus plomba , pe moment nu ma deranja nici la limba..nimic. azi dimineata am dat cu limba pe dinte si spre exterior simt trecerea de la dinte la plomba, adica zgarie putin, se simte si cu degetul. Si mi frica sa si musc cu dintele ala , il cam ocolesc cum pot de frica sa nu cada plomba sau sa i fac ceva 🙁 . E prima mea plomba si as vrea sa stiu daca saptamana viitoare cand merg sa i spun ceea cea deranjeaza sau se va “batatori” cu timpul?
Nu se va batatori. Nu este finisata bine (cel putin).
Buna ziua, in urma cu 1 an si jumatate mi s-a facut obturatie canal+pivot+_coronita la molar 36. Acum mi-a aparut un abces si in urma radiografiei pe care apare o pata neagra intre radacini mi s-a recomandat rezectie apicala. Dintele nu ma doare, pot manca pe el, iar colectia de puroi este doar noaptea, in schimb ,desi se elimina singura , am luat 5 zile augmentin, nu trece.As dori si parerea d-voastra,multumesc.
Daca e intre radacini posibil sa fie o perforatie sau fractura. Rezectia NU e o solutie. Colectia de puroi nu e doar noaptea, dar de la caldura pernei se manifesta. E acolo de mult timp si NU va trece nici cu un sac de antibiotice. Nu mai lua medicamente. Ai nevoie de un tratament de canal corect: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Se mai poate face un retratament de canal daca s-a pus pivot metalic, se mai poate da jos?
Da
Daca se clatina ,mai exista sansa de salvare a molarului?
Ce se clatina? Molarul? Depinde de mai multi parametri.
Buna ziua, Am vazut ca recomadati ceramica pe suport de zirconiu, dar in acelasi timp amintiti si de pivotii din fibra de sticla. Nu stiu care ar fi cea mai buna optiune in ceea ce ma priveste in situatia actuala. Mentionez ca am avut o plomba foarte mare si ramasese doar ”carcasa” care a cedat o data cu plomba.Nedumerirea a aparut atunci cand stomatologul mi-a spus ca foloseste doar pivoti metalici si din zirconiu si nu lucreaza deloc cu cei din fibra de sticla . As avea rugaminatea sa-mi spuneti daca doriti, care ar fi dezavantajele si limitele pivotilor din fibra de sticla comparativ cu cei din zirconiu.
Va multumesc
Pivotii de fibra de sticla sunt usor elastici si din acest motiv sunt sanse minime sa provoace fracturi ale dintelui. Cei de zirconiu si cei metalici sunt rigizi.
Pivotii de fibra de sticla presupun o minima preparare a canalului ceea ce inseamna ca sunt minim invazivi. Cei metalici si cei de zirconiu presupun o preparare mai invaziva.
Cei de fibra de sticla se aplica usor, in aceasi sedinta, pentru ceilalti se ia amprenta si se fac in laborator.
🙂
Am inteles, va multumesc pentru raspuns.
Cu drag!
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns.
As vrea doar sa va rog… (editat)
Ok. S-a rezolvat. 😉
Buna ziua domnu doctor ,am o coronita dentară si îmi intra mancare , gura miroase foarte urat cum sa procedez ce sa fac , eu cred ca sa infectat deja va rog sa mi Răspundeți .o zi buna!
Du-te la dentist. Si cauta unul bun!
Buna ziua, acum doua luni am facut un tratament de canal cu MTA. Am pus doua imagini pentru a vedea eventuale diferente. Vi se pare o ameliorare? Ce imi recomandati in situatia de fata? initial: http://tinypic.com/view.php?pic=14e9usw&s=8; prezent: http://tinypic.com/view.php?pic=rucmex&s=8. Multumesc!
Pare mai ok dar trebuie sa mai treaca timp pentru a a fi sigur. E prea devreme.
Buna seara!
As dori sa va intreb legat de aparatul ortodontic daca mai merita purtat daca dintii ce doresc sa ii indrept( sunt suprapusi ) au deja obturatii si daca este necesara montarea pe ambele arcade daca nu am nici o problema pe mandibula.
Am raspun deja. 🙂
Buna seara!
As dori sa imi pun un aparat ortodontic pentru a-mi indrepta 2 dinti de pe maxilar care sunt suprapusi.Cei doi dinti au deja obturatii. Merita sa imi pun aparatul ? Va schimba ceva in afara de aspect?E necesara montarea pe ambele arcade chiar daca pe mandibula sunt perfect pozitionati?
Decizia asta se ia DOAR in urma analizei unui computer tomograf (analiza 3D) a osului, a dimensiunii dintilor si a modelului de studiu. Nu e o decizie pe care sa o iei in graba si daca un ortodont iti sugereaza asta doar pe baza unui radiografii, mai cauta. Atentie mare ce alegi. Daca alegi gresit poate fi grav. Alege medicul ce stie ce face, ce analiza dosarul tau (care trebuie sa fie gros).
Va rog sa imi spune-ti..chiar nu se poate face o rezectie pentru un granulom fara a fi data jos lucrarea? Nu stiu daca m-am exprimat corect. Sunt sigura ca am un granulom si am nevoie de operatie pentru ca se vede o umflatura pe gingie si ma doare la atingere(apasare). Maine o sa merg la dentist si sunt foarte nelinistita. Va multumesc si va doresc multa sanatate!
Unde as putea sa va trimit radiografia pentru a-mi spune parerea dv. Va multumesc!
Posteaz-o aici si e ok.
Se poate, dar m-as mira se rezolve problema. Probabil e datorita tratametului de canal incorect, asa ca tratamentul corect e un alt tratament de canal, si pentru asta trebuie data jos coronita. Aproape toate se rezolva fara operatie.
http://tinypic.com/view.php?pic=6qd6du&s=8#.VFeI5jSsXfI
Vad radiografia. Care e intrebarea? Eu vad o infectie in os datorita infectarii pulpei dintelui. Ai nevoie de un tratamet de canal. In plus recomand dinti individuali nu uniti intre ei.
Nu mi-as permite dinti individuali, desi acum mi-ar fi fost mult mai usor daca aveam. Nici lucrarea nu imi permit inca sa o schimb de aia am sperat sa se poate rezolva fara a fi data jos. Va multumim pentru rabdarea dumneavoastra de a raspunde tuturor.
De ce? Nu sunt mai scumpi. Sunt acelasi pret.
Cu drag!
Mi-a facut o incizie pentru a iesi puroiul si a zis ca apoi o sa-mi faca rezectia aplicala fara a-mi da jos lucrarea. Credeti ca a procedat corect? Am avut dureri mari cand mi-a facut incizia, la fel o sa am si la rezectie? Nu am inteles ce ati vrut sa spuneti cu dinti individuali. Va multumesc pentru raspunsuri.
Nu.
Nu are legatura. Poate da, poate nu.
Adica sa nu fie legati intre ei. Dintii naturali nu sunt legati, sunt individuali.
Am atasat o radiografie la link-ul de mai sus, dar nu stiu daca am procedat corect pentru a fi vazuta de dumneavoastra. Va multumesc pentru rabdarea acordata si va doresc multa putere de munca in continuare.
Care e intrebarea?
Buna seara, acum 4 zile am facut o aditie de os la o masea care a fost scoasa. De ieri a inceput se se simta un miros de sange stricat ( hoit) in gura. Este normal ce se intampla ? Folosesc pasta de dinti, apa de gura , dar degeaba.
Nu e normal. Du-te la dentist!
Inca o intrebare: radiografiile sunt nocive? se pot face mai multe intr-o perioada scurta, de ex 1 saptamana?
Sunt, dar in foarte mica masura daca sunt in format digital cu aparate performante si cu protectie corecpunzatoare. Se pot face multe fara probleme.
Buna ziua, acum 4 saptamani mi-am scos o masea de minte. Ieri din intamplare am atins zona laterala (spre interior) a locului si am descoperit un rest de dinte (radacina) care iese prin gingie. la apasare simt o jena, nu o durere puternica. Cum banuiesc ce trebuie facut, insa vreau sa schimb stomatologul, as vrea sa stiu daca este nevoie sa merg cu o radiografie deja facuta. Panoramica sau ceva local?
Intreaba-ti medicul nou si te va sfatui el in functie de cea are nevoie. Nu fa nimic pana nu esti trimis sa faci ceva.
Imi puteti explica fiziologic/fiziopatologic de ce au tendinta dintii sa se intoarca in pozitia initiala dupa ce se da jos aparatul dentar, tinand cont ca a fost purtat o perioada mai mare de 1 an. Va multumesc anticipat!
Ei nu se intorc in situatia initiala ci pe tot parcursul vietii noastre se muta cautand solutii de echilibru. Daca rezultatul dupa tratamentul ortodontic este in echilibru si stabil ei raman asa. Dar, cum asa e greu sa se realizeze perfect, ei vor cauta alte pozitii, mai echilibrate, si, se muta.
Buna ziua, in urma cu 2 luni am avut un accident cu un scuter, in urma acestei intamplari mi s a spart 70% din dinte, am fost imediat la un dentist, mentionez ca eram in vacanta si mi l a reconstruit. Aveam dureri dar niciodata nu au fost puternice, erau suportabile. Cand am ajuns in tara am fost la dentist pentru a vedea daca totul este in regula, mi s a facut o radiografie imediat, unde dentistul a observat ca trebuie scos nervul din dintele cu pricina , si cel de langa fiindca de la soc intrase aer sau radacina se mutase putin( ma refer la cei 2 lopatari din fata sau incisivii frontali cred) . Mi a scos primul nerv mi a pus pansament, apoi mi l a schimbat si tot asa pana in 2 sapt cand mi a scos si al 2 lea nerv si mi a facut si obturatiile de canal pentru a ma prezenta la o alta radiografie pentru ca eu in tot acest timp prezentam dureri, nu puternice , ci pulsatii, cand in unul cand in altul, ori ma dureau la atingere. Acum dupa o luna de zile de la scosul nerviilor saracul domn dentist mi a facut plomba total la dintele rupt, inca simt pulsatii din cand in cand, nu ma doare la atingere, am uitat sa precizez ca la dintele rupt mi a repetat , pentru linistea mea opturatia de canal. Iar dintele de langa ma cam doare la atingere sus langa gingie, si daca nu mi trece pana maine imi va face iar opturatia de canal. Nu inteleg de ce am jenele astea? Este normal avand in vedere socul pe care l a suferit maxilarul? Denstiul a lucrat exact cum trebuie din punctul meu de vedere, dar nu inteleg de ce din cand in cand am pulsatii .. Cand or sa treaca? Multumesc.
citeste asta si vei intelege: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Am citit articolul acela, iar doctorul a facut exact cum trebuie, e un doctor bun, i a facut si mamei mele o lucrare mult mai complexa si dureaza de 10 ani, problema sunt mai mult eu, se pare si credeam ca imi puteti da o explicatie, in afara de tratament corect de canal. S a facut corect ala, mi a facut o radiografie inainte mi a schimbat pansamentele mi a facut plombele de canal, apoi alta radiografie sa vada ca totul e ok, si problema e ca pe mine ma tot doare.. Mi a schimbat iar plomba de canal, si tot doare , la atingere, sau uneori nu doare la atingere.. Ma rog multumesc
Daca nu e asta m-ar ajuta sa postezi o radiografie.
Buna ziua,
Am o obturatie de colet, facuta acum ceva timp, la un dinte. De la un moment dat, a inceput sa doara cand mananc alimente mai tari – dar numai cand nimeresc o anumita portiune a acelui dinte si cand musc sau mestec intr-un anume fel.
Ce ar putea fi si ce as putea face? Va multumesc.
E incorect realizata. Trebuie facuta corect.
Buna ziua,
As vrea sa va cer un sfat legat de o problema stomatologica pe care o am de mai bine de 3 ani.
Am sa incerc sa va prezint situatia.
Acum am 36 ani (2014). La varsta de 5-6 ani am avut un traumatism, in urma caruia am pierdut incisivul frontal superior, R21. Dintele definitiv mi-a crescut foarte tarziu, dupa varsta de 9 ani.
In urma unor carii si alte probleme, la varsta de 20 ani, fara sa fiu foarte informat, am acceptat in cadrul unui tratament de urgenta, devitalizarea a 2 incisivi: R21 si R22. Cativa ani mai tarziu, la varsta de 25 ani, problemele la R22 (un dinte cu multe plombe) au recidivat si am fost nevoit sa fac o rezectie la ambii (R21 si R22).
Si acum incepe problema mea actuala:
Februarie – Aprilie 2010: datorita unei devitalizari deja vechi (aveam 28 ani..devitalizarea fiind de la 20 ani), am inceput sa am retractie gingivala vizibila la R21. Lucram cu acelasi medic de peste 5 ani.
Ca urmare a plombelor multe, culorii negre care se vedea de sub gingie si din ratiuni de estetica, medicul mi-a propus sa pilesc toti cei 4 incisivi superiori (R11 si R12 erau vitali la acea vreme) si sa punem o coroana solidara. Am acceptat, am gresit, insa acum nu mai pot da timpul inapoi .
Am optat pentru ceramica pe zirconiu.
Inca de la inceput nu am suportat coroana aceea (era foarte mare, prost adaptata) si in cateva saptamani am inceput sa am dureri la dintii rezecati (R21 si R22). Medicul mi-a propus lipire definitiva (cu o rasina…), iarasi am acceptat ….acest lucru se intampla in august 2010.
Intr-un final, dupa nopti nedormite, dureri, tratamente in exces cu antibiotice si analgezice, in ianuarie 2011 mi-am scos la acelasi medic lucrarea.
Din pacate era prima data cand deslipea o coroana de zirconiu lipita cu acea rasina (conform propriilor sale mentiuni), s-a chinuit mult, procedura a durat mai bine de 2 ore, efectiv a tras de dinti….intrucat nu a reusit sa taie lucrarea, s-a incurcat…va spun astea pentru ca la un moment dat am fost banuit de fractura de radacina de la acest traumatism.
Ianuarie 2011:
Dupa ce am scos lucrarea am inceput sa cer opinii la alti medici. Tarziu, dar atunci m-am trezit.
In cateva saptamani m-am decis sa continui cu un medic nou, endodont. Urgenta era sa fac ceva cu dintii rezecati, care inca dureau. Si sub nicio forma nu mai vroiam coroana solidara si nici zirconiu. Ma hotarasem asupra ceramicii integrale. Am uitat sa precizez ca sunt o persoana alergica si am suspectat uneori gustul metalic din gura, de la zirconiu, ca fiind o intoleranta sau alergie.
Noul medic a facut un chiuretaj la aceeasi dinti rezecati in urma cu 5-6 ani, si de atunci nu am mai avut probleme, nu am mai avut dureri la ei (R21 si R22).
Martie 2011:
Dupa rezolvarea problemei dintilor rezecati, medicul mi-a propus refacerea obturatiilor de canal pentru R11 si R12, intrucat acestea nu erau pana la apex. Erau cam 2/3 din distanta radacinii. La acel moment nu aveam sensibilitate/durere pe ei. Am fost de acord cu acea propunere, de altfel toti medicii pe care i-am intrebat si ulterior, mi-au spus ca a fost o abordare corecta.
Problema este insa ca dupa acea interventie pe canal (a doua, dupa cea din februarie-aprilie 2010, cand mi s-au devitalizat dintii R11 si R12), am avut in permanenta sensibilitate, durere la contactul cu limba, la muscaturi de intensitate medie (inclusiv muscatura de pufuleti). Sub analgezice durerea a scazut treptat in saptamanile urmatoare dupa interventie, insa a ramas si luni de zile dupa, o am si acum dupa 3 ani si jumatate. Desi aveam aceasta sensibilitate, medicul a considerat ca ea va disparea usor in timp (saptamani) asa ca am continuat cu lucrarea, am pus dintii noi din ceramica integrala. La insistentele mele, intrucat aveam aceste dureri, am stat la inceput cu ei lipiti provizoriu (pana in vara lui 2013).
Pentru a corecta ocluzia, medicul a “adaptat” dintele R11 prin frezare in cabinet, fara a-l mai da la tehnician…eu il simt de atunci mai aspru, desi l-a netezit cu guma. Ulterior, in 2013-2014 si alt medic la care am fost mi-a aplicat aceasta “frezare” usoara, in urma careia eu simt piscaturi pe limba la contactul cu acel dinte.
Revenind la momentul 2011, datorita mobilitatii de gradul I a dintilor, retractiei gingivale de pe canini….temerii sa nu se agraveze procesul, medicul mi-a recomandat si am urmat imediat dupa punerea lucrarilor pe cei 4 dinti la un tratament cu un gel denumit Pericare.
La aproximativ o luna de la punerea noilor lucrari si cateva saptamani de cand foloseam Pericare, dupa utilizare excesiva luni de zile de antibiotice (de multe ori, si cu fostul si cu actualul dentist, durerile erau suspectate ca venind dintr-o infectie…deci imi recomanda initial antibiotic), am inceput sa am senzatii de arsura, piscaturi pe limba, la inceput usoare, apoi din ce in ce mai suparatoare.
Aceasta glosodinie o am si in prezent.
Am prezentat aceste lucruri medicului, am inceput un tratament cu preparate locale, pe baza de nistatina, etc….nu au functionat. M-a trimis la ORL si alte specilizari, am urmat tratament de candidoza orala, etc….Dimineata senzatia disparea, insa in cursul zilei aparea si devenea din ce in ce mai deranjanta. Toate aceste incercari au durat luni de zile, 1-2 ani.
In vara lui 2013 mi s-a dezlipit unul din dinti, iar medicul a considerat ca a venit timpul sa ii lipim definitiv pe toti, durerea/sensibilitatea pe care le aveam pe R11 si R12 putand proveni si din usoara mobilitate a lor, ca urmare a lipirii provizorii. Nu am fost incantat insa nu am avut ce face.
Ca urmare a insistentelor mele referitoare la durere la muscatura, medicul m-a indrumat catre 2 profesori de la Fac de Stomatologie. La unul am facut o pilire a dintelui (eram suspectat de muscatura defectuasa…in final mi l-a scos din muscatura pe acel incisiv, R11…prin frezare in cabinet, si desi mi l-a netezit cu o guma, eu il simt aspru si e foarte deranjant la contactul cu limba). Am uitat sa precizez, ca o data cu trecerea timpului, senzatia neplacuta pe R12 s-a diminuat considerabil…el oricum nu prea este implicat in vorbire, alimentatie…in timp ce pe R11 il folosesc mereu, inclusiv cand vorbesc, articulez si resimt sensibilitate pe el.
Noiembrie 2013:
Asadar in noiembrie 2013, dupa ce repararea ocluziei nu a dat rezultate, la cabinetul dlui profesor am facut o noua obturatie de canal. Aici trebuie sa precizez 2 lucruri f importante. Nu s-a gasit o infectie (nici radiografic nu se vedea nimic), dintele a durut chiar cu cu canalul gol….am stat asa cu el o saptamana, intrucat medicul a fost plecat din tara, iar durerea a incetat pret de 10 zile dupa finalizarea obturatiei, sub Ketonal 100 Forte. Am crezut atunci ca am scapat de durere…insa la 2-3 zile dupa ce am incetat tratamentul cu Ketonal, durerea a reaparat. Si o data cu ea si senzatia de arsura si amorteala pe limba, strict pe varful limbii, acea parte care intra in contact cu suprafata din spate a dintilor incisivi.
Dupa ce nici aceasta nu a dat rezultate, medicul m-a trimis la tratament cu acupunctura…locala…dar tot fara rezultate.
In aceeasi perioada am incercat si tratamente homeopatice….insa tot cu rezultate limitate.
Martie- Aprilie 2014:
In luna martie, am ajuns la un nou medic endodont, ca urmare a faptului ca toti medicii pe care ii intrebam suspectau o problema endodontica. De aceea am incercat si am fost indrumat catre un medic endodont, sa fac o noua obturatie de canal, sub microscop de aceasta data.
Acest lucru l-am facut in martie-aprilie 2014. Din pacate, tot fara rezultat…in acest moment sunt deja 4 interventii pe canal (incluzand-o si pe prima, de la devitalizare).
In cadrul cabinetului acestui nou medic, am mers mai departe, respectiv un medic chirurg mi-a facut o mica interventie la radacina, chiuretaj….in ideea in care ar exista o interferenta cu o terminatie nervoasa, etc…
De altfel, medicul chirurg mi-a recomandat sa merg si la un neurolog, necrezand ca ar fi o problema de natura infectioasa, de indepartat chirurgical. La acel moment aveam deja nenumarate radiografii, dupa multiplele etape, dar si computer tomograf la arcada superioara.
Am fost suspectat pe rand si de fractura de radacina, desi radiografic nu se vede nimic clar…medicul cu care sunt acum mi-a spus ca ar putea fi niste leziuni microscopice, insa la ultima inteventie pe canal, acea fractura, fisura nu s-a vazut, lichidul nu a deviat spre acea fisura, fractura.
Iulie 2014:
Asadar in iulie 2014 am facut aceasta mica inteventie la radacina dintelui, un chiuretaj, dna doctor chirurg mi-a spus ca a taiat foarte putin, 1mm – 1,5 mm. Dupa cateva saptamani m-am simtit mai bine, dintele a fost mai putin sensibil, durerea de limba (arsura si amorteala) se diminuasera si ele, insa de cateva saptamani au revenit….desi nu la aceeasi intensitate.
Concluzie:
De-a lungul timpului am observat ca ingerarea anumitor lichide sau alimente imi accentueaza senzatia de disconfort la nivelul incisivului frontal in cauza R11 si a limbii. Durerea / arsura / amorteala pe limba merge intotdeauna in tandem cu sensibilitatea dintelui. Cand ma dor, ma dor ambele.
De la medicul cu care am pus coroanele, stiu ca materialul ar fi Ivoclar Emax, dar mai mult nu stiu. Am intrebat si mi s-a spus ca nu exista intoleranta la ceramica integrala (am suspectat aceasta amorteala a limbii ca ar proveni dintr-o alergie sau intoleranta a mea).
In septembrie 2014 am facut si un CT cranian in cadrul caruia atat medicul radiolog cat si neurolog au spus ca nu am simptome de probleme vizibile la nivelul nervilor din acea zona.
Medicii stomatologi cu care am discutat spun ca nu am nimic de natura infectioasa acolo. Unii mi-au recomandat implant direct, altii rezectie..iar eu nu stiu ce sa fac.
Singura mea problema este ca am un disconfort permanent si mi-e frica sa nu fac o greseala.
Imi cer scuze pentru mesajul foarte lung, situatia este complicata si as fi foarte bucuros daca mi-ati putea da o opinie.
Va multumesc cu anticipatie!
Iulian D (editat)
0722.(editat)
PS. Am postat online ultimele radiografii pe care le am: 12 mai 2014, dupa ultima obturatie de canal, la microscop si 7 oct 2014, dupa chiuretajul apical la R11 din iulie 2014. CT cerebral si cranian sunt foarte mari, le am pe CD, dar daca va sunt utile, pot gasi o modalitate de a vi le transmite.
http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltspPXqkoXUzDoh4l5k2TGxc
http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltvTss%2F3ZKew8Ih4l5k2TGxc
Iti raspund pe masura ce citesc comentariul tau, in ordine:
1 – nu datorita devitalizarii sunt probleme ci dataorita faptului ca nu a fost facut corect.
2 – nu zirconiul a fost problema, din nou realizarea incorecta
3 – gelul nu rezolva problema, problema sunt tratametele incorecte
4 – antibioticele nu rezolva problema, din nou problema e legata de tratamentele incorecte
5 – …continua tratamentele incorecte… intre timp poate fi candidonza de la antibiotice…
6 – microscopul nu garanteaza succes, tratamentul se face de medic, nu de un aparat
7 – cu cat mai multe interventii, cu atat mai greu de rezolvat…
Cum ai vazut si tu, din greseala in greseala… Evident nu e vina ta… imi pare rau.
Pe radiografii ceea ce vad este ca marginea coroaneleor este foarte aproape de nivelul osului si NU e respectat spatiul fiziologic. Da, coronitele pot avea marginea sub gingie DAR nu atat de aproape de os. Asa da in cele mai multe cazuri inflamatii, dureri, acumulare de placa, resorbtie osoasa, sangerari… care por fi confundate cu reactii alergice, probleme endodontice… Sper ca ce ti-am spus are logica si sa te ajute. 😉
Buna ziua,as avea nevoie de o parere,intr-o problema legata de estetica si as dori sa stiu care e cea mai buna cale pe care as putea-o urma dintre: aparatul ortodontic,coroane dentare sau fatete. Multumesc mult 🙂 ..aici am poza cu dintii,sper sa fie de ajutor http://tinypic.com/view.php?pic=35bwoqd&s=8#.VEzr83kayc0 Si aici e o radiografie http://tinypic.com/view.php?pic=2h6fy1t&s=8#.VEzscHkayc0
asa cum ti-am raspuns deja, situatia e complexa si un raspuns simplist nu cred ca te va ajuta. Inainte de orice trebuie sa rezolvi situatia de la baza ei si doar apoi sa te preocupe partea (care va urma firesc) de estetica.
Later edit…
a mai ajuns acolo si un bob de orez fiert…e ca un cos de gunoi :)) Bine…resturile alimentare sunt la suprafata la nivelul gingiei nu inauntru…inauntru presupun ca-i cheagul…..Nu prea stiu cum sa procedez…la dentist mi s-a spus sa clatesc dar clatitul USOR nu rezolva nimic…
1) Sa clatesc viguros ?
2) Sa incerc sa inlatur eu mecanic?
3) Sa revin la doctor ?
4) Sa o las asa?
Multumesc.
Da-i pace. 😉
Buna ziua,
Ma aflu la cca 48h dupa extractia lui 4.6
Nu stiu cum sa procedez….mi-am tocat putin morcov sa mananc si am obs ca o bucatica mica a ajuns acolo…asa ca am clatit usurel dar nu iese…presupun ca ar fi nesabuit sa dau cu periuta sau sa incerc sa-o inlatur mecanic…e ok daca pur & simplu o las acolo si imi vad de treaba sau trebuie scoasa neaparat gen daca nu iese prin clatire sa merg la doctor ?
Multumesc frumos!
Daca o poti prinde cu o penseta si sa o scoti, scoate-o.
Buna seara, va felicit sincer pentru implicare, am ramas impresionata de felul in care le raspundeti oamenilor… tot respectul! Desi nu sunt din Timisoara, as ramane recunoscatoare daca m-ati ajuta cu un sfat. Acum 4 ani de zile mi-am facut un implant dentar insa nefinalizat ( mi s-a pus doar surubul din titan, fara bont protetic sau lucrare finala fiindca nu m-am mai intors la cabinetul respectiv ). In tot acest timp am folosit o proteza partiala, pt dintele respectiv. Acum incerc sa imi finalizez implantul insa in urma unei radiografii s-a dovedit ca acesta nu a fost inserat corect, este mai sus decat ar trebui. Avand in vedere ca si gingia s-a retras, am inteles ca un dinte pus pe acest implant nu ar arata estetic la gingii, asadar cea mai buna solutie ar fi scoaterea implantului vechi si inserarea altuia in mod corect, daca e nevoie si aditie de os, apoi bont de vindecare si dinte final. Ce parere aveti, credeti ca aceasta e cea mai buna solutie? Operatia ar fi una complicata? Stiu ca exista intotdeauna riscuri, insa ma tem ca aici e ceva mai delicat si nu stiu daca sa ma supun acestei interventii. Dvs. cum ati proceda daca ati avea un caz asemanator? Atasez radiografia. Multumesc mult!
[IMG]http://i60.tinypic.com/29x8xuf.png[/IMG]
Multumesc!
Nu va fi o operatie simpla, de fapt sunt toate sansele sa fie dificila si complicata.
Da, as indeparta implantul, as reconsttrui osul si as insera alt implant.
Buna seara!
In urma unui tratament de canal facut la un stomatolog clasic, mi s-a creat un prag in canal pe care specialistii in endodontie microscopica la care am fost (3 la numar) nu-mi garanteaza ca-l pot trece pentru a ajuge la pex, si ca exista si un varf de ac in canal. Dansii au conluzionat ca am toate sansele sa ajung la o rezectie apicala , si ca ulterior o sa fie necesara o recostructie coronara. De pe site-ul dumneavostra am citit si de pivotul din fibra de sticla, dar nu am inteles cand este necesar, si cand nu. Am cateva intrebari si anume:
1. Credeti ca sunt sanse sa se treaca de acel prag?
2.Ce durata de viata are o masea in urma unei rezectii apicale? Este dureros dupa intreventie?
3.Cum este mai indicat: un pivot din fibra de sticla, sau o reconstructie coronara, sau ambele?
4. Imi puteti recomanda un specialist in endodontie microscopica din Constanta, cu simt de raspundere?
5 In cazul in care vin la dumneavoastra de cate sedinte am nevoie, si la cat se ridicaca costurile?
Va trimit o radiografie.
Va multumsec!
Cu respect,
Selariu Cecilia.
1 – da
2 – daca e facuta corect tine mult (poate o viata)
3 – ambele (nu se poate doar pivot fara reconstructie)
4 – nu (incearca sa postezi pe pagina “recomanda”
5 – nu stiu fara sa vad
Posteaza radiografia sa vad.
Cu drag! 🙂
Buna seara!
Va multumim pentru promtitudinea de care dati dovada in a raspunde pacientilor!
Am atasat radiografia!
1. Cu riscul de a repeta, chiar se poate trece de acel prag format?
2. Dupa rezectia apicala cam cat timp doare?
http://i60.tinypic.com/2qcl01z.jpg
Cu si mai mult drag!
Selariu Cecilia,din Constanta.
1- exista sanse
2- depinde de la caz la caz si cum s-a desfasurat interventia
(Nu este un caz potrivit pentru rezectie; inainte de tratament de canal ar trebui facut detartraj si igienizare profesionala)
Buna seara. Am și eu o măsea cariata care ma doare. Cel mai rau ma doare când beau ceva prea cald sau prea rece. Daca ma duc la dentist ce îmi face? Ma doare?
Probabil o plomba. Doare putin anestezia.
Buna seara. Acum 17 ani m-i s-a facut opturatie de canal la canin sau tratament pe canal. Cred ca e acelasi lucru. Deja nu mai e alb. Nu ma doare, nu am infectie.Radiografia e ok se vede inca dunga acea alba pe canal. Vreau sa stiu daca e necesar si daca e voie sa refac tratamentul de canal. Tinind cont ca au trecut atitia ani. Va multumesc mult
Ti-am raspuns deja de prima oara cand ai postat. 😉
Buna ziua,ma durea f tare maseua,mi-a scos nervul,si dupa cateva zile tot ma durea si atunci am fost la alta doctorita si mi-am facut o radiografie si a constatat ca am un ac rupt pe canal,si totusi mi-am plombat maseaua ptr ca nu are cum sa imi scoata acul,insa dupa o saptamana tot ma doare,credeti ca e cazul sa scot maseaua?multumesc frumos
Fara sa vad o radiografie nu pot sti. Un ac rupt nu este un impediment major. Daca se face corect tratamentul de canal va fi ok. Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Buna ziua, a-și vrea sa stiu dacă este posibil la un molar de lapte plombat sa se facă apces la 3 luni după lucrare sau nu a fost bine lucrat de la bun început va multumesc
De posibil e posibil (doar s-a si intamplat asta nu?) Daca a fost bine lucrat sau nu nu stiu fara sa vad macar o radiografie.
Buna ziua! De aseara am o durere la gingie: http://tinypic.com/r/64m6u0/8. De dimineata arata mai bine, dar dupa ce am mancat a devenit o adevarata rana: http://tinypic.com/r/2j3faj9/8. Ce ar putea fi? Aseara am mancat ceva fierbinte, dar nu mai stiu daca durerea a aparut inainte sau dupa masa. Va multumesc!
Probabil te-ai ars, apoi stratul superficial in timp ce mancai s-a dus si arata asa. Va fi ok. Trece de la sine.
Buna ziua, d-le dr.
Citesc cu mare interes articolele Dvs. As dori sa va intreb doua lucruri :
1. tratati, primiti la consult si copii
2. recomandati sigilarea molarilor definitivi la copii?
multumesc mult
Mihaela
Da
Da https://drfondrea.ro/2014/03/sigilarea-dintilor-la-copii/
Buna ziua,am o intrebare…maseaua me minte de jos este cariata…daca radacina este buna ar putea sa imi puna pivot?…mie imi lipsesc molarul 1 si molarul 2..sunt extrase maselele si as vrea sa imi faca cumva o legatura…sau imi trebuie implant sa imi pun maselele? va multumesc
De putut se poate. Intrebarile e: Cum e situat molarul, daca e suficient suport… Trebuie vazut.
Buna ziua, am si eu o problema. Am 22 de ani si se pare ca imi creste maseaua de minte. Acum cca 4 luni a aparut primul coltisor iar de cateva zile cred ca imi creste iar deoarece ma supara putin. Nu este o durere insuportabila ci doar un disconfort la acel nivel si la nivelul obrazului deoarece din cauza ei il musc mereu. Ce este de facut? Exista vreun remediu sa o fac sa creasca mai repede deoarece ma doare mai rau muscatura din obraz decat maseaua? Multumesc
Uite: https://drfondrea.ro/2013/02/si-totusi-ce-facem-cu-molarii-de-minte-ii-scoatem-sau-nu/