Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

INTREABA-MA!

Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !

Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.

Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.

Nu imi e rusine sa spun NU STIU!

Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.

Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.

Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.

Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/

Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.

Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !

Voi raspunde tuturor.

Cu drag,

Bogdan Fondrea – Dental Design

Comments (7.468)

← Older Comments
Newer Comments →
  1. angie says:
    septembrie 17, 2014 10:30 pm

    Buna ziua..si multumim pentru promptitudinea cu care ne raspundeti fara a ne taxa 🙂 Eu mi-am devitalizat un premolar,tratamentul pe canal probabil nu a fost cel mai bun pentru ca am dezvoltat o mica infectie la radacina,la 2ani dupa asta.Am reinceput un nou tratament,insa mi s-a recomandat pivot+coronita pentru a preveni pierderea in timp a premolarului si riscul fisurii.Daca acesta nu e innegrit,arata natural,oare chiar am nevoie?ma gandeam sa accept pivotul doar,nu-i ofera sustinere suficienta?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 18, 2014 12:12 pm

      Depinde de cat a ramas din dintele natural. Daca a ramas suficient nu trebuie coronita (fara sa vad e greu sa spun)

  2. cristiana says:
    septembrie 17, 2014 8:18 am

    Buna ziua, Dle doctor!

    Am urmatoare problema si numeroase intrebari: pe arcada superioara 1 chist la incisiv lateral, cu tratament de canal finalizat (a durat 1 luna si jumatate), acum pare ok in sensul ca nu mai doare la atingere si alte 2 infectii, cu tratament de canal finalizat. Inteleg ca trebuie asteptat aproximativ 6 luni pentru a vedea daca tratamentul a dat rezultate, in caz contrar rezectia apicala. Recomandarea medicului este de coroane dentare e-max, insa am urmatoarele intrebari:
    1. Coroanele sunt singura solutie in acest caz, atat dpdv al protejarii radacinii dintelui, cat si dpdv estetic? Fatetele nu sunt o solutie?
    2. Se poate face lucrarea protetica definitiva acum sau este necesar/obligatoriu sa asteptam 6 luni?
    3. Daca se pun coroane acum, ce se intampla daca tratamentul nu da rezultate si e necesara rezectia apicala? Rezectia ulterioara poate compromite lucrarea de protetica definitiva?
    4. Pe arcada inferioara am nevoie de aparat, se pare ca ocluzia incorecta a provocat traumatismul si s-a format chistul. Lucrarea de protetica pe arcada superioara este compatibila cu aparatul, in sensul ca la finalul celor 2 ani sa am o ocluzie corecta?
    5. As avea nevoie de aparat si sus (mica inghesuiala), dar nu e posibil acum datorita situatiei descrise. Este in discutie o corectie prin lucrarea de protetic, poate da rezultate bune?
    Trimit si o radiografie pe e-mail.
    Multumesc pentru timpul acordat!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 17, 2014 1:56 pm

      Radiografia o poti posta aici si iti raspund dupa ce o vad.

  3. Ana-Maria Pop says:
    septembrie 16, 2014 4:27 pm

    Bună ziua! Am mici probleme inestetice la nivelul dinților superiori, care prezintă colorații(pete albe) încă de la apariția acestora cât și un spațiu mic între incisivii centrali. Aplicarea unor fațete din compozit/ceramice ar putea remedia problemele pe care le am?
    Cât de calitative sunt fațetele din compozit, care sunt la un preț mai redus, spre exemplu? Și ce durată,aspect au?
    Mi-ați fi de un mare ajutor!Mulțumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 17, 2014 1:58 pm

      Ar putea, dar ar trebui sa vad pentru a intelege deplin situatia. Poate sunt si alte solutii. Rezultatul depinde de priceperea si pregatirea medicului. Durata depinde din nou de cum au fost realizate si de igiena.

  4. Adelina says:
    septembrie 15, 2014 10:59 pm

    Buna ziua!

    Sper ca ma puteti ajuta si pe mine.Am dintii de sus strambi si as dori sa imi pun fatete de portelan.As dori sa stiu daca se va observa o diferenta majora intre dintii cu fatete si cei fara(cei de jos) si totodata,daca puteti sa imi spueti si cat m-ar costa aproximativ sa imi pun fatete pe dintii de sus.
    Va multumesc anticipat!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 16, 2014 7:24 pm

      Daca sunt facute corect nu se observa diferenta. Pretul difera de la clinica la clinica. La noi preturile sunt pe site: http://www.dentaldesign.ro

  5. Andreea says:
    septembrie 15, 2014 11:18 am

    Buna ziua, am fost la dentist sa imi scoata nervul la o masea si Mia pus un pansament sa imi tina cateva zile , cat as putea sa il mai tin ? Tin sa mentionez ca Mia pun peste pansament-ul din masea ca un fel de plimbam ca as pot manca , cat pot as stau cu chestia aia in masea . Multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 15, 2014 7:15 pm

      Nu stiu ce pansament ti-a pus. Fara sa imi dai mai multe detalii nu pot sa iti raspund.

  6. Lucian says:
    septembrie 14, 2014 5:29 pm

    Buna ziua…
    Avand in vedere experienta care o aveti pana acum,imi puteti spune cati ani rezista o masea(deci nu dinte) fara nerv(cu tratament facut correct) plombata sau imbracata cu o coroana…si cu o igiena corespunzatoare.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 14, 2014 6:54 pm

      Literatura spune ca ori e dinte ori masea ( de fapt amandoi sunt dinti) rezista o viata daca tratametele sunt corecte, dar coroanele aproximativ 10 ani la standardele corecte.

  7. Mirela says:
    septembrie 14, 2014 9:51 am

    Buna ziua;

    Va rog frumos sa-mi spuneti ce fel de investigatii sunt indicate pentru determinarea unei latero-deviatii sau a unei probleme cronice a articulatiei mandibulare (daca am eu inteles bine de la stomatolog),

    Multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 14, 2014 6:53 pm

      Exista un dosar radiologic complet, dar acesta il cere medicul ortodont care te trateaza. In plu se fac fotografii si model de studiu.

      1. Mirela says:
        septembrie 14, 2014 8:01 pm

        Multumesc mult; pot incerca sa fac singura acele radiografii sau poate o tomografie?

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 15, 2014 6:43 am

          Poti incerca, dar cu ce folos? Oricum trebuie interpretate de ortodont. Asa ca lasa ortodontul sa decida ce are nevoie.

          1. Mirela Tabarcea says:
            septembrie 28, 2014 1:46 pm

            Am fost la un ortodont, multumesc pentru indrumare.

            Mi s-a spus ca durerile de sub urechi, retragerea barbiei, modificarea dramatica a formei buzelor -cea superioara e mai groasa-, colturile gurii cazute, durerile din ambele parti ale barbiei etc. si care au aparut nu de mult pot fi cauzate de lucrarile protetice incorect orientate fata de muscatura, subinaltate si de ajustarea cu aceasta ocazie (s-au retezat doar putin) a incisivilor si caninilor inferiori pe de o parte si apoi a unui premolar din dreapta (o coroana veche) pe de alta parte.

            Sunt trei lucrari de anul acesta, frontalii superiori si doua punti laterale pe stanga, sus si jos, plus o punte pe stanga, mai veche si scurta.

            Si mi s-a spus sa-mi caut protetician care sa refaca adecvat lucrarile implicate, inainte sa fac ceva la articulatii.

            *:( sad

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 29, 2014 8:36 am

            Inceraca o clinica unde sunt medici de diferite specialitati si sa nu fi tu nevoita sa cauti ortodont, apoi protetician, apoi endodont… si apoi sa transmiti de la unul la altul ce a spus cel dinainte…

  8. Lucia says:
    septembrie 13, 2014 1:17 pm

    Buna. Problema mea este ca nu am dintii drepti , cel putin caninii sunt putin afara decat dantura normala si in stanga dintele de langa canin este oarecum mai stramb . Nu vreau aparat dentar, pt ca necesita timp , vreau fatade , si vroiam sa stiu de la dv daca sunt posibile fatadele in locul aparatului dentar. Multumesc !

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 13, 2014 2:41 pm

      Orice medic ar trebui sa poata realiza fatete (nu fatade, care e altceva si tine de constructii). Dar cat de bine si daca se poat realiza fatetele tine de cat de bine e pregatit medicul.

  9. Ela says:
    septembrie 12, 2014 7:16 pm

    Buna seara,
    M-am gandit si eu la asta si vad ca dumneavoastra imi confirmati…..ce pot sa mai fac….?
    Din pacate nu sunt in posesia radiografiei facute dupa implant….daca reusesc sa fac alta, o sa trimit.
    Cu stima!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 12, 2014 8:32 pm

      Viatamina B ajuta. Daca vad macar o radiografie pot da mai multe raspunsuri.

  10. Ela says:
    septembrie 12, 2014 12:02 pm

    Buna ziua,
    Va multumesc pt. promtitudinea cu care mi-ati raspuns de fiecare data……acum am o problema care ma macina de cateva zile…….am facut acum trei luni, patru implanturi pe mandibula si ….toate bune, dar…pe partea stanga la buza de jos am ramas cu amorteala, parca simt mai umflat desi din exterior nu se vede, si ce este deranjant parca este mai aspru, imi da senzatia ca se opresc dintii in buza…..nu stiu daca am reusit sa redau tot ce simt.
    Rugamintea mea este, credeti ca o sa dispara in timp sau asa va ramane?
    Multumesc!
    Toate cele bune!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 12, 2014 5:52 pm

      A fost lezat nervul. In functie de gat de grav fost lezat poate isi revine, poate nu. Poti posta o radiografie?

  11. Ionela says:
    septembrie 11, 2014 6:52 am

    c

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 11, 2014 12:52 pm

      ?

      1. Ionela says:
        septembrie 12, 2014 7:46 am

        Scuze..Am o problema cu tastatura, si se pare ca am scris orbeste.Intrebarea era :
        “Ce inseamna daca in dreptul dintelui unde mi s-a facut tratamentul de canal (care s-a facut corect, am urmarit articolele dumneavoastra) si unde aveam o infectie(care dupa spusele doctoritei s-a tratat ) daca apas simt o oarecare presiune, nu e durere, si e foarte foarte putin umflat.Este normal, tinand cont ca acolo fusese o infectie, si acum in urma tratamentului zona respectiva reactioneaza si se vindeca?”.
        Multumesc anticipat

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 12, 2014 7:55 am

          Poate fi asa cateva luni pana se retrage complet infectia.

          1. Ionela says:
            septembrie 17, 2014 11:12 am

            Zona arata foarte bine acum. Nu mai simt absolut nimic, semn ca infectia s-a retras definitiv. Va multumesc pentru toate sfaturile date, prin toate raspunsurile date tuturor cititorilor. O zi frumoasa va doresc

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 17, 2014 2:14 pm

            Ma bucur. Cu drag!

          3. Ionela says:
            septembrie 12, 2014 8:01 am

            Va multumesc mult!Luni voi putea merge linistita pentru coronita si cimentarea definitiva!

          4. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 12, 2014 8:01 am

            Cu drag!

        2. Ionela says:
          septembrie 12, 2014 7:48 am

          SI mai mentionez faptul ca inainte de tratament aveam pungi cu puroi, si ma durea extrem de tare cand apasam. Acum e doar putin inflamat, fara dureri iar doctorita m-a avertizat ca voi avea cateva zile in care voi simti ceva presiune acolo dar mi-a spus ca este normal si sa nu ma sperii. Dar voiam o confirmare si din partea dumneavoastra.Va multumesc inca o data

          1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 12, 2014 7:55 am

            E normal o perioada, chiar daca tratametul e corect. Vindecarea osului dureaza luni de zile.

  12. Simona says:
    septembrie 10, 2014 4:17 pm

    Buna ziua!
    Problema mea este ca am un ac rupt pe masea si nu stiu ce sa fac…
    Sa merg la microscop sau sa las dentistul care l-a rupt sa il scoata. Acesta m-a asigurat ca dupa vreo 3 sedinte largeste canalul si il scoate. Ce ma sfatuiti? Multumesc mult!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 10, 2014 4:24 pm

      Nu microscopul il scoate, ci dentistul. Asa ca du-te sau nu te du, important e sa fie un medic bun.

  13. claudia says:
    septembrie 10, 2014 1:52 pm

    buna, de cateva zile am o problema cu cei 2 dinti din fata de sus unul este cam stramb dar de ceva timp mi-a crescut o carnita in cerul guri fix in spatele lor e o senzatie cam urata cand vorbesc si nu pot sa musc dintr-un mar sau orice altceva, e moale si extreme de fina, imi e rusine sa merg la dentist:\,ce poate fi si cum sa o tratez???

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 10, 2014 4:23 pm

      Trebuie mers la dentist. Fara sa vad, din pacate, nu pot stii.

      1. claudia says:
        septembrie 10, 2014 4:27 pm

        multumesc

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 10, 2014 4:28 pm

          Cu drag! imi pare rau ca nu am putut raspiunde mai detaliat fara sa vad.

          1. claudia says:
            septembrie 10, 2014 4:33 pm

            Inteleg, oricum va multumesc

  14. iuliana says:
    septembrie 10, 2014 12:47 pm

    Buna ziua,nu am vesti bune deoarece doctorul la care am vrut sa merg este in concediu pana luni,asa ca din cauza durerilor a trebuit sa revin la stomatologul initial care mi-a spus ca este o reactie a mea la hidroxidul de calciu si l-a scos si inlocuit cu un cokteil de antibiotice la toate cele 3 masele si sa stau asa timp de o luna si sa gandesc pozitiv ca de asta mi se intampla toate pentru ca gandesc negativ,este total fals si va cer iarasi sfatul daca sa stau asa o luna sau sa merg peste 5 zile la celalalt medic care vine din concediu.Multumesc din suflet ca existati si ma puteti sfatui.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 10, 2014 4:22 pm

      Nu pot sa iti dau sfaturi legate de schimbatul dentistului. Cand e momentul fiecare stie. Daca face asta sau nu e decizie proprie. Important e ca tratametele sa fie corecte.

      1. iuliana says:
        septembrie 10, 2014 4:41 pm

        Am citit totusi ca sunteti contra antibioticelor in canale,ma afecteaza pe viitor sau maselele,nu stiu si as vrea sa inteleg.

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 10, 2014 4:42 pm

          Nu sunt impotriva, dar studiile arata ca nu au rost. 😉 Tratamentul se face curatand, irigand si preparand, deci mecanic si chimic (hipoclorit) nu medicamentos.

          1. iuliana says:
            septembrie 10, 2014 4:45 pm

            Aveti perfecta dreptate,a alege calea usoara nu inseamna succes.Multumesc si pe curand.

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 10, 2014 4:46 pm

            Cu drag!

  15. Georgiana says:
    septembrie 10, 2014 11:11 am

    Buna ziua! As dori sa stiu daca se pot plomba si trata doua masele in acelasi timp? Fiind pozitionate una langa cealalta.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 10, 2014 4:21 pm

      Se pot si mai multe.

  16. Oana says:
    septembrie 10, 2014 7:38 am

    Buna ziua Domnule Doctor,am si eu o curiozitate.Ieri am fost la un medic stomatolog pentru a afla cat m-ar costa plombarea unor dinti si extractia a 3 dinti si repunea lor.Mi-a spus ca din semi portelan ma costa 2000 de ron si daca vreau portelan 3000.Este normala aceasta diferenta de pret avand in vedere ca semi portelanul costa in jur de 200 de lei de dinte si portelanul 300 de lei ( asa mi-a spus stomatologul).Multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 10, 2014 4:21 pm

      Fiecare medic (clinica) ape preturi proprii. Semiportelan nu exista (ori e ori nu e portelan – ceramica- )

      1. Oana says:
        septembrie 10, 2014 5:31 pm

        Multumesc mult pentru raspuns,maine o sa ma informez mai bine din ce material ar fi “semiportelanul”.O seara buna!

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 10, 2014 5:32 pm

          Cu drag! Am scris cu mult timp in urma….https://drfondrea.ro/2009/07/semiportelan-semiceramica/

  17. Andreea Raluca says:
    septembrie 9, 2014 12:18 pm

    Buna ziua. Am o lucrare de portelan in partea de sus. Inaunte sa o puna mi-am facut si operatie la doi dinti din fata pt ca aceam granulom. Nu am avut probleme cu ei doar ca,am ceva tare pe gingie in fata (cat un bob de piper) si am stat 2zile in curent,a inceput sa simt durere prin toti dintii si m-am trezit a doua zi toata umflata(mai ales in partea din fata a dintiilor) si “bobul de piper” acumA e mult mai mare. Se poate sa fi patit toate astea de la curent? Si daca am un granulom o sa poata fi operat fara sa-mi afecteze luxrarea pusa? Va multumesc,emorm!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 10, 2014 4:20 pm

      Operatia se numeste rezectie apicala si se face doar dupa ce se face un tratament de canal corect. daca tratamentul nu e corect si totusi se face rezectie nu se rezolva situatia. Asa ca probabil ai nevoie sa se dea jos lucrarea, sa se fac atratamentul de canal si apoi facuta alta lucrare cand totul e ok.

      1. Andreea Raluca says:
        septembrie 11, 2014 12:55 pm

        Multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat. Sunt suparta, pt ca lucrarea mea a costat mult si nu cred ca mi-as permite alta. De asta imi era frica…ca va trebui sa-mi dea jos lucrarea. Doar cand ma gandesc ma apuca groaza.

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 11, 2014 12:56 pm

          Imi pare rau…

  18. oresia says:
    septembrie 9, 2014 7:50 am

    D-nul doctor, va multumesc din suflet pentru raspuns.Am revenit sa va spun ce s-a intamplat intre timp, poate vor citi si alti oameni.Mi s-a facut o a 2-a curatire pe canal, cu hipoclorit si altele, nu le tin minte substantele si nici medicul nu a stat sa mi le scrie pe hartiuta…a si pus plomba definitiva si uremaza sa-mi pun lucrarea de portelan.
    Vreau sa zic ca nu mai am asa dureri in zona narei stangi la baza si sper sa treaca cu timpul ce a mai ramas. .Am indurat 4 luni si ceva de durere, ce-i drept nu ingrozitoare, dar si la o simpla spalare pe fata , ma durea cand atingeam cu mana.
    Bun, ati avut dreptate ce mi-ati zis, dar si eu am insistat sa mi se faca o a 2-a curatire de canal, desi medicul spunea ca el nu a mai intalnit asa ceva.
    Va doresc multa sanatate din suflet.Cu bine, va scriu din Pitesti.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 9, 2014 9:26 am

      Ma bucur ca e ok. 🙂

  19. iuliana says:
    septembrie 9, 2014 7:16 am

    Buna ziua Domnule Doctor,revin asupra cazului meu dupa ceva zile.Ieri am fost la medicul stomatolog(acelasi)ca sa imi gaseasca canalele la cele 3 masele si sa le deschida pentru a le curata.Aseara au inceput durerile,am vorbit cu el si mi-a spus ca mi-a pus hidroxid de calciu penru a se usca bine canalele si apoi la fiecare masea a tratat cu laserul si sa stau o saptamana asa,dar daca ma doare inseamna ca m-ai sunt bacterii pe canal sa atunci truie sa-mi schimbe hidroxidul cu un antibiotic si mai vedem.Speram sa se rezolve fara sa mai trec iarasi pri dureri,m-am saturat de 2 luni nu se poate rezolva situatia mea si iarasi tind sa cred ca este bine sa-mi schimb stomatologul chiar si in faza aceasta.Ce parere aveti?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 9, 2014 9:25 am

      Schimba stomatologul cand consideri tu ca este momentul.

      1. iuliana says:
        septembrie 9, 2014 9:49 am

        Dupa tratamentul medicamentos al canalelor radiculare este normal sa am dureri mari la masticatie,mult mai mult decat sensibilitate?

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 9, 2014 6:23 pm

          Nu e datorita tratamentului medicamentos ci prepararii mecanice la varful radacinii. Nurofenul ajuta. Nu e relevant la corectitudinea tratamentului.

          1. iuliana says:
            septembrie 9, 2014 7:45 pm

            Multumesc mult pentru raspunsuri,m-am hotarat maine sa merg la un alt stomatolog care lucreaza si sub microscop,din pacate locuiesc in Germania si nu pot veni la D-voastra.Va doresc noapte buna si sper sa ne auzim numai de bine.

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 9, 2014 7:57 pm

            Cu drag! Sunt multi medici buni, doar trebuie gasiti. 😉

  20. Adriana says:
    septembrie 8, 2014 3:55 pm

    Buna ziua! Am si eu o intrebare: am hotarat sa pun o masea de compozit. Am scos maseaua anul trecut, deci nu mai am radacina, nimic. Am fost la stomatolog, mi-a pilit maselele laterale(stanga-dreapta) si urmeaza sa mi-o puna. As vrea sa stiu care este procedura? Imi este foarte frica si as vrea sa stiu daca este dureros, daca se face anestezie si daca se pune pivot. Astept raspuns. Multumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 9, 2014 9:20 am

      Am raspuns deja.

  21. Adriana says:
    septembrie 8, 2014 3:46 pm

    Buna ziua! Am si eu o intrebare. Am o masea de pus pe compozit. Am scos-o anul trecut, deci nu mai am radacina. Am foat la stomatolog, mi-a pilit maselele laterale(stanga-dreapta) si urmeaza sa merg sa mi-o puna. Care este procedeul? Imi este foarte frica si mi-as dori sa stiu daca este dureros. Se pune pivot ceva?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 9, 2014 9:20 am

      Ar trebui sa se faca anestezie si nu doare. Ori cu implant ori cu punte, citeste aici: https://drfondrea.ro/2012/02/implant-dentar-sau-punte-dentara/

  22. gabriela says:
    septembrie 7, 2014 7:40 pm

    Am si eu o intrebare. Mi-am facut o lucrare in partea de sus dreapta (6 bucati din ceramica)este normal la 2 dintre ei sa existe spatiu intre dinte si gingie?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 7, 2014 8:07 pm

      Nu inteleg unde anume. Poti posta o poza?

  23. Iulia says:
    septembrie 7, 2014 6:13 pm

    Buna ziua!
    Domnul doctor, iata ce problema avem. Fiica noastra de 20 de ani si-a rupt in copilarie un incisiv central, a ramas doar radacina. A avut o coronita portelan pe metal pana in vara aceasta cand, din motive estetice, am hotarat sa o inlocuim cu alta pe zirconiu. In urma unui proces dezordonat si lipsit de comunicare, a rezultat un dinte diferit la culoare de ceilalti, cu o nuanta de gri mai ales in partea de sus unde transpare bontul metalic (am fost asigurati ca cimentul va acoperi bontul, si lucrarea s-a cimentat definitiv!). Va rugam sa ne spuneti, din experienta dumneavoastra, daca se mai poate face ceva, minim invaziv, fara a risca sa stricam mai mult, adica:
    1. Se poate da jos coroana de zirconiu? Cat de greu? Dureros? Riscuri asupra radacinii si gingiei, sau altele?
    2. Se poate determina exact culoarea dintilor vecini, prin aparatura? (am vazut ce inselator e ochiul uman!)
    3. Se poate reproduce exact aceasta culoare la noua coroana? Conteaza tipul de portelan ales?
    4. Nu cumva bontul se va vedea prin dinte in ciuda tuturor precautiilor?
    5. La gingie (gri si ea) se poate face ceva?
    Orice alte detalii despre modul de abordare a problemei in clinica dvs. sunt binevenite, fiindca vrem sa fim de data asta pregatiti si informati cand o luam de la capat!
    Va multumim pentru timpul acordat.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 7, 2014 6:39 pm

      1 – da – cu atentie e fara riscuri
      2 – se poate face exact la fel cu vecinul
      3 – da, da
      4 – ba da, dar se face bont de compozit pe pivot de fibra de sticla NU de metal si nu se va vedea.
      5 – da

      Important: cautati un medic bun care stie ce face

      1. Iulia says:
        septembrie 8, 2014 11:15 am

        Va multumim din suflet pentru raspuns, ne-ati redat speranta. Am mai vrea sa stim cat dureaza toata procedura. Fiica noastra este in strainatate la studii, va veni in tara in vacanta de iarna pentru 2-3 saptamani si atunci vom veni la clinica dvs. (suntem din Timisoara). Este suficient timp? Cum ne mai putem pregati ca sa fim eficienti dar si cu atentie, cum spuneati?
        Toate cele bune.

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 9, 2014 9:19 am

          Timp ar trebui sa fie, doar ca de sarbatori avem si noi inchis. 🙂

  24. Laura Popovici says:
    septembrie 7, 2014 8:18 am

    Buna ziua,

    Pentru a nu face calcule eronate am o intrebare legata de fateta Lumineers.
    Pretul de 480 Euro este per dinte sau pe lucrare care contine ce suprafata dentara?

    Va multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 7, 2014 5:53 pm

      Depinde de clinica si medic. Dar orice pret cred ca e pus pe unitate.

  25. carolina says:
    septembrie 7, 2014 7:23 am

    Buna ziua, as vrea sa stiu, dupa o lucrare metalo ceramica la cei 4 dinti din fata sus, e normal ca si dupa 2 luni sa am un disconfort cand musc (evit alimentele tari, desi si la unele moi ma deranjeaza)?si dimineata cand ma trezesc e inconfortabil.sa nu se fi refacut gingiile?sau la muscatura ei se pot impinge mai mult in gingie? in special unul cred ca nu a fost lipit cum trebuie, insa nu se vede ca ar fi spatiu intre gingie si coronita.Multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 7, 2014 5:51 pm

      Nu, nu e normal.

  26. Teodora says:
    septembrie 6, 2014 5:02 pm

    De cateva luni tot am avut o durere pulsatila la primul premolar de pe partea stanga, sus. M-am dus de fiecare data la dentist, neintarziat, mi-a curatat canalul de multe ori si mi-a pus diverse solutii, fara succes. Intr-un final mi l-a obturat, desi i-am spus ca inca ma doare. Nu a solicitat film. Pana intr-o zi, cand m-am trezit brusc cu ditamai punga de puroi si cu fata umflata. Asa am ajuns la alt dentist, care mi-a spus ca cel mai probabil va fi nevoie de o extractie, dupa ce mi-a cerut sa fac un film. Puroiul este situat undeva la jumatatea radacinii, intre dinti. Deocamdata se incearca totusi salvarea dintelui, mi-a pus pansament cu antiseptic sub gingie.
    Pansamentul acesta vad ca sta sa iasa, ar trebui sa-l las acolo, banuiesc ca nu e nicio problema? Nu-mi amintesc sa-mi fi spus ceva legat de asta.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 7, 2014 5:51 pm

      Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

      1. Teodora says:
        septembrie 9, 2014 5:45 am

        Multumesc, dar as dori sa aflu si opinia dvs. in ceea ce priveste posibilitatile de salvare a dintelui, din moment ce puroiul s-a instalat deja de ceva timp. Pentru aceasta, va atasez si radiografia: http://i57.tinypic.com/oe0eu.jpg
        Dentistul mi-a spus ca incearca, dar nu-mi poate garanta din cauza pozitionarii dificile a granulomului. Ieri mi-a pus o pasta pe canal (nu stiu, din pacate, sa va spun ce contine), dar azi ma jeneaza zona din nou.

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 9, 2014 9:23 am

          Nu conteaza de cat timp e asa, ceea ce conteaza e ca se pare ca pivotul de metal a fost pus stramb si a gaurit radacina, din acest motiv infectia cea mai mare e la varful pivotului. Daca e asa, si asa pare sa fie, sansele sunt apropate de zero, sa nu spun zero. Faptul ca jeneaza sau nu zona nu are importanta.

          1. Teodora says:
            septembrie 9, 2014 10:03 am

            Va multumesc! Am uitat sa mentionez ca nu mai am nerv la aceasta masea, daca va face vreo diferenta in privinta durerii.

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 9, 2014 6:23 pm

            Nu are.

          3. Teodora says:
            septembrie 9, 2014 9:55 am

            In acest caz extractia trebuie facuta cat mai repede posibil, ca sa nu se agraveze problema sau poate fi amanata putin? Nu ajung intr-un oras cu chirurg decat peste vreo 3-4 saptamani.
            Iar in ceea ce priveste extractia, doare? Pentru ca scoaterea de nerv, de exemplu, desi e facuta tot cu anestezie, doare foarte rau.

          4. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 9, 2014 9:57 am

            Daca intr-adevar e de extras, da, cu cat mai repede cu atat mai bine. Nici tratarea canalelor nici extractia nu dor daca se face corect anestezia.

  27. oresia says:
    septembrie 6, 2014 4:30 pm

    Buna seara. D-nul doctor, am si eu o intrebare.In luna mai a acestui an , mi s-a facut o obturatie de canal la un canin partea stanga sus, si de atunci inca ma mai doare cand apas langa nas in partea stanga.Sa va mai spun si ca mi s-a facut si al 2 -lea tratament de canal cu hipoclorit la microscop, la radiografie 3D nu se vede nimic, infectie nu a fost, am luat si augmentin 5 zile, si ..nimic .Pe mine tot ma doare cand ma apas langa nara si durerea se duce chiar in capatul caninului care a fost pilit pentru o punte din portelan din 4 , dintre care 2 falsi, lucrare pe care nu o pot cimenta din cauza acestei dureri.Mi s-a mai spus o parere ca as fii eu sensibila in zona aceea.
    Insa as vrea sa cer si parerea dvs.
    Va multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 7, 2014 5:50 pm

      Nu cred ce esti “sensibila”. Probabil tratamnentul nu a fost facut corect. Sau nu e de la tratamentul de canal ci de la prepararea incorecta pentru lucrare, sau parodontal…

  28. Sorin says:
    septembrie 5, 2014 5:49 pm

    Buna ziua! Intrebam nu demult de o acomodare grea la coroana. Spuneam ca “clefai” precum un batran proteza in incercarea de a ma obisnui cu noua coroana. Intre timp, am inceput incet-incet sa ma mai invat cu ea, doar ca am dat peste alta: am dezvoltat la limita intre baza limbii si amigdala stanga(unde clefaiam) o ulceratie, dureroasa la apasare cu iradiere spre ureche(dar doar pe interior), Locul e inrosit in jur, iar in mijloc sunt doua cerculete albe, parca ar fi eroziuni, spun asta, pt. ca am scos un molar de minte, tocmai pt. ca imi leza obrazul in acelasi fel, iar medicul a recomandat sa-l scot(fiind si cariat si inutil), spunand ca daca o sa frece in continuare acea ulceratie, pe viitor se poate croniciza si “nu-i a buna”. N-a zis-o direct, dar am inteles clar ca e o leuclopazie care poate evalua spre cancer si atunci l-am scos. Uitandu-ma la ceva timp am vazut cum locul se vindeca si ramasese o urma sidefiu-gri care-mi spunea un singur lucru: “uite ce crater am avut aici”.Exact la fel arata ceea ce v-am spus, doar ca fiind alt fel de loc, doare si jeneaza la inghitire(initial am crezut ca-i amigdalita-am lucrat in mare curent), pana am realizat ca e pe interior durerea. Intrebarea mea este: am dreptate ce spun? Asta sa fie cauza? Daca da, inseamna musai ca nu-i buna coroana(spuneam ca s-a respectat tot ce trebuia) sau e posibil doar ca incercarea de acomodare, “clefaiala”, apoi periajul riguros, etc sa fi produs ulceratia. ma cam sperie ce-am citit pe net. Am medic de familie aproape, credeti ca ar sti ce tratament sa-mi dea? Ce as putea sa iau pt. inceput “de capul meu”? Sugerati niste medicamente..ceva..Va multumesc. Si va rog sa-mi intelegeti teama, am persoane cunoscute(nu rude) decedate cu cancer oral descoperit foarte rapid si evoluat foarte rapid.Poate-mi fac griji degeaba, dar…e normal sa am o oarecare frica, zic eu.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 7, 2014 5:48 pm

      Sugestia mea este sa nu iei nimic “de capul tau”. Ai nevoie sa te vada un medic bun care intelege situatia si poate sa o evalueze corect.

  29. Silvia Dobrev says:
    septembrie 4, 2014 2:15 pm

    1. Pivotul metalic din ce metal e facut?
    2. Am un aparat de contentie fixat in spatele dintilor de jos. Din ce-am gasit pe net acesta e confectionat din sarma wipla, adica crom-nichel. Exista si aparate de contentie din alte materiale?
    Caut cauzele unei posibile intoxicatii cu nichel si as vrea sa inlatur tot ce e fabricat din nichel. Inteleg ca si coroanele metalo-ceramice au un strat de crom-nichel in interior.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 7, 2014 5:13 pm

      1 – depinde de metalelele folosite in aliaj. De obicei Cr-Co
      2 – se ppate folofi si alt tip de contentie. Vorbeste cu ortodontul tau. La coroane, depinde din nou de laborator ce materiale foloseste.

  30. Daniel says:
    septembrie 3, 2014 5:44 pm

    Salutari domnule doctor
    As dori sa-mi pun o punte metalo-ceramica din 3 elemente in fata. Se va observa si va fi inestetic? Ma refer daca va fi dunga aceea sus sau va parea natural?
    Va multumesc anticipat.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 3, 2014 6:48 pm

      Depinde de priceperea medicului.

  31. elisabeta says:
    septembrie 3, 2014 4:22 pm

    Buna ziua,
    am 6 plombe cu gaudent facute acum aproape 35 ani ( as putea spune ca am fost un mic cobai la Eforie deoarece tatal meu lucra acolo, am avut o pila la dr. Gaucan – numele l-am gasit pe net, nu mi-l aminteam). Practic, dupa atatia ani, plombele par puse ieri, si-au pastrat forma si culoarea, nu au pete, nu s-au oxidat…; credeti ca gaudentul despre care astazi se spune ca este cancerigen este unul si acelasi cu gaudentul de acum 35 de ani? Sunt ingrijorata, va rog sa ma sfatuiti ce sa fac…elimin aceste plombe? Ce material este sigur? Multumesc anticipat pentru timpul dedicat.
    Elisabeta

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 3, 2014 6:48 pm

      Eu le-as schimba. Material sigur? Aur. Dar mai important deat materialul este medicul.

  32. Elena says:
    septembrie 3, 2014 2:48 pm

    Buna ziua! As vrea sa stiu la cit timp dupa extractia unei maseli se poate efectua un implant? Si ce trebuie de facut pt acest lucru?
    Multumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 3, 2014 6:47 pm

      Ori in aceeasi sedina cu extractia ori dupa cel putin 4-6 luni. Depinde de felul in care s-a facut extractia daca s-a facut aditie de os…

  33. mirela says:
    septembrie 1, 2014 7:02 pm

    Buna seara.domnul doctor mi-am facut o proteza dentara cu 2 capse si o clema pe partea de jos a maxilarului vreau sa va intreb de ce am asa dureri mari ma apasa pe gingie foarte tare si cand inchid gura in partea stanga e mai inalta in dreapta e mai joasa am fost de foarte multe ori la doctor si am fost degeaba vreau si eu un sfat de la dumneavoastra pentru un doctor roman care are cabinet aici in germania si a costat proteza dentara2600

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 1, 2014 7:32 pm

      Din ce e scris, as spune ca nu e facuta corect.

  34. Antonela Loghin says:
    septembrie 1, 2014 11:41 am

    Buna ziua,
    Doresc sa va întreb daca, in cazul unui implant dentar, este recomandat sa se vadă o mica parte din stift intre coroana molarului (executata din ceramica) si gingie. Am întrebat medicul meu stomatolog si mi-a răspuns ca e chiar indicat, pentru a se putea realiza mai bine igiena bucala. Lucrarea este finalizată acum, in August 2014 si montata provizoriu, in mandibula.
    Precizez insa, ca mai am o lucrare cu 3 implanturi,in maxilarul superior, făcută la un alt cabinet, intr-o alta localitate, si nu s-a lăsat spațiu pana la gingie. Lucrarea e din 2011 si nu am avut probleme de infectare, etc.
    As vrea sa știu acest lucru, pentru a monta definitiv lucrarea sau pt a o da la refăcut.
    Va multumesc, toate cele bune.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 1, 2014 7:29 pm

      Nu e indicat sa se vada. Daca era indicat se faceau toate asa. Din pacate uneori fie nu e facut corect fie situatia (gingie subtire) nu permite alta solutie, si, se vede.

  35. Gabi Ghencea says:
    septembrie 1, 2014 10:44 am

    BUNA ZIUA,

    Am o masea ce a fost curatata pe canal si astupat canalul.(Inca nu mi-a pus plomba) Dar cand mi-a facut anestezia (acum 3 zile) de atunci nu mi-a trecut. O parte din barbie si jumatate din mandibula spre stanga este amortita.Doctorul a zis a a intrat anestezie pe canal si ca va trece si sa iau b complex.
    Dvs ce spuneti? Daca nu trece?Ce se poate face in cazul asta?
    Va multumesc,
    Gabi

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 1, 2014 7:27 pm

      Cel mai probabil ca va trece. A fost lezat nervul. Vitamina B ajuta. Se intampla rar asa ceva, si trebuie tinut sub control. Ar trebui sa isi revina.

  36. Kenza Elfellah says:
    august 31, 2014 9:33 am

    Ce sa fac daca mi-a intrat un rest de mancare in gingie si nu il mai pot scoate?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 31, 2014 8:33 pm

      Mergi la dentist. Se rezolva.

  37. Carmen says:
    august 29, 2014 3:07 pm

    Buna ziua! Acum o saptamana am finalizat restaurarea a trei premolari superiori(stanga-dreapta) prin cimentarea definitive a trei coroane de ceramica pe zirconia si pivoti din fibra de sticla. La probe s-au facut ajustarile necesare pana in punctual in care am spus ca parca ar mai merge ajustata una dintre coroane si mi s-a spus ca nu, ca daca ar mai lua din ea nu ar fi ok. Pe moment am ascultat de medic si pareau ok. Insa acum tot am tendinta sa strang din dinti, sa-i, port limba haotic, cred ca am si ulcerat-o putin si tot apas ca sa se impinge in gingie. Ca urmare a acestui “stress” si a senzatiei de “corp strain’, clefai ca un batran de 80 de ani proteza mobila  si salivez puermic, dupa care mi se usuca gura. Mentionez ca inaintea restaurarii, in loc am avut peretii lipsa mult timp.Nici nu mai stiu cum e sa musti. O fi vreo problema de acomodare, e ceva grav, ca ma sacaie zi si noapte, ceea ce nu mi se intampla cand aveam coroanele naturale.Sa nu uit, odata cu cimentarea cama m scos si un molar de minte ce leza obrazul si mai clefai si partea aia mai ceva ca bunicu’. 

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 29, 2014 7:46 pm

      Greu de spus fara sa vad. se poate ferifica destul de usor daca ocluzia (muscatura) e ok, dar doar la un medic. Asa ca ar fi bine sa te vada un medic.

  38. Ramona says:
    august 29, 2014 6:14 am

    Buna dim,

    din pacta,la varsta de 40 de ani am ajuns sa fiu edentata total pe arcada superioara. Mi-am facut o proteza totala,pe care,insa,nu o pot tine in gura mai mult de 5 secunde.. 🙁 As dori pe viitor sa-mi pun macar 6 dinti cu implant. Imi puteti spune,va rog,estimativ,cat m-ar costa totul? Va multumesc frumos!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 29, 2014 7:08 am

      Pretul difera in functie de clinica, tipul de implanturi, numarul acestora, materiale, necesitatea sau nu de manopere suplimentare… La noi, lista de preturi e pe site la sectiunea Tarife. http://www.dentaldesign.ro

  39. adrian necsa says:
    august 28, 2014 6:54 pm

    salut,pustiul meu Andrei ,11 ani ,a cazut astazi cu bicicleta si si-a rupt lopeitle din fata sus, cca. 1/4 din partea de jos la cel drept si aprox. 2-3 mm tesit coltul la celalalt, nu-i doare si nu se misca , suntem foarte
    ingrijorati si nu stim prea multe referitor la ce variante avem si unde sa apelam !

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 28, 2014 6:58 pm

      Cel mai important! UN DENTIST BUN! Daca nu poate fi destul de rau! Daca bucatelele rupte le aveti se poate incerca relipirea lor. Daca nu, se poate face aditie de compozit sau ceramica FARA sa se mai ia din dintii ramasi.

  40. iuliana says:
    august 28, 2014 4:25 pm

    Buna seara,locuiesc in Germania si de aceea am apelat aici la un stomatolog.Mi s-a scos acum 2 luni o masea care avea in interior 2 stifturi si care se infectase.Pana aici totul a decurs bine urmand ca in locul ramas sa fac o lucrare constand intr-o punte de legatura.dintii de legatura:un dinte plombat,o masea plombata de circa 10 ani si avand o coroana si premaseaua de minte plombata si sub coroana.Medicul mi-a scos cele 2 coroane din ceramica pentru a face o punte cu dintele si maseaua lipsa,a inceput prin a-mi poliza timp de circa 4 ore sub anestezie cele 2 masele si dintele pentru a le pregati de noua lucrare,precizez ca toti erau vii(fara tratamente de canal).Mi s-a spus ca normal trebuie facut tratament de canal,dar el a curatat bine si totul este ok.Dupa circa 2 ore am inceput sa simt presiune si durere mare in sinus,in cap si am luat legatura cu medicul a doua zi spunandu-mi ca sunt eu sensibila si sa ma ung cu pregel.Am inceput sa iau antibiotic si calmante timp de 3 zile,am ajuns la urgenta ,medicul meu fiind in concediu plecat,acolo mi s-a adeverit ca s-a pilit forte mult pe ei si au fost supusi la mult stress si de aceea nervul s-a deschis pe dinte,dar eu simteam durerea si in premaseaua de minte.Astazi am fost la medicul meu care mi-a spus clar ca trebuie sa faca tratament de canal la toti cei 3 dinti si dupa 2 ore imi spune ca la cele 2 masele nu-mi gaseste cate 1 canal si sa merg eventual la un coleg sa mi le gaseasca microscopic.Va intrebca specialist daca vi se pare corect cum a decurs actul medical si ce posibilitati am?daca nu este mai bine sa schimb stomatologul in faza aceasta pana nu este prea tarziu.Va multumesc anticipat si mult succes in profesia care o faceti cu multa daruire.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 28, 2014 7:06 pm

      Citeste asta: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ Sper sa ajute. Cel mai bine e sa fie un medic care este bine pregatit (cu sau fara microscop)

      1. iuliana says:
        august 28, 2014 7:36 pm

        Multumesc de raspuns,totusi sunt nelamurita daca tratamentul de canal trebuia facut pentru toti 3 dintii,tinand cont ca 2 au fost deja 10 ani sub alta lucrare si nu am avut probleme cu ei decat dupa ce i-a pilit.

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          august 28, 2014 7:41 pm

          Daca in prezent sunt probleme, da, vor fi facute tratamente de canal. e important sa fie facute bine.

          1. iuliana says:
            august 28, 2014 7:57 pm

            Multumesc de promptitudinea raspunsului si va mai scriu pe parcurs.Noapte buna va doresc.

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            august 29, 2014 7:08 am

            Cu drag!

  41. M. Iancu says:
    august 28, 2014 9:08 am

    Va multumesc sfatul dumneavoastra mi-a fost de mare folos.
    Numai bine M. Iancu

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 28, 2014 9:17 am

      Cu drag!

  42. M. Iancu says:
    august 28, 2014 4:36 am

    Buna dimineata
    Domnule doctor,mai incerc o data …
    Partea metalica a lucrarii mele (8 dinti) este gata ,am facut deja proba si este OK.
    Fatetele vor fi din compozit. Recomandati sa se imbrace totul in compozit sau doar fatetele?
    Doamna doctor spune ca daca se imbraca totul in timp apar fisuri.(m-am gandit ca poate se doreste o economie de material sau o simplificare a manoperei)
    Eu as dori pentru estetica sa se imbrace tot metalul in compozit. Dar poate NU este bine!!
    Ce bine ca d-vs oferiti o parere de specialitate!
    Va multumesc , M. Iancu
    Va rog sa ma scuzati pentru insistenta.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 28, 2014 6:00 am

      Daca deja e facut scheletul si e facut pentru a fi doar fatete de compozit nu se mai pot face acoperiti complet. Daca se reia lucrarea de la inceput se poate face fie cu fatete fie acoperiti complet. In cazul in care sunt acoperiti complet in compozit riscul de a se sparge compozitul e mai mare. Ideal e sa fie ceramica si atunci e bine oricum.

  43. M.Iancu says:
    august 27, 2014 3:29 pm

    Buna ziua,
    Domnule doctor , va rog sa-mi scrieti daca o lucrare metal cu compozit sa poate realiza cu imbracarea totala sau partial a dintelui.
    Lucrarea se va monta pe bontul natural (8 elemente). Nu cunosc termenii de specialitate. Sper sa intelegeti la ce ma refer.
    Informatia pe care o am este ca la o imbracare totala sau partiala a dintelui apar in timp fisuri(mai clar asta as dori sa aflu)
    Va multumesc anticipat si va urez sa aveti pacienti cat mai multi!!!! M.Iancu

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 27, 2014 6:05 pm

      Din pacate nu am inteles exact situatia. dar nu conteaza materialul, se poate face o lucrare cu imbracarea oricarui dinte. Imi cer scuza der nu am inteles prea bine…

  44. Silvia Buda says:
    august 26, 2014 2:44 pm

    Buna ziua domnule doctor Fondrea,
    sant pacienta d-voastra de aprox 5 ani si am fost intotdeauna foarte multumita si am mare incredere in d-voastra.Am avut planificat sa venim vara aceasta in Romania si bineinteles ,la d-voastra ,dar acum santem in mijlocul unui proces de mutare din Frankfurt in alt oras la 150 km distanta si este imposibil sa mai ajungem si acasa.As avea doua intrebari pt d-voastra.Baiatul meu are 6 ani si are inca toti “dintii de lapte”.In urma cu 3 saptamani am fost la un control stomatologic si i s-au tratat doua carii ( partea dintre doi molari alaturati) .D-l dr ne-a spus ca una a fost destul de adanca si ca mai mult ca sigur va avea durere si dupa ce a fost pusa plomba.Copilul mi-a spus un timp ca il mai supara inca dar,fiind avertizata de dl doctor am crezut ca este normal.Dupa aproape o saptamana am observat ca are o colectie cu puroi la gingie in dreptul maselei plombate.Am facut din nou programare la d-l doctor si nu i-a facut copilului nimic pt ca este nervul infectat si ca trebuie sa mergem la un medic stomatolog de copii pentru ca tratamentele endodontice la molarii de lapte sant diferite de cele permanente si el nu are experienta cu asa ceva.Chiar asa este sau a fost un fel de refuz din parte domnului doctor? Ce ne recomandati dumneavoastra? Tratament de canal la molarii de lapte sau extractie si pe urma acel departator care sa pastreze spatiul intre molari pana ce va erupe molarul definitiv ?
    Intrebarea nr 2 :
    Tot la un control de rutina si igienizare profesionala mi s-a spus ca am o carie pe canin .Caninul are o culoare mai galbuie din cauza ca este cu tratament de canal.Pe incisivul lateral am un implant ( la dumneavoastra si pana acum foarte multumita).D-l doctor de aici mi-a spus ca acest canin este cariat pe langa plomba si ca ar trebui de urgenta reparat si ca ar recomanda si o albire din interior.Nu stiu ce sa fac.Cu caria,este foarte clar.Trebuie rezolvata.Dar,albirea din interior la un dinte devitalizat si distrus si care se afla langa un implant o recomandati? Nu se distruge si mai tare structura dintelui care si asa e vai de ea? Eu prefer sa”trag de el “cat mai pot si sa ajung cat mai tarziu posibil sa am o coronita pe el .Ce recomandati dumneavoastra? Albire din interior pentru acest dinte sau nu?

    Va multumesc anticipat
    …si speram sa ajungem cat mai curand posibil la Dental Design.
    Cu stima,
    Silvia Buda

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 27, 2014 6:03 pm

      Buna seara! 🙂 E greu sa fac o recomandare fara sa vad. Cel mai bine ar fi sa o vada un medic cu experienta in problemele dentare ale copiilor. Se poate si tratament de canal si extractie urmata de mentinerea spatiului. Care e solutia in cazul acesta… trebuie vazut.
      Pe canin daca va deranjeaza culoarea, faceti albirea, daca nu, nu. Albirea nu distruge dintele, daca se face prepararea corect totul va fi bine.
      Va asteptam cu drag! 🙂

  45. Stanescu Razvan says:
    august 26, 2014 1:43 pm

    Buna ziua, am o problema la o masea:
    -nu ma doare in 95% din timp
    -la contactul cu apa rece sau fierbinte, simt un oarecare disconfort
    -provoaca un miros deranjant in cavitatea bucala
    -o particica din ea lipseste, s-a rupt in evolutia cariei
    Va rog sa imi spuneti ce implica tratamentul acesteia si care este rezultatul.
    Mentionez ca am o frica de aparatele utilizate in profesia dumneavoastra, tocmai de aceea nu am tratat problema pana acum. Se poate face ceva sa nu simt absolut nimic in timpul tratarii?
    Regasiti atasat un link cu 2 poze
    Va multumesc anticipat!

    http://i60.tinypic.com/2eaqwc6.jpg
    http://i61.tinypic.com/2ijss47.jpg

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 27, 2014 5:59 pm

      E o carie mare. Trebuie curatata si plombata. poate va vi nevoie si de un tratament de canal. Daca nu lasi sa mai treaca mult timp exista sanse sa nu trebuiasca extrasa. Se face anestezie. Nu doare.

  46. Mihaiela says:
    august 26, 2014 12:23 pm

    Buna ziua,
    Am fost operata de 7 zile la canin si premolar, pt chisturi. In urma operatiei gingia de la canin s-a albit si in dimineata aceasta cand m-a spalat pe dinti s-a rupt. In momentul acesta caninul nu mai are gingie deloc pe el in fata…aproape ca mi se vede osul ? Intrebarea mea pt dumneavoastra ? De ce mi s-a albit gingia si daca se mai reface gingia pe canin. Si mai am o intrebare… In cat timp se vindeca o operatie, adica cand se inchide de tot, si nu mai sangereaza. Multumesc anticipat de raspuns ! O zi buna sa aveti !

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 27, 2014 5:58 pm

      nu e ok. Trebuia sa fie bine. Du-te la medic!

  47. Larisa says:
    august 26, 2014 11:30 am

    Buna ziua….mama are o lucrare de portelan…unul din dinti e cu stift….lucrarea are deja 2 ani…..pe ea a deranjat-o inca de la inceput atat dintele cu stift cat si lucrarea .Este posibil ca din aceata cauza ,acum ,dupa doi ani sa apara probleme neurologice de genul lipsa putere maini si picioare….mai exact o tetrapareza care a evoluat treptat in cateva luni????Precizez ca nu s-a umflat la vreun dinte si nici infectii la lucreare nu au fost……doar simplu fapt ca o deranja….

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 27, 2014 5:58 pm

      Cauza probabil e de la tratamentele de canal. Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ Posteaza o radiografie daca vrei dar sunt aproape sigur ca SUNT infectii.

  48. Ionut says:
    august 25, 2014 8:24 pm

    Buna seara domnule doctor , de 2 saptamani am observat ca in interiorul maselei care mi-a fost distrusa de catre carie mi-a crescut o pielita sau mai bine spus o prelungire a gingiei . Stiti cumva despre ce este vorba si daca poate fi eliminata? Va multumesc o seara buna.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 27, 2014 5:57 pm

      Probabil e gingia. Se poate taia. (de catre dintist evident) Si apoi reface dintele.

  49. Rus Florin says:
    august 25, 2014 8:04 pm

    Buna, am un dinte care are probleme pe radacini, medicul meu stomatolog mi_a explicat ca numai in Timisoara intr-un cabinet cu microscop se poate curata si trata, vreau sa intreb , pot trimite o radiografie pe emai, sa mi se spuna daca se poate salva, in cate sedinte de tratament si un cost orientativ, eu sunt din Deva ,judetul Hunedoara. Va multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 27, 2014 5:21 pm

      Poti posta o radiografie aici si o voi vedea. Intre timp citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

  50. Cristina says:
    august 25, 2014 2:47 pm

    Buna ziua,
    In urma cu o saptamana mi s-a facut o obturatie de canal incorecta (am ajuns sambata la urgenta datorita durerii insuportabile provocate de dintele recent obturat, unde mi s-a facut o radiografie in urma careia medicul stamatolog a constatat ca, conul ce obtureaza canalul trecea peste varful radacinii ajungand la os, chiar foarte aproape se sinus).
    Dupa aproape o ora, medicul de la urgente a reusit sa reduca lungimea si grosimea conului sub varful radacinii.

    Intrebarile mele pt. dvs. sunt:

    – e corect ca a redus lungimea conului, sau acesta trebuia scos de tot? Medicul de la urgenta mi-a precizat ca e in regula daca a scos doar partea ce depasea varful radacinii insa eu vreau si o alta opinie ! De asemenenea mi-a spus sa revin peste o saptamana pentru a obtura din nou canalul, insa repet intrebarea: e OK daca acest con este acum sub varful radacinii, iar ulterior va fi pus un altul ?

    – pe radiografie se vedea si o urma de gel (un punct minuscul) ce atingea sinusul maxilar, insa medicul a spus ca aceasta nu este o problema deoarece se va absorbi in timp. E ok (in cat timp se va absorbi ?) sau voi avea probleme cu sinusurile – daca da, cam ce probleme ?

    – dintele prost obturat nu mai ma doare, insa ma doare partea osoasa de deasupra acestuia dupa 2 zile de la dezobturarea facuta, e in regula sau nu? Daca va persista durerea trebuie sa mai astept pana la refacerea obturarii ?

    Multumesc mult

    P.S. Puteti sa-mi recomandati un stomatolog de incredere in Bucuresti ?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 25, 2014 4:58 pm

      – Ideal e sa fie scos de tot. Orie urma ramasa in os poate provoca o infectie. E posibil sa trebuiasca o interventie chirurgicala daca nu s-a reusit prin canal. Daca e sub varf pentru o saptamana nu e o problema.
      – Cel mai probabil nu e problema. Depinde ce material este.
      – Nu are importanta daca doare acum. Poate fi ok si sa doara. Nu trebuie sa astepti.

      Incearca sa postezi pe pagina “Recomanda”.

← Older Comments
Newer Comments →

Comments are closed.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.