Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

INTREABA-MA!

Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !

Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.

Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.

Nu imi e rusine sa spun NU STIU!

Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.

Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.

Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.

Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/

Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.

Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !

Voi raspunde tuturor.

Cu drag,

Bogdan Fondrea – Dental Design

Comments (7.468)

← Older Comments
Newer Comments →
  1. Enache Dorina says:
    februarie 4, 2014 6:19 pm

    Buna seara
    Va rog, am si eu 2 intrebari:
    1. dupa scoaterea ultimilor 2 masele dr sus mi-a introdus 2 ”dopuri” de colagen in vederea implanturilor,
    acest colagen este folosit ca aditie de os ?
    2. in partea de jos mi-a scos puntea si cele 2 masele iar in locul golului de langa dintele ramas am aditie
    de os invelita cu membrana neresorbabila – intrebarea este: aspiratorul stomatologic poate dizloca si
    aspira membrana ?
    Multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 4, 2014 7:31 pm

      Am raspuns deja.

      1. Enache Dorina says:
        februarie 5, 2014 4:02 pm

        Buna seara
        Nu am gasit raspunsul. Cand mi-ati raspuns ? Este f.important pentru mine.
        O seara buna !

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          februarie 5, 2014 8:05 pm

          Aici ai postat intrebarea: https://drfondrea.ro/2010/11/cum-recunosc-un-medic-bun/

  2. Elena says:
    februarie 4, 2014 3:53 pm

    Revin cu radiografii. Asa arata maseaua inainte de lucrarea de canal: http://i61.tinypic.com/5vxe1d.jpg
    si asa arata acum : http://i62.tinypic.com/qzgjrk.jpg . Stiu ca retratamentul e un lucru recomandat, dar nu mi s-au explicat riscurile aparitiei unei noi infectii+ lucrarea avea pana la momentul celei de-a doua interventii cel putin 8 ani (lucru specificat medicului stomatolog). Imi e groaza sa fac o rezectie apicala cand nu este cazul…si sa ma trezesc cu o alta infectie si tot asa.
    Ce parere aveti de cea de-a doua lucrare de canal?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 4, 2014 7:30 pm

      Cred ca e posibil ca la a doua inreventie sa fi aparut ceva complicatii, poate erori…

      1. Elena says:
        februarie 4, 2014 8:54 pm

        Multumesc mult pentru promptitudine si raspuns. Seara placuta

  3. Emilia says:
    februarie 4, 2014 3:29 pm

    Am si eu o intrebare la dvs: recent am imbracat dintele de langa incisivii centrali cu coroana de zirconiu.Am fost sfatuita sa imbrac incisivii centrali pentru ca unul dintre ei are nervul scos si s-a deteriorat pe dedesubt, momentan incisivii centrali sunt fatetati cu fatete de compozit.
    Ce ma sfatuiti sa aleg intre a-i imbraca in ceramica integrala si coroana de zirconiu? Daca aleg coroana de ceramica integrala se va vedea diferenta intre cele doua materiale dat fiind ca dintii sunt vecini?(adica diferenta intre dintele deja imbracat in zirconiu si dintii incisivi centrali pe care urmeaza sa ii imbrac)
    O alta ingrijorare a mea este ca fiind un material nou aparut, mi-e teama ca nu a fost studiat indeajuns si mi-ar putea provoca si efecte adverse.
    Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 4, 2014 7:28 pm

      Ceramica integrala. Daca se vede diferenta sau nu tine de priceprea medicului si tehnicianului. Nu vor aparea efecte adverse, nu e deloc un material nou.

  4. ramona says:
    februarie 3, 2014 6:57 pm

    buna seara.Multumesc mult pentru raspunsuri ,revin cu alte intrbari.
    in septembrie 2013 am facut a doua rezectie la caninul din stanga sus la indicatiile stomatologului meu,in prezent ma doare cand apas pe radacina ,am schimbat stomatologul m-am dus la alt cabinet dintr-un oras mai mare craiova iar chirurgul stomatolog mi-a zis ca infectia este de la premolar cel de langa el( din septembrie am facut retratament pe canal iar in decembrie mi-a obturat canalele mi-a zis ca infectia nu mai exista si urmeaza sa-mi puna pivot + coronita este distrus ) si trebuie facuta rezectie la premolar si la al doilea premolar este granulom ( este sub o lucrare ) cu tratament iar pe canale mi-a zis ca nu sunt facute corect nici la premolari nici la canin , cei doi premolari nu au durere , si de ce mi s-a innegrit caninul?.
    Mi-a zis ca poate caninul doare pentru ca in timpul interventiei mi s-a atins un nerv a spus ca se intampla foarte rar. Chirurgul este unu dintre cei mai buni din oras .Am citit despre specialisti in tratament de canal , pentru mine este dificil din punct de vedere al distantei (200 km ) lucuiesc intr-un oras foarte mic deci mi-ar fi foarte greu sa fac naveta Ce imi recomandati , dvs. cum ati proceda luni cum trebuie este programata interventia nu mai inteleg nimic . Cum pot sa atasez o radiografie panoramica .Multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 4, 2014 7:26 pm

      Cel mai bine e sa te vada un medic competent, indiferent daca e departe sau nu.

  5. Elena says:
    februarie 3, 2014 3:53 pm

    Salutare. Acum 6 luni de zile medicul meu stomatolog a considerat ca trebuie refacuta o lucrare de canal- in radiografii aparea o postula mica mica, probabil infectie. Maseaua respectiva are coroana. Bun. Dat jos coroana, refacut lucrarea de canal de catre un medic specializat pe edontitie, pus inapoi alta coroana. Acum 2 zile m-am trezit cu o infectie de mai toata frumusetea, fix sub lucrarea respectiva, lucrare care nu mi-a dat batai de cap pana cand a fost inlocuita. Care pot fi cauzele unei astfel de intamplari? Medicul mi-a explicat ca e din cauza infectiei de dinainte. Ok? Si atunci de ce sa-mi mai dau jos lucrari si sa refac lucrari de canal care nu supara? Acum maseaua e umflata si medicul stomatolog mi-a propus o rezectie apicala de care imi este groaza. Multam pentru timpul acordat

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 3, 2014 5:17 pm

      A facut foarte bine ca te-a trimis la un medic specializat. Daca tratamentul de canal nu a dat rezultatele dorite si a fost facut corect, atunci o rezectie poate ajuta. Atata timp cat un tratament e incorect, trebuie refacut. Nua re importanta daca doare sau nu.

  6. Stoian carmen says:
    februarie 3, 2014 3:14 pm

    Mai am o intrebare . Eu am strungareata si pe dintele din fata trebuie sa imi pun coroana , asadar medicul mi-a propus sa imi pun fatete dentare de o parte si de alta adica 3 fatete si o coroana . Si nu stiu ce sa fac pt ca dintii mei sunt drepti si sanatosi. Merita sa imi pun fatetele dentare ? Doar pt ca ii ff greu sa imi faca un singur dinte la fel cu cel al meu natural? Merita ?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 3, 2014 3:25 pm

      In nciun caz!!!! Sa nu iti slefuiesti 3 dinti sanatosi! Cauta un dentist si un tehnician bun care sa iti fac nu un dinte ce semana cu cei naturali, ci EXACT ca cei naturali. Se poate!

  7. Stoian carmen says:
    februarie 3, 2014 3:07 pm

    Buna ziua ,am 4 extractii ,2 in partea de sus si 2 in partea de jos de o parte si de alta a arcadei.as vrea sa imi pun implant dar in partea de sus pt ca ma deranjeaza mai tare dar medicul mi-a spus ca mai intai trebuie sa inceapa cu partea de jos si dupa aceea partea de sus.Asa trebuie sa procedez ? Multumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 3, 2014 3:24 pm

      Poti sa incepi de unde vrei tu.

  8. paul says:
    februarie 2, 2014 3:02 pm

    buna ziua…as dorii daca se poate sa imi spuneti daca se fac proteze dentare partiale sau totale si din portelan? cat m-ar costa o proteza totala din portelan in partea de sus si daca se poate si fara cerul gurii???astept raspuns …va multumesc anticipat!!!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 2, 2014 4:59 pm

      Din ceramica nu – se sparge si e prea grea. Dar se poate cu dinti de ceramica.
      Nu se poate fara cerul guri, ar fi ca o ventuza taiata. Poti sa te gandesti la implanturi.

  9. Denis says:
    februarie 1, 2014 9:26 pm

    Buna seara, am 18 ani si am 2 probleme la masele. La prima am avut carie si acum aproximativ un an mi s-a pus o plomba. Si de la bun inceput la periaj mai ales, curgea din plomba. Am trecut cu vederea si apoi n-am mai avut probleme de genu’ . Iar acum cateva saptamani de la aerul rece..cred, am avut abces si l-am tratat cu penicilina si iar totul s-a rezolvat.
    Iar de cateva zile a inceput problema la a doua masea pe cealalta parte, incepand sa ma doar mai jos de gingie, maxilarul cred.. .ce tine vreo 3 radacini de dinti si mi s-a si umflat. Foarte greu pot mesteca cu ele. Am luat iar penicilina in speranta de a se termina ca prima. Dar degeaba..am ajuns deja la a doua tableta pe jumatate si ea in contunuu se umfla. Asa ca am stopat, nevazand niciun efect. Si acum ma intreb.. ce-o fi?? dupa mine la amandoua imi trebuie pusa plomba si curata caria. Dar la asta sa mi se imflameze asa?! maxilarul..

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 2, 2014 4:56 pm

      Ce curgea din plomba?!
      NU se trateaza cu medicamente!!!!!
      Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

  10. iliescu says:
    februarie 1, 2014 8:05 pm

    in cazul in care nu am legaturi la dinti ca,sa-i pun nu se gasesc implanturi mai ieftine?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 2, 2014 4:55 pm

      Sunt implanturi ieftine si scumpe, la fel si medici ieftini si scumpi rezultate proiaste si rezultate bune, medici buni sau nu, implanturi bune sau nu…

  11. Mario says:
    februarie 1, 2014 6:09 pm

    Buna ziua,

    Felicitari pentru ceea ce faceti!

    Va rog sa imi oferiti un raspuns la nedumerirea pe care o am.

    Am inceput un tratament la un premolar (stanga sus) acum 2 saptamani.
    Dupa scoarerea nervului, in urmatoarele zile abia puteam atinge cu limba dintele de durere. Am contactat stomatologul si a urmat o noua interventie in care s-a mai curatat inca o data canalul.
    Cu toate ca s-a folosit acel aparat pentru estimarea lungimii radacinii sunt sigur ca atat acul cat si tratamentul au depasit varful dintelui.

    Bineinteles acum am o infectie – in dreptul dintelui, in partea superioara a gingiei mi a aparut o umflatura iar atunci cand apas in dreptul radacinii ma doare.

    Ieri a urmat o noua interventie in care dupa o noua curatare a canalului mi s-a inchis (temporar) cu un material “mai moale” in care s-au facut cateva gaurele cu un ac. S-a facut acest lucru pentru drenarea infectiei…
    Este corecta aceasta procedura?
    Care ar fi urmatorul pas in cazul in care infectia nu se elimina mecanic?

    Mentionez ca inca nu iau niciun fel de antibiotic.

    Va multumesc,
    Mario

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 2, 2014 4:54 pm

      Uite, citeste aici: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

  12. AADINA says:
    februarie 1, 2014 4:36 pm

    Buna seara,

    Cand eram mica am avut un accident (un stomatolog nu tocmai priceput) care mi-a scos in 2 saptamani 11 dinti. ( imagine pe http://tinypic.com/r/4gn7fr/8 ).
    Acum a venit timpul sa ma apuc de “lucru”. Am facut in partea dreapta sus 3 implanturi (nr. 24,25,26), iar doctorul meu stomatolog insista ca ar putea sa-l faca si pe al 4lea, din ratiuni de rezistenta+al sinusului care tot “cade”. Nr. 24 si 25 sunt de 10mm lungime, 26-ele este de 8 mm. Intrebarea mea este:
    – Chiar este cazul sa il fac si pe acesta? Inafara de costuri, ma gandesc si la faptul ca nu imi doresc sa ciuruiesc de la varsta asta (26 de ani) atat de mult osul. Banuiesc ca peste cativa ani, sper ca ceva mai multi, voi fi nevoita sa am si alte lucrari in aceste zona si nu voi avea pe ce lucra.
    -a2a intrebare: Cate implanturi recomandati dvs. in partea dreapta jos?

    Va multumesc frumos!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 2, 2014 4:53 pm

      24 25 25 e stanga sus nu dreapata sus. 🙂
      -daca vrei sa faci si al 4-lea, molarul de minte de sus stanga si cel de jos stanga ar trebui extrasi, de fapt oricum iti recomand asta. pentru un al 4-lea implant e nevoie de sinus lift si da, ar trebui facut ca sa nu pierzi si 37, dintele din fata molarului de minte din stanga jos. Oricum pe pozitia 27 e nevoie de implant. Nu l-as fi pus pe 25… si ramaneau doar 3. Acum daca deja e pus, nu poti sa il scoti. De la bun inceput l-as fi pus pe 27.
      – e aceeasi situatie cu stanga sus. as pune 3 44, 46 si 47.
      Situatia trebuie rezolvata CA UN INTREG nu pe bucati asadar ar fi ok sa iei in considerare soi drepta sus si stanga jos.

    2. AADINA says:
      februarie 2, 2014 8:56 am

      Revin cu alte 2 intrebari:
      – Cum ar fi mai indicat sa aleg coroanele pe implant? Daca am 3 implanturi unul dupa altul sa fac o singura lucrare sau sa fie coroana cu coroana cimentate?
      – Ce tip de cimentare este mai indicata pe implant? Cea provizorie (o data la 6 luni sa ma duc la medic pentru indepartare, curatare zona de dedesubt si apoi lipire) sau definitiva? Am auzit avantaje si dezavantaje pentru ambele modalitati, insa sunt nehotarata si chiar as dori sa aflu si parerea dvs..

      Multumesc pentru timpul acordat.

      1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
        februarie 2, 2014 4:58 pm

        Depinde… daca totul e ideal, ar fi un implant, o coronita
        Nicio cimentare, ci cu fixare prin insurubare. In engleza: https://drfondrea.ro/2013/05/screw-retained-dental-bridges-on-dental-implants/

  13. dany says:
    februarie 1, 2014 2:49 pm

    buna ziua,am varsta de 20 de ani si as vrea sa va intreb in legatura cu maselele de minte,stiam ca maselele de minte cresc numai jos..dar mie a inceput sa imi creasca si sus…..(sus partea stanga) si as vrea sa stiu dc?..ms

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 1, 2014 3:01 pm

      Pentru ca sunt 4, doua sus, doua jos.

  14. ene irina natasa says:
    februarie 1, 2014 1:24 pm

    Buna ziua,
    As dori sa apelez la lumineers pentru 4 dinti din fata(doar aceia se vad) si ma intereseaza sa stiu ce se intampla in cazul unei carii dupa aplicara fatetelor la dintele respectiv?Multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 1, 2014 3:01 pm

      Se trateaza ca orice alta carie.

  15. Elena says:
    februarie 1, 2014 1:05 pm

    Ce produse recomandati pentru igiena orala?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 1, 2014 3:00 pm

      Periuta si fir interdentar.

  16. florentina says:
    ianuarie 31, 2014 8:28 pm

    acum o luna mi-am plombat 2 masele( in parti diferite)acum cea din dreapta ma doare cand apas pe ea,oare este plomba prea inalta? care ar putea sa fie cauza…

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 1, 2014 3:00 pm

      Poate fi, dar citeste: https://drfondrea.ro/2013/09/de-ce-intervine-uneori-durerea-dupa-o-obturatie-plomba/

  17. vali says:
    ianuarie 31, 2014 6:15 pm

    buna sera domnule doctor! in urma cu 6 luni am suferit o rezectie apicala la cei 2 frontali (au fst traumatizati in copilarie)dupa 5 luni de la operatie m am imflat in zona unui singur dinte iar la radiografie se vedea qm canalul dintelui nu era obturat cum trebuie.am mers la un chirurg maxilo facial si in urma unei tomografii dentare acesta mi a spus ca trebuie sa refac tratamnetul de canal la un endodont lucru pe care l am facut la dintele respectiv.dr mi a spus k totul a decurs ok , insa eu inca mai simt zona buzei sensibila si usor umflamata la 2 zile dupa tratamnet.este normal? va multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 1, 2014 2:55 pm

      E prea devreme sa treaca. Mai da-i timp.

  18. Mihaela says:
    ianuarie 30, 2014 3:30 pm

    Buna seara, vreau sa va spun povestea mea pe scurt:la varsta de 7 ani mi s-a descoperit ca am anodontie (lipsa de muguri) la incisivii laterali de sus si incisivii principali de jos, in total 4 dint lipsa.Am purtat o perioada aparat dentar cu ideea sa imi micsoreze spatiile dintre dinti. Pt ca tot timpul am suferit de faptul ca nu am toti dintii, la varsta adolescentei un medic stomatolog mi-a transformat caninii de sus in incisivi laterali (au trecut mai bine de 10 ani de atunci).Pe vremea aceea nu se practica fatetarea dintilor. Problema mea este: pot sa-mi fac o fatetare a dintilor de sus si de jos fara a pune un implant in partea stanga pe arcada de sus ( acolo am un spatiu ceva mai mare)?Eu am pus si 3 poze pentru a va face o parere.Puteti sa-mi faceti o simulare pe computer cum as arata cu dintii fatetati? !http://i58.tinypic.com/2a5xl3n.jpg;http://i59.tinypic.com/vzixjc.jpg;http://i62.tinypic.com/nnteg4.jpg
    Va multumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 30, 2014 5:17 pm

      Se pot face diferite tipuri de simulari ale rezultatului estimat. Pentru a spune ce e indicat ar trebui sa vad direct. In cazul acesta pozele sunt insuficiente.

  19. Corina says:
    ianuarie 30, 2014 12:44 pm

    Buna ziua,
    As avea si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Ieri am fost la medicul stomatolog pentru plombarea unui dinte, caruia anterior i-a fost scos nervul. Mi-a plombat canalele si mi-a pus si plomba definitiva la dinte. Mentionez ca nu mai simt nicio sensibilitate la cald sau rece dar problema este ca atunci cand aplic presiune simt o mica durere. Este posibil sa fie o sensibilitate de moment?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 30, 2014 1:01 pm

      Daca totul s-a facut corect e uneori ok sa fie sesibilitate la presiune pentru 7-10 zile.

      1. Corina says:
        ianuarie 30, 2014 1:14 pm

        Va multumesc pentru raspuns!

  20. doinita says:
    ianuarie 30, 2014 12:41 pm

    Buna ziua dl doctor, acum daca imi vedeti radiografia faccuta la maseaua cu pricina ( 25) ma puteti lamuri ce se poate face mai bine.http://tinypic.com/view.php?pic=i5c93c&s=8
    Daca intradevar nu se poate salva de la extractie cum imi puteti prezenta solutia unui implant acolo…( cate implanturi, care e mai bun, cat ar costa cu aprox.,etc)
    Cu respect.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 30, 2014 1:00 pm

      Pe baza radiografiei as spune ca sunt sanse sa fie salvat.

      1. doinita says:
        ianuarie 30, 2014 1:06 pm

        radiografia este facuta ieri si deci pot insista la dl doctor la care merg sa-mi fie salvat printr-o operatie de rezectie apicala, sau altceva?! va multumesc pentru tot ce-mi spuneti

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          ianuarie 30, 2014 1:07 pm

          Nu are legatura rezectia. Trebuie un tratament de canal. Uite: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

          1. doinita says:
            ianuarie 30, 2014 1:16 pm

            Va multumesc de raspuns, ma simt mai bine de cand am citit sfatul dvs desi nu stiu ce va zice dr-ul meu si stift-ul ala va iesi cat de cat usor ? tare mi-e frica sa merg cu radiografia la dl doctor !!!

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            ianuarie 30, 2014 1:17 pm

            Daca medicul stie ce are de facut, va fi ok.

  21. Beny says:
    ianuarie 30, 2014 10:54 am

    Buna ziua Dl doctor am a 3 masea cariata ( este a 3 dupa canin ) este in partea dreapta de jos este chiar umpic adanca si imi este putin teama de dentist
    As vrea ca sa scap de cari imi puteti spune va rog in ce consta repararea carii si trebe sa-mi faca anestezie? Dar dupa ce imi va face caria o sa am ceva probleme daca beau apa rece sau calda?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 30, 2014 12:59 pm

      Cu anestezie, se curata tesutul cariat si se “umple” gaura ramasa. Daca se face corect nu vei avea problema.

  22. alin says:
    ianuarie 29, 2014 11:30 pm

    Va salut, as dori o parere de la dvs…
    Azi am continuat tratamentul de canal la un incisiv. Mi s-a spus ca varful radacinii este curbat ( varful cica de 1.5 – 2 mm ) si ca nu a putut sa ajunga acolo cu acul. Si ca acest lucru scade sansele de reusita si daca la radiografia de peste 6 luni nu s-a retras infectia “risc” o rezectie. Intrebarile mele sunt doua:
    1) Este adevarat? Daca apexul este curbat usor nu se poate ajunge acolo cu acul pentru tratare?
    2) Este normal ca un tratament de canal sa se intinda pe 4 sedinte de la inceput pana la obturatia definitiva ?
    3) Este normal ca pe parcursul acestor 4 sedinte sa mi se faca 3 radiografii (din acelea mici nu panoramice)?
    Va multumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 30, 2014 12:58 pm

      1 – se poate ajunge daca nu sunt alte probleme
      2 – nu e normal dar nu e exclus
      3 – daca e necesar, da
      Citeste articolele de pe blog referitoare la tratamentele de canal.

      1. alin says:
        ianuarie 30, 2014 1:31 pm

        OK, sunt lamurit…inca ceva: daca acest tratament esueaza asta ma califica automat pt rezectie sau se poate reincerca ?

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          ianuarie 30, 2014 2:10 pm

          Depinde… Citeste ata si poate te ajuta: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

          1. alin says:
            ianuarie 30, 2014 4:40 pm

            Multumesc

  23. tzutzu_bog@yahoo.com says:
    ianuarie 29, 2014 11:23 pm

    Si o mica completare la mesaj….dak durerea e cauzata de acea mica carie,poate fi curatata caria pur si simplu sau ce trebuie facut si daca o sa doara..multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 30, 2014 12:57 pm

      Nu e caria

  24. tzutzu_bog@yahoo.com says:
    ianuarie 29, 2014 11:17 pm

    Buna ziua…in urma cu o zi vi-am scris despre problema mea:o masea cu nervul scos si plombata de o saptamana care prezinta durere la rece ..dumneavoastra ati zis k acea durere poate fi de la un dinte alaturat sau efectuarea incorecta a tratamentului de canal…….am observat pe partea laterala a maselei in cauza un punct negru care mie mi se pare o mica carie…as dori sa stiu daca se poate ca tratamentul de canal sa fie efectuat corect si durerea sa fie cauzata de acea mica carie….multumesc frumos si pt raspunsul la intrebarea anterioara

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 30, 2014 12:56 pm

      E exact cum ti-am raspuns de prima oara. 🙂

  25. anamaria says:
    ianuarie 29, 2014 5:52 pm

    m-ar interesa cam cat ar costa la dumneavoastra un implat as dorii sa imi scot majoritatea dintiilor cu probleme in total 5 si sa imi refac restul guri ..va multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:51 pm

      Lista noastra de preturi e pe site: http://www.dentaldesign.ro, la sectiunea tarife.

  26. Vatamanelu Lidia says:
    ianuarie 29, 2014 5:45 pm

    Buna ziua,

    Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea problema. Am avut o masea in partea stanga sus, cam pe la mijloc care a avut nervul scos. Mai intai s-a spart putin, am plombat-o si replombat-o. A rezistat niste ani buni in acest fel. Pana cand, in cele din urma, a cazut definitiv, a ramas numai radacina. Am mers la medicul stomatolog care ma trata in mod obisnuit. Acesta a decis ca este cazul pe radacina ramasa sa fixam un dinte artificial. Zis si facut. A pregatit pivot-ul, toate cele necesare, apoi dintele. Bineinteles, mi-a luat masura inainte. Apoi, noul dinte, din plastic, a fost pilit, aranjat, asa incat sa intre pe locul respectiv. Mai intai a fost pilit inainte de a fi fixat si apoi dupa fixare, a fost din nou pilit si slefuit, pana cand s-a ajuns la concluzia ca este in pozitia corecta si are dimensiunea dorita. Am plecat acasa in ideea de a ma obisnui cu noul dinte. Mi s-a parut destul de ciudat de la inceput, dar am pus pe seama obisnuintei. Mentionez ca este singurul dinte artificial, restul fiind dantura mea. Timpul a trecut, dar eu tot nu m-am obisnuit cu el. Il simteam in continuare mare si tare, cu mult fata de ceilalti dinti. Mai nou, la vreo 4-5 luni de la interventie, a inceput sa ma supere foarte rau la limba. Loveste tot timpul intr-o anumita portiune a limbii, lucru care a dus la iritarea acesteia, la amortirea ei. Tot timpul cand vorbesc, cand stranut, cand inghit, simt ca atinge limba. Din cauza ca nu pot inghiti corect, ma inec si salivez abundent, saliva care se revarsa in colturile gurii si imi provoaca iritatii, asa incat nu mai pot deschide nici gura. Aceasta iritatie s-a extins in toata gura, dar este predominanta in partea stanga, in dreptul dintelui. Daca mananc fructe sau legume sau coaja de paine, ma supara, ma ustura, ceapa, usturoi nici nu poate fi vorba. Am mers in cele din urma la medicul care mi-a realizat dintele si i-am spus de problema. I-am aratat un alt dinte din fata si i-am spus sa il faca de dimensiunea aceluia. Mi s-a explicat ca dintii mei originali sunt tociti si ca acesta este corect. L-a pilit in dreptul limbii si mi-a spus ca nu ar vrea sa il pileasca mai mult, sa nu se subtieze prea tare. El spune ca saliva abundenta si problemele cu limba nu sunt cauzate de acest dinte. Si totusi, eu imi mentin parerea. As dori sa stiu si parerea dumneavoastra. Uneori ma gandesc sa il scot definitiv si sa stau stirba, daca alta solutie nu este. Dar nu stiu cum mai poate fi scos daca el a fost atat de bine cimentat. Cineva mi-a spus ca dintele nu se cimenteaza direct, se lasa o vreme pentru a vedea daca te obisnuiesti cu el. Ori, mie mi-a fost cimentat de la bun inceput. Este corect cum s-a procedat?

    Va multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 5:51 pm

      Sunt aproape sigur ca ai dreptate si e de la dinte. Si sigur se poate rezolva.

  27. ana says:
    ianuarie 29, 2014 5:02 pm

    Buna seara am si eu o intrebare? Am un baietel de 10 luni de cateva saptamani am observat ca I sa umflat gingia in partea de sus do astazi am observat ca are tot cerul guri umflat iar tot pe partea d sus am vazut si ceva ca o punga d puroi e posibil sa faca infectie gingivala de la 10 luni

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:51 pm

      E posibil, dar cel mai bine ar fi sa il vada un medic.

  28. Maria says:
    ianuarie 29, 2014 10:48 am

    Buna ziua,

    Am un dinte fara nerv, plombat, care de o sapt ma doare, in special cand trec de la rece la cald sau cand simt curent. Este nevralgie sau altceva mai grav?
    Multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:53 pm

      Nici nevralgie, nici ceva mai grav. Probabil e doar o carie. Trebuie vazut.

  29. Mirela says:
    ianuarie 29, 2014 7:02 am

    Buna ziua d-le doctor! Am un baietel de 5 ani care are un dinte incisiv de sus lovit de la varsta de 2 ani. Cu timpul dintisorul si-a schimbat usor culoarea, dar gingia din dreptul lui se inflameaza f usor, face mici pungi de puroi. De cateva zile sub dintisor a aparut o pielita care s-a inflamat. Ce ma sfatuiti? Va multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:53 pm

      Trebuie sa il vada un dentist ce se ocupa de problemele dentare ale copiilor.

  30. mihaela says:
    ianuarie 28, 2014 9:47 pm

    Buna!As avea si eu o intrebare…Acum o saptamana am fost la dentist si mi-a scos nervul la un molar si mi-a pus plomba.De fiecare data cand beau apa sau cv mai rece ma doare…Intrebarea mea ar fi: E vorba de o sensibilitate temporara in urma lucrarilor efectuate sau ceva nu este in regula?va multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:54 pm

      Ori nu doare acel dinte si e cel de langa, ori tratamentul de canal nu e corect. Oricum, ceva nu e ok.

  31. brateanu ana says:
    ianuarie 28, 2014 9:40 pm

    Buna seara…
    Astazi se implinesc 4 saptamani de la operatia de molar inclus integral in mandibula… In afara de vizita pt scoaterea firelor, m-am prezentat la stomatolog chiar saptamana trecuta pt a-mi rezolva o carie la un premolar… Se subintelege ca nu prezentam nicio neregula din moment ce nu mi a indicat nimic. Astazi, “mica imflamatie” (pe care doc meu o are la cunostinta) aflata pe gingie in dreptul ultimului molar alaturat incizie (mai exact unde a fost facut nodul cusaturii, pe partea exterioara a gingiei, partea cu obrazul) a “erupt”… Se aseamana cu o umflatura, cu un varf mai proeminent, iar astazi varful a capatat un aspect alb… apoi s-a si spart… a iesit o substanta alb galbuie, cu un miros neplacut… am incercat sa apas usor pt a inlatura totul… nu a iesit nici macar un varf de de unghie… apoi a iesit sange… Specific ca nu am nicio alta problema in rest… Am in vedere ca igiena ocupa un rol principal… Dupa dezinfectare, zona arata bine, usor imflamata, aspectul gingiei este roz… insa acea “umflatura” si-a pastrat locul…
    Ce pare a fi?
    Multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:54 pm

      Este puroi.

      1. brateanu ana says:
        ianuarie 30, 2014 4:54 pm

        Buna seara

        In situatia aceasta, tinand cont de faptul ca nu prezint niciun alt simptom, iar imflamatia tinde sa se reduca, ce imi sugerati sa fac? Sunt sanse sa se vindece de la sine?

        Multumesc

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          ianuarie 30, 2014 5:16 pm

          Cred ca se poate vindeca de la sine ok dar daca vrei sa fi sigura ca e ok poate ar fi indicat sa vezi un medic.

          1. brateanu ana says:
            ianuarie 31, 2014 7:00 pm

            Buna seara

            Intr-adevar voi face o vizita la doctor… Pacat ca nu sunteti din Bucuresti… “Mica imflamatie” parea ca se retrage, insa astazi am constatat ca iar s a format un “cap” alb in centrul ei… Probabil si acesta se va sparge… In rest, nu am niciun alt simptom.

            Tare mult mi ar fi placut sa aveti cabinet in Bucuresti… 🙁
            Va multumesc pt toata rabdarea de care dati dovada

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            februarie 1, 2014 2:56 pm

            Cu drag! Daca ai recomandari sau ai nevoie de recomandari posteaza pe pagina “Recomanda”

  32. alina says:
    ianuarie 28, 2014 6:18 pm

    buna seara ! as avea o intrebare , din pacate am ramas cu o singura radacina la o masea,mi sa efectuat o lucrare cu un dcr de gaudent ..credeti ca ar fi posibila inlaturarea gaudentul fara a„mi avea radacina de suferit? lucrarea fiind de 5 luni. multumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:55 pm

      Se poate incerca. Exista sanse mari sa poate fi scos in siguranta.

  33. Sebastian Gabriel says:
    ianuarie 28, 2014 11:03 am

    Buna ziua d.le doctor !As dori un sfat sa imi dati cu privire la o lovitura la ochii , am cazut cu vata in zapada pe partie si am mes tarasi cu fata vr-o 2 m , mi-am zgariat arcada si ochiul mi s-a umflat si umflatura este rosie , am vrut sa ma duc la doctorul meu de familie dar e in concediu , si drumurile sunt blocate din cauza zapezilor ca sa ma duc la un spital , am pus ghiata dar umflatura nu se prea trage , ce sfat imi dati !!!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:56 pm

      Sa te vada un oftalmolog.

  34. Ada says:
    ianuarie 28, 2014 10:48 am

    Buna ziua d-le doctor.
    Problema mea e cam asa: maselele care le aveam in partea de jos in numar de 8 (cred), nu le mai am, a ramas doar gingia si deasupra o mica gaura si cv negru. Cat e de grav si ce se mai poate face? Stiu ca trebuia sa merg mai demult la doctor ,dar la ce preturi sunt ,cum sa isi permita un roman obisnuit?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 29, 2014 7:57 pm

      Un roman obisnuit isi poate permite daca se fac tratamente corecte si un plan corespunzator. Fara sa vad nu pot stiimcat e de grav si nici ce se poate face. Posteaza o radiografie cu toti dintii si iti pot da detalii.

  35. Silvia says:
    ianuarie 27, 2014 7:55 pm

    Buna seara d.le doctor!As dori din suflet sa.mi da.ti un sfat …am proteze dentare si in partea de sus si cea de jos..sunt destul de vechi si au început sa joace,deci clar ar trb refacute mai ales ca am mai pierdut 2 dinti..Ce fel de proteza ar fi mai buna,având in vedere ca nu am putere financiară ptr implant.Sunt cumva mai bune cele din crom cobalt?Dar nu cumva in momentul cand deschid gura se vede metalul…As dori sa fie cat mai estetic si apropiat de realitate…ce ma sfatuiti?Va multumesc anticipat!O seara plăcută!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 28, 2014 10:17 am

      Cea mai buna proteza e cea facuta de un medic si de un tehnician dentar bun. Nu e asa de important materialul, ci medicul si tehnicianul.

  36. Adrian says:
    ianuarie 27, 2014 7:25 pm

    Cati dinti se extrag si ce dinti se extrag pt indrepatrea dintilor cu aparat dentar? pentru ca ii am cam strambi si nu stiu sigur daca poate sa mi puna direct peste… ?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 28, 2014 10:16 am

      Se extrag dintii care necesita pentru o rezolvare buna a cazului. Alegerea se face pe baza masuratorilor si analizei starii fiecarui caz si dinte in parte.

  37. Budaianu Bogdan says:
    ianuarie 27, 2014 9:05 am

    Buna ziua

    Am nevoie de parerea dumneavosatra intr-un caz mai delicat . Am avut parte de o extractie la un molar la care s-au rupt peretii si a ramas radacina cam cu 4 , 5 mm sub gingie , am facut film iar medicul stomatolog mi-a spus ca nu mai are ce sa faca doar sa astept sa mi se ridice radacina singura mai sus ca sa o poata scoate . Nu sunt doctor de meserie dar nu mi-e foarte plauzibil raspunsul doctorului , stiu ca doar in caz de corpuri straine , organismul incepe procesul de eliminare , eu am radacinile acolo si am o durere usoara . Ideea e ca au trecut 3 zile de la asa zisa extractie si a inceput sa se vindece gingia peste radacini … Nu stiu ce sa fac si nu prea as vrea sa ajung pe la maxilo-faciale … va rog mult astept un sfat pe mail … Multumesc anticipat .

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 27, 2014 5:21 pm

      NU poti sta asa! Orice radacina SE EXTRAGE! Nu selasa asa! Du-te la un destist!

  38. Maria says:
    ianuarie 27, 2014 6:05 am

    Buna dimineata.Mi am facut extractia de masea de minte acum 4 zile am luat antibiotic si antiinflamator la 6 ore si inca sunt foarte umflata nu pot misca maxilarul bine si mi sa invinetit partea obrajului……Va rog sa mi da ti un sfat Va multumesc.Cu respect

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 27, 2014 5:23 pm

      Ori astepti sa treaca, ori mergi sa te vada un dentist. Sugerez a doua varianta.

  39. Irina says:
    ianuarie 26, 2014 9:34 pm

    Buna ziua, am o mica problema careia inca nu i-am dat de capat 100%, si anume: In partea de sus a dintilor, mai precis ultima masea e ceva mai deosebita, adica este singura ciopartita si cariata din toata dantura mea. Cu toate ca arata in halul acesta, 2 ani la rand am mancat toate felurile de dulciuri pe ea si nu a avut nici o problema. De 3 zile insa, a inceput sa ma apese. Am dat cu sare, a trecut, dar a revenit dupa vreo 4 ore, am dat cu apa de gura, cu cea mai cea pasta de dinti, dar nimic. Insa, fara sa imi dau seama a prins…nu stiu sigur, o forma diferita, adica daca inchid gura e ca si cum un colt ar veni peste maseaua de jos, durerea imi trece doar daca pun sare pe ea sau dau cu periuta cu pasta in disperare, maseaua ma mai lasa si daca nu vorbesc de loc, iar daca deschid gura ceva mai larg, incepe sa ma doara in ultimul hal obrazul, ma puteti ajuta cu vreun sfat? Multumesc.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 27, 2014 5:27 pm

      “Nu a avut nicio problema” ?! Cum adica?! Din moment ce e cariata e o problema. Da, un sfat e sa mergi la dentist pana cand “nicio probema” nu se transforma intr-o probmela mult mai mare.

  40. George says:
    ianuarie 26, 2014 3:19 pm

    Buna ziua. As vrea sa stiu daca normal ca dupa o interventie pe canalul unui dinte sa apara dureri insuportabile. Interventia a fost realizata miercuri si nu am avut nici un fel de discomfort. Joi am resimtit o usoara jena pentru ca vineri durerea sa creasca in intensitate insa sa fie suportabila. Sambata dimineata m-am trezit cu o durere foarte puternica care pe parcursul zilei a devenit insuportabila. Astazi durerea este la fel de intensa. Am luat un antiinflamator dar dupa aproximativ 4-6 ore durerea revine cu aceiasi intensitate.
    Este normal? Ce periodata de timp e posibil sa persiste aceste dureri daca e normal? e posibil sa fie o infectie? Luni am programare la doctor dar as vrea si parerea dumneavostra. Multumesc

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 26, 2014 3:22 pm

      Poate uneori sa doara dap nu foarte tare. Uite poate te ajuta asta: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/

  41. camelia says:
    ianuarie 26, 2014 1:35 pm

    Buna.Mi s-a crapat 1.5 si mi-a cazut smaltul de pe partea distala si e diminica si doar marti ajung la dentist ce sa fac ca sa imi protejez dentina?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 26, 2014 1:54 pm

      Tine curata zona.

  42. istrate maria says:
    ianuarie 26, 2014 8:39 am

    O plomba al carei varf atinge sinusurile si produce dureri de cap, cum se poate rezolva?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 26, 2014 1:54 pm

      Nu inteleg cum sa atinga plomba sinsurile. Plomba se pune pe coroana dintelui, si poate farfurile radacinilor sa atinga sinueurile, dar plomba… nu are cum.

  43. mihaila codrut says:
    ianuarie 26, 2014 8:13 am

    -in data de 24.01.2014 fetita mea in varsta de 10ani si-a rupt un dinte frontal pe la jumatate sau chiar mai sus, pe orizontal, nu a sangerat,nu a auvt dureri,m-am prezentat la stomatolog la circa 3Omin dupa eveniment si i s-a lipit bucata rupta inapoi dar nu cred ca o sa tina,precizez ca inainte avea strunga acum nu mai are,as dori sa stiu care este cea mai buna solutie pentru recunstructia dintelui si cand ar trebui facuta. Va multumesc, astept raspuns cat mai repede pt.o eventuala programare.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 26, 2014 1:55 pm

      O sa iti raspunda pe mail colega mea ce se ocupa de problemele copiilor. Pana atunci pare sa fie totul ok asa cum e.

      1. mihaila codrut says:
        ianuarie 26, 2014 3:06 pm

        Multumesc mult.

    2. mihaila codrut says:
      ianuarie 26, 2014 8:46 am

      completare,,incisiv central”.astept raspun multumesc.

  44. adrian z says:
    ianuarie 25, 2014 7:23 pm

    AM AVUT O INFECTIE LA UN DINTE SI MI S-A DEPLASAT MAI IN FATA DECAT CEILALTI
    EXISTA TRATAMENT SA REVINA LA LOC?
    DEASEMENEA AM FACUT O RADIOGRAFIE SI DR MI-A ZIS CA AM PARADONTOZA, DAR AM 32 ANI
    O CLINICA DIN TG MURES SPUNE CA POATE TRATA ACEST LUCRU ESTE POSIBIL?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 26, 2014 1:52 pm

      Tratament ortodontic.
      Orice medic cu experienta in parodontologie poate face asta. Uite: https://drfondrea.ro/2014/01/boala-parodontala/

  45. Amathista says:
    ianuarie 25, 2014 5:18 pm

    Buna-seara, intrebarea mea este dacă poate implantul dentar inlocui tratamentul ortodontic. Cocret, dintii din fata…sunt mult deplasati in faţă. Aparatul dentar presupune mult timp şi intrebarea era, dacă odată scoşi dintii vechi, pot dintii noi sa aiba altă poziţie..sa zic aşa. Imi cer scuze dacă este o intrebare stupidă, mulţumesc!

    1. Amathista says:
      ianuarie 26, 2014 1:10 pm

      Multumesc pentru raspuns.

    2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 25, 2014 6:36 pm

      Se poate dar nu recomand.

  46. Teleanu Alexandra says:
    ianuarie 25, 2014 2:33 pm

    Buna ziua! Am si eu o problema cu cei 2 dinti dijn fata..Acum 3 saptamani am fost la dentist si mi-am plombat cei 2 dinti avand in spatele lor 2 cari micute . De atunci cand beau apa sau mananc ceva ca e rece sau ca e cald simpt o durere foarte tare la cei 2 dinti . As vrea sa stiu daca pot face ceva..Va rog.. Multumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 25, 2014 2:45 pm

      Uite: https://drfondrea.ro/2013/09/de-ce-intervine-uneori-durerea-dupa-o-obturatie-plomba/

  47. daria says:
    ianuarie 25, 2014 12:19 pm

    Buna ziua. Mi-am pus de curand niste lucrari din zirconiu , si e a doua oara cand le modifica culoarea pentru ca nu mi-a placut. Intrebarea mea este, nu va afecta rezistenta dintilor modificarile acestea ?

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 25, 2014 1:13 pm

      Posibil ca da.

  48. Cristian says:
    ianuarie 24, 2014 5:39 pm

    Nu stiu daca mesajul inital a fost trimis asa ca repostez intrebarea (va rog sa stergeti prezentul mesaj daca l-ati primit deja).

    Buna seara,

    Am 30 de ani, un singur dinte cu probleme si acela cu recomandare de exractie.
    Radiografia se poate gasi aici: http://tinypic.com/r/2uqk7rr/5

    Istoric: carie ascunsa care a consumat interiorul maselei si aceasta s-a “surpat” la un moment dat. A urmat un slab tratament de canal si cateva obturatii cu compozit de-a lungul anilor. Recent s-a inflamat, a urmat vizita la stomatolog si scoaterea obturatiei existente. Recomandare > 6 zile de tratament cu antibiotic, extractie si implant. (justificare: cavitatea existenta e prea mare / adanca; masa osoasa din apropierea radacinii este afectata conform radiografiei).

    Intrebarea mea este: se mai poate salva acest dinte? (retratare canale si eventual o coroana)

    Va multumesc pentru timpul acordat.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 24, 2014 7:53 pm

      A fost trimis. 🙂

  49. Cristian says:
    ianuarie 24, 2014 5:37 pm

    Buna seara,

    Am 30 de ani, un singur dinte cu probleme si acela cu recomandare de exractie.
    Radiografia se poate gasi aici: http://tinypic.com/r/2uqk7rr/5

    Istoric: carie ascunsa care a consumat interiorul maselei si aceasta s-a “surpat” la un moment dat. A urmat un slab tratament de canal si cateva obturatii cu compozit de-a lungul anilor. Recent s-a inflamat, a urmat vizita la stomatolog si scoaterea obturatiei existente. Recomandare > 6 zile de tratament cu antibiotic, extractie si implant. (justificare: cavitatea existenta e prea mare / adanca; masa osoasa din apropierea radacinii este afectata conform radiografiei).

    Intrebarea mea este: se mai poate salva acest dinte? (retratare canale si eventual o coroana)

    Va multumesc pentru timpul acordat.

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 24, 2014 7:52 pm

      Nu cred ca poate fi pastrat.

      1. Cristian says:
        ianuarie 24, 2014 9:41 pm

        Multumesc pentru raspunsul prompt.
        Am inteles ca dupa aproximativ 3-6 luni de la extractie pot incepe procedura de implant.
        Pentru o astfel de perioada exista posibilitatea sa apara probleme de migratie dentara sau de resorbtie a osului cat sa afecteze sansele unui implant reusit?

        O seara buna.

        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          ianuarie 25, 2014 7:58 am

          In momentul extractiei se poate face in asa fel incat sa se mentina si chiar creasca osul. Depinde de felul in care se face extractia si daca se folosesc materiale de aditie sau nu. Ca sa nu migreze dintii se pot aplica mentinatoare de spatiu, dar in timpul acesta nu prea se misca dintii incat sa apara probleme. Ce trebuie sa tii cont e ca dupa ce se pune implantul vor mai trece cateva luni pana se pune coronita. Asa ca de la extractie la coronita finala vor trece mai multe luni… O varianta ar fi sa se puna implantul in aceeasi sedinta cu extractia.

  50. Razvan says:
    ianuarie 24, 2014 5:08 pm

    Buna ziua,

    Is tot mai interesat de fatele lumineers, in cateva luni o sa dispun si de banii pentru acestea. Momentan ma tratez la un doctor din orasul meu sa imi rezolv problemele minore apoi ma gandesc sa vin la Timisoara pentru o consultatie. As vrea o schimbare radicala, cred ca as avea nevoie de 20 fatete, pretul ajunge la 8600E (430E/fateta). Intrebarea mea este: primesc un discount daca am nevoie de mai multe fatete sau pretul ramane la fel? Am inghesuire la incisivii inferiori, daca nu se poate corecta cu ajutorul fatetelor(nu stiu exact daca e o inghesuire usoara, nu ma pricep) se poate rezolva cumva mai rapid, gen extractie si implant sau ceva de genul, frezare, fatetare, fara tratament ortodontic? Ultima intrebare este legata de culoarea fatetelor, in cazurile dumneavoastra de pe site am vazut ca nu sunt de un alb imaculat, probabil s-au pus mai putine fatete si s-a tinut cont de culoarea celorlalti dinti. Eu daca imi pun 20 fatete pot opta pentru o culoare in genul cazurilor din filmul acesta de pe youtube? ( http://www.youtube.com/watch?v=6MWkx0t8xmg ). Daca derulati la minutul 8:57 si vedeti cazul doamnei, dati-va o parere, mie nu imi vine sa cred ca s-a tratat doar cu ajutorul fatetelor.

    Multumesc anticipat si abia astept sa vin la o consultatie, imi doresc mult aceste fatete!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 24, 2014 7:52 pm

      Preturile sunt fixe, nu se fac reduceri nici la pre nici la calitate nici la meteriale. Uite un scurt articol ce l-am scris mai demult, despre implanturi, dar e valabil si pentru fatete: https://drfondrea.ro/2011/11/ce-este-un-implant-dentar-si-cat-costa-un-implant-dentar/
      Fara sa vd nu stiu ce se poate face pentru a fi cel mai bine.
      Poti alege ce culoare vrei. 😉
      Daca asculti ce spune in videoclip vei auzi ca nu sunt DOAR Luminineers.

← Older Comments
Newer Comments →

Comments are closed.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.