Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.
Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.
Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.
Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Voi raspunde tuturor.
Cu drag,
Bogdan Fondrea – Dental Design
Buna
Am si eu o problema imi puteti spune cum se face testul pt alergie la anestezicul dentar cata solutie injectabile se baga sub tesut sau daca anestezicul trebuie diluat.
Cu stima
Cel mai bine ar fi sa fie facut la alergolog.
dap asa este dar m-ar interesa procedura in cabinet cum se face deoarece am incercat sa fac unui pacient si sa inrosit foarte tare nu prea am experienta poate am introdus prea multa cantitate si nu am diluato cu ser va rog imi explicati cum se face procedura
Fara suparare, faceti experimente pe oameni? inainte de a incepe ceva cauta toate variantele si raspunsurile ca sa stii daca esti capabil sa incepi ceva…daca nu, orienteaza-te spre altceva
Imi pare rau, eu nu fac asta, ii trimit la alergolog.
Am cateva plombe din amalgam de mai bine de 10 ani si as dori sa le inlatur. As dori sa gasesc un medic stomatolog care sa-mi indeparteze aceste plombe cu grija, fara sa ma intoxic mai tare. Am aflat ca am probleme cu tiroida (o boala autoimuna) si tot citind, am gasit ca poate avea legatura cu intoxicarea cu metale grele (plombe vechi din amalgam).
Am intrat pe site-ul DentalDesign si vad ca sunteti in Timisoara (la fix). 🙂
Ati mai indepartat plombe de amalgam?
Multumesc!
🙂
Tot timpul le inlocuiesc pe cele de amalgam. Sew face cu diga, ecran d eprotectie, aspirator chirurgical…
Multumesc frumos pentru raspuns! 🙂
O sa-mi fac o programare.
As dori sa pastrez nervii la dintii piliti pentru niste lucrari de imbracare. Pilirea am facut-o pe viu (alegerea mea, ca sa testez sensibilitatea) si a fost la limita suportabilitatii. A doua zi (acum) e mai bine, doare in surdina, iar la variatii de temperatura mai tare . Ce ma sfatuiti?
O alta intrebare: capsula metalica de invelire a dintelui ramane neacoperita de compozit in cavitatea bucala. Dauneaza in vreun fel, e toxic acest aliaj? Se elimina sau se depune in tesuturi?
Si inca o intrebare: trebuie sa imi albesc dintii, am a4 si d4. La ce cote pot ajunge cu tratament chimic si in cate sedinte? Dar un tratament naturist? si care este acesta? Exista vreun tratament eficace de albire?
Multumesc mult
Te sfatuiesc sa nu mai alegi tu cum sa se faca slefuirea sau lucrariel, pentru ca nu e chiar ok. 🙂 Cel mai bine ar fi sa gasesti un medic in care sa ai incredere, sa stabilesi impreuna cu el un plan de tratament si sa se faca tot asa cum trebuie.
Nu stiu ce contine acel aliaj (variaza de la tehnician la tehnician), dat in mod normal e CR-Comalt, fa ra Nichel (ce da alergi) , dar da, poate colora gingia.
Intr-o seingura sedinta poti ajunge la un A1-A2, in cabinet daca exista aparatura necesara. Naturist… nu.
Buna, am fost diagnosticată cu paradontoza… Un dinte de jos este cel mai afectat si anume este puțin descoperit de gingie si începe sa se vadă radacina! Problema sta in felul următor, mii sa recomandat sa mi pun aparat dentar( dantura mea nefiind dreapta)! Dr dentist mi a spus k va trebui sa mi extraga acel dinte bolnav, k mai apoi ceilalți dinti sa i ocupe poziția si mi a spus k oricum va sfarsi prin a cădea! Ceea ce vreau sa stiu, este daca e indikt sa l las sa l scoată sau sa mi pună aparatul pe dantura asa cum este( împreuna si cu acel dinte) țin sa precizez k am 30 ani am o dantura fara carii, doar gingia e bolnava!!! Va multumesc anticipat si aștept răspuns!!( pe data de 5 FEb, am programare l dentist)
E imposibil sa spun fara sa vad, si chiar daca as vedea ar trebui sa te vada si un ortodont, si sa faca masuratorri exacte pe model de studiu, radiografi… doar in urma unei consultatii ortodontice de specialitate se poate decide ce e mai bine de facut.
Buna,
Am un incisiv median superior mai lung decat perechea sa cu o diferenta vizibila. Doresc sa il scurtez din motive estetice dar ezit. Care sunt efectele adverse pentru acest ”moft”?
Exista si alte solutii ca sa fie egali decat sa iei din el. Daca iei din el poate duce (nu neaparat) la fisuri, sensibilitate, aparitia cariilor….
Multumesc de raspuns Razvan. De asta si ezit sa-l pilesc….Vreau sa mai adaug ceva: in mai putin de 1 luna imi voi ”instala” un aparat dentar. Medicul ortodont mi-a spus ca ii poate egala prin intermediul aparatului, cu pretul asteptarii. Mai sunt si alte solutii– mai rapide– inafara de pilire sau aparat? Pe aceasi idee, trebuie sa aleg un anumit tip de aparat: cu bracketi metalici (mai ieftini si din cazuistica medicului meu se pare ca isi fac treaba mai rapid, dar inesteticiintr-o anumita masura sau transparenti estetici ( mai scumpi si cu o posibila prelungire a perioadei de purtare). Mentionez ca am 26 de ani. Stiu ca depinde de la caz la caz dar te rog, impartaseste-mi parerea ta ( experienta dupa cum arata poza de fb) legata de alegerea unui aparat ortodontic dintre cele 2 de mai sus. Avantaje si dezavantaje,Cel lingual nu mi-l permit. Multumesc anticipat si mult succes in tot ce faci!
Una, doua sedinte. Uite: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Multumesc mult Bogdan pentru raspuns.Mult, mult spor si apreciez ca iti poti face timp pentru acest tip de activitate online.
Cu drag!
🙂
Bogdan, nu Razvan. Citeam si blogul lui Razvan Pascu in acelasi timp.:)
Probabil mi-ai raspuns gresit intentionat ca reply la a maea greseala.
Nu, dar cateodata se incurca mesajele, am zeci in fiecare zi, plus clinica… Cateodata e greu sa le coordonez pe toate. 🙂
Ai intr-adevar aceste variante, dar depinde de cum arata situatia exact, exista cazuri in care se poate face ceva minor, doar pe zona aia ca sa fie impins putin dintele in interior. O alta varianta e sa adaugi ceva la cel mai scurt sa il faci mai lung (compozit, ceramica). Eu as alege varianta de a intrtruza dintele (a-l impige ) printr-un tratament ortodontic. Exista mai multe tipuri de tratamente ortodontice, poti sa mai intrebi alti medici si poate se poate face ceva doar pe acei cativa dinti, fara sa ai nevoie de aparate pe toti dintii.
Mia scos doi.dinti de sus cred ca.molari nu vreu placa cum mai se
Mai poata face lucrare fara placa
Buna ziua.ieri mia scos doi.dinti de sus erau ai mei dar erau principali. Care sa fsca legatura sAmi.pun lucrarea nu vreu placa vroiam lucrare mai se poate salva ceva se mai poate face ceva sa nu.pum placa
Mia scos doi.dinti de sus care erau buni .erau.pruncipali care se mai.putea face legatura eu vrouam sa ami faca lucrare si nu sami.puna placa daca mia scos dinti.buni .mai.pot face lucrare sau.pe pivoti?
E greu sa spun fata sa vad situatia sau macar o radiografie. Depinde care dinti, unde sunt pozitionati…
Care sunt conditile in care mai poti plomba o masea?Am aceasta problema maseaua fiind gaurita serios pe centrul ei insa partile laterale sunt in stare buna,nu se misca nici macar un pic,insa abea de 2 zile a inceput sa doara si acum imi fac programare la stomatolog desi stiu ca e deja foarte tarziu.
Din ce imi descrii tu probabil se fa putea plomba fara probleme. Oricum, cu siguranta se poata spune doar dupa ce s-a indepartat in totalitate caria.
Multumesc frumos pt raspunsuri.
Buna Ziua.Am fost la stomatolog azi si mi.a zis ca am o pulpa cronica mi.a curatat si cimentat cu o solutie pt ami omora nervul .Intrebarea mea este de ce doare atat de tare solutia asta care mi.a pus.o si o ultima intrebare chiar nu exista anestezii sa nu doara cnd se lucreaxa?va multumesc pt raspunsul anterior!
Nu trebuie sa doara. Daca se face anestezie nu doare. Citeste pe blog numeroasele articole legate de tratamentul de canal. O sa gasesti multe informatii interesante.
Buna ziua,
Mi-a cazut o plomba si as dori sa stiu daca se curata din nou dintele(se scoate tot ce a mai ramas din vechea plomba) sau se pune peste.Merg la un cabinet de la facultate,unde este gratuit si mi-e putin teama.Vreau sa stiu cum este corect.Multumesc
Se indeparteaza tot, si plomba veche.
Buna ziua.As avea o intrebare legata de o masea care nu.mi trece de doua saptamani.Precizez ca i.au Augumentin si nurofen forte dar fara rezultat dureri groaznice mai ales noaptea .intrebarea mea ar fi ce pot sa fac ca imi este frica de stomatolog pt ca am avut o experienta nefericita cu un molar(am lesinat pe scaun )de durere .Va multumesc!
Nu mai lua medicamente. Si mult mai mult, nu lua daca nu iti prescrie un medic! Cel mai probabil este infectat nervul si ai nevoie de un tratament de canal. Nu vei scapa fara sa ajungi la dentist si cu cat amani mai mult situatia va fi mai rea. Chiar daca trece durerea nu inseamna ca s-a vindecat, doar ca nu mai doare si e si mai rau. Cauta un medic in care sa ai incredere, care sa aiba rabdare cu tine si totul va foi bine.
Dupa ce i-a cazut o masea deja ciobita fiind de lapte i-a ramas un colt mic care nu a cazut!Fetita are 11ani si ma tem sa nu faca infectie!va multumesc
Care este intrebarea?
Buna seara
Aveti va rog amabilitatea de a mi raspunde. 1.Este normal ca la 5 zile dupa o extractie de molar inclus, sa simt limba umflata?
2.Deasemenea, deschid gura cat sa intre periuta de dinti. Mai am 4 zile pana la scoaterea firelor. Va ceda de la sine sau va trebui fortata zona?
Multumesc
Sa aveti o noapte binecuvantata
1 – da poate fi normal
2 – din a 4-a zi ar trebui sa se retraga umflatura, dupa 10 zile ar trebui sa fie ok
Buna ziua
Am rugamintea sa mi spuneti la cat timp dupa o extractie de molar inclus (situat aproape orizontal) pot calatori cu avionul?
Multumesc
In aceasi zi, fara probleme.
Buna ziua, mi-am pus doua plombe la doi dinti care se afla unul langa altul, fara sa scot nervu, si au trecut 3 ziule de cand mi-am pus plombele si ma dor atunci cand apas pe ele care este problema si ce e de facut?
Va multumesc anticipat!!!
Uite un articol: https://drfondrea.ro/2013/09/de-ce-intervine-uneori-durerea-dupa-o-obturatie-plomba/
Ok.Tocmai ce l-am gasit .
Va rog sa-mi da-ti adresa dvs de email pentru a va putea transmite radiografia sau sa-mi spune-ti cum pot face acest lucru.
Va multumesc.
Toate informatiile sunt pe acesta pagina, in descrierea ei. 🙂
Multumesc mult pentru raspuns, voi posta radiografia zilele urmatoare .
Sa aveti o zi buna!
In luna octombrie am facut in Italia 2 implanturi si 2 extractii dentare pe partea deaptra a mandibulei inferioare.In prezent nu mi-am recapatat mobilitatea barbiei si buzei decat in proportie de 50%. Doctorul care mi-a realizat interventia spune ca pe baza radiografiei panoramice facuta dupa realizarea implanturilor ca nu se vede sa se fi atins vreun nerv si gaseste ca explicatie ca nu sa resorbit un cheag de sange si imi da termen de 1 an sa se realizeze acest lucru si sa-mi recapat mobilitatea.
As dori si parerea dumneavoastra deoarece sunt un pic ingrijorata .
Este o afectare a nervului. Poti sa postezi radiografia? Pentru o oarecare ameliorare sugerez sa iei vitamine B, si sa vezi care e raportul dintre implanturi si nerv. Posteaza radiografia daca vrei si o sa iti raspund.
Buna dimi, vin si eu cu o problema , am cateva masele care au mai ramas putin mai sus de gingie, se mai pot repara sau trb scoase ? mersi anticipat! sanatate.
Daca partea sanatoasa ce a ramas din ele este deasupra gingiei, se pot repara, chiar si daca e putin sub gingie exista sanse.
Multumesc mult ptr raspuns. Va doresc sanatate si multa fericire.
Cu drag!
Hmmm…mereu sunt la zi cu site-ul dvs si mereu aflu inf interesante. Totutsi mi-a atres atentia postul lui catalin. Eu am fost intr-o sit similara. Aveam 4 masele dintre care era putin peste gingie fiecare…am scos 2…mai am 2…. Mie de ce nu se putea reface ? Nu va contrazic pt ce mi-ati spus atunci dar vreau sa stiu o explicatie evident daca doriti…O explicatie clara nu am primit de nicaieri in sensul asta. Va multumesc domnu Doctor.
“Daca partea sanatoasa e deasupra gingiei” – e posibil sa fie deasupra gingiei parti dincdinti care sunt fie cariate, fie subminate, fie fisurate… De la dinte la dinte e altceva. Nu exista un adevar universal. Conteaza cat de afectata e structura de rezistenta, cat s-a lucrat pe canale, cat de lungi si puternice sunt radacinile, cum e satarea osului….
Domnule Doctor, am cateva intrebari in legatura cu coroanele dentare:
1.Pe un premolar si molarul de langa el (de sus) se pot pune coronite total ceramice? Pot sa reziste? Pivotii sunt din argint, caria mersese pana sub gingie, pe radacina si mi s-a spus ca in acest caz nu se pun pivoti de fibra de sticla.
2.Pe un premolar de jos unde caria a mers tot pe radacina, nu mult, dar dintele este bun, doar o mica parte (spre celalalt dinte) a fost frezata – in cazul acesta se mai poate pune pivot de sticla? Si s-ar putea face un inlay ca sa nu se acopere tot dintele cu coronita? Iar daca nu se poate – tot o coronita total ceramica presata poate sa tina, sau compozit? M-ar interesa totusi varianta cu inlay – sau pot aparea infiltratii salivare in timp?
3. Ce se poate face in cazul in care exista pe 2 molari- plombe de amalgam si pe alt molar-coroana cu interior de metal (nu stiu de care, posibil cr-ni), caz in care am inteles ca apare o reactie de corodare galvanica? Pivotii din gaudent…
Daca s-ar inlocui coroana aceea cu una total ceramica s-ar mai reduce macar din acel efect?
Poate sa tina o coroana total ceramica la un molar de sus? Stiu ca ar fi bine sa fie indepartate plombele de amalgam, dar partea acoperita este foarte mare, si la frezare nu stiu cat mai poate ramane din ele. Molarii sunt vitali si arata foarte bine. reactia galvanica ma intereseaza sa dispara macar. Nu se prea vorbeste despre asta 🙁
1 – sugerez coroane ceramice pe suport de zirconiu. Sunt mai rezistente. Se pot pune pivoti de fibra de sticla.
2- se poate si pe acesta. Depinde cat e de distrus. Daca e facut bine, si conform cuprotocolul, orice solutie va fi ok.
3 – ceramica pe zirconiu la molari e mai ok, mai rezistenta, Obturatiile de amalgam trebuie inlocuite. Oricat ramnane din dinte dupa ce se inlatura acestea va fi mai bine decat cu ele. Asa ca e mai rau sa stai cu ele decat sa le dai jos.
Buna ziua,as dori sa stiu cum sa evit depasirea apexului ,insa fara apex locator.Multumesc!
Cam greu, dar… poti pune un ac sau con pe canal la o anumita lungime determinata pe niste masuratori initiala pe o radiografie de inceput. Apoi cu acel ac pe canal sau con, se face o alta radiografie si se vede unde se situeaza in functie de apex. Se stie lungimea acului (conului) si se adauga sau scade diferenta, in functie de radiografie. Eventula se mai face inca o radiografie inainte de inchidere pana ai certitudinea ca este ok.
Buna seara,
Stiu ca nu pe blog se fac consultatiile, dar am nevoie de o indrumare. Am o fetita de 1 an si 4 luni, primul dintisor i-a aparut la 7 luni si la aproximativ 2,3 luni dupa aparitie am observat ca are pete de un alb diferit de culoarea dintelui. Acum, are 8 dintisori (4 sus si 4 jos si 4 maselute), dar dintisorii de sus (incisivii) parca incep sa se macine, iar petele au devenit maronii. Mentionez ca fetita este inca alaptata la san, nu i-am dat niciodata suzeta sau biberon, ceai nu bea si sunt foarte atenta la alimentatia ei.
Intrebarea mea este : care ar fi cauzele si ce s-ar putea face in acest caz, la un copil asa micut?
Va multumesc anticipat!
Pentru raspunsuri legate de copii, cea mai inmasura este colega mea: “Probabil este un defect de smalt, e fie genetic fie cauzat de o deficienta din timpul sarcinii. Smaltul se exfoliaza de aia apare asa. Deocamdata nu putem face nimic decat sa sugeram o igiena f buna a dintilor si pe la 3 ani se incepe plombarea lor. Dintii definitivi probabil vor fi in regula. Cred ca a fost o deficienta in timpul formarii mugurilor dintilor temporari.” – Dr. Andreaa Milos
Va multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului, dar as mai avea cateva intrebari:
– Nu exista oare riscul ca pana la implinirea varstei de 3 ani dintisorii sa se deterioreze in mare parte si sa devina, pe langa inestetici si durerosi?
– Ce inseamna o igiena foarte buna a dintilor? va intreb in conditiile in care ii perii dintii dimineata si seara doar cu apa; imi puteti recomanda o pasta de dinti potrivita varstei celei mici?
– Recomandati inhalo-sedarea la o varsta asa frageda?
Multumesc!
O zi cu spor!
Uite doua articole:
https://drfondrea.ro/2013/04/caria-de-biberon/
https://drfondrea.ro/2012/08/si-dintii-de-lapte-trebuie-ingrijiti/
Sper sa te ajute, macar putin.
In cel mai bun caz ar fi sa mergeti si la un dentist (care se ocupa de problemele dentare ale copiilor mici) si sa vedeti direct cum sta situatia.
Buna ziua,
Am si eu o problema cu incisivul de sus (sa ma iertati pentru vocabularul neadecvat, nu am cunostinte in domeniu), adica 2.1 am inteles de pe radiografie. Acum 2 ani ma durea coroana dintelui la atingere pana in luna octombrie 2013, cand a inceput sa ma doara continuu, chiar si fara sa-l ating. Am mers la stomatologie, medicul mi-a pus ca diagnostic – paradontita apicala – mi-a recomandat scoaterea nervului ca fiind singura rezolvare. Am facut acest lucru, dar de atunci si pana in prezent, dintele nu mi-l poate inchide pentru ca am dureri, simt ca ma doare intreg dintele. In momentul cand se incearca scoaterea pansamentului (am repetat de multe ori introducerea in interioarul dintelui a unui pansament cu antibiotic si ,,inchiderea” provizorie a dintelui) ma doare groznic, necesita uneori chiar anestezie. La ultimul control, medicul crede ca este un caz atipic si ca ar exista posibilitatea inca a unui canal, chiar daca acest dinte are un singur canal.
Ma puteti ajuta cu o parere referitoare la problema mea? Dvs ce parere aveti?
Va multumesc anticipat!
Din pacate… nu asa se face. Citeste aici: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Intotdeauna anestezie, o sedinta sau doua, si gata. Citeste articolul. Cauta urgent un medic endodont, pentru ca riscul de a pierde acest dinte e mare si e cel mai important dinte din punct de vedere estetic.
buna seara, am o scurta intrebare, nu stiu cat de tampita o sa fie dar merita sa incerc! am un molar 2 ”avariat” in partea de jos si deja am fost l a medic si am cheltuit sute de euro, imi tot pune plombe si cad , sau cad cu tot cu cate o bucatica de molar. ultima ”interventie” ma ”costat” tot peretele interior al molarului, practic de la nivelul gingiei in interiorul cavitatii bucale nu mai e nimic! a ramas doar perete exterior(dinspre obraz ) si imi spune de o coroana cu pivot ca trebuie sa le avarieze si pe cele de langa el. ce trebuie sa fac??? sa il scot? se mai poate pune pe viitor un implant daca il scot? sa cer rezectie(sa imi ramana radacina? ) va rog sa imi da ti un raspuns cat de curand ca fiind cu “gaura in masea nu pot sta prea mult timp asa! ps : sunt in italia imi permit pe moment prea multe interventii
va multumesc!
Nu le atinge pe cele de langa!
Se poate si cu implant, dar daca inca se poate pastra atunci sa se faca o coronita pe el.
Rezectia nu are legatura cu coronita, e altceva.
Cauta u dentist care sa faca ceva ce sa si tina.
Buna ziua! Am fost recent la un consult stomatologic, mi s-a facut o radiografie completa si mi s-a spus ca cea mai buna varianta in cazul meu ar fi 3 coronite dentare: toti dintii(molari) afectati au nervul intact, nu exista infectii, doar carii adanci (care totusi nu ma dor absolut deloc!) intre ei. Numai 2 dintre ei au fost plombati cu mult timp in urma. Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
– unul dintre dinti are afectat numai un perete, este in cazul acesta mai potrivita o coronita sau o plomba?
– in general, cat de afectat trebuie sa fie un dinte pt a se opta pt o coroana dentara?
– care sunt riscurile de a avea o coroana dentara fara ca nervul sa fie ‘scos’? E ok o astfel de practica ?
– o plomba pentru ca se pierde mai putin din dinte sanatos
– pentru o coroana, destul de mult, mai mult de jumatate, dar exista si varianta intermediara : inlay ceramic
– e ok in anumite conditii, adica sa fie bine facuta si sa nu fie afectat nervul la slefuire, sau cimentare
Multumesc pt raspuns
Daca este cu putinta, am inca doua intrebari va rog:
In urma extractiei simt durere si la nivelul unui anume canin, e normal sau o consecinta a faptului ca e afevtat in interior?
In cat timp se va uni complet incizia de la nivelul gingiei?
Dumnezeu sa va binecuvanteze cu ceea ce doriti
Poate nu e nimic si va trece. Vindecarea gingiei se face in 10-14 zile dar osul se va vindeca complet in 3-6 luni.
Din pacate, intrebarile continua…
Am rosu in gat, si usoare probleme de respiratie. Ce medicamente pot lua in timp ce deja iau MIG 400 in urma extractiei? Sa speram ca de azi nu mai e nevoie sa iau.
Sunt si in perioada menstruala, imi simt picioarele ff slabite. Pot lua efervescente? Sau ce recomandati sa nu afecteze extractia?
Multumesc din suflet
Cel mai bine referitor la medicamentatie sa vorbesti cu medicul tau. In mod normal maxim antibiotic si Nurofen.
Buna seara!Am 20 ani si am si o mica problema cu un canin crescut ceva mai sus decat ar fi normal.Este foarte inestetic si as vrea sa se vada mai putin daca se poate (nu as vrea sa port aparat dentar permanant si nici sa-mi scot dintele).Am auzit ca se poate pili si apoi imbraca este posibil asa ceva? Ce sa fac cu el?Multumesc.
Nu lua la 20 ani decizii ce apoi sa le regreti tot restul vietii. Nu il slefui, nu il imbraca. Chiar daca il imbraci, locul de unde iese din gingie ramane in acelasi loc, deci nu va rezolva problema estetica. Aparatul dentar e singura solutie pe care ti-o recomand., Exista multe tipuri de aparate, vizibile, invizibile…
Va multumesc mult!Pot sa zic ca mi-ati “deschis capul”!!Am mai auzit de aparatul dentar permanent doar pe o parte.As putea sa-mi pun asa?De la caninul respectiv pana la ultima masea?
Sunt cateva posibilitati, dar cel mai bine e sa cauti un ortodont, sa mergi la consultatie, sa ceri si alte pareri , sa nu te grabesti si sa iei solutia care ti se pare cea mai buna. Va fi o decizie pe viata, asa ca ia-o cu discernamant. Nu te pripi. 🙂
Buna Seara! Totul a inceput asta toamna,prin octombrie cand mi-am scos molarul de minte din partea stanga jos.m-a durut vre-o luna,dar dupa totul a fost in regula…pentru un timp.In data de 6-7 decembrie am fost sa imi scot nervul de la o alta masea(molarul 3 cred ca se numeste) tot pe aceeasi parte,respectiv stanga jos.M-a durut o vreme aceea masea 2-3 zile,ceea ce am inteles ca este normal.problema a aparut dupa acele 3 zile,cand incercam sa mananc ceva in partea stanga jos,ma durea gingia extrem de tare(gingia unde a fost molarul de minte pe care l-am extras in luna octombrie).Am fost din nou la control la stomatolog si mi-a spus ca “nu stie ce am” si ca “sa vin cand se concretizeaza durerea”.
Mentionez ca durerea gingiei nu e pulsatorie,e o durere profunda(ma doare foarte,foarte tare cand mananc alimente la temperaturi diferite de cea a corpului,respectiv daca manac ceva de la frigider sau ceva foarte cald),care la intensitate maxima ajunge sa imi amorteasca toata partea stanga.Saptamana viitoare ma voi duce la alt stomatolog,pentru ca nu mi-i s-a parut un raspuns de medic(mi-i se pare firesc ca un medic cand nu stie ceva sa spuna: “nu stiu”.).
Care e intrebarea?
Scuze.Intrebarea mea este daca exista vreo legatura(medicala) intre a-mi scoate un nerv la o masea si a ma durea o gingie(precizez ca gingia nu prezinta nici un fel de iritatie sau sensibilitate la suprafata) unde a fost maseaua de minte si urechea de pe aceea parte.
Si a doua intrebare ar fi ce investigatii sa cer la urmatorul medic care merg,pentru ca in cazul in care nu nici el nu gaseste o explicatie din ce cauza am durerile sa pot merge cu acele rezultate de la investigatii la alt medic si sa le citeasca(am inteles ca nu sunt recomandate prea multe radiografi).
Va multumesc!
Nu ar avea ce legatura sa aiba, cu toate ca toate sunt unite intre ele…
O radiografie ar fi suficient de cele mai multe ori.
EU AM DE FACUT O LUCRARE LA PARTEA DE SUS MI-A PILIT TOTI DINTII MI-A FACUT TRATAMENTELE NECESARE DAR EU AM O NELAMURIRE MI-A SPUS DOAMNA DOCTOR CA IMI FICSEAZA COROANELE DIRECT FARANICI O PROBA .VA ROG SPUNETI-MI CE RISCURI SUNT .MULTUMESC
Riscul sa nu fie perfect, sa nu iti placa, sa nu se potriveasca, sa nu fie adaptata…. Eu fac cel putin doua probe pe o lucrare mare.
Am facut o lucrare dentata,mai exact mi-am imbracat toata dantura partea de šus si cea de jos,sau spart si nu e pusa bn,medicul respectiv nu imi ras ce pot face in cazul asta?va multumesc!
Lucrarea ar trebui reparata sau schimbata. Este important sa fie ok pe termen lung.
Buna …sunt foarte speriata va rog ajutați-ma…azi mi_am scos 2 masele dupa 5 zile de luat antibiotice pt k am avut infectie…la 2 ore după extracție am baut lapte cu paine pt k imi era foame rau si nu puteam mestek…acum am citit pe internet k nu trb sa mananci lactate..sunt speriata pt k la 7 ore dupa extractie am vazut k am ceva alb intr_o masea unde este gaura .cealalta este ok…este rau,,?ce trb sa fac?nu am dureri mari..doar foarte putina durere si inconfortabil..am fumat doar o tigara normala si in rest numai tigara electronica.nu mă pot opri de fumat..sunt foarte ingrijorata de pata alba..ast un rasp..Mulțumesc
Fara lactate, fara fierbinte, fara fumat (nici tigata electronica pentru ca actul de a fuma face presiune negativa si poate mobiliza cheagul de sange). Fara mancaruri dure si atentie la igiena. Indicatiile ar fi trebuit sa le primesti atunci. Ceva alb poate fi ok sau nu, lapte sigur nu e. Laptele e mediu de cultura si poate da infectii. Cel mai bine e sa mergi la un control si sa respecti indicatiile.
buna ziua, o intrebare foarte scurta dace e posibil. am contactat un cabinet stomatologic pentru implanturi partea de jos. mi-a zis ca trebuie sa fac un tomograf ca asa reusesste sa vada mai bine despre ce este vorba. intrebarea mea este un medic cu o radioagrafie normala cu toti dintii nu poate sa isi dea seama daca este nevoie de aditie de os, sinus lift… trebuie neaparat tomograf ? va multmesc si va doresc o zi buna
Ideal este sa fie un CT (computer tomograf) pentru o imagine tridimensionala. O dariografie ade doar doua dimensiuni (e plata). O radiografie poate da indicii suficiente sau nu, depinde de la caz la caz, dar un CT intotdeauna da informatii exacte.
buna
de cateva luni ma chinuie molarul de minte sa iasa..in cele din urma a erupt dar surpriza este,ca este cariat si pe langa s-a si rup.eu alaptez si as vrea sa stiu care sunt sansele de a alapta dupa extractia molarului?
sau se poate face un tratament pt a prelungii neafectarea nervului?
multumesc
Nu a erupt cariat ci s-a cariat in cand era deja macar cu un coltisor afara. Poti alapta oricand, nu e o problema. Se poate si plomba normal. Oricum daca cumva te gandesti la anestezic, anestezie se fac in orice situatie. Asa ca poti alapta total ok dupa 24 ore de la anestezie.
buna ziua, in urma cu doi ani am apelat la un medic pt a-mi face o lucrare din portelan pe 4 din fata, partea de sus, la radiografie a aparut ca unul din margine era de lapte, insa mi l-a pilit iar acum avand dureri am fost la medic scotandu-mi lucrarea si implicit dintele care deja era pe punctul de a cadea. acum, ma intreb se mai poate pune aceiasi lucrare la loc, avand in vedere ca dintele din margine, repet, e cel scos? ce sustinere va mai avea lucrarea fara el? astept raspunsul dumneavoastra, va multumesc.
Aceeasi lucrare nu se poate pune. Se poate alege varianta cu un implant, ideal, sau o punte daca se mai prinde un dinte in plus, dupa cel ce lipseste.
Buna ziua
Va rog sa mi spuneti daca e normal sa simt pulsatii de a lungul obrazului si spre gat dupa o extractie de molar, dreapta jos. Pe langa zvacniturile asemenea batailor de inima, simt si durere. E a 2a zi dupa extractie.
Rog ajutor
E prea devreme dupa extractie sa te sperie acestea, pot fi normale. Daca nu sunt alte probleme e ok. Pentru linistea ta ai putea sa mergi la un control.
Buna seara.Acum o saptamana mi-am zgariat incisivul superior ,incercand sa desfac un lucru si mi s-a luat in partea inferioara a dintelui (intr-o mica parte) primul strat de smalt.Mentionez ca nu m-a durut nici atunci si nici in zilele ce au urmat insa as dori sa va inteb daca ar trebuii sa imi pun plomba in acel loc pentru a prevenii aparitia cariilor si sensibilitatea dentara, chiar daca pana acum nu am avut dureri nici macar la contactul cu alimente sau bauturi calde sau reci.Multumesc mult.
Daca e p bucatica mica si nu deranjeaza poati sa il lasai asa, daca nu iti place, zgarie sau e mare, ar trebui refacut.
Buna ziua.,Specific ca muncesc in Germania,si vreau sa vin in vara ptr.a-mi pune dintii[macar sus).Eu am Probleme ceva mai grave,in anul 2000 am pus in ambele parti toti dinti,sus si jos(au fost pusi pe pivoti,si inauntru este metal)Intrebarile mele sunt:1.Eu vin doar in concediu 3 saptamani(se poate sa se faca implanturi si dupa aceea sa revin dupa 6-7 luni?vorbesc numai de partea de sus.2Cati bani m-ar Costa(partea de sus)implanturi cu dinti Zirconium sau portelan (pretul in mare ,sa stiu la ce ma pregatesc )Stiu ca trebuie vazut ptr.a spune pretul ,dar nu as vrea sa pierd timp si serviciul de aici.Se poate face ceva cu 6000 euro?Si inca ceva:Unde ar fi mai bine sa imi pun dintii,:in Germania sau in tara.M-ar Costa mai ieftin.Sau e de preferabil sa-i fac aici in Germania,ptr.ca nu am timp mai mut de 3 saptamani.Va multumesc mult.
1 – da, se poate. Asa fac majoritatea pacientilor ce vin din strainatate
2 – pretul poate fi spus daca vad macar o radiografie cu toti dintii, panoramica. Sa vad cate implanturi, daca trebuie sau nu aditie de os, sins lift… daca sunt infectii… Lista noastra de preturi e pe site http://www.dentaldesign.ro Daca se face o radiografie acolo si o primesc pe mail o sa pot da detalii inainte de a veni aici.
3 – da, se pot face destule cu suma aia.
4 – cel mai bine ar fi sa fie un medic in care sa isi puna pacientul increderea, nu neaparat pretul conteaza. In Romania sunt multi medici buni si foarte foarte multi pacienti vin din strainatate pentru tratamente.
BUNA ZIUA SI VA MULTUMESC MULT .AVEATI DREPTATE E O INFECTIE .AM FOST LA DOCTOR AICI SI MIA DA ANTIBIOTIC .SUNTETI UN INGER PTR TOATA LUMEA CARE E DISPERATA .D_VS NE AJUTATI F MULT IAR NOI NU PUTEM SA VA MULTUMIM DECAT URANDUVA MULTA SANATATE .MULTUMESC ,STIMA SI MULT RESPECT
Multumesc! Ma bucur ca am ajutat.
scz dar mar interesa si pe mine fata mea afost zgariata de un caine ciobanesc miorit de 4 ani si i sa unflat fata ce pot sai fac sau ce tratament sa ai dau
Trebuie sa mergi la medicul de familie sa te trimita la un medic de specialitate. Nu e de stomatologie, poate dermatologie…
Buna seara. Trebuie sa imi fac o lucrare pe pivoti de argint si nu stiu ce sa aleg. Sa fie din zirconiu cu ceramica sau cupru cobalt (mai ieftin) -ma tem totusi sa nu fac alergie la acest aliaj. Poate interactiona argintul cu cupru-cobalt?
Daca pivotii sunt alaturati este mai bine sa ii fac (din zirconiu) lipiti sau pot sa fie individuali ?
Si inca o intrebare – daca lipseste un molar pe arcada de jos si s-a cam resorbit osul este bine sa se faca o punte, avand in vedere ca molarul ramas si premolarul sunt vitali, sau se mai poate astepta? Poate sa cada premolarul in timp? Va multumesc.
Pivoti de argint? Eu folosesc pivori de fibra de sticla. Zirconiul e cel mai ok, total acceptat de organism. Alergiile de obicei se fac la nichel. E mai bine individual daca situatia permite.
Orice dinte este bine sa fie inlocuit, fie cu un implant dentar fie cu o punte.
Si daca totusi la 16 ani as dori sa-mi pun coroane dentare pe 6 dinti ,mi-ati pune?
Depinde de situatie.
Buna seara,
Am rugamintea sa imi spuneti cum se poate rezolva urmatoarea problema : De o luna si un pic am terminat cu un implant la o masea …La inceputul lui Decembrie a cimentat coroana. Inainte de sarbatori am simtit un mic joc intre coroana si implant….dar am crezut ca mi se pare ……m-am inselat ..acum chiar se misca..si se misca bine. Cum se poate rezolva ? Se poate scoate si prinde la loc sau trebuie sa sparga coroana si pusa alta in loc. Clinica unde am pus implantul revin la program de pe 15 Ianuarie si doresc sa aflu de la dumneavoastra aceasta informatie sa stiu la ce ma astept.
Multumesc
Cel mai probabil problema este intre bont si implant si nu intre coroana si bont. Asta inseamna ca probabil nu a fost strans suficient surubul si trebuie stans din nou. In functie de cum s-a facut cimentarea coronitei, de tipul de implant se poate fie gauri corana si strange surubul si apoi reparata gaura din coroana, fie taiata si facuta alta de la zero.
Am o lucrare de 4 coronite zirconiu frontal sus la care ma nemultumeste culoarea si marimea uneia,,mai precis este mai alba si mai mica decat coronitele de pe ceilalti 3.Se poate taia aceasta coronita si modifica la culoare si dimensiune? Va multumesc.
Sew poate face alta care sa corespunda.
Buna ziua .Intrebare mea era daca intradevar am puroi la masea si nevoi sa faca estractie. Vam pus si filmu eri . VA MULTUMESC
Ce vad pe radiografie e doar un rest radicular (sper ca de el e vorba si nu de dintele intreg) care nu poate fi salvat.
http://tinypic.com/view.php?pic=332sb3s&s=5#.Ussug_vm7FI
http://tinypic.com/view.php?pic=2n1cp6v&s=5#.Ussumvvm7FJ
http://tinypic.com/view.php?pic=23iz90m&s=5#.Ussunfvm7FJ
Buna seara.
Am un canin mai lung. Imi puteti spune daca este vreo problema daca il pilesc si-l fac egal cu celalalt?
Imi afecteaza nervul? Dupa pilire ramane pilit, sau se adauga material la baza?
Multumesc.
Din ce vad in poze, nu e nicio problema daca il pilesti putin sa fie la fel cu celalalt. Dar, odata luat din el, luat ramane. Si celalalt e pilit putin, in mod natural, de la masticatie. Nu se adauga nimic.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Buna seara! De cateva zile a inceput sa ma doara gingia deasupra unui dinte (molar sau premolar cred) pe care am coronita in dreapta a maxilarului. Dintele a fost imbracat in iunie 2010. Durerea a fost usoara si nu persistenta la inceput si o simteam ales daca apasam pe dinte. Acum e persistenta, dar nu e foarte intensa, e tolerabila, pot sa uit de ea uneori.
Daca apas pe gingia deasupra dintelui ma doare mai tare. Ma doare daca apas mai ales in partea cea mai de sus a gingie (cea mai indepartata de dinte). Gingia nu pare a fi mai umflata si nici colorata diferit de restul gingiilor mele.
Mentionez ca am fost la dentist pentru controlul de rutina anual in 20 decembrie 2013. Mi s-a spus ca nu am nici o carie, si nimic de sanatatea gingiilor, deci banuiesc ca erau in regula.
Planuiesc sa merg la dentist cat de repede pot. Pana atunci, intrebarile mele sunt:
1. ce ar putea fi? Eu banuiesc ca e o infectie, dar nu imi dau seama de ce tocmai acum a aparut.
2. nu e nevoie sa iau analgezice pentru durere inca, dar ma gandeam daca ar trebui sa iau ceva antibiotice pana ajung la doctor (in vreo 2 zile). Stiu ca nu e bine sa iei pastile de capul tau, de asta ma gandeam daca e vreun antibiotic mai “light” pentru cazul meu.
Sper ca explicatiile mele au fost destul de clare. Multumesc pentru raspunsuri!
1 – posibil o infectie care a aparut in trecut dac a tot crescut… Probabil tratamentul de canal nu a fost facut sau a fost facut nu foarte bine
2 – nu antibotice ci tratament de canal corect.
Multumesc pentru raspunsul foarte prompt.
Nu locuiesc in Romania acum, ci intr-o tara unde ca sa te tratezi la dentist trebuie sa iti vinzi un rinichi :). Bineinteles ca voi considera opinia doctorului care ma va consulta, dar, ca diletant, ma gandeam daca ar putea fi o solutie ca aici sa imi vindec doar infectia, iar tratamentul de canal sa fie amanat pana ma intorc in Romania (in cateva luni)?
Un tratament de canal corect banuiesc ca implica sa imi fie data jos coronita, curatat canalele + pus alta coronita? Sau se poate refolosi coronita pe care o am acum?
Multumesc din nou!
Vindecarea infectiei s face printr-un tratament de canal corect, asa ca lele doua merg mana in mana.
Nu se poate refolosi coroana pe care o ai.
Buna ziua,
Am fost din nou la dentist si am facut urmatoarea radiografie: http://imgur.com/pV7HbP9
Dentistul a spus ca situatia e similara cu cea din cealalta radiografie.
Solutia indicata de doctor a fost rezectie apicala. Mi-a dat sanse de reusita a operatiei de 60-80%, dar a zis ca oricum nu va face
el operatia, ci un doctor specializat pe asta. Motivele lui au fost:
1. sansele de reusita ale rezectiei sunt asemanatoare cu cele ale refacerii tratamentului de canal
2. tratamentul de canal + refacerea coroanei ar costa de vreo 2-3 ori cat rezectia.
In aceste conditii a zis ca practica stomatologica aici (in Danemarca) este sa se recomande rezectia. Mi-a prescris penicilina pentru a tine infectia sub control.
Acum am 2 optiuni:
1. sa fac operatia de rezectie acum
2. sa astept pana la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lui mai cand as putea sa vin in tara sa imi refac tratamentul de canal + coroana
(s-ar putea face acestea in cam o saptamana – doua la clinica dumneavoastra?). Cum am zis, nu ma doare maseaua, am doar o umflatura pe partea de sus a gingiei, cu cura asta de 6 zile de penicilina (primcillin) as mai putea poate sa trag de timp?!
Intrebarea mea e ce optiune mi-ati recomanda (si cat ar dura tratamentul in cazul 2)?
Multumesc frumos pentru tot ajutorul de pana acum.
O zi buna!
In niciun caz rezectie. Sanse ZERO! Si, fara antibiotice.
Citeste si:
https://drfondrea.ro/2012/07/rezectia-apicala-pe-intelesul-tuturor/
https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
As cauta un medic bun si as face ce trebuie. Nu dureaza mult.
Buna ziua! Acesta e un reply la ultimul mesaj al dumneavoastra (pentru care va multumesc) pentru ca nu am putut da un raspuns acolo. Sper sa se inteleaga 🙂
Am citit articolul dumneavoastra si, din pacate, mie nu mi s-a facut radiografie dupa tratament pentru verificare si nici diga nu s-a folosit. In fine, regrete tardive… 🙁
Am vazut ca “Merita salvat fiecare dinte, dar nu fiecare dinte poate fi salvat.”. Mai poate fi salvat acest dinte? Are pivot, deci tratamentul de canal nu se mai poate reface, nu?
Multumesc mult si o zi buna! 🙂
Se poate scoate pivotul si apoi refacut tratamentul.
Buna ziua,
Sper ca e ok ca am revenit la acest thread mai vechi.
Am fost la doctor imediat dupa ce am vorbit cu dumneavoastra aici. Am obtinut intr-un final de la el si radiografia pe care mi-a facut-o. O puteti vedea aici: http://imgur.com/qOnwwDd
Doctorul a zis ca am o infectie si mi-a prescris tratament cu penicilina de 3 ori pe zi vreo sase zile. Am terminat tratamentul si nu am mai simtit nici un fel de durere de atunci. Observ ca in partea de foarte sus a gingiei am o umflatura, dar nu e dureroasa, Doctorul a zis ca penicilina e doar un tratament temporar pentru o luna – doua.
Ce tratament ati recomanda dumneavoastra?
La finalul lunii martie voi pleca intr-o calatorie de vreo 2-3 saptamani si abia cel mai devreme in aprilie la final voi putea veni in Romania sa ma tratez in tara. Mi se pare riscant sa astept pana atunci, nu as vrea sa ma prinda durerile cat timp calatoresc si vroiam sa aud si parerea dumneavoastra. Daca puteti estima, imi puteti spune si cam cat ar costa tratamentul la clinica dumneavoastra?
Multumesc mult de tot!
Nu se da antibiotic. Citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/
Tratamentul de canal nu e ok deloc. Ba depasire, ba pe alt canal prea scutr… infectii…
Nu pleca asa din tara!
Multumesc frumos pentru proptitudine, din pacate raspunsul la prima postare nu-l gasesc nicaieri, de aceea am reformulat. Oricum , concluzia e una singura, trebuie sa-mi inving teama si sa merg la medic ca lucrurile se pot inrautati.Sanatate multa va doresc.
Ai postat la “intrebari frecvente” Ti-am mai sugerat sa vezi articolul asta: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/