Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.
Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.
Nu imi e rusine sa spun NU STIU!
Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.
Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.
Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.
Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/
Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.
Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !
Voi raspunde tuturor.
Cu drag,
Bogdan Fondrea – Dental Design
In cazul in care se descopera un rest radicular sub o lucrare de portelan ce poate face?trebuia data jos lucrarea?
Depinde unde este. Se poate scoate si prin lateral, in cele mai multe cazuri. Ideal era sa se scoata inainte pentru ca dupa indepartarea lui va influenta negativ si lucrarea.
Buna ziua, pe timpul sarcinii si acum cat alaptez, s-a intamplat urmatorul fenomen. http://i44.tinypic.com/2qjjfw7.jpg nu aveam dintii strambi, nu inteleg de unde spatiul respectiv. Am senzatia ca se mareste pe zi ce trece. Cum pot rezolva problema? Cu aparat dentar, fatete dentare sau altceva? Multumuesc anticipat!
Ideal ar fi sa porti un aparat dentar pentru ca ai dinti frumosi si problema e ca nu sunt la pozitia lor normala. Felicitati pentru copil! 🙂
buna ziua. m-am prezentat la stomatolog cu o infectie la un molar, veche de 2-3 ani. pe radiografie apar pete gri (2-3 mm) in jurul varfului radacinii (mi s-a spus ca e infectat si osul). dupa doua sedinte de tratament de canal ‘pe infectie’ ( urmand sa ma prezint astazi la a treia) mi s-a umflat foarte tare gingia si fata in dreptul maselei, si doare. s-a umflat rau ca in zilele mele ‘bune’ ( infectia la molar este de 2-3 ani). e in regula sa se infecteze in timpul tratamentului de canal? sau ar trebui sa scot maseaua definitiv ( are peretii de sustinere, in mijloc fiind practic o gaura mare)? si in urma unei extractiii corecte exista riscul infectiei? va multumesc mult.
De cele mai multe ori se poate trata. Citeste articolele de pe site legate de tratamentul de canal. Da, si in urma unei extractii exista riscul unei infectii.
Buna seara daca mi sa dezlipit carnea de la gingie se pune la loc(adica se lipeste ea singura) sau trebuie sa merg sa ma coase
Cel mai bine e sa mergi la dentist.
Buna ziua !
Ca urmare a unei extractii nereusite de acum 12 ani am ramas in maxilar cu un fragment din radacina unui molar despre a carei existenta nu am stiut pana in urma cu cateva luni cand pe gingie(molar 2.6) a aparut o fistula nedureroasa. Am fost la stomatolog care in urma unei radiografii a intregii danturi a observat prezenta fragmentului si a propus extragerea lui, sugerand totodata ca este posibil sa am si o sinuzita cronica ca urmare a infectarii acelui fragment care era foarte aprope de sinus. Interventia a fost nereusita, in sensul ca s-a impins si mai mult spre sinus fragmentul, medicul spunandu-mi totodata ca a gasit os moale si puroi, a suturat gingia si m-a trimis la Clinica de chirurgie oro maxilo faciala in Bucuresti. La Bucuresti s-a reintervenit chirurgical, s-a extras fragmentul, am fost intrebata despre diferite simptome care aveau legatura cu sinuzita si pe care nu le-am avut. Ca urmare, in timpul interventiei, medicul a observat sinusul maxilar “generos deschis”(asa s-a exprimat) si ulterior extragerii restului a suturat gingia. Mi-a recomandat antibiotic si decongestinant nazal, urmand sa merg pt scoaterea atelor peste 10 zile. Intrebarea mea este daca in cazul in care era o infectie a sinusului maxilar, chirurgul o vedea in timpul interventiei ? Ulterior operatiei, in prima zi am avut un episod de 2 sec cand am intrat de la frig la cald si pe nara stanga(cea cu interventia) mi-a curs mucus cu sange, iar a doua zi prin spatele palatului la fel mi-a curs o secretie cu sange. De atunci (acum sun in ziua 6 de la operatie) nu am mai avut niciun incident cu exceptia faptului ca am uneori senzatia de urechi infundate. Astept opinia dvs. Va multumesc.
De cele mai multe ori infectia se poate vedea si pe radiografie si in timpul operatiei.
Din ce mi-ai povestit pare a fi ok, dar vei stii sigur cand vei merge sa scoti firele.
Buna ziua,
Am o masea cariata cu nervul scos. Acum imi sangereaza. Credeti ca am o infectie?
Acum am mai facut si o iridociclita. Multumesc
Probabil e o infectie. Trebuie vazut. Du-te la un control pentru a fi sigura.
Buna seara mă acuzați de deranj . Am fost azidimineata la dentist si mia pus ceva alb an masea a zis ca ie un tratament si a zis sa merg joi la ia oare mai doare?
Nu stiu ce urmweaza sa iti faca. In orice caz, iti face anestezie, deci nu doare.
Buna seara mă acuzați de deranj. Am fost azi la dentist si mia pus ceva alb un medicament. La adoua antalnire doare?
Nu stiu ce urmeaza sa iti faca.
am toata dantura de portelan .Cum am voie sa maninc?am voie fierbinte?rece?Si inca ceva>SCRISNESC noaptea in somn ce trebue sa fac?
Ai voie si fierbinte si rece. portelanul e mai rezistent decat poti tu suporta. Daca scrasnesti noaptea nu e ok. Se cheama bruxism. Iti recomand o gutiera de protectie pe care sa o porti noaptea. Uite un articol: https://drfondrea.ro/2012/08/bruxismul-scrasnitul-dintilor/
Buna ziua,
Intrebarea mea este legata de fatete dentare de portelan.
Vreau sa-mi pun fatete dentare din portelan pe incisivii centrali superiori, problema este ca ei sunt prombati (am diferenta de culoare pe incisivi + putin smalt sarit in partea superioara langa gingie). Vreau sa stiu care ar fi alegerea corecta, sa continui cu inlocuirea prombelor sau sa apelez la fatete. Nu stiu cat rezista aceste fatete dentare, si nu stiu daca se retrage gingia cu trecerea timpului iar apoi va arata foarte inestetic, iar faptul ca un strat din smalt va fi dat jos nu inseamna distrugerea dintelui. Sau exista posibilitatea ca dintele sa se strice pe dunga care separa fateta de dinte (ma refer la locul care face trecere de pe fateta pe dintele propriu (in spatele dintelui)). Este posibil ca dintele sa devina mult mai sensibil daca optez pentru fatete dentare?
Prima oara se rezolva cariile si apoi fatetele. Nu se pun fatete pe dinti cariati. Exista si fatete ce nu necesita slefuirea dintelui. Cauta informatii despre fatetele Lumineers. Da, problemele apar la acea linie de intalnite a fatetei cu dintele, daca nu se igienizeaza corespunzator: periaj, fir… sensibilitatea depide de gradul de slefuire.
Buna,
Am o masea cu plomba de amalgam care a devenit sensibila numai la cald.
Acum 3 luni am inceput tratamentul ortodontic, care la mine a presupus o interventie chirugicala pentru montarea unui disjunctor. Intre timp,muscatura s-a schimbat si cred ca din cauza presiunii plomba a devenit sensibila. La radiografie nu aparea nimic in neregula.
Am intrebat daca e cazul sa o schimb si mi s-a recomandat sa las partea de estetica la finalul tratamentului ortodontic.
Credeti ca ar trebui inlocuita plomba totusi? nu as vrea sa am surprize si sa pierd molarul,plomba are cam 10 ani,la momentul respectiv mi-a fost facut si tratament de canal.
Partea de estetica poate fi lasata la final daca partea medicala e rezolvata. O obturatie de amalgam de 10 ani trebuia schimbata inainte. In plus un tratament de canal de 10 ani, m-as mira sa fie ok.
Buna seara…. Am avut tartru pe dintii de jos si ieri mi-a cazut o bucata si restul l-am rupt foarte usor cu degetul , problema este ca acum ma dor la rece si la cald.. este normal sa creasca sensibilitatea sau am o problema grava? Ma cam tem de dentist…
Este normal sa ai sensibilitate pentru ca tartrul ti-a impins in jos gingia si radacina dintelui e expusa. Iti recomand sa lasi detartrajul in mana igienistului. Nu e grav dar asta se face la profilaxist, nu acasa. 🙂
buna seara. mi-am dat seama, in urma unui tratament endodontic al unui molar, ca durerea de gat pe care o aveam de cca 2 ani, era de la molarul cu granulom (punga de puroi la radacini). acum mi se face tratament de canal. aveam si un ganglion sub mandibula care durea la palpare. din cauza acelei dureri de gat aproape zilnica, am fost si la endocrine, crezand ca am ceva la tiroida (evident analizele au iesit bune). acum sunt nelinistita, realizand ca de fapt era de la masea. e grav? sau durerea difuzeaza spre gat (nu e localizata undeva anume, intr-un loc) si e normal asa (ma durea gatul si cand maseaua era ‘cuminte’ )? va multumesc 🙂
Poate fi grav. Orice astfel de infectie trebuie privita cu seriozitate si supravegheta. Iti sugereza sa cauti un medic foarte bun care sa te trateze corespunzator. Tratamentele de canal gresite duc la aceste complicatii iar rata de tratatemte gresite este incredibil de mare, asa ca nu esti singura, dar macar tu stii. De aici inainte depinde de tine sa gasesti un medic bun.
Buna seara. Daca ar fi o distanta mai mica as merge pana la dvs sa va intreb dar… Problema mea e legata de o masea care mai fusese plombata si ma cam necajea . Dupa ce mi-a ciocanit in ea cu o ustensila din aceea tipica stomatologilor, dentistul m-a intrebat daca vreau sa o deschida. A intrebat aceasta cu radiografia in fata…ma gandesc eu ca ar fi trebuit sa stie, sa ,,vada” pe radiografie daca e ceva in neregula sau nu . Am spus DA ca doar pentru durerea aceea venisem in fata lui. A deschis-o , a curatat , a pus un medicament , a pus deasupra un fel de pasta precum creta si mi-a zis ,,ne vedem peste o saptamana”. La nici 12 ore maseaua mea s-a rupt pe din doua ,mai jos de nivelul gingiei. Ce se mai poate face sa-mi salvez maseaua. Maseaua de langa e la fel:o particica infima din original, un pivot montat intr-o clinica din afara cu multi ani in urma ( pe care vroia sa-l extraga dar nu a reusit) si in rest doar substanta din care se reconstruiesc dintii.Multumesc anticipat
Din ce imi descrii, e cam greu sa fie salvata intr-un mod corect. In functie de cat de mare este distructia se poate incerca, dar fara sa vad clar situatia nu pot spune. Aici fiecare sfert de mm conteaza.
Buna ziua.problema mea este urmatoarea.In urma cu aproape1 an m plombat un molar care a prezentat infectie pe canal “pulpita”cred ca se numeste iar de 1 luna dr zile prezint o durere in ureche si simt muschiul maxiarului pe partea cu maseaua un cauza foarte inflamat.Precizez ca nu sunt in tara dar am mers la un stomatolog aici care a facut raze si a vazut ca maseaua nu a foat plombata corect adica a ramas spatiu intre plomba si radacina.A prescris metronidazole 500mg +amoxil500mg deoarece a precizat ca am bacterii in interiorul ei dar fara prea mare efect.in continuare simt presiune in muschiul maxilarului si ureche.Molarul de minte este crescut in mseaua plombata.Va rog mult un sfat pentru a scapa momentan pana ajung acasa de aceasta presiune din ureche’ maxiar si putin in zona amigdalei.Doctorul de aici a sugerat ca cel mai bine este va docorul care a plombat maseaua sa se ocupe de problema deoarece aici este sump si nu stie ce fel de material este in plomba.multesc si astept raspunsul dumnevoastra
NU se dau antibiotice.
Tratamentul se face prin prepararea, dezinfectarea si obturarea canalelor, nu cu medicamente. Nu exista alte solutii decat un tratament corect.
Citeste articolele despre tratamentul d ecanal de pe site si sigur vei gasi mai multe raspunsuri.
Multumesc.Presiunea din maxilar si ureche este data de aveat molar?ntreb deoarece doctorul a zis ca am 2 infectii 1 pe canal si una imtre molarul de minte si cel plombat deoarece molarul de.minte nu este erupt total.presiunea nu este constanta sun momnte in care dispare
Poate fi si de la molarul de minte. Ideal e ca molarii de minte de genul acesta sa fie extrasi. Uite un articol: https://drfondrea.ro/2012/05/molarii-de-minte/
Buna ziua.am schimbat medicul dentist am refacut razele iar dintele plombat este ok nu are probleme.am extras molarul de minte in 40 minute.dupa extractie foarte grea m avut dureri ingrozitoare timp de 4 zile.la 2 zile de la.extractie docorul schimbat medicamentatia de la amoxil1g la flagyl 500 si augmentin 625. Au trecut 10 zile de la extrctie si inca prezint dureri sub maxilar si dintii de sus si jos pana in dreptul caninilor.am.mers la medicul generalist unde lucrez pentru ca prezint si o oarecare durere in urechea stanga pe partea cu molarul de minte extras.mi sa zis ca urechea este putin umfflata si a mai precizat ca locul extractiei este farte adanc.imi puteti spune daca dua 10 zile.este normal sa mai prezint aceste dureri.multumesc frumos
Nu mi se pare ok. Poate ar fi bine sa te vada alt medic.
Multumesc frumos domnule doctor
Bună ziua!
Am observat pe suprafața dinților niște fisuri, de curând. Am fost la un simplu control dentar, la un medic generalist și mi s-a spus că este o boală, dacă nu mă înșel, genetică, a dinților. Dinți mei mai prezintă, pe lângă aceste fisuri, și niște pete negre, care mi-a spus că au apărut din cauza bolii. Nu mai reușesc să îmi amintesc cum se numea, dar mi-a zis că s-ar fi putut trata dacă mă duceam de când eram mic copil cu niște medicamente ce trebuiau luate zilnic. Legat de acele pete negre a zis că nu sunt carii dar dacă nu sunt curățate or să avanseze până îmi retează dinții.
Iar caracteristic, mi-a spus că este și gingivita și că trebuie să foloses un gel pentru asta.
Știți cumva despre ce boală este vorba? Și ce puteți să îmi recomandați în cazul ăsta. Ce informații puteți să îmi dați până reușesc să ajung la un cabinet pentru un consult avizat și pentru stabilirea tratamentului.
Poate ti-as spus ceva de fluoroza?
Fara sa stiu sigur care e diagnosticul nu pot face recomandari. Cel mai bine este sa primesti un diagnostic clar si apoi sa gasesti tratamentul.
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=1ff9cfa1c8&view=att&th=1415093d6b9b9350&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_48XuGw1Kej6NlQ-lWuKrI&sadet=1380189542362&sads=jZh7C9NfCkAWfS2DXrctcTAzff4&sadssc=1
dupa cum puteti observa din radiografie, am cateva problemute serioase. din pacate ce ma macina acum e cadranul de jos, partea dreapta care ma doare ingrozitor. mai precis, a 3-a masea (care e opturata) cand ma spal pe dinti, cand beau apa sau orice alt lichid sau cand mananc ma doare ingrozitor de tare. durerea e una ascutita ce se prelungeste pana la dintii din fata. dr. care se ocupa acum de mine ( nu e acelasi care a facut opturatia) a spus ca e f probabil sa fie si de la maseaua de minte desi dansul mi-a facut o serie de teste de sensibilitate si si-a putut da seama ca ma doare maseaua mentionata de mine. tinand cont de experienta dvs ce imi puteti sugera referitor la acest cadran? totodata analizand intreaga radiografie ce imi sputeti recomanda pentru a fi totul in regula? va multumesc!
Nu reusesc sa vad radiografia. Poti incerca din nou?
Imi lipsesc cei doi premolari de sus si am decis sa fac o punte dentara care va avea ca stalpi caninul si primul molar.Imi este frica ca puntea nu va avea suficienta stabilitate,credeti ca este o problema?Am ales corane din metalo-ceramica,vor fi probleme de estetica?va multumesc
Nu este situatia ideala aceasta, ti-as recomanda cu drag implanturi. Materialul e ok, chiar daca e metalo-ceramica si nu e zirconiu.
Din pacate nu pot suporta costul unor implanturi,din cauza asta am ales aceasta varianta.
Am inteles. Dar, pe termen lung va fi mai ieftin cu implanturi.
buna ziua,
tatal meu are o recidiva a unui carcinom scuamos sub limba, care la PET-CT a iesit pe mandibula, in partea stanga, in jurul caninului ca sa zic asa… banuiesc ca va trebui sa faca o interventie chirurgicala si cel mai probabil nu i se va razui osul, ci se va sectiona, cu marja, bineinteles, de la incisiv cam pana la molar.. intrebarile mele erau : aveti cumva idee cum se procedeaza cu reconstructia de mabdibula? ii pune grefa de os sau metal? sau se poate cu amandoua? daca da, care e cea mai adecvata si de ce? o a doua intrebare : care ar fi perioada in care ar putea sa inceapa sa manance cat de cat normal de la operatie? a treia intrebare : ca si aspect fizic, se va vedea urat? va vorbi cu dificultati? va avea o gaura in locul respectiv? a patra intrebare : de obicei, in cadrul operatiei prin care se taie efectiv osul, se pune si respectiva proteza( din os sau metal ), sau se asteapta vindecarea ( nu vad d ce ) si abia dupa se mai supune la inca o interventie chirurgicala pt respectiva proteza? va multumesc, cu respect.
Situatia este destul de complexa si nici macar nu pot incerca un raspuns bazat doarnpe ceea e ai spus. Cel mai bine ar fi sa virbesti direct cu medicul chirurg care cunoaste situatia in intregime. Ini pare rau ca nu pot sa iti raspund.
scuze, referitor la intrebarea nr 3, era vorba daca se va vedea gaura sau va fi inestetic la exterior, desigur. pe interior imi imaginez ce rana “frumoasa” va fi…
Va multumesc pentru raspunsurile pe care ni le oferiti. As avea cateva intrebari:
1. Daca am o coroana de zirconiu si s-a fisurat si trebuie inlocuita, ca sa decimenteze coroana, stomatologul va trebui sa imi mai frezeze din tesutul dentar de sub coroana?
2. Exista vreo metoda mai putin invaziva / mai precisa de indepartare a obturatiilor de compozit decat cea cu freza?
3. Daca am niste obturatii de colet la incisivii centrali de jos (dinti subtiri, din pacate) si imi cad fara sa am recidiva de carie, stomatologul va trebui sa mai foloseasca freza inainte de a aplica materialul de obturatie? Sau exista materiale care adera si fara sa se mai prepare locul inca o data cu freza? Mi-e teama ca dintii fiind atat de subtiri, nu mai are de unde sa ia…
Va multumesc! 🙂
Cu drag! 🙂
1 – nu, daca se face cu atentie
2 – nu, doar prin frezare
3 – se pot aplica altele, fara a mai sacrifica din tesut dentar sanatos
Am 3 lucrari dentare pe implanturi puse de proba acum 2 zile….
Am incercat azi sa mananc o felie de placinta, si pentru ca mi se lipise de o lucrare, am luat repede un pahar cu apa si am clatit si inghitit cu tot cu lucrare(3 maselute).!!!!!! Ce sa fac???????????
Va rog mult sa-mi raspundeti.
Va multumesc
1 – lucrarile nu se cimenteaza “de proba”
2 – du-te la medicul de familie si va sti unde sa te trimita. Daca nu dai de medicul de familie du-te la urgente. Nu cred ca vor fi probleme. Probabil se va elimina singura, natural, dar e bine sa fie supravegheata situatia. Probabil vor fi necesare investigatii aditionale. Nu lasa sa treaca timpul.
buna ,am imbracat in portelan toata partea de sus ,acum am o durere la o masea si nu pot mesteca pe partea stanga ,ma doare cand calc pe dinti .nu mi=a scos nerul la nici unul ….daca-mi scoate nervul o sa am probleme in timp ?
Tratamentele de canal trebiau facute inainte de a face lucrarea protetica. (coroanele).
Buna ziua,
Sunt in dubii. Am un molar la care mi s-a pus o obturatie in urma cu aproximativ un an. Inca dupa ce mi s-a pus obturatia aceasta, am avut sensibilitate la masticatie. Cu timpul, sensibilitatea s-a diminuat.
In prezent, simt o durere ca un soc scurt numai cand mananc alimente tari (si doar atunci). In rest, pot mesteca mancare obisnuita cu el si nu ma doare nici la rece, nici la cald.
Ce sa fac? Sa schimb obturatia cu riscul de a ajunge la tratament de canal (exista acest risc, judecand dupa radiografie) sau sa stau asa, cu aceasta obturatie care nu imi face probleme decat la alimentele crocante? Dumneavoastra cum ati proceda in locul meu?
Va multumesc.
Uite un articol: https://drfondrea.ro/2013/09/de-ce-intervine-uneori-durerea-dupa-o-obturatie-plomba/
Eu in cazul tau (am si fost in cazul tau personal, ca pacient), am ales sa am rabdare si sa stau asa. 🙂
Va multumesc mult. 🙂
Buna ziua ! As avea si eu o problema .Eu am avut o carie la dintele din fata(sus) si acum cateva luni am fost la dentist si mi-a rezolvat problema , in schimb locul unde am avut caria si mi-a pus plomba se inegreste de cate ori ma spal pe dinti . Va rog sa.mi da.ti un sfat in privinta asta . Va multumesc ! O zi buna !
Poate materialul nu e calitativ. Ar trebui schimbata, cu un material mai bun.
Buna Ziua! Am si eu o intrebare. Am probleme cu aproape toata dantura, adica am foarte multi dinti lipsa. Am fost plecat din tara foarte mult timp si nu am avut posibilitatea de a-mi face dantura in afara tarii deoarece nu am avut asigurare medicala. M-ar interesa cati dinti se pot inlocui prin implant dentar? Problema mea este ca gingia din fata jos este foarte mancata (afectata). Se poate face ceva in acest send?
Multumesc frumos!! O zi buna va doresc
Se poate inlocui de la un dinte pana la toti dintii. Nu exista un numar maxim de dinti ce pot fi inlocuiti. Da, se poate rezolva si cu gingia, dar care este solutia se poate spune doar dupa ce te vede un medic.
Va multumesc pt raspuns. Mai am o singura intrebare. A-si dori sa ma vedeti dumneavoastra daca se poate. A-si putea face o programare? Daca da, care este clinica unde sunteti doctor si daca a-si putea veni la sfarsitul lunii Noiembrie inceputul lunii Decembrie? Sunt din Provincie.
Multumesc
Cu drag. Pe site gasesti toate informatiile de care ai nevoie. Aici e si pagina de programari: https://drfondrea.ro/dental-design-programari/
Buna ziua…
Am o problema cu o masea, s-a albit si s-a desprins si de gingie, oare din ce cauza???
Nu imi pot imagina exact situatia. S-a albit maseaua?
Buna ziua.As avea o curiozitate, am avut o carie care a necesitat scoaterea nervului.Mi se pus o substanta pt omorarea nervului, mi sa facut programare dupa 1 saptamana pe motivul ca ii trebuie timp medicamentului sa si faca efectul, iar maseaua a inceput usor usor sa se crape.Este normal?Este a doua masea care mi se crapa, prima a fost blombata acum ceva timp.Ar fi cazul sa schimb dentistul?Multumesc.
Nu este normal. Nervul nu se “omoara”. Citestre articole de pe site despre tratamentul de canal. Decizia de schimbare sau nu a dentistului iti apartine.
buna am o intrebare:se poate scoate nervul dintr-un dinte fals?
Nu inteleg intrebarea.
Buna ziua, eu as avea o serie de probleme si ptr fiecare am o intrebare 🙂
1. Incisivul lateral de pe arcada superioara este mai in fata de restul dintisorilor si astfel de-a lungul timpului i-a impins pe restul in partea de interior. Si cred ca am nevoie de aparat dentar.
2. Al 2-lea promolar ma doare usor uneori si ieri l-am simtit ca s-a crapat, initial am crezut ca mi s-a rupt dar e inca acolo.
3. Primii molari de jos nu ma dor dar, sunt distrusi ptr ca am avut de vreo 3 ori plomba pusa dar se pare ca nicidata nu a fost de calitate si corect efectuata.
4. Mai am 2-3 dintisori care s-au “ciobit” foarte usor si as vrea sa recapete o forma frumoasa.
4. As vrea sa stiu ptr toate acestea la ce suma sa ma astept si daca aparatul dentar trebuie pus dupa ce termin de “reparat” toate problemele sau pot si inainte.
Sunt constienta ca nu imi puteti da o suma exacta ptr ca evident este necesara o consultatie, dar as vrea o suma rotunjita si aproximativa.
Multumesc frumos si sper sa puteti intelege ce am vrut sa spun.
1 – probabil ca ai nevoie
2 – poate fi acolo si poate e doar fisurat
3 – fa-le corect
4 – du-te la dentist
4 – nu am de unde sa stiu la ce suma… Prima oara problemele (carii, infectii) si apoi aparatul
Nu pot spune nici macar o suma aproximativa…
acum 2 ani am fost la un doctor sa imi plombeze o masea cariata mi-a curatat caria mi-a pus un medicament timp de 2 saptamani apoi a spus ca mi-a omorat nervu apoi mi-a pus plomba finala dupa o perioada mai lunga iar a inceput sa ma doara iar am fost la alt dentist si acesta a facut exact ce a facut si primul a spus ca mi-a omorat nervu am vazut cand ma chinuia cu acele alea 2 unu cu filet altu simplu … infine mi-a pus plomba finala si iar nu ma mai durut o perioada destul de lunga acum a inceput sa ma doara din nou trebuie sa ma duc iar la un doctor dar nu inteleg de ce ma doare am un nerv nemuritor sau ?
Nervul nu “moare”. Tratamentul de canal e altceva decat “omorarea” unui nerv. Presupune preparare si dezinfetarea canbalelor, si umplerea acestora. Sunt multe articole despre tratamentul de canal pe site. Vei intelege cand le citesti ce nu e ok, pentru ca nu e ok.
ms frumos
As dori sa stiu in ce situatie este recomandata inlocuirea obturatiilor.
Faptul ca o obturatie nu mai arata foarte estetic, dar nu prezinta recidiva de carie (nici la radiografie), este un motiv suficient?
Am primit o recomandare de schimbare obturatie din partea medicului stomatolog, dar nu imi surade deloc acest fapt (si nu din cauza financiara).
Daca pe tine nu te deranjeaza din punct de vedere estetic, si nu are carie secundara, da-i pace. 😉
As dori sa stiu in ce situatie este recomandata inlocuirea obturatiilor.
Faptul ca o obturatie nu mai arata foarte estetic, dar nu prezinta recidiva de carie (nici la radiografie), este un motiv suficient?
Am primit o recomandare de schimbare obturatie din partea medicului stomatolog, dar nu imi surade deloc acest fapt (si nu din cauza financiara).
Ti-am raspuns deja. 🙂
Buna seara!Am si eu o intrebare: am o parte a gingiei (maxilarului) mai dezvoltata intr-o parte decat in cealalta,ce as putea face in acest caz?
Buna seara! Am si eu o intrebare: ce pot face daca am o parte a gingiei (maxilarului) de sus mai dezvoltata intr-o parte decat in cealalta?
Nu inteleg exact cum e mai dezvoltata?
Bună seara! Aș avea și eu o nelămurire.Acum 4 ani mi s-a scos nervul la un molar cu care nu am mai avut probleme până de curând, când a început să apară o durere la fierbinte.Din când în când simt o ușoară presiune în dinte și apoi sângerează gingia lângă el.Menționez că am nervii scoși la molarul și premolarul învecinat, cu tratament de canal corect efectuat, verificate prin radiografie.Este ceva urgent?Pentru că aș mai dori să îmi efectuez niște lucrări și nu aș interveni pe măseaua asta acum. Și o ultimă întrebare: după îndepărtarea nervului , tratament de canal corect efectuat și plombare, este normal să apară o jenă la presiune încă o lună -două?Sper că întrebările au fost pertinente.Vă mulțumesc anticipat!!
Da, este urgent. Geu de crezut ca tratamentul d ecanal e ok…
Vă mulțumesc! Recunosc că încă nu am reușit să îmi refac lucrarea pentru că mi s-au efectuat vreo 3 extracții pentru montarea unui aparat dentar fix și am avut de suportat și durerile unei alveolite postextracționale între timp.Dar au apărut dureri la măseaua cu obturația veche de canal și la clătire cu apă rece , ca un curent și persistă parcă o presiune permanentă în os.Sper să mai reziste o săptămână fără tratament,medicul meu e în concediu momentan.
Durerea la rece nu cred ca e de la dintele cu tratament de canal.
Poate au fost o serie de coincidențe și curentul acela apare de fapt spontan.Aștept să se vindece locul chiuretat după alveolită și apoi intervin pe măseaua asta.Probabil deja am devenit și eu paranoică în ceea ce privește dinții și acord importanță oricărui detaliu. Din vară tot mi se lucrează la ei și mai am.Așa se întâmplă când suntem ingnoranți cu sănătatea noastră orală ani la rând și nici terenul genetic nu e cel mai îmbucurător.Încerc să fiu mai optimistă.Vă mulțumesc pentru răspunsuri! Sănătate!
Buna ziua, felicitari unca o data pt toate sfaturile pe care le dati, sunt o mai veche pacienta virtuala si acum revin cu o problema: am o masea ce urmeaza sa fie extrasa si in locul ei vreau implant, acum sunt insarcinata, urmeaza sa nasc in noiembrie, maseaua nu ma doare de aceea nu vreau sa o scot acum cat inca sunt insarcinata, iar intrebarile sunt urmatoarele:
1. la cat timp dupa nastere as putea sa-mi pun implantul, am inteles ca exista schimbari hormonale pe perioada sarcinii si ca multe interventii nu sunt recomandate imediat dupa nastere.
2. imi recomandati sa-mi scot maseaua ( e prima dupa canin) si in aceeasi sedinta sa-mi insereze implantul sau sa merg pt implant la o diferenta de timp dupa ce se vindeca locul, daca da, cam cate zile, luni?
3. daca intentionez sa alaptez pot sa-mi fac implant in acea perioada sau ar trebui sa termin cu alaptatul si apoi sa ma ocup de implant.
Va multumesc anticipat pt raspunsul dvs si va urez succes si multa sanatate.
1 – Ti-as sugera sa astepti putin, sa nu fie imediat dupa.
2 – se face fie in acesi sedinta extractia si implantul fie trebuie asteptat minim 3-4 luni intre aceste doua tratamente.
3 – poti pune implantul daca alaptezi. e ok.
Buna ziua.va rog mult sa-mi raspundeti si mie daca va permite timpul…am fost la un dr nou cu dintele din fata caruia ii cazuse plomba…nu se vedea la exterior ca ar fi intrat caria la el .fosta plomba cred ca era de 20% din dinte.a considerat ca trebuie scos nervul,chiar daca acest dinte nu m a durut niciodata,cu explicatia ca era caria in spatele dintelui destul de aproape dafectata ca am cedat si am acceptat scoaterea nervului.consider ca i-afost mai usor dlui sa lucreze fara sa sit nimik,faca
ndu-mi atunci si anestezie.putea curata caria fara sa-mi scoata nervul? Cand i-am spus ca se va innegri dintele dupa 2ani,fara nerv,mi-s spus ca mi-l imbraca in portelan,dar atunci nu se va diferentia iarasi de ceilalti?aceasta este intrebarea l a care as vrea daca puteti sa-mi raspundeti si daca a procedat bn cu scoaterea nervului la acest dinte la care nu am avut dureri niciodata.multumesc din suflet
Nu pot stii daca intr-adevar trebuia scos nervul sau nu fara sa fi vazut dintele. Nu se inegreste daca tratamentul e facut corect. Se poate face si coronita. Daca se va vedea sau nu diferenta depinde de medic si de tehnician.
Buna seara, aveti un blog excelent, imi pare rau ca nu l-am descoperit mai devreme. Am doua intrebari. 1. In momentul de fata, am o lucrare de ceramica cimentata provizoriu pe cei patru dinti frontali de sus. Unul dintre ei (lateral incisor) este inca sensibil la caldura. Nu as putea numi durere senzatia, dar ceva nu este in regula. Radiografia facuta dupa tratamentul de canal nu arata nici un fel de probleme. 2. Tratamentul de detartraj poate afecta negativ coroanele de portelan in vreun fel? Recomandati un anumit tip de detartraj? Multumesc anticipat.
Multumesc pentru aprecieri Oana!
1 – daca e sensibil la caldura fie nu e acel dinte fie tratamentul de canal nu e corect
2 – poate afecta negativ daca nu e facut corect. Sunt cateva reguli pe care un profilaxist le stie si de care se tine cont pentru a nu dauna coronitelor.
Buna ziua ..am coroana de ceramica zircon pe lateral ..am muscat dintr o bucata de Paine Si Mi a cazut coroana..initial am crezut ca e doar decimentata dar m am uitat Si dintete de sub s a rupt Si a ramas in coroana …a ramas doar ft Putin din el ..ce se poate face acum? Apreciez raspuns ..
Daca a rmas suficient se poate refacte bontul si o alta coronita, daca s-a compromis radacina din pacate solutia va fi extractia si apoi un implant sau o punte. Trebuie investigat de catre un medic, cu radiografii, direct in cabinet.
Am avut si eu aparat denatr si intr-adevar m-am obisnui greu cu el. In primul rand durerea a fost ingrizitoare la inceput, apoi, cum ai spus si tu, radeam cu mana la gura In final m-am obisnuit si nu mai era o problema aparatul denatr, chiar ma mandream cu elLa zilele in care nu puteam sa mananc normal, nu vreau sa ma gandesc. Si acum sunt in tratament purtand in timpul noptii acea proteza din silicon. Zilele astea o sa merg si la control. Toate relele spre bine
apreciez atitudinea dumneavoastra. inseamna extrem de mult pentru un pacient. cel putin il ajuta sa inteleaga ce probleme are si ce are de facut. eu am o infectie la o masea de vreo 2-3 ani care a tot recidivat: s-a umflat gingia, pana s-a spart singura., cu durere, de multe ori. ceea ce ma nelinisteste este umflatura de sub mandibula, care la atingere, palpare cu mana, ma doare … ce este acea umflatura: radacina maselei infectate sau ce ar putea fi? ma voi programa in cel mai scurt timp, dar ma ingrijoreaza acea ‘galma’ dureroasa de sub mandibula, ca un ganglion, de marimea unei alune … multumesc !!
Cel mai probabil este o infectie in os datorita unui tratament de canal incorect. Antibioticele si alte medicamente nu vor rezolva situatia. Poate fi si un ganglion, sau un abces, dar cu siguranta nu este ok sa ramai asa timp asa indelungat. Iti sugerez sa mergi la medic cat de curand.
Buna ziua, sunt interesat de o albire dentara. Am gasit pe internet foarte multe review-uri pozitive la aceste benzi – (link) . Problema mea este ca am 3-4 plombe puse, dar toate sunt pe interior, deci nu se vad. Pot folosi aceste benzi? Exista riscul sa se deterioreze plombele, sau singurul efect pe care l-ar avea ar fi albirea? Daca considerati aceasta o metoda ineficienta, ce alta metoda imi puteti recomanda? Va multumesc!
Nu se va intampla nimic cu plombele, totusi iti recomand ca albirea sa o faci la un cabinet sub supravegherea unui specialist.
Buna ziua,
In urma unor tratamente, a trebui sa-mi fie scos nervul la unul din dintii si fata si acesta s-a innegrit. As vrea sa-mi pun fatete, pt ca este foarte inestetic. Fatetele Lumineers merg si daca dintele are o plomba? Ar trebui puse fetete pe ambii dinti pt a nu se vedea diferenta?Ce recomandati
Se poate cu o singura fateta. Se poate cu o fateta Lumineers, sau una normala. Se poate cu o coronita si poate fi sau nu nevoie de o albire interna prima oara. depinde de la caz la caz. Ar trebui sa vad pentru a putea da un raspuns sigur. Este mai greu daca se lucreaza doar pe un dinte dar iti recomand sa nu faci ceva care sa afecteze dintele sanatos.
Buna seara;
am o lucrare metalo-ceramica care include 2 molari, 2 premolari lipsa si caninul;coroana de pe canin (partea de lucrare, de fapt) acopera atat dintele cat si o parte mare din ceea ce ar fi trebuit sa fie o gingie care s-a retras. Slefuirea, atat a molarilor cat si a caninului, este tangentiala.
Mi s-a spus ca ar fi recomandabla refacerea lucrarii si adoptarea unui alt fel de slefuire care poate ca ar folosi mai bine caninului dar si gingiei.
Intrebarea mea este daca slefuirea cu prag, caci asa i s-a spus, ar folosi intr-adevar.
Multumesc
Slefuirea cu prag, la ora actuala, este cea recomandata in literatura de specialitate. Eu de mult fac doar slefuiri cu prag.
Buna ziua,mi-am pus astazi 6dinti din semiportelan,in partea de sus,fata.Am citit pe multe forumuri ca dintii de semiportelan sau portelan se pun pe un schelet metalic pentru o fixare mai buna,dar mie nu mi s-a pus asa ceva,doar stifturi si peste,direct dintii de semiportelan.As vrea sa stiu daca e ok asa,sau sunt provizorii,pentru ca eu am vrut pe termen lung.In plus,cand mestec,se lovesc destul de tare de dintii de jos,simt ca nu sunt ok,parca sunt prea grosi.Daca sunt provizorii,desi eu nu asta am cerut,cat timp rezista?va multumesc
Semiportelan este un termen… pe care nu il inteleg. 🙂 Ori e portelan, ori nu e. E ca si cum ai zice semi-insarcinata. Ori e ori nu e. 🙂
Niste dinti provizorii pot fi tinuti (in functie de material) de la o saptamana la cam 6 luni. Nu e ok sa se loveasca de dintii de jos asa cum spui.
Ce facem in cazul in care cade lucrarea dentara (4 dinti-premolari si molari de dreapta sus) ? Se poate monta la loc sau trebuie facuta alta de la inceput ?
Se poate monta la loc daca nu sunt alte probleme. Trebuie identificata cauza ce a dus la decimentare.
Buna seara, de curand am apelat la medicul stomatolog pentru a-mi “imbraca” dintii de sus. A realizat pilirea dintilor, dar nu a scos nervul (nu, din cate stiu eu, nu a folosit niciun ac, decat instrumentele de pilire). Tehnicianul mi-a spus ca ar fi indicat sa fie scosi nervii dintilor, 2 dinti erau sanatosi, iar 2 afectati de o carie. Doctorul, insa, mi-a spus ca nu trebuie scosi nervii. Pana la urma, cine a avut dreptate? Dupa aplicarea coroanelor, este posibil ca dintii piliti, care au nerv, sa se mai carieze sub lucrare, adica sa se strice si sa am surprize neplacute din cauza asta? Mentionez ca acest dinti nu m-au durut niciodata, caria nu a afectat nervul, spun asta pentru ca la prima vizita a verificat cu un ac. Am motive de ingrijorare ca nu sunt nervii scosi? As aprecia un raspuns. Multumesc.
1 – tehnicianul nu e medic – indicatiile de tratament le da medicul nu tehnicianul. 🙂
2 – dupa aplicarea coroanelor este posibil ca dintii sa se carieze
3 – este mai bine ca dintii sa ramana cu nerv, daca situatia o permite, dar de cele mai multe ori este necesar sa se faca un tratament de canal
Buna seara ,imi puteti recomanda un medic stomatolog in Brasov ?
Nu fac recomandari, nici pozitive si nici negative. Lasa intrebarea ta pe pagina “Recomanda” si poate vei gasi un raspuns.
buna ziua ! Acum 3 zile mi-am scos o masea care avea infectie la radacina. Mi-a facut 2 anestezii….de atunci am mai facut febra mare durerii…insa cu calmante imi treceau…problema este ca nu-mi simt buza inferioara…decat jumatate..:( simt fierbinte pe buza si furnicaturi…aveti idee de ce ? si imi va trece ? a si doctorul mi-a dat pt 5 zile sa iau ampicilina
Probabil in timpul extractiei a fost afectat un nerv important ce inerveaza buza si dintii inferiori. Ar trebui investigat. Vitamina B ajuta la refacrea nervilor afectati, dar trebuie sa te vada un medic.
Buna ziua
Acum o luna am fost la dentist pentru o obturatie la un premolar. Inca si astazi dintele are sensibilitate, ma doare daca musc din fructe sau ceva mai tare.
Este normal ? Va trece durerea ?
Uneori apare aceasta sensibilitate chiar daca s-a respectat protocolul. De cele mai multe ori trece de la sine, dar daca se agraveaza poate duce la necesitatea unui tratament de canal.