Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

INTREABA-MA!

Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !

Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.

Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.

Nu imi e rusine sa spun NU STIU!

Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.

Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.

Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.

Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/

Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.

Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !

Voi raspunde tuturor.

Cu drag,

Bogdan Fondrea – Dental Design

Comments (7.468)

← Older Comments
Newer Comments →
  1. Andreea says:
    martie 18, 2013 7:44 pm

    Buna seara! Maine voi merge din nou la dentist…Am o masea cariata(sparta in doua jumatati,una din ele mancata).Am mers de 2 ori la dentist,nu vrea sa scoata maseaua pentru ca nu voi sta eu (asa mi-a spus) vrea sa trateze.Mi-a spus ca maine va lucra pe canale iar “interventia” va dura cam o ora.Intrebarea mea este : va durea? mai exact ce imi face? Mi-e frica foarte tare,aproape ca am plans la injectie…
    Faza e ca maseaua cariata avea un miros neplacut.Odata cu tratamentul facut de dentist,va disparea si mirosul? Multumesc frumos!

    1. samantha says:
      martie 19, 2013 11:00 am

      buna ziua , as avea o mare dilema , de ieri am inceput pregatirea pt o lucrare din ceramica, insa nu ma pot decide la o nuanta , as opta pentru un a1sau poate chiar mai deschis de atat , insa domnul doctor nu este de acord.. chiar e atat de pretentioasa aceasta nuanta de tot evita sa imi puna ce vreau eu ? multumesc

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        martie 19, 2013 9:40 pm

        Poti alege ce nuanta vrei tu, mai deschise decat A1 sunt si altele. Dar, ar fi bine sa se armonizeze cu culoarea dintilor naturali pe care ii ai tu.

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 18, 2013 8:48 pm

      Citeste articolele despre tratamentul de canal de aici de pe blog. Va disparea si mirosul.

      1. Andreea says:
        martie 18, 2013 9:33 pm

        Multumesc frumos! Am citit si m-am lamurit.Sper ca maine sa fie totul bine!

  2. liliana says:
    martie 18, 2013 6:23 pm

    Buna seara.
    Am 30 de ani. Am bruxism
    Este vorba despre cei doi dinti din fata de sus.Am avut strungareata,a disparut, in timp, apoi a reaparut. In ultima vreme ( nu stiu chiar de cand, am obs in ultimele 2 saptamani), dintele central stanga s a orientat spre stanga si in afara..Ma dor amandoi, dar mai ales stangul. Am facut rx, si medicul dentist a ajuns la concluzia ca radacinile celor 2 sunt foarte scurte. Practic, ei se mai tin doar in gingie.
    Si ca o sa imi cada destul de curand.
    As dori sa stiu ce optiuni exista, in afara de a astepta sa cada si sa mi pun atunci dinti…:(
    Va multumesc tare mult !

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 18, 2013 8:47 pm

      Sa tratezi cauza care a dus la aceste rezultate (daca e bruxismul si sa vezi daca sunt si alte cauze), sa tratezi efectele si sa incetinesti cat mai mult procesul ce duce la pierderea lor. Din pacate pentru a avea raspunsurile exacte trebuie o consultatie amanuntita.

  3. AnaM says:
    martie 18, 2013 5:51 pm

    Buna ziua, d-nule doctor! Am 15 ani si pana acum n-am mers decat o data la dentist. Saptamana trecuta mi-am descoperit 4 masele cariate si d-na stomatolog mi-a spus ca am nevoie de anestezie. Cariile trebuie curatate si puse plomba, zic eu. Sunt innebunita de frica si nu stiu cum sa reactionez. Unde se face aceasta anestezie? Doare?
    Multumesc anticipat de raspuns!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 18, 2013 8:45 pm

      Anestezia se face langa dintele pe acre se lucreaza, inainte se poate da cu un gel sau o solutie care sa anestezieze putin zona, astfel incat sa nu simti prea tare intepatura de la ac. 🙂

      1. AnaM says:
        martie 18, 2013 8:56 pm

        Multumesc! 🙂

  4. pop says:
    martie 18, 2013 12:53 pm

    Buna,
    am o punte peste cei trei molari partea dreapta sus, a fost facuta in 2005, pana acum nu am avut nici o problema cu ea insa de2 zile daca ajunge ceva rece pe partea de sus, apare o durere foarte puternica care dureaza 2-3 min dupa care trece. Usurarea e atat de mare incat parca as purta un sac de 100 de km in spate si dintr-o data l-as pune jos. Idea e ca nu pot sa mananc si plus de asta apare durerea sic and beau apa desi incerc sa acopar puntea cu limba. Spuneti-mi ce e de facut, ar trebui data jos puntea?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 18, 2013 8:44 pm

      Din ceea ce spui cred ca va trebui u tratament de canal, si asta inseamna si indepartarea lucrarii.

  5. Cristi says:
    martie 15, 2013 10:56 pm

    Buna seara !
    Am si eu o intrebare , in legatura cu un molar 4.6 , am inceput un tratament endodontic pana acum mi s-a pus de vreo 3 ori plomba provizorie , azi fiind a 3-a oara , si cam la 6-7 ore dupa ce mi-a pus plomba , maseaua ma doare cand percutez cu ceva in ea ( cu unghia ) si venisem dupa ce 3 sapt am avut pe canale o pasta (ceva cu R) . Nu e o durere exagerata dar totusi e incomoda si nici sa mananc in ea nu pot . Mi-a zis ca a lasat maseaua goala , adica fara vreo pasta pe ea . Pe canale cand scotea cu acele , ce mai era pe ele , spunea ca “nu miroase a nimic”. A treia oara am venit pentru ca incepusera sa ma doara toti peretii molarului si ma durea daca o loveam cu ceva. Acum daca bat cu ceva in ea ma doare cam ca niste intepaturi si putin parca pulseaza … Nu stiu ce sa fac ca eu trebuie sa plec in alt oras peste 2 zile si ma voi intoarce in 2 saptamani , ca asa mi-a zis ca trebuie.Ce inseamna aceasta durere si ce trebuie sa fac? tinand cont ca trebuie sa plec din orasul natal,unde se afla doctorul, la facultate … Multumesc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 16, 2013 1:53 pm

      Citeste articolele despre tratamentul de canal. Vei avea suficiente raspunsuri acolo. Ti-as recomanda ca te vada un medic.

      1. Cristi says:
        martie 16, 2013 2:28 pm

        am citit , durerea apare atunci cand misc de ea sau bat cu ceva in ea , cred ca o sa mai astept weekend-ul , si daca o sa apara o durere mai intensa o sa ma duc la un doctor din orasul facultatii. Multumesc pentru raspuns , un weekend frumos.

  6. abi says:
    martie 15, 2013 9:30 pm

    Buna seara!
    Saptamana viitoare o sa termin lucrarea pe incisivii centrali, pe zirconiu. Astazi am fost la proba si mi-a zis ca, la inchidere, distanta dintre dintii de sus si cei de jos este prea mica si, din aceasta cauza, pe partea interna a coroanelor n-o sa ma fie aplicat stratul de ceramica ci o sa ramana doar zirconiul cu stratul de glazura ca sa nu impinga cei de jos in ei. Enormal asa? Mi se pare un pic ciudat. Ce rost mai are portelanul? De ce nu-i fac din zirconiu integral, daca merge si asa?
    Multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 16, 2013 1:51 pm

      Se poate intampla, de re obicei de la slefuire se ia in considerare spatiul necesar. Nu e o problema daca e doar zirconiu. Nu se fac integral de zirconiu pentru ca nu are estetica ceramicii. Pe partea din spate nu e asa importanta estetica.

  7. Silvia says:
    martie 15, 2013 7:49 pm

    Fatetele dentare Lumineers se pot utiliza si pentru dinti cu usoare inghesuiri si rotiri? Din ce am vazut legat de modul lor de aplicare deduc ca se pot lipi doar pe dintele perfect drept, nu?

    Multumesc anticipat

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 16, 2013 1:50 pm

      Se pot aplica.

      1. Silvia says:
        martie 16, 2013 2:36 pm

        Cu slefuirea dintelui respectiv pe anumite portiuni?

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          martie 16, 2013 2:56 pm

          Depinde… trebuie vazut ce spatiu exista fata de arcul dentar normal si cum se imbina cu dintii de pe arcada cealalata.

  8. cucu angelica daniela says:
    martie 15, 2013 3:46 pm

    am o masea de minte crescuta orizontal ,am fost la medicul dentist ,ma trimis am facut radiografie dentara si acola sa constatat ca maseaua de minte este crescuta orizontal
    dl. doctor ma trimis la BMF pentru operatie , de aici m-am oprit a mai trecut timp , dar acum s-a umflat si nu am curaj sa merg la operatie .
    nescoasa aceasta masea ce repercursioni poate avea mai departe ?
    va rog frumos ajutatima cu un raspuns

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 16, 2013 1:50 pm

      Sunt multe articole pe blog care ti-ar putea fi de folos. Uite unul: https://drfondrea.ro/2013/02/26/si-totusi-ce-facem-cu-molarii-de-minte-ii-scoatem-sau-nu/

  9. Mihaela M. says:
    martie 15, 2013 1:05 am

    Buna domnule doctor!
    As avea si eu cateva intrebari si apelez la bunavointa de care de care dati dovada.
    Intrebarile sunt urmatoarele:

    1) se poate face legatura intre implanturi si dintii naturali? stomatologul meu mi-a pus doua implanturi in partea laterala dreapta jos si a zis ca vin puse trei coronite legate de canin pe care il va pili si imbraca ulterior. mentionez ca lucrarea va fii intreaga si nu cu coroane individuale.
    este normal? ce sanse pe termen lung pot avea cu asa o lucrare?

    2) mi s-au pus implanturi prowital. sunt bune? ce parere aveti de ele?

    3) daca mi s-a extras incisivul central 2.1, incisivul 1.1 a fost pilit si nu mai are nerv iar ceilati doi incisivi au stifturi, se poate face o lucrare integral ceramica? mi s-a zis ca nu e posibil pt ca nu are rezistenta. as fii vrut sa evit metalul pe cat posibil… iar pe zirconiu mi-a zis ca e 450 euro pt dinte ceea ce nu imi pot permite.

    Sunt foarte nelinistita pt ca as vrea sa mai pot zambi si mesteca normal si dupa ce sunt gata lucrarile.

    Va multumesc din suflet si numai bine va doresc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 16, 2013 1:48 pm

      1 – se poate, nu e recomandat, eu nu fac asa ceva
      2 -nu cunosc aceasta firma
      3 – punte integral ceramica nu se poate face, dar se poate pe schelet de zirconiu, care mi se pare cam scump la pretul acela. 🙂

  10. gabriela says:
    martie 14, 2013 10:44 pm

    Mutumesc ptr raspuns! Si felicitari ptr ceea ce faceti!

  11. Gheorghe says:
    martie 14, 2013 3:03 pm

    Buna ziua! Am mers la dentist de doua ori pentru ca am o masea cariata,sparta in 2 jumatati iar una din jumatati este mancata.Prima oara nu mi-a facut nimic,iar astazi mi-a facut o anestezie si a spus ceva de freza.Am probleme cu mirosul gurii si am inteles ca din cauza cariei.Medicul mi-a spus ca nu va scoate maseaua,incearca sa o trateze…ma intreb,daca va fi tratata mirosul va disparea?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 14, 2013 5:40 pm

      Daca va fi tratata corect mirosul va disparea.

      1. Gheorghe says:
        martie 14, 2013 6:26 pm

        Multumesc frumos.Aaa…este normal ca dupa injectia dentara sa ai dureri in locul acela ?

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          martie 14, 2013 10:32 pm

          Se poate intampla, nu e normal dar e posibil. De cele mai multe ori nu este un motiv de ingrijorare.

  12. gabriela says:
    martie 14, 2013 12:53 pm

    Buna ziua! Am o problema cu dintele 1.1. Nu mai am nerv in el de 8’9 ani. Am facut recent o radiografie si doamna stomatolog a vazut ceva la radacina. Mi-a scos plomba, mi-a curatat canalul si mi-a pus antibiotic (asa zice ea). Am repetat operatiunea de 2-3 ori, dar de fiecare data mi se face o punguta cu puroi pe gingie, intre 1.1 si 1.2. Ea spune ca am nevoie de rezectie. As vrea parerea dvs. Credeti ca s-ar putea rezolva problema cu tratament endo? Trebuie sa imi spun si aparat ortontic… se poate pune? Ar deranja la endo? O zi buna va doresc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 14, 2013 5:40 pm

      De cele mai multe ori se rezolva cu un trtament de canal corect.
      Se poate pune aparat ortodonti ci pe dinti tratati endodontic.

      1. gabriela says:
        martie 18, 2013 10:10 pm

        Multumesc!

      2. gabriela says:
        martie 18, 2013 9:35 pm

        Buna seara! Revin cu niste intrebari. Mi-am facut azi tratamentul de canal la 1.1 si 2.1. Dictorul a spus ca am avut o fistula care nu voia sa se “inchida”. Si acum astept sa se inchida. Aproxiimativ…cat dureaza sa se inchida aceadta fistula? Imi pot pune aparatul deja sau sa mai astept sa vad cum evolueaza? Doctorul nu a mentionat nimic de rezectie. Inseamna ca am scapat? O seara placuta

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          martie 18, 2013 9:38 pm

          Nu stiu in cat timp se inchide la tine. Daca tratamentul e corect se va inchide in cateva zile.
          Nu inseamna ca ai scapat de rezectie inca.
          As mai astepta putin.

      3. gabriela says:
        martie 14, 2013 7:48 pm

        Am uitat sa mentionez ca problema nu e in dinte, ci in tesutul moale. Si in acest caz se poate sa dea rezultate endo? Sper sa scap de bisturiu! Multumesc ptr radpuns!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          martie 14, 2013 10:33 pm

          Problema este datorita dintelui, in os si ceea ce se vede e la nivelul gingiei. problema in os este de la dinte, si mai precis de la tratamentul de canal. Asa ca ceea ce vezi la tesutul moale este de la tratamentul de canal.

  13. Anonim says:
    martie 13, 2013 10:33 pm

    Buna seara!
    Am un dinte frontal situat in partea de sus a maxilarului,vecin cu un canin, pe pivot de metal.Problema este ca se decimenteaza foarte repede si cade cu tot cu pivot.De exemplu,de la ultima recimentare au trecut doar 2 luni,in conditiile in care anterior au mai existat cateva recimentari ale aceluiasi dinte.Am doua intrebari pentru D-voastra:
    1.In primul rand ce se poate face pentru ca dintele respectiv sa nu mai pice cu tot cu pivot.Este nevoie de un pivot mai lung?Exista cimeturi dentare mai puternice?Dl.doctor la care ma tratez (si la care mi-am instalat dintele respectiv) sustine ca asa este radacina dintilor frontali,scurta,iar un pivot mai lung nu ar rezolva situatia.
    2.Pentru cazuri de urgenta,cand se decimenteaza si pica dintele,exista vreun preparat pe care sa-l aplic provizoriu pentru a fixa momentan dintele?Spun asta deoarece prin natura profesiei trebuie sa am o infatisare cat mai placuta cand ma adresez oamenilor.Adezivul pentru placa dentara este de vreun folos pe moment?
    In asteptarea unor raspunsuri,cu multa stima,va multumesc anticipat!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 14, 2013 9:59 am

      1- pica pentru ca nu e corect realizat. Chiar daca dupa alta cimentare va sta acolo, tot nu e bine realizat.
      2 – nu poti face nimic tu singur.

      Ps – mai cere parerea unui medic, poate te ajuta.

  14. alina says:
    martie 13, 2013 8:01 pm

    buna seara! am nevoie de sfatul dvs…am coronite de ceramica pe zirconiu pe dintii frontali respectiv incisivii centrali, incisivul lateral si caninul dreapta, iar incisivul lateral stanga este jumatate plombat, as putea sa mi pun fateta dentara din ceramica pe el? arata bine langa coronitele pe zirconiu sau e necesara tot o coronita? nu as vrea sa il slefuiesc( mentionez ca este un dinte vital) va multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 14, 2013 9:57 am

      Daca medicul si tehnicianul cu care lucreaza au priceperea necesara se poate fie cu fateta fie cu coronita, cu rezultate estetice foarte bune.

  15. cristinacrss says:
    martie 13, 2013 4:43 pm

    buna ziua! am o masea, e gaurita ,mi-a scos nervul si luni ma duc sa-mi puna plomba definitiva. atunci ca o sa curete,tinand cont ca am nervul scos, va durea?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 14, 2013 9:56 am

      Nu va durea, dar daca vrei se poate face anestezie.

  16. Lore says:
    martie 12, 2013 10:45 pm

    Buna seara in primul rand:)…am si eu o mica nelamurire..sa incep cu inceputul am inceput cam acum 3 luni de zile sa imi tratez dintii maselele “problema” sa zicem, totul bine si frumos am fost destul de multumita de rezultat…pana cand am ajuns la o masea mai exact penultima de jos partea dreapta (nu le cunosc denumirile exact asa ca mai bine nu ma pronunt)..acolo aveam o plomba antica aceea care avea aspect de fier si pe sub ea s-a gasit o carie uriasa nervul bolnav, distrus etc(mentinez ca nu aveam nicio problema cu ea nu ma durea nimic) …s-a lucrat la ea s-a scos nervul, obturatie etc toate procedurile am fost de 3 ori pentru aceeasi masea, totul ok nicio durere dupa pana cand mi-a lucrat la maseaua de langa mai exact ultima de jos partea dreapta..de atunci nu pot manca deloc acolo adica intre ele cum ar venii simt un fel de apasare pe gingie si uneori dureri mici la maseaua fara nerv…si mai nou am observat cand am mestecat guma un gust ciudat(ce stiam ca inseamna infectie)…i-am explicat dentistului asta si mi-a spus ca nu stie ce e acolo nu cumva ma doare maseaua cu nerv(dar i-am spus clar ca stiu ce simt) si pana la urma a zis ca o sa imi desfinteze “ceva” nu stiu termenii adica o sa-mi faca mai mult spatiu intre masele pentru ca e clar ca eu nu suport…dar mi s-a parut o metoda nu chiar foarte ok adica nu ar trebuii sa ma puna sa fac o radiografie ceva sa vada ce nu e in regula acolo? doar s-a uitat mi-a batut cu ceva sa vada unde simt durere si unde si gata s-a gandit ca de fapt nu e spatiu intre ele de ma deranjeaza din moment ce simt acel gust ciudat eu cred ca nu e doar o lipsa de spatiu acolo ..astept un raspuns va rog si multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 13, 2013 12:09 am

      Cel putin plombele nu sunt ok facute si raman alimente, placa bacteriana, poate tartru intre masele. de aici si mirosul. NU are legatura cu spatiul. intre dintii naturali nu exista spatii, ci puncte sau suprafete de contact.

  17. Bogdan says:
    martie 12, 2013 9:29 pm

    Buna seara domnule doctor ,
    Stiu ca e banala intrebarea mea ,dar va rapesc cateva secunde din timpul dumneavoastra pentru a afla un raspuns cat mai aproape de adevar. Am niste probleme cu dintii ,mai exact am 1 sau 2 masele care trebuie scoase , ma intereseaza daca in momentul extractiei doare, si daca da , se poate combate aceasta durere ?

    Toate cele bune!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 13, 2013 12:07 am

      Se va face anestezie si nu va durea deloc.

  18. abi says:
    martie 11, 2013 9:00 pm

    Nu am precizat mai devreme ca la cabinet am intrebat si mi s-a zis ca ceramica integrala, neavand niciun suport, nu e foarte rezistenta si nu o recomanda pe frontali, despre zirconiu,cam la fel, ca e bun, dar nu-si merita banii; in concluzie, recomanda cu caldura metalo-ceramica, rezultatele fiind foarte apropiate de celelalte 2 variante mult mai scumpe.
    As vrea sa mai stiu o parere.
    Multumesc din nou!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 12, 2013 10:31 pm

      🙂 Oricand as aege ceramica integrala pe frontali pe pivoti de fibra de sticla. Rezultatul este maxim daca ai noroc sa fie un dentist pricepus si un tehnician pe masura. Mai bine nu se poate. Ceramica pe metal pe bonturi de metal… le-a trecut vremea de mult. 🙂

  19. abi says:
    martie 11, 2013 6:54 pm

    Buna ziua!
    Am incisivii centrali ambii devitali; unul din ei s-a rupt, bontul ramas a fost foarte mic si aproape de gingie, asa ca mi s-a pus pivot metalic, iar celalalt s-a innegrit si as vrea sa fac coroana pe amandoi. Ce-mi recomandati: ceramica pe zirconiu sau ceramica integrala? Mi-e groaza de dintii aia butucanosi si cu gingia innegrita in jurul lor de se vede de la o posta ca nu sunt naturali. Multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 12, 2013 10:27 pm

      Ceramica pe zirconiu cada bontul e metalic. ar fi fost ideal ceramica integrala dar doar daca se facea bontul pe pivot de fibra de sticla.

  20. Marius says:
    martie 11, 2013 2:39 pm

    Salutare!
    Vreau sa va impartasesc un “experiment” pe care l-am practicat de-a lungul timpului si vreau sa imi spuneti parerea dumneavoastra…
    Am 31 ani si de la varsta de 18 ma spal abuziv pe dinti,dupa fiecare masa iar dimineata si seara ma periez vreo 10 minute continuu.(pana la urma fiind o obsesie psihica 🙂 )
    Avand in vedere ce se spune despre spalatul pe dinti prea mult,ca dintii se deterioreaza daca periezi mai mult de 3 minute pt. mine este total fals,la varsta mea dintii mei sunt perfecti,sanatosi si nu ma dor.
    Ce parere aveti?dar despre periajul de vreo 10 minute?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 12, 2013 9:11 pm

      Asta suna ca si “am 31 ani si de la varsta de 18 ani fumez non stop, si inca nu am facut cancer”. 🙂 Poate nu a fost o gluma potrivita dar cu siguranta efectele negative se vad (cu siguranta se vad dar poate nu le vezi tu) si se vor vedea. Un periaj corect dureaza 3 minute, fara presiune prea mare, vibrator, nu cu miscari de dute vino sau sus jos. Orice obiect (dinti in cazul de fata) se uzeaza. Imagineza-ti la cata uzura fara sens iti supui dintii. Dupa 3 minute de periaj ei sunt curati, urmatoarele 7 minute ii uzezi fara rost. Iti recomand firul interdentar pentru spatiile interdentare si un periaj mai putin insistent.
      PS – probabil e mai bine 10 minute decat deloc dar cel mai bine e 2-3 minute corect.

  21. Anca says:
    martie 9, 2013 8:05 pm

    Buna ziua,
    Mi-am facut un implant dentar in luna ianuarie. Locul s-a vindecat, dar gingia maselei de langa implant a ramas putin umflata. La atingere se simte o umflatura, cat un bob mic de mazare si este foarte tare. Medicul mi-a spus ca nu sunt motive de ingrijorare si ca va disparea dupa 4 saptamani, lucru care nu s-a întamplat. Ati putea va rog sa-mi spuneti care ar fi cauzele si daca are legatura cu implantul?
    Va multumesc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 10, 2013 11:54 am

      Trebuie vazut, nu pot spune doar pe baza a ceea ce ai scris ce este. Dar, sigur are legatura cu implantul din moment ce inainte de interventie nu era.

  22. doralina says:
    martie 9, 2013 9:18 am

    buna ziua,
    acum doua saptamani am facut o extractie la al doilea premolar dreapta jos acum doua saptamani. dupa ce am facut extractia m-a durut incotinuu. acum trei zile mi s-a umflat ganglionul drept, buza superioara si am dureri foarte mari pe partea dreapta; simt ca mici intepaturi si dureri insoportabile de masea, cap.
    am facut o radiografie panoramica si mi-a zis ca extractia e ok si ca nu stie ce as putea sa am.medic stomatolog crede ca ar o alveolita uscata. iau augmentin de 1 gram, la 12 ore, nurofen forte.va rog frumos sa-mi spuneti ca sa fac, unde sa merg, sunt disperata.
    mutumesc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 10, 2013 11:51 am

      Trebuie sa mergi neaparat sa te vada un medic. Daca e alveolita trebuie tratamet local, in cabinet.

  23. Barna Bogdan says:
    martie 8, 2013 7:20 am

    Daca am un 9 dinti care au nervul scos si incep sa se devitalizeze, ce ar trebui sau cum as putea sa fac sa-i remineralizez? Multumesc!

    1. natasha says:
      martie 9, 2013 7:56 pm

      Buna seara,imi puteti spune daca papila interdentara se restabileste ,sau creste din nou,dupa ce a fost traumata in timpul unei lucrari la med.dentist,multumesc.

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        martie 10, 2013 11:53 am

        Daca nu se ia in calcul acest aspect de la inceput, nu va mai creste. Ezista un protocol ce trebuie respectat in timpul realizarii lucrarilor pentru a forma papila.

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 8, 2013 8:51 pm

      Nu inteleg exact la ce te referi, poti fi mai explicit?

      1. Barna Bogdan says:
        martie 8, 2013 10:25 pm

        Mai explicit: Stomatologul mi-a scos nervul la mai multi dinti [9] total din care 3 ma preocupa cel mai mult deoarece sunt din categoria “dinti expusi publicului”.
        Pe mine m-ar interesa sa stiu ce ar trebui sa fac in cazul in care am nervul scos la dinte, cum as putea opri devitalizarea lui in timp? sau cum as putea sa-i remineralizez [ sa le schimb culoarea din “tenta de argint pe care incep sa o aibe] in o culoare normala de dinte, cum am pe restul dintilor.

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          martie 10, 2013 11:49 am

          Odata nervul scos (adica e facut tratament de canal) dintele nu mai e vital, e devitalizat. deci nu ai cum sa opresti devitalizarea lor, ei sunt devitalizati, li se scoate nervul, sunt ttratati pe canal (astea sunt sinonime). Daca si-au schimbat culoarea e de cele mai multe ori de la un tratament incorect de canal. Ei se pot retrata si albi intern. Sau, se pot pune fatete sau coronite. Sper ca la asta te-ai referit.

  24. Mihaela says:
    martie 6, 2013 10:55 am

    Si daca este ceva sub pivot, trebuie scos pivotul? mai poate fi scos? pt ca este cimentat acolo ,sau mai este si alta varianta? Va pot trimite o fotografie a radiografiei? dar nu stiu cum . M-a costat foarte mult tratamentul , dr. mi-a promis tratament super cu cupral , garantie ca strerilizeaza bine zona si uitati, nu mai am incredere in medic, care este cauza, de am facut puroi sub pivot?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 6, 2013 11:42 am

      Posteaza radiografia pe un site d egazduire ( gen http://www.tinypic.com) si pune linkul aici. Iti raspund mai mult dupa. Citeste si alte articole de aici de pe site despre tratamnetul d ecanal. Sunt foarte multe informatii.

      1. mihaela says:
        aprilie 25, 2013 4:35 pm

        V-am trimis radiografiile la adresa o,ffice@dentaldesign.ro,daca imi puteti raspund eva rog mult, daca am carie pe os,sau din ce cauza mi-a curs puroi timp de cca3 saptamani pe langa pivot?

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          aprilie 25, 2013 5:13 pm

          Posteaza fotografiile pe http://www.tinypic.com si posteaza lnkul aici. E ok asa?

  25. Natalia says:
    martie 6, 2013 9:41 am

    Buna ziua! Exista posibilitatea pe acest site de a atasa o mica poza la o postare, care sa rezume intrebarea mea? ( o poza a unei radiografii)?

    1. Natalia says:
      martie 6, 2013 11:45 am

      http://i49.tinypic.com/vws7lt.jpg

      Mi-au fost plombate cele doua masele (36,37) in urma cu 2 luni. De cateva zile la maseaua 36 am simtit durere la presiune (mestecat, apasat), motiv pentru care am fost trimisa sa fac raza la 36. Ce reprezinta portiunea aceea ca si o crapaura mica, care se vede in poza? Multumesc mult pentru raspuns! Va doresc numai bine!

      1. Natalia says:
        martie 6, 2013 12:49 pm

        Va multumesc frumos pentru raspunsul promot. Nu m-au bucurat vestile, dar e bine de stiut in ce situatie sunt. Multumesc inca o data si succes in tot ceea ce faceti.

      2. Dr. Bogdan Fondrea says:
        martie 6, 2013 11:49 am

        In primul rand tratamentul de canal e incorect, trebuie refacut (citeste numeroasele articole despre tratamentul de canal de aici de pe site). In al doilea rand reconstituirea e incorecta si trebuie refacuta. Ceea ce se vede in poza (crapatura) este ca rezultat al slabei izolari si este un defect de realizare a obturatiei ce trebuie inlaturata si refacuta.
        Si acelasi lucru e valabil si la dintele de langa.

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 6, 2013 10:44 am

      Posteaz-o pe un site de gazduire (gen tinypic.com) si posteaza linkul aici.

  26. Mihaela says:
    martie 5, 2013 10:00 pm

    Buna seara! Anul trecut in vara mi-am facut o coronita, primul molar de jos dreapta(4.6) si am avut coronita pusa provizoriu si acum o saptamana mi s-a inflamat gingia langa coronita si mi-a iesit puroi de acolo, mi-am dat-o jos si interdentar tot mai este putin inflamat si tot mai imi iese putin puroi zilin. Poate fi de la de sub pivot? sau de la gingie? Mentionez ca dr. la care am fost mi-a facut tratament cu cupral.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 6, 2013 10:47 am

      Nu mai astepta asa. Trebuie sa mergi la dentist. Cel mai probabil este de la ce e sub pivot, dar trebuie investigat.

  27. Alin says:
    martie 5, 2013 5:29 pm

    Buna ziua
    Daca am 25 ani si nu mi-au iesit molarii de minte inseamna ca nu mai iasa sau imi cresc sub gingie orizontal?Am vazut cazuri in care molarul de minte impacteaza molarul vecin rezultatul fiind fatal,extragerea ambilor molari.Daca mie mi-ar creste astfel ar trebui sa ma doara sau sa simt ceva acolo jos inainte sa fie prea tarziu pt molarul vecin?nu as vrea sa patesc o nenorocire ca asta…

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 5, 2013 9:39 pm

      Nu se simte, dar… Fa-ti o radiografie panoramica si se vede tot.

  28. Ligia says:
    martie 5, 2013 4:21 pm

    Buna ziua

    Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine, deoarece sunt intr-o situatie foarte confuza.
    Cum se scoate nervul unui premolar ????????
    Intr-o singura sedinta, sau sunt necesare mai multe.

    Va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 5, 2013 9:37 pm

      Nu conteaza ca e premolar sau alt dinte. In majoritatea cazurilor, daca timpul permite, se face intr-o sedinta. Dar, exista si exceptii si poate fi nevoie de o alta sedinta.

  29. Ralukutza Deea says:
    martie 5, 2013 1:10 pm

    buna ziua. acum cateva luni am consultat un medic stomatolog, acesta mi a zis ca am o mobilitate a dintilor astfel ca am efectuat un chiuretaj subgingival. acum am fost la alt medic stomatolog care mi a spus ca acele chiuretaje subgingivale nu erau necesare deoarece problemele mele sunt din cauza ca pozitia dintilor nu este normala si ca am nevoie de un tratament ortodontic. acum nu stiu ce sa mai cred. si as mai vrea sa stiu ce tip de radiografie am nevoie pentru a incepe tratamentul ortodontic. va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 5, 2013 9:22 pm

      In general este nevoie de o radiografie panoramica si de o radiografie de profil. Dar cel mai bine este sa te indrume medicul orodont.

  30. Elena says:
    martie 4, 2013 3:39 pm

    Buna ziua!
    Pana de curand am purtat aparat dentar fix pe ambele arcade.In primele 6 luni, a fost nevoie sa port un dispozitiv care ajuta la largirea maxilarului.Dupa aproximativ o saptamana am observat ca pe limba mi-a aparut o mica urma lasata de acel dispozitiv, am intrebat medicul si mi-a raspuns ca este normal.In timp, acea “urma”, s-a transformat intr-o rana.Din nou i-am atras atentia medicului si mi-a zis ca se va retrage.Am acea rana de 1 an jumatate,este normal sa apara?
    Multumesc anticipat

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 5, 2013 12:44 pm

      Nu este normal sa tina atata timp. Este normal sa apara dar e normal sa si dispara.

  31. Cristian George says:
    martie 4, 2013 6:43 am

    Buna ziua:As dori sa va intreb avantajele si dezavantajele unui implant pentru o masea lipsa caruia sa facut extractia.Este mai bine o lucrare normala(foto?) sau un implant?Avantaje si dezavantaje intre ele?Nu ma refer la cheltuieli ci la impactul asupra organismului si calitatea lucrarii.Am 38 de ani.Multumesc

    1. natasha says:
      martie 5, 2013 7:39 pm

      Buna seara,acum 15 zile mi-am pus definitiv coroana din metaloceramica la 12 dinti,si gingia are culoarea schimbata,un rosu-visiniu-vinetiu,eczact nustiu cum sa explic,caci la partea de jos unde am dintii sanatosi gingia este de culoare roz ,Este normal lucru acesta ,se poate face ceva ca sa capete o culoare normala caci cand zimbesc se observa putin si nu este estetic,va multumesc.

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        martie 5, 2013 9:41 pm

        Cel mai probabil, din ceea ce spui, slefuirea este deficitara si nu se va rezolva decat cu o alta slefuire, ceea ce inseamna alta lucrare. Nu, nu este normal.

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 4, 2013 12:15 pm

      https://drfondrea.ro/2012/02/04/implant-dentar-sau-punte-dentara/
      Sper sa te ajute articolul acesta.

  32. luci says:
    martie 2, 2013 11:15 pm

    am facut joi dim obturactie de canal(scos nervu )dar knd il lovesc cu degetu ma doare ,este normal .?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 3, 2013 8:58 pm

      Da, este normal, pentru cateva zile.

  33. Alle says:
    martie 2, 2013 7:01 pm

    Buna seara,d-le doctor! Am și eu o întrebare… dinții mei au o ușoara tentă de gălbui…și este deranjant…Am cautat pe net și am găsit un aparat la 100 de lei,pe care îl pot folosi 2 persoane,timp de 7 zile,după care,dinții se albesc.Se numește ” white light” ( uitați aici site-ul: (editat) ) . Mi-l recomandați? As putea încerca și altceva ( în afara de a merge la dentist ) ? 🙂 Mulțumesc anticipat!!!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 3, 2013 9:04 pm

      Iti recomand doar albirea in cabinet, sub supravegherea unui specialist.

  34. Laura says:
    martie 1, 2013 1:37 pm

    Buna ziua

    va rog sa ma ajutati cu un stat…am si eu o problema cu o masea..de fapt mi se inflamase un ganglion submandibular si nu stiam de ce,iar dupa un timp ma durea cand ma spalam pe dinti…maseaua este situata langa cea de minte.e si plombata deci nu stiam sa fi avut o problema de vreo carie.m-am uitat mai bine la ea si am desoperit ca problema este intre masele,cand am introdus o scobitoare,m-a durut si mi-a curs sange..gingia e inflamata…am facut radiografie iar medicul meu stomatolog,mi-a zis ca nu e vb de vreo carie mai la baza,ci vb de un gol care s-a format intre masele,deoarece inaintea acesteia am o masea lipsa ,un gol,care a facut ca maselele sa migreze,si s-a format acel gol,mai in profunzime decat la nivelul coroanei…mi-a pus pansament cu o subst cred ca arsenic si mi-a dat tetraciclina..a zis ca imi va trece…problema este ca dupa 4 zile,ganglionul e la fel si gingia,rosie deci nu mi-a trecut…ce este de facut in continuare?mi-a spus sa-mi iau o periuta interdentara sa ma spal de resturile de mancare…ce as putea sa fac sa-mi treaca inflamatia?Multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 3, 2013 9:02 pm

      Un comentariu este suficient. Am raspuns la primul. 🙂

  35. Anonim says:
    martie 1, 2013 1:33 pm

    Buna ziua

    va rog sa ma ajutati cu un stat…am si eu o problema cu o masea..de fapt mi se inflamase un ganglion submandibular si nu stiam de ce,iar dupa un timp ma durea cand ma spalam pe dinti…maseaua este situata langa cea de minte.e si plombata deci nu stiam sa fi avut o problema de vreo carie.m-am uitat mai bine la ea si am desoperit ca problema este intre masele,cand am introdus o scobitoare,m-a durut si mi-a curs sange..gingia e inflamata…am facut radiografie iar medicul meu stomatolog,mi-a zis ca nu e vb de vreo carie mai la baza,ci vb de un gol care s-a format intre masele,deoarece inaintea acesteia am o masea lipsa ,un gol,care a facut ca maselele sa migreze,si s-a format acel gol,mai in profunzime decat la nivelul coroanei…mi-a pus pansament cu o subst cred ca arsenic si mi-a dat tetraciclina..a zis ca imi va trece…problema este ca dupa 4 zile,ganglionul e la fel si gingia,rosie deci nu mi-a trecut…ce este de facut in continuare?mi-a spus sa-mi iau o periuta interdentara sa ma spal de resturile de mancare…ce as putea sa fac sa-mi treaca inflamatia?Multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 3, 2013 9:01 pm

      Este destul de dificil. Iti recomand sa vezi un medic ortodont si un medic parodontolog, si, sa iti faci o idee foarte clara c ajutorul celor doi medici despre situatia ta.

  36. adana says:
    februarie 28, 2013 10:30 pm

    Buna seara,
    Indraznesc sa va deranjez in speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns. Vreau sa imi pun un aparat dentar, insa in urma cu cateva luni mi-am facut o rinoplastie. Stiu ca purtarea unui aparat dentar duce la modificari ale fizionomiei, in cazul profilului. Credeti ca acesta poate influenta in vre-un fel rezultatul rinoplastiei? Exista riscul ca forma actuala a nasului, din profil, sa sufere modificari, aparatul “tragandu-l” in jos in timpul procesului de indreptare a dintilor?
    Va multumesc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 3, 2013 8:56 pm

      Nu prea are cum sa modifice fizionomia nasului.

  37. mireanu says:
    februarie 28, 2013 6:45 pm

    buna seara.am si eu o intrebare ieri mia fost scoasa o masea care avea abces este normal sa mi se umfle dupa ce a fost scoasa.mia s-a recomandat sa iau amoxicilina 500mg 1/8h,diclofenac 2comprimate /zi.ast rasp .va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 3, 2013 8:54 pm

      Uneori se poate intampla asta, depinde de cat de dificila a dost interventia.

  38. Nicolae says:
    februarie 28, 2013 1:42 pm

    buna ziua, domnule doctor! am si eu o intrebare: este posibil ca o plomba pusa la o masea sa nu “tina” sau chiar sa nu se poata puna din cauza molarului de minte care impinge in maseaua “bolnava”?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      martie 3, 2013 8:53 pm

      Posibil sa fie mai dificil. De cele mai multe ori molarii de minte nu au suficient loc si trebuie extrasi.

  39. roxana says:
    februarie 27, 2013 11:54 pm

    Buna seara,
    Am si eu nevoie de sfatul dvs. Am la al 2 -lea premolar asa cred, pe radiografie scria RX 25. Pivot. Pivotul este pus cu 5 luni in urma. Dupa obturatia canalului facut asa cu spuneti cu acel aparat care piuie la atingerea la radicina, si cu radiografie dupa totul parea sa fie ok. Am sitit dupa acea obturatie o mica jena la atingerea cu limba in zona respectiva pana la montarea pivotului. Dupa montare ac jena a disparut si timp de 5 luni nu am avut nimic. Insa acum o saptamana in urma in timp ce beam ceva cald am sitit o durere in dintele cu pivot. Durere suportabila sau mai bine zis sacaitoare aseanatoare ca atunci cand ai nerv. La atingere este asa ca o reactie alergica, simt ca si zvacneste acolo. Am mers la medicul care mi a facut lucrarea am facut radiografie si nu se vede nici infectie nici ca ar fi ceva pe canal, dar totusi la atingere jeneaza. Poate sa mai existe un canal sau va rog spuneti-mi unde sa merg. Dr meu zice ca este exclus sa dea lucrarea jos. Dar pe mine chiar in ea simt ca a doare, jeneaza.
    Multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 28, 2013 6:30 pm

      Cere parerea si altui medic.

  40. STANCA TRAIAN says:
    februarie 27, 2013 9:38 pm

    BUNA SEARA AM PROBLEME CU UN DINTE AM LUAT AGMENTIN 500g PRESCRIS DE DOCTOR DAR DUREREA ESTE ACEASI POT LUA IN ACEASI TIMP SI SOLPADIN ?VA MULTUMESC!!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 27, 2013 10:04 pm

      Nu pot sa prescriu medicament pe internet. 🙂 Trebuie sa intrebi medicul dau ce ar fi mai bine pentru tine. El stie ce ti-a prescris si de ce.

  41. Miki says:
    februarie 26, 2013 7:30 pm

    Buna seara!

    Am o plomba care a cazut acum ceva timp, dar maseaua a inceput sa ma doara abia de curand. Am fost la stomatolog care, la prima sedinta a intrat pe canale, cu anestezie, a fost totul ok. Mi-a prescris antibiotice timp de 5 zile. La a doua sedinta mi-a bagat ace, fara anestezie, iar durerea a fost groaznica, nu numai pe moment, ci a persistat ore intregi dupa. Mi-a spus ca atata timp cat inca ma doare si curge sange, nu putem incepe tratamentul, ca trebuie sa “trag” infectia din dinte. In masea este gaura, pe care mi-a spus sa o acopar cu vata atunci cand mananc. Plus, sa mai continui cu antibiotice inca doua zile.
    De asemenea, pe radiografie mi-a zis ca vede un granulom la aceasta masea, dar din cate am citit eu, granulomul este un stadiu mai avansat al unei infectii si apare pe radiografie cu o pata alba (pe radiografia mea nu era nicidecum ceva alb, mi s-au parut mai mult niste mici puncte negre). Mi-a zis si ca tratarea maselei ar putea esua din cauza maselei de minte care o impinge si mi-a recomandat sa scot maseaua de minte.
    As vrea sa stiu daca este corect modul in care a procedat pana acum. Eu nu am de unde sa stiu care sunt pasii, si nu imi pot da seama de cat de bun este domnul doctor in domeniu. Am impresia ca pana acum am mers degeaba, mai ales ca nu am mai avut dureri, in afara de cele pricinuite de introducerea acelor.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 27, 2013 10:02 pm

      Iti recomand sa citesti aici pe blog numeroasele articole despre tratamentul de canal si sunt sigur ca vei gasi multe raspunsuri la neclaritatile tale.

      1. Miki says:
        februarie 28, 2013 1:45 pm

        multumesc 🙂

  42. Popa says:
    februarie 26, 2013 11:10 am

    Buna seara domnule doctor am o rugaminte la Dvs daca pute ti sa imi raspunde ti in legatura cu fatete dentare si anume: as vrea sa vin la clinika pentru à mi pune aceste fatete atat la arcada de sus cat si jos insa pr este urmatoarea eu locuiesk in Arad , apoi am un bébé care necesita sa fiu mereu langa iar ultimatum pr dinti de sus sunt intercalati iar cei de jos foarte lipiti! Considerati ça s ar putea pune aceste fatete fara slefuirea dintilor pe dinti mei ? Sau e nevoie de alte proceduri? Si cam cat timp ar dura? Multumesk mult daka doriti imi pute ti lasa un nr pe mail si va sun! O seara Buna Dana

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 26, 2013 9:27 pm

      Pentru a evalua posibilitatile (cu slefuire sau slefuire minima) este necesar sa te vad. Fara sa te vad este imposibil sa spun daca se poate sau nu. pentru Lumineers sunt necesare doar doua sedinte. Sa iti traiasca copilasul, sa fie sanatos si sa te bucuri de el! 🙂

  43. Denes Reka says:
    februarie 25, 2013 7:48 pm

    Buna seara!
    Vă scriu în legătură cu o problemă la care de una singură nu găsesc nici o explicaţie. Doresc să mi se facă o lucrare pe dinţii frontali. Azi am fost la mai multe cabinete stomatologice şi m-am interesat de preţul unei coroane din ceramică pe zirconiu. Preţurile variau foarte mult de la un cabinet la altul (într 700 şi 1050 Ron). Menţionez la fiecare cabinet am cerut să mi-se arate o monstră, dar din păcate nici unul dintre ei nu a avut unul momentan, doar cel cu 700 de ron mi-a propus varianta de a vizita laboratorul de technică dentară în momentul în care au o lucrare pe zirconiu. Întrebarea mea e cu ce se explică această mare diferenţă de preţ?
    Cu respect D. R. .

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 26, 2013 9:24 pm

      Nu stiu cum fac dentistii preturile dar trebuie sa stii ca in acel pret poate sa intre : o chirie pe spatiu mai mare, cursurile la care a participat, salarii, asistente si teceptie, impozite, tehnician (mai scump sau mai ieftin), materiale (mai bune sau mai slabe), lumina, curent, apa, servetele… si multe multe alte lucruri… La urma urmei pot sa iti spun doar ca cel mai scum este tratamentul facut prost.

  44. Alle says:
    februarie 25, 2013 6:39 pm

    Bună! Am avut o măsea plombată de 3 ori…m-a durut și mi s-a clătinat,apoi am scos-o singură…(după câțiva ani de la prima plomba.Menționez că mi-a căzut și a 3-a plombă). Nu știam că mi-au rămas colții…dar acum a început să mă doară(nu foarte tare). Partea care mă deranjează cel mai mult este ca miroase îngrozitor… E foarte jenant !!! Ar trebui sa le scot,nu? Este dureros? As putea face și altceva pana voi merge la dentist?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 25, 2013 9:42 pm

      Cat mai curand du-te a dentist! Nu e o gluma!

      1. Alle says:
        februarie 26, 2013 10:17 pm

        multumesc! 🙂

  45. cristina says:
    februarie 25, 2013 1:10 pm

    buna ziua in iunie 2012 mi am facut toti dinti de sus in portelan …numai ca acum gingia sa retras in spate deasupra dintilor si acum incepe sa se retraga si in fata arata inestetic cand zambesc.. lucrarea a fost facuta in romania….eu acum locuiesc in strainatate ….puteti sa ma ajutati…credeti ca e posibil ca un dentist sa reaseze gingia deasupra dintilor dinou….am nevoie de un sfat urgent …va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 25, 2013 5:05 pm

      Problema (in majoriatea cazurilor) e data de realizarea gresita a lucrarii, asa ca singura solutie este o lucrare corspunzatoare. Ceea ce vezi este efectul. Cauza trebuie tratata, nu efectul.

  46. Aldea Aurelia says:
    februarie 24, 2013 10:44 pm

    Buna seara!Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.Mi s-a rupt pivotul la incisivul lateral dr. si am inteles ca nu exista posibilitatea sa scoata restul pivotului din radacina si ca ar trebui scoasa radacina dintelui si facuta legatura cu alti 2 dinti sau implant.D-voastra credeti ca nu exista nici o solutie de scoatere a restului de pivot?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 25, 2013 11:05 am

      Se poate scoate pivotul. Poate nu e usor, dar se poate.

  47. alina says:
    februarie 24, 2013 4:30 pm

    si inca o intrebare…din slefuirea tangentiala a dintilor care a fost facuta cu ani in urma, se mai poate face in prezent una cu prag? poate fii pusa o lucrare din portelan pe suport de zirconiu pe bonturi slefuite tangential? multumesc mult!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 25, 2013 11:05 am

      Se poate face slefuire cu prag. Iti recomand acest tip de slefuire.

  48. alina says:
    februarie 24, 2013 3:30 pm

    buna ziua! as avea si eu o intrebare…ce tip de ciment se foloseste pentru cimentarea coronitelor de ceramica pe suport de zirconiu? exista un tip special? va multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 25, 2013 11:04 am

      Eu folosesc ciment dual, care se polimerizeaza si cu ajutorul lampii foto, dar se polimerizeaza si singur

  49. simona says:
    februarie 23, 2013 9:49 pm

    Buna seara domnule doctor! v-am mai scris acum o saptamana in legatura cu inerventia rezectie apicala la 11 in ce consta…astazi am fost la domnul stomatolog pt aceasta interventie si in urma consultului mi-a spus ca am urmatoarele variante: sa imi faca aceasta interventie dar este foarte posibil sa raman fara dinte deoarece infectia este foarte jos langa dinte, sa imi fac un tratament endodontic(putin mai costisitor) sau extractia dintelui..dumneavoastra ce m-ati sfatui?multumesc !!o seara buna!!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 24, 2013 11:59 am

      Oricine ar alege sa pastreze dintele. Tratament endodontic faut la un specialist. NU la orice dentist!!!!

  50. Anonim says:
    februarie 23, 2013 8:49 pm

    Buna seara,
    D-l doctor, va rog sa ma lamuri in urmatoarea problema: am inceput lucrare partea de sus si la sfatul medicului stomatolog am ales sa fac 2 coronite cate 6 dinti, am mers pe mana medicului si in varianta alegerii materialului. Acum lucrarea din dreapta sus, la momentul probei, era lejera, as spune ca ,, pica”, cea din stinga intra ,, fortat”. Din start dintii mi-au fost facuti foarte lungi si la una din probe mi-au fost slefuiti ca ulterior sa mai fie nevoie de o sedinta pentru a mai fi slefuiti si ,,scurtati,,. Acum cand calc simt ceva in neregula,partea de sus este peste partea de jos si mancarea in loc sa o tai intre dinti simt ca o rup, ma dor tamplele si nu pot manca nici miez de paine. Este posibil sa-mi fi luat gresit amprenta? Stiu ca atunci cand mi s-a luat amprenta eu am muscat asa cum era normal si mi s-a spus de catre medic sa imping barbia in spate si partea de sus sa vina peste cea de jos, lucru pe care nu l-am inteles ( nu am mai avut lucrari). Cum pot corecta aceasta problema? Va trebui sa fac o alta lucrare sau pot cere sa fie refacuta aceasta. Nu ma pricep ce fel de material si daca ma puteti ajuta sa-mi dau seama: interior metal si la exterior din ce am inteles materialul contine si particule de ceramica.
    Ce ma sfatuiti? lucrarea este provizorie , nu a fost cimentata.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      februarie 23, 2013 9:08 pm

      Din cate inteleg, nu cred ca exista alta sansa decat refacerea lucrarii. Poate ma insel, dar din ceea ce spui asta reiese.

← Older Comments
Newer Comments →

Comments are closed.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.