Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

INTREABA-MA!

Pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !

Citeste in continuare pentru cateva detalii despre blog si forum si cum ai putea sa ma ajuti sa te ajut.

Daca ai nelamuriri din sfera stomatologiei, nu ezita sa ma intrebi si iti voi da lamuriri la ceea ce doresti sa stii. Si, daca nu voi avea raspuns la intrebarea ta, ma voi informa.

Nu imi e rusine sa spun NU STIU!

Prima data, sa nu faci rau!Nu consider ca am toate raspunsurile si nu consider ca pot ajuta in orice situatie, dar, imi dau silinta sa citesc cu atentie intrebarile voastre si sa raspund cat mai curand. Raspunsurile de aici sunt date in functie de ceea ce imi spuneti si sunt atat de exacte pe cat pot fi in mediul online.

Raspunsurile de pe blog si de pe forum NU tin loc de consultatie si sunt orientative. Pentru a avea un diagnostic corect si un plan de tratament corect este obligatorie o consultatie directa facuta de un medic specialist, la cabinet.

Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj.

Iata si motivul pentru care recomand sa postati radiografii: https://drfondrea.ro/2013/10/importanta-radiologiei-in-stomatologie/

Va rog sa aveti rabdare, nu postati de nenumarate ori aceasi intrebare si incercati sa enuntati cat mai corect, coerent si cat mai clar intrebarea pe care o aveti.

Nu uitat, pentru intrebari si comentarii intrati pe FORUM !

Voi raspunde tuturor.

Cu drag,

Bogdan Fondrea – Dental Design

Comments (7.468)

Newer Comments →
  1. Amalia Barbu says:
    mai 27, 2012 2:53 pm

    Buna ziua!Acum o saptamana am extras doi molari inferiori,pe partea stanga.Mentionez ca locuiesc in Germania si medicul meu stomatolog,roman,a fost de parere ca nu mai puteau fi salvati.Dupa extractie a decurs totul foarte bine,am avut doar dureri foarte usoare in prima zi care au cedat dupa un drajeu de Ibuprofen.Intre timp se vindeca foarte frumos,la spusele medicului.Voiam sa va intreb la cat timp dupa extractie pot mesteca normal pe partea afectata si cat dureaza aproximativ vindecarea totala a acesteia.As mai dori sa intreb care ar fi costurile aproximative (in cabinetul dvs.) ale unei punti din 4 dinti pentru situatia mentionata mai sus.Doresc sa ma informez asupra costurilor din Romania inainte de a incepe lucrarea ,informatii ce ma vor ajuta sa ma hotarasc unde o voi face. Aici ajunge la aprox. 2000 euro,din care se vor scade 400 euro,suma pe care casa mea de sanatate o poate suporta + 600 euro suma pe care asigurarea mea privata speciala pt dantura o preia.Ramane deci suma de 1000 euro pe care eu trebuie sa o platesc ca diferenta.Se renteaza o vizita la dvs?Multumesc anticipat!

    Cu stima,

    Amalia Barbu

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 27, 2012 11:03 pm

      Poti manca pe acea parte dupa 7-10 zile, dar vindecarea osului se va face in cateva luni. Preturile noastre le poti vedea pe http://www.dentaldesign.ro Daca renteaza sau nu este hotararea ta. 🙂 Daca este vorba doar despre bani, cred ca nu merita sa vii in Romania. Sa te gandesti la varianta de a inlocui acei dinti cu implanturi, asa nu vei sacrifica doi dinti in plus slefuindu-i. Pe lannga asta este important sa alegi mareriale biocompatibile. Iti sugerez ceramica pe zirconiu.

  2. Nicu Dunca says:
    mai 23, 2012 8:43 am

    Buna,

    Mi-am scos de curand un premolar (mai exact ieri seara), proces care a durat aproape 2 ore… nu e ceva neobisnuit pentru mine, fiind dat faptul ca toate maselele ce le-am scos cam asta le-a fost timpul de procesare cu stomatologul… Intrebarea mea e urmatoarea. Tinand cont ca sunt fumator, doctorul mi-a spus ieri seara sa nu fumez… cat ar insemna acest lucru? Cam cat timp ar trebui sa iau antibiotice ? si mai ales ce as putea sa mananc sa nu imi afecteze “rana”… Lapte am inteles ca este strict interzis, insa alte tipuri de mancari? gen paste?… sau de baut cola sau cafea am voie???

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 23, 2012 12:26 pm

      Macar doua zile sa nu fumezi. Antibiotice iei doar pe baza retetei, atatea zile cate scrie in reteta. Nu ai voie lapte, fierbinte, nu ai voie sa mananci pe partea aia, macar doua zile. Poti paste. 🙂 si cafea si cola ai voie, nu fierbinte, nu cu lapte.

  3. Alexandru says:
    mai 22, 2012 8:22 pm

    Buna ziua, mi s-a spart jumatate din molar si m-am dus la stomatolog sa ma consult.Mentionez ca la molarul respectiv mi s-au scos nervii, iar jumatatea care mi s-a rupt este retezata la nivelul gingiei .Se implinesc trei luni de zile de cand m-am tot dus la stomatolog, aproximativ 5-6 sedinte , mi-a curatat canalele din nou, mi le-a tratat, dar imi spune ca nu pot sa il imbrac si ca ar fi mai bine sa imi puna o plomba, dar nu stiu care este adevaratul motiv deoarece eu nu as vrea sa pierd acest molar deoarece mai am o lucrare langa el(o coronita) si cred ca plomband acest molar mi se va rupe si cealalta jumatate.
    Nu stiu care este adevaratul motiv : lipsa de experienta a medicului stomatolog pe care o simt la sedinte si va rog respectuos , as dori sfatul unui specialist!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 22, 2012 8:50 pm

      In mod normal, se poate ca intr-o singura sedinta, sa se faca tratamentul de canal, sa se reconstituiasca bontul, cu pivoti de fibra de sticla, sa se slefuiasca bontul si sa se ia amprenta pentru coroana finala. Deci nu 3 luni, ci o zi. 🙂 Hai sa zicem doua zile daca e mai greu si daca e foarte greu 3 zile.

  4. gabriel says:
    mai 22, 2012 5:43 pm

    Buna ziua.
    Doctorul chirurg a vazut ca maselele nu calca bine si a fost nevoie de o interventie chirurgicala pe maxilar pentru a corecta aceasta anomalie,de asemea spatiu era destul de mic pentru a pune maselele la loc.
    Ce n-am inteles si mi-a fost jena sa mai intreb a fost simptomul de care sufar.Am auzit ceva care incepe cu macro…. si mai departe nu am mai retinut.
    Este ceva asemanator cu malocluzia doar ca nu se numeste asa,incepe cu macro.Ma puteti lamurii dumneavoastra?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 22, 2012 8:48 pm

      Din pacate nu pot sa imi dau cu presupusul doar pe baza a ceea ce imi spui. Am nevoie de mai multe date.

  5. crisss says:
    mai 19, 2012 6:59 pm

    Buna seara!Caut o clinica de implantologie buna,cu medici buni, in galati.ma puteti ajuta?e-mail-ul meu:cristinacristina39@yahoo.com

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 20, 2012 10:06 am

      Imi pare rau, nu pot face recomandari, dar posteaza intrebarea ta pe pagina “recomanda” si poate te ajuta cineva.

  6. mih says:
    mai 18, 2012 5:06 pm

    am fost azi la detartraj …airflow periaj
    tot nu sunt lamurit de ce erau incisivii principali si cei secundari patati aveau niste pete negre pe 30%-40%
    in urma acestor operatiuni tre sa nu mananc ceva..adica daca ar fi vreo restrictie..
    multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 19, 2012 5:01 pm

      Poti sa mananci ce vrei.
      Nu stiu de ce erau patati, poate tartru, poate coloratii de alta natura, de la tigari, de la alimente colorate… S-au dus coloratiile la igienizare?

      1. mih says:
        mai 20, 2012 8:53 pm

        mda bine zis ca ma spal mereu dupa fiecare masa ..ata..apa…

      2. mih says:
        mai 20, 2012 9:28 am

        de fumat nici gand, da s-au dus ..mai ales cele care ma disperau..petele negre de pe interior

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 20, 2012 10:10 am

          Daca mergi periodic la contol si igienizezi corect acasa, nu se vor mai forma.

  7. roxana says:
    mai 17, 2012 8:54 pm

    buna ziua..am si eu o mare problema.de o luna de zile mi s-a umflat limba in laterale mai mult in lateral partea stanga unde am puse doua plombite dd un an de zile..de fapt am pus decat cimentul ala alb care se pune si asa am ramas deoarece eram insarcinata si nu mai m am dus sa continui cu lucrarea pe surub.acum frica mea mare este ca mi s_a umflat limba sunt ca niste crestaturi umflate..simt durere vaga si arsuri la nivelul limbii.mi s-a mai umflat si in dreapta sub limba in lateral.mi am facut ex de fungi si exudat faringian si nu mi a iesit nimic.teama mea mare este sa nu fie cancer bucal ca am tot citit pe internet.va rog ajutati ma cu un raspuns.va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 19, 2012 4:42 pm

      Raspunsul este ca TREBUIE sa mergi la dentist. Probabil nu e grav dar nu lasa sa se agraveza. Spune-i medicului de problema ta si de ingrijorarile tale si te va ajuta.

  8. Ionel says:
    mai 17, 2012 8:38 pm

    Buna!

    Am 21 de ani si din pacate deja am 2 molari lipsa. Fara unul dintre ei am ramas in urma cu aproximativ 3 luni dupa o fractura de radacina. Solutia propusa de medicul meu a fost o punte sau un implant. Mi-a prezentat atat avantajele cat si dezavantajele fiecarui tip de lucrare si am hotarat ca un implant este solutia optima. Este vorba despre un implant AlfaBio. Am facut un CT iar acum tot ce a ramas de facut este interventia chirurgicala.
    Problema este ca sunt ingrozit de marturiile celor carora le-a fost afectat nervul inferior alveolar(este vb de o masea de jos) dupa o astfel de interventie.(citite pe internet). Simularea de implant a dat dim de 11.5/4.5 si doctorul a decis sa comande un implant de 11.2/4.2. In aceste conditii care sunt sansele sa imi fie atins nervul ? Stiu ca uneori oricat de multe masuri de prevedere ai lua tot nu este de ajuns, asa ca sunt f nelinistit, am ajuns sa dorm cateva ore pe noapte:D. Am ajuns sa ma intreb daca un implant dentar merita un asemenea risc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 19, 2012 4:40 pm

      Sansele sa iti fie atins nervul scad odata cu cresterea experientei pe care o are medicul si cu marirea masurilor de precautie ce le ia un medic cu experienta. Implantul este solutia ideala., iar daca ai gasit medicul in care ai incredere, atunci va fi bine. Nu e asa rau cum pare. 😉

  9. Sonya says:
    mai 16, 2012 4:02 pm

    Buna!
    Am 23 ani si sunt putin obsedata de igiena bucala.De cateva zile am observat pe un dinte o fisura…fisura este in interiorul smaltului si se vede doar cand lumina patrunde in smalt sau reflecta.Ce sa fac?
    Si mai am o intrebare daca se poate…cate minute maxim e voie sa te speli pe dinti?5-10min?eu ma spal cam mult si ma gandesc ca din cauza asta mi s-a fisurat.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 17, 2012 8:27 am

      Periaza 3,4 minute, cu o periuta cu fire moi, si fara multa presiune. Periajul nu trebuie facut agresiv ci doar pentru a dezorganiza placa ce altfe s-as organiza in colonii. Nu te ingrijora de fisura din smalt, este normala si apare la toti oamenii, mai des sau mai rar, toti le avem.

  10. Craita says:
    mai 16, 2012 1:07 pm

    Buna ziua. Acum 1an si 3 luni mi-am terminat o lucrare dentara (cateva coroane). De cateva saptamani mi-a iesit pe gingie, in dreptul uneia dintre coroane o mica excrescenta/punguta care daca am tot atins-o cu limba s-a mai marit. Apasand pe ea s-a spart sangerand. Nu ma doare dintele, nu am reactii la cald sau rece… Ce ar putea fi? Mergand la dr la care am facut lucrarea mi-a spus ca din pacate este o reactie datorata faptului ca nu stiu ce substanta a venit in contact cu gingia si ca ar trebui scoasa lucrarea si facut implant. Sant putin cam
    reticenta pt ca si cand mi-am facut lucrarea mi
    s-a parut ca a cam inventat problemele mele , eu mergand initial pt un control de rutina si rezolvarea unor wventuale carii

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 17, 2012 8:24 am

      Aproape sigur este o infectie a osului data de un tratament de canal. Nu cred ca solutia este implantul. Solutia este sa se faca tratamente corecte de canal.

  11. Lucian says:
    mai 15, 2012 2:25 pm

    Buna ziua….mi se tot depune piatra pe dinti si nu stiu ce sa mai fac.Am ajuns sa ma spal chiar dupa fiecare masa dar periez si corect.Am vazut si niste tutoriale cum sa te speli corect de jos in sus si in alte directii.Merg si la dentist,imi curata tatrul iar dupa 1 luna mi se depune iar.
    Nu mai stiu ce sa fac,aveti vreo idee?
    Multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 15, 2012 4:19 pm

      Probabil tehnica de periaj nu este chiar corecta. Trebuie sa iti fie aratat, apoi igienizarile periodice la igienist pot fi facute mai des, la 3 luni. Daca nici asta nu rezolva situatia atunci trebuie vazut ce obiceiuri alimentare ai si daca nu exista alte cauze generale. Ca idee… Tartul se face mineralizandu-sa placa bacteriana. Deci, fara placa nu exista tartru. Placa se depune oricui, dar prin periaj corect se dezorganizeaza. Deci, igiena corecta duce la dinti fara placa, si mai departe la absenta tartrului.

  12. Anonim says:
    mai 15, 2012 11:37 am

    Am floroza, cum as putea avea shi eu dintii albi

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 15, 2012 4:15 pm

      Cea mai buna solutie este cu fatete. Albirea da ceva rezultate dar nu perfecte in acest caz.

  13. Georgeta says:
    mai 14, 2012 11:15 am

    Buna ziua!
    Am o lucrare pusa de vreo 3 ani si mi se inflameaza gingia foarte des. De cateva saptamani nu stiu ce sa mai fac, deoarece nu imi trece cu nimic, am facut si tratament cu antibiotice 6 zile, dupa care s-a ameliorat cateva zile, iar acuma iarasi a inceput sa se inflameze foarte tare…. Vreau sa spun ca am si sangerari la periaj, pe langa faptul ca e foarte dureros la atingere….

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 15, 2012 8:39 am

      Problemele sunt mai complicate decat par. Din pacate antibioticele nu ajuta, ba chiar mai rau fac pe termen lung si privind in general. Ce trebuie facut este indepartata lucrarea care nu este corecta si refacuta cu o alta, dar de data asta cu atentie la posibilele infectii ale canalelor sau ale osului, cu atentie la o posibila boala parodontala si cu o slefuire si adaptare buna a lucrarii.

      1. Georgeta says:
        mai 15, 2012 11:14 am

        Va multumesc mult pentru sfat!

        Lucrarea este formata din 4 dinti….asta inseamna ca trebuie sa platesc din nou lucrarea respectiva? sau ar trebui sa am ceva garantie in cazul in care ma duc la acelasi stomatolog si din moment ce lucrarea nu a fost facuta corecta? (pentru ca tocmai de acest lucru ma temeam si anume sa imi schimb lucrarea)

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 15, 2012 4:14 pm

          Nu stiu ce sa spun… In mod normal trebuie facut bine de prima oara.

  14. Claudia Grad says:
    mai 11, 2012 11:52 pm

    Buna,vreau sa va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea.Acum 2 zile mi-a fost extrasa o masea am dureri usoare,am observat in locul de unde mi-a fost extrasa maseaua,in gaura ceva alb.Este normal?Va multumesc frumos.Numai bine!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 14, 2012 9:54 am

      Este normal sa fio o culoare albicioasa. Sa nu incerci sa scoti ce este acolo.

  15. Silvia says:
    mai 11, 2012 7:29 pm

    Buna ziua,
    Am pe toata partea de sus o lucrare fixa , montata pe aproximativ patru dinti ramasi, care au fost tratati, piliti si omorit nervul din cite am inteles. Aceasta lucrare am facut-o in martie 2011, iar acum de aproximativ 1 luna am niste dureri insuportabile sub lucrare in dreptul tuturor dintilor tratati, dar pe rind. Durerea se muta de la unul la altul si nu pot atinge nici macar cu limba , de mincat vai si amar !!!.Nu stiu ce ar trebui sa fac , ca sincera sa fiu tare nu as dori sa-mi scot lucrarea , ca sa nu ramin si fara amaritii aia de colti de care s-a putut prinde.( Am 57 ani )
    Va multumesc pentru raspuns

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 11, 2012 10:42 pm

      In primul rand doar 4 dinti nu pot dine o lucrare fixa. Un plus probabil exista tratamente de canal incorecte si probleme parodintale. Deci…din pacate, lucrarea este compromisa. Ce solutie urmeaza? Poate o telescopata, poate implanturi, dar in nici un caz o lucrare fixa pe 4 dinti.

  16. furduionut says:
    mai 10, 2012 8:06 pm

    Buna seara ! Am un prieten ce are un incisiv inferior spart (doar un colt). Se poate plomba? sau numai coroana ?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 11, 2012 12:16 am

      Se poate fara coroana, fara probleme. Se numeste bonding si se face cu compozit.

  17. Alina says:
    mai 9, 2012 10:42 pm

    Buna ziua
    Ultimul meu dinte de lapte, un incisiv a cazut acum cateva luni (am 33 de ani) lasand un spatiu liber, destul de ingust (cca 3 mm), insa total inestetic. Nu exita mugure pentru dintele definitiv. Am solicitat cateva opinii pentru un implant. Ultima si probabil cea mai avizata opinie, dupa mai multe investigatii, a fost ca spatiul de pe acrada dentara este prea mic pentru toti dintii mei, ar trebui rearanjati, extrasi patru premolari (perfect sanatosi) si apoi facut si implantul. Fara mutarea dintilor as avea un canin in mijlocul fetei. Mi s-a spus ca astfel de interventii de extractie a premolarilor este uzualapentru rearanjarea dintilor si se face uzual la copii. Ce parere aveti, este corecta o astfel de abordare?
    Va multumesc pentru raspuns.

    1. vasy says:
      mai 11, 2012 2:38 pm

      ce incisiv de lapte la 33 ani?????doamne fereste:D…scuzati domnule doctor ca am intervenit,m-am uitat la intamplare pe comentul doamnei si nu inteleg faza :))

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        mai 11, 2012 10:40 pm

        Este foarte posibil, si chiar nu este asa de incredibil ca anumiti dinti de lapte sa ramana cu noi mai mult timp decat era prevazut. 🙂

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 11, 2012 12:13 am

      Poate fi corect. Suna ok dar sa fiu sigur ar trebui sa vad cazul.

  18. vasy says:
    mai 9, 2012 9:58 pm

    Buna ziua
    De-a lungul timpului am avut probleme cu cei 4 dinti de jos,mi se depunea piatra si mi se ducea smaltul de pe ei.Acum s-au convertit in niste cioturi si sunt foarte urati.Cioturile din mijloc sunt lungi si inguste iar cioturile de pe margini sunt mai mici si ascutite,parca sunt un zombie!
    Ce fel de estetica imi recomandati sa se transforme cioturile in dinti frumosi? multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 11, 2012 12:12 am

      S-at putea ca solutia ideala sa fie cu coroane individuale, sugerez ceramica integrala.

  19. Agota says:
    mai 8, 2012 10:26 am

    Buna ziua,

    este normal sa am sensibilitate la gingie dupa ce dintele a fost slefuit (perparat pt. coroana)? Sensibilitatea apare atunci cand ma spal pe dinti (folosesc o periuta extra moale de la Paradontax). Cam in cat timp ar trebui sa dispara sensibilitatea aceasta?

    Multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 11, 2012 12:11 am

      Poate va disprea sensibilitatea, poate nu. In general apare datorita unei adaptari deficitare a lucrarii la dinte.

  20. TASCA LIDIA CRISTINA says:
    mai 7, 2012 5:28 pm

    Buna ziua! Mi-as dori tare mult sa-mi raspundeti si mie la o intrebare: trebuie sa-mi pun o proteza mobila totala pe partea superioara si nu stiu care este mai buna. Dumneavoastra pe care mi-ati recomanda-o intre cea normala si cea flexibila? De ce? Implanturile nu mi le pot permite pentru o proteza fixa. Va multumesc anticipat. Cu tot respectul Cristina

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 11, 2012 12:10 am

      Normala. Cea flexibila nu are avantaje date in literatura.

  21. Karla says:
    mai 4, 2012 5:06 pm

    Buna ziua.As avea si eu o intrebare peste doua zile urmeaza sa merg la dentist.Trebuie sa fac anestezie deoarece am ceva mai complicat de facut din cate am inteles de la medicul meu.Intrebarea mea e de unde stiu daca sunt alergica lla acea substanta sau nu ?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 11, 2012 12:09 am

      Se poate face o testare, fie la dentist, fie la alergolog sau medicul de familie.

  22. Andreea says:
    mai 2, 2012 11:50 am

    Buna ziua,
    Imi doresc o reabilitare estetica pentru dintii frontali superiori. Problema este ca, nu stiu ce solutie sa adopt pentru o estetica cat mai buna si economica in acelasi timp. In urma unui consult stomatologic mi s-a propus imbracarea unui dinte + fatete. As opta totusi pentru imbracarea dintelui cel mai afectat in ceramica integrala emax, albire interna si schimbarea obturatiilor vechi. Credeti ca ar da rezultate satisfacatoare? V-am trimis radiografia panoramica si o fotografie- tentativa de zambet:)- ca sa va faceti o idee cat mai clara.
    Va multumesc si felicitari pentru implicarea de care dati dovada!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      mai 2, 2012 4:57 pm

      Am primit radiografia si fotografia.
      1-tratamentele de canal trebuie refacute. Nu se poate face o lucrare frumoasa pe dinti netratati corespunzatori pentru ca vei pierde mult mai mult decat niste bani. Dupa refacerea tratatelor de canal, dintii vor trebui reconstituiti cu compozit si pivoti din fibra de sticla. Doar apoi se poate rezolva problema estetica. In primul rand trebuie rezolvata problema medicala, infectii, carii…
      2-daca ai un medic ce are ezperienta in reconstituirile de compozit, estetice, este o posibilitete sa dea rezultate bune. Nu va fi la fel de bine si nici la fel de rezistent in timp cum este ceramica.
      3-in plus: exista probleme parodontale ce trebuie rezolvate si carii foarte mari si infectii pe zona laterala. Drept urmare eu as spune ca:
      In primul rand trebuie tratat tot, corect, din punct de vedere medical, si abia apoi vazut ce se va face pentru a fi frumos. Nu cred ca se poate altfel.

  23. david says:
    aprilie 30, 2012 2:19 pm

    buna ziua dle doctor,
    dupa multe probleme de sanatate in ultimii 3 ani aud din ce in ce mai des ideea ca plombele de amalgam vechi sunt foarte daunatoare pentru imunitatea organismului.
    imi puteti spune daca e asa sau nu si daca da ce se poate face?
    unii mi-au recomandat inlocuirea lor in anumite cabinete dotate cu masca de oxigen, aspirator, protectie git si suplimente dupa …
    ma puteti sfatui? nu locuiesc in apropierea timisoarei
    va multumesc,
    florin

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:34 pm

      Asa e. Se pot schimba cu altele de compozit sau cu ceramica. Se indeparteaza cu sisteme de protectie (izolare, aspiratie).

  24. costin says:
    aprilie 30, 2012 10:59 am

    Buna ziua,
    Am un canal calcificat la un premolar superior si care nu a putut fi obturat complet. Medicul dentist mi-a recomandat eliminarea acestei radacini. Se mai poate face ceva pentru salvarea acestei radacini, cu ajutorul microscopului electronic se poate obtura complet acest canal ?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:32 pm

      Cu ajutorul microscopului nu se poate obtura nimic. Cu el se vede mai bine, dar daca e calcifiat e calcifiat cu sau fara microscop.

  25. gabi says:
    aprilie 30, 2012 9:50 am

    buna ziua!mai am o intrebare:daca am o lucrare ,care nu e lipita definitiv,la cat timp trebuie curatata?zilnic?multumesc din suflet!!!

    1. gabi says:
      mai 2, 2012 11:56 pm

      multumesc din tot sufletul!!!

      1. gabi says:
        mai 31, 2012 1:07 pm

        Buna ziua!revin cu inca o intrebare:mi-am facut programare pt sapt viitoare,dar va intreb:daca sunt cariati dintii,ce se poate face???ii pierd?trebuie sa-mi fac implanturi?daca se pot curata,mai poate sa-mi puna aceeasi proteza?si inca una:cat timp trebuie sa stau fara proteza,in cazul in care se poate remedia situatia???multumesc mult de tot!!!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 31, 2012 1:55 pm

          Sunt intrebari la care nu am un raspuns fara sa va vad sau macar sa vad o radiografie panoramica. Imi pare rau.

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:29 pm

      Toate lucrarile trebuie curatate de 2-3 ori pe zi, la fel ca dintii naturali.

      1. gabi says:
        mai 2, 2012 3:50 pm

        ok.incerc sa va explic mai bine.acum cativa ani mi-am facut o lucrare f mare.din cauza numeroaselor extractii,a trebuit sa.mi fac lucrari.din cauza ca a durat 4 luni,mers aproape zilnic,efectiv nu mai suportam (m-a si chinuit), am ramas cu una din lucrari(partea de sus stanga-incepand de la canin pana la penultima masea)nelipita definitiv.nu mi-a cazut niciodata,dar anul trecut am facut o operatie de colecist si mi-au scos-o.de atunci o lipesc,cu kukident.din pacate nu sunt in tara si e mai greu.ma bucur din suflet ca v-am gasit!multumesc din suflet!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 2, 2012 10:46 pm

          Ceea ce faci nu este recomandat. Cel mai bine e sa mergi la dentist. Asa cum o scoti si o asezi inapoi vei avea mereu bacterii in ea, si se vor caria dintii de sub lucrare si vei ajunge sa ii pierzi. Daca insisti sa faci asta cel mai bine e sa o scoti cat mai mult si cat mai des, sa periezi dintii de sub lucrare si lucrarea si sa o pui inapoi fara alte materiale. Sa dormi fara ea si cat de curand sa mergi la dentist.

      2. gabi says:
        aprilie 30, 2012 9:47 pm

        multumesc mult!cineva i-a spus mamei, ca nu e bine s-o scoti de atatea ori,sa nu faci rau dintilor.ma refer la faptul ca ei se lipesc de fiecare data,si-n plus mai spunea ca se poate largi proteza.nu e adevarat,nu?multumesc

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 1, 2012 10:29 pm

          Dintii NU trebuie lipiti provizoriu, deci… Nu stiu exact situatia asa ca nu iti pot spune cu certitudine ce este acolo. Daca as avea mai multe detalii as putea incerca un raspuns.

  26. mih says:
    aprilie 30, 2012 8:41 am

    pe gingie…indreptul la un dinte care are pivot metalic..se simte o parte putin mai ascutita m-am speriat putin deoarece in timp ce am mancat am simtit o usoare durere. si nu stiu daca este ok..

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:29 pm

      Nu este ok.

  27. chitziman@yahoo.com says:
    aprilie 29, 2012 8:52 pm

    astazi in timp ce mancam am simtit o usoara durerea pe partea stanga…doar atat..
    am observat ca la un dinte la care am pus pivot..din acela de metal..pe gingie se simte ceva mai ascutit..mai iesit in afara..de culoare usor galbuie..oare ce o fi?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:28 pm

      Probabil e pivotul. Neaparat trebuie mers la dentist.

      1. Anonim says:
        mai 3, 2012 8:15 am

        multumesc

      2. Anonim says:
        mai 3, 2012 7:32 am

        Am fost la dentist, am mai facut o radiografie ceva mai clara.. s-a uitat a pipait..a zis ca nu este doar o rana ..pe gingie..totusi dupa 3 zile se prezinta la fel..pe radiografie se observa zona cu infectie?

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 3, 2012 8:12 am

          Este o infectie. Poti sa citesti articolele de aici despre tratamentul de canal.In plus, varful radacinii este lipit de sinus si infectia de la varful radacinii poate oricand sa infecteze sinusul, ceea ce ar fi o problema si mai mare. Trebuie indepartata coroana, scos pivotul metalic, refacut tratamentul de canal, refacut bontul cu un pivot de fibra de sticla si o noua coronita. Atunci va fi bine.

      3. Anonim says:
        aprilie 30, 2012 2:48 pm

        v-am trimis si un mail cu radiografia facuta in urma cu cateva ore

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          aprilie 30, 2012 4:11 pm

          Tratamentul de canal trebuie refacut, canalele sunt infectate, varful dintelui este foarte aproape de sinus, iti recomand cat mai curand se corectezi tratamentul de canal. Ce se vede in gingie este infectia din os datoarata tratamenului de canal initial.

      4. Anonim says:
        aprilie 30, 2012 2:47 pm

        v-am trimis si un mail cu radiografia facuta in urma cu cateva ore

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          aprilie 30, 2012 4:10 pm

          O singura postare e suficienta.

  28. gabi says:
    aprilie 29, 2012 5:29 pm

    buna ziua!am o problema si va rog sa ma ajutati!dimineata cand ma trezesc,mi se desprind pielite din buza inferioara exterioara(mai rar)si interioara inferioara.nu stiu daca m-am exprimat corect,dar sper ca m-am facut inteleasa.va rog sa-mi spuneti cauza!o fi vreo ciuperca?multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:28 pm

      Cel mai probabil ca respiri pe gura si se usuca buzele. Trebuie vazut daca intr-adevar e asta si de ce se intampla.

      1. gabi says:
        aprilie 30, 2012 8:50 pm

        asa este!respir noaptea pe gura din cauza unei sinuzite avute mai demult.multumesc mult de tot!!!

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 1, 2012 10:28 pm

          Sper ca ti-am fost de folos. 🙂

  29. furduionut says:
    aprilie 28, 2012 10:51 pm

    Buna seara ! Am o pata dentara la un dinte (maronie) , aceasta pata a fost descoperita de catre medic , dar mi-a propus sa insist mai mult in zona aia si sa folosesc sensodyne fiindca nu este decat coloratie. Ma tem sa nu se transforme in carie.
    Am doar o scurta sensibilitate la rece , de intensitate mica in zona problema, dar in rest nu prezint niciun sintom general : disconfort , durere la presiune sau altceva.
    Am citit ca medicul poate efectual ceva cu flor pentru a opri procesul.

    Sunt nedumerit ! Lamuriti-ma !

    O seara buna !

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:26 pm

      Cu ce sa te lamuresc? Poate fi o coloratie sau nu. Nu pot stii fara sa vad.

      1. furduionut says:
        aprilie 30, 2012 10:29 pm

        Ops , Imi pare rau . Am uitat sa mentionez cu ce sa ma lamuriti. Aceasta pata , va trece de la sine ?

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 1, 2012 10:32 pm

          Nu cred ca va trece. De fapt, daca nu e carie, cel mai probabil va ramene asa. Daca e carie, se va mari. In nici un caz mai mica nu se va face.

  30. adriana says:
    aprilie 28, 2012 2:20 pm

    buna ziua.dom doctor va rog sa imi raspundeti la cate-va intrebari:
    am o lucrare din portelan pe suport metalic si ii cimentata de 3 saptamani insa uneori la rece si cald simpt o jena dar specific nu e durere doar o mica jena si.intrebarea mea este daca e normal si cat timp dureaza .si a doua intrebare este :deasupra lucrari am niste pete mici albe de marimea unui varf de ac.ati putea sa imi spuneti ce ar putea fi…va multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:24 pm

      Poate fi o problema. Iti sugerez sa faci o radiografie. Posibil sa fie de la canale infectate.

      1. adriana says:
        mai 4, 2012 9:54 am

        va multumes frumos o sa fac radiografie si vroiam sa va intreb daca pot sa vio trimit dumneavoastra sa va uitati la ea…

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          mai 4, 2012 11:19 am

          Trimite.

    2. adriana says:
      aprilie 28, 2012 2:32 pm

      si vroiam sa mai specific ca sunt scosi nervi de la toti dinti…

      1. Dr. Bogdan Fondrea says:
        aprilie 30, 2012 2:24 pm

        Exact. Adica pot fi canalele infectate pentru ca tratamentul nu a dat rezultate. Daca e asa va trebui refacut.

  31. marius says:
    aprilie 27, 2012 5:06 pm

    buna ziua!

    am nevoie sa imi pun o punte si ezit intre a scoate sau nu nervul la un molar de sustinere, dati-mi un sfat ,ce a-ti face in locul meu? din ce am mai citit sint pareri pro si contra ,nu stiu ce sa fac …

    multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 30, 2012 2:23 pm

      Daca tratamentul se face corect nu vor fi probleme.

  32. Andrei says:
    aprilie 26, 2012 1:44 pm

    Buna ziua!
    Am 24 ani si nu am masele de minte.Mama mea mi a zis ca i au iesit abea la 29 ani.Este posibil asa ceva?Este posibil sa imi erupa pana la 30 ani?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 26, 2012 4:13 pm

      Daca nu ai masele de minte nici nu vor creste. Dar probabil vrei sa spui ca nu le vezi tu in gura. Ele pot fi sub gingie, in os. Dintii, toti , exista de cand ne nastem. Copiii au si dinti de lapte, si sub ei dintii definitivi. Drept urmare daca faci o radiografie vei vedea daca ai sau nu maselele de minte. Daca ele exista este posibil sa erupa (adica sa iasa in gura) mai devreme sau mai tarziu, sau poate niciodata. Inca un lucru, dintii nu cresc, ei doar erup. Deci daca faci radiografia vei vedea maselele de minte (daca exista) in os in marime normala, definitiva.

  33. Tanasie Claudia says:
    aprilie 26, 2012 12:53 pm

    Buna ziua!am o lucrare dentara din ceramica de 8 ani,iar acum am observat ca in partea dreapta intre dinti sa dus cimentul si simt niste goluri de aer,se poate pune ciment fara sa se dea jos lucrarea?multumesc mult.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 26, 2012 4:09 pm

      Cimentul nu ai cum sa il vezi, daca s-a dus ceva, cu siguranta nu este cimentul. Poate s-a spart ceramica. Indiferent ce e, cel mai probabil ca va trebuinsa schimbi lucrarea. 8 ani sunt foarte mult pentru standardele la care se faceau lucrarile pe vremea aia.

  34. furduionut says:
    aprilie 23, 2012 10:56 pm

    Buna seara !
    Am si eu o dilema. Varul meu are o dantura foarte frumoasa , si dintii foarte frumos aranjati , dar problema este ca nu se spala aproape deloc pe dinti , si mai e si iubitor de zahar / dulciuri. Eu incerc sa-i explic si sa se obisnuiasca sa se spele pe dinti , sa NU treaca prin ce am trecut si eu . Aceasi mentalitate aveam si eu .
    Sfaturi ?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 24, 2012 8:44 am

      Din pacate noi, oamenii, invatam cel mai bine pe propria piele…

      1. furduionut says:
        aprilie 24, 2012 12:17 pm

        chiar ca .. aici aveti mare dreptate ! Va multumesc pentru timpul acordat . O zi buna va doresc si spor !

  35. alina says:
    aprilie 22, 2012 8:19 pm

    Fetita mea de 10 ani are caninii superiori iesiti de sus si nu au spatiu sa coboare intre incisivi si premolari, am mers la stomatolog in vederea punerii unui aparat dentar, dar ni s-a recomandat extragerea a 2 premolari definitivi pentru crearea de spatiu si apoi aparatul dentar, nu exista nici o alta posibilitate, multumesc.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 23, 2012 4:40 pm

      Recomand sa NU se faca extractii decat ca ULTIMA solutie. La varsta asta ar fi tragic daca nu este necesar, si la maturitate este foarte posibil sa regretati alegerea facuta. Recomand sa consultati mai multi ortodonti.

  36. furduionut says:
    aprilie 21, 2012 1:50 pm

    Buna ziua ! Nu ma pot abtine sa nu va mai dau un set de intrebari . 🙂

    1. Ce se va intampla daca inghitim apa de gura ? . Cum actionam daca din greseala am scapat-o pe gat ?

    2. Periuta clasica sau Periuta electrica (automata) ? Avantaj sau dezavantaj

    3. Exista persoana batrane cu dinti naturali si sanatosi ?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 21, 2012 3:58 pm

      1-Nu se intampla nimic. Sa iti fie de bine! 🙂
      2-Periuta manuala ofera tot ce e nevoie pentru o igiena perfecta daca de foloseste corect. Este cel mai bun mod de a igieniza dintii.
      3-Da. 😉

      1. Dana says:
        iulie 18, 2012 1:38 pm

        Tin sa va contrazic referitor la periuta electrica. Nu trebuie sa fii lenes sa o folosesti, ca tot muncesti sa te plimbi cu periuta pe dinti :). Eu cu periuta manuala, indiferent de calitate, mai reuseam sa ma ranesc la gingii, plus ca nu-mi simteam dintii curati, asa cum sunt dupa folosirea unei periute electrice (desi o foloseam corect si suficient timp, cred eu). Cea electrica nu numai ca imi curata bine dintii bine (inclusiv molarii de minte), dar niciodata nu am avut sangerari in urma periajului.
        Asa ca recomand folosirea periutei electrice…………fie de lene ;), fie doar pentru simplu fapt ca-i mai buna.

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          iulie 18, 2012 3:33 pm

          Multumesc pentru parerea ta! 😉

  37. un pacient nefericit says:
    aprilie 21, 2012 11:05 am

    Eu nu sunt de specialitate. Este vorba de tatal meu. Acum doua zile s-a dus la doctor pentru ca prezenta dureri la caninul drept superior (dinte cu nervul extirpat si plombat). Doctorul a intrat pe canal a facut spalaturi, iar apoi nu a inchis dintele (spunea el “ca sa nu se umfle”). Dupa cateva ore, obrazul drept si buza superioara i s-a umflat, iar sub ochiul drept a aparut o punga cu lichid. In partea dreapta a nasului prezinta dureri la palpare.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 21, 2012 11:11 am

      Nu cred ca este de la hipoclorit. Cel mai probabil este un tratament ce trebuie refacut sau este o acutizarea a unei probleme cronice.

  38. Karla says:
    aprilie 21, 2012 10:59 am

    Buna ziua domnule doctor revin si eu cu o intrebare.Daca am o infectie la masea aceasta trebuie scoasa sau se poate trata?Este bine
    sa omoram nervul unei masele ?
    Multumesc,anticipat astept raspuns

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 21, 2012 11:14 am

      Cel mai probabil poate fi tratata. Nu se scot dinti doar pentru o infectie. Daca trebuie facut un tratament endodontic, se va face. Important este sa fie facut bine.

      1. Karla says:
        aprilie 22, 2012 11:56 am

        Este adevarat ca dupa scoaterea nervului maseaua esti moarta si ca se va strica foarte repede?
        Este bine sa omoram nervul ?

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          aprilie 23, 2012 4:38 pm

          Nu este adevarat (daca se face tratamentul corect).
          Este bine daca este necesar. (si daca se face corect).

  39. AndrD says:
    aprilie 21, 2012 10:49 am

    Buna ziua!

    Mama mea a avut o lucrare la dinti in urma cu aproximativ 3 luni de zile. De atunci au inceput durerile.. i-au dat jos lucrarea insa durerile au persistat. A fost diagnosticata cu NEVRALGIE DE TRIGEMEN si ia Neurotop de mai bine de o luna. Dar durerile sunt tot mai mari..si dureaza ORE INTREGI.
    Nu ar putea fi si pulpita? durerea e pe toata partea dreapta… se extinde si la ureche mai nou.. si din cate am inteles, la nevralgie aceste dureri sunt de scurta durata.

    ce alte sfaturi ne-ati mai putea da? vrem sa o internam, insa deocamdata suntem pe lista de asteptare pt ca nu sunt locuri la clinica…

    mama vrea sa SCOATA NERVUL la masele. ce parere aveti? nu e prea riscant?

    va multumesc mult.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 21, 2012 11:13 am

      Ar putea fi de natura endodontica. Trimite-mi daca vrei o radiografie si o sa vad daca pot sa iti dau mai multe detalii.

  40. un pacient nefericit says:
    aprilie 21, 2012 8:32 am

    Buna ziua domnule doctor! Ce tratament se aplica pentru edem si emfizem de la hipoclorit?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 21, 2012 9:15 am

      Unde a ajuns hipoclotitul si cum a ajuns acolo? Da-mi mai multe detalii. Cun arata locul? Doare? Cand s-a intamplat….
      In general tratamentul este cu antibiotice si tinerea sub observatie dar conteaza mult detaliile.

  41. Christyne says:
    aprilie 20, 2012 4:13 pm

    ocluzie dentara ADANCA voiam sa spun

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 20, 2012 7:48 pm

      Asa, adanca. 🙂 Adica dintii frontali superiori in momentul in care musti ii acopera aproape de tot pe cei inferiori.

  42. Christyne says:
    aprilie 20, 2012 4:11 pm

    Am si eu o intrebare ce inseamna ocluzie dentara si protuzie ?M-am uitat la cateva imagini si sunt aproape convinsa ca am una din aceste probleme sau chiar amandoua si sunt curioasa cum se trateaza adica vreau sa stiu procedeul pas cu pas ..se face operatie.. se taie din mandibula… se pune aparat etc Mentionez ca am si 2 sau 3 dinti usor starambi , dinti din fata sus , nu stiu cum se numesc exact. Multumesc!

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 20, 2012 7:46 pm

      Ocluzie inseama felul in care se imbina dintii de jos cu cei de sus. Toti oamenii au ocluzie, pentru ca la toti oamenii dintii de sus se ating cu cei de jos. 🙂 Ocluzia poate fi normala sau modificata. Modificarile ocluziei pot fi corectate cel mai usor cu un aparat ortodontic.

    2. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 20, 2012 7:44 pm

      Sunt modificari de pozitie a dintilor. Tratamentul cel mai indicat este cel ortodontic, asa cum bine ai spus.

  43. Mihai says:
    aprilie 19, 2012 5:32 pm

    Buna ziua Dl Doctor, gasesc aceasta cale care o oferiti multora dintre noi Umanitate si un suflet calduros din partea Domniei Voastre.
    Ma numesc Mihai am 50 ani si doresc sa stiu daca e neaparat necesar sa mi se faca extractie a ultimul-ui molar din partea stanga sus care de curand s-a fisurat vertical despartit aproape pe jumatate de langa radacina din interiorul gingiei in jos lipsind o parte dupa interventia medicului. Acest molar a fost de mai multi ani desvitalizat de nerv si plombat de doua ori (a doua oara acum 3 ani). Nu am inteles de ce nu mi-a fortificat molarul la timpul potrivit cu o imbracaminte deoarece am cerut, iar acuma dupa intamplare cand medicul mi-a scos partea fisurata doar cu mana (asa de usor a iesit) a spus ca era bine sa fie fortificat cand tot el mi-a schimbat cu 3 ani in urma plomba din interior pentru care a fost probabil nevoit atunci sa mai si largeasca gaura chiar din mijlocul molarului fapt care eu nu i-am cerut dar a spus ca ar fi bine fara sa ma deranjeze ceva anume mai ales ca prima umputura era bine fixata si a scoso un pic mai dificil nu stiu de ce dar asa s-a pronuntat atunci cu 3 ani in urma. Problema e ca acest molar e principal atunci cand mestec cu putere si ma sperie faptul eliminarii lui. Totodata am intrebat medicul daca se poate face un implant in locul acestuia dupa extragere si insanatorirea locului unde nu va mai fi molarul si a spus ca nu e bine si ca extragerea trebuie facuta neaparat si ca nu poate salva molarul in nici un fel deoarece radacina nu permite chiar daca e sanatoasa. Am omis sa Va scriu cauza care m-a speriat sa rog medicul sa vada ce se intampla cu molarul simtind ca in timpul alimentatiei i-mi intepa gingia in interior crezand ca un rest de aliment a ramas infipt in gingie descoperind de fapt fisura cu partea rupta care mi-a fost chiar astazi extrasa usor cu mana de catre medic cand a vazut mai bine ce se intampla. Va rog sa ma sfatuiti ce e mai bine sa fac.
    Multumesc anticipat.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 19, 2012 8:44 pm

      Sfatul meu este sa mai ceri una, doua opinii de la alti medici. Este posibil sa poata fi salvat dintele, iar daca va fi extras poate fi cu siguranta pus un implant dentar.

      1. Mihai says:
        aprilie 21, 2012 8:50 am

        Multumesc Dl Doctor as dori sa vin la Dv sa ma consultati si sa- mi oferiti tratamentul. Ma aflu in Portugalia, cum e bine sa fac daca doresc tratamentul la Dv?

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          aprilie 21, 2012 9:18 am

          Se pot gasi detalii pe pagina “Contact” de aici de pe blog. Daca ne vom vedea o sa imi dau silinta sa fac tot ce pot dar sunt convins ca exisa si in Portugalia un medic care sa va trateze foarte bine. Multumesc pentru incredere!

      2. Raluca says:
        aprilie 20, 2012 9:04 pm

        Proteza este noua (de cateva zile). Dimineata se trezeste cu dereri in gat, si cel mai probabil dataorita faptului ca doarme cu gura deschisa. Dar daca o poarta doar pe parcursul zilei nu exista posibilitatea sa se obisnuiasca foarte greu cu ea?

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          aprilie 20, 2012 9:42 pm

          Majoritatea dorm fara ea. Este ok.

      3. Raluca says:
        aprilie 20, 2012 11:17 am

        Este indicat ca cei care au proteza dentara (placa) in partea de sus, sa doarma si noaptea cu ea? Deoarece mama mea doarme cu ea iar dimineata avea gatul inflamat datorita faptului ca pe timpul noptii dormea cu gura deschisa.

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          aprilie 20, 2012 7:43 pm

          Unele persoane pot iar altele nu pot dormi cu ea. In cazul mamei tale, este preferabil sa nu doarma cu ea. Poate deasemenea sa faca un control sa vada daca proteza mai este corespunzatoare si daca nu cumva se poate face ceva pentru a imbunatatii situatia.

  44. Simona says:
    aprilie 19, 2012 4:43 pm

    Buna…in urma cu 2 luni mi s-a pus o coroana ceramica la o masea fara sa-mi scoata nervul pt ca nu era afectat.De vreo 2 saptamani ma doare radacina la rece,doar cand dau apa si apoi nu mai doare.
    Daca nu se curata canalele o sa simt asa pt totdeauna sau e posibil sa ma lase cu timpul pt ca nu as vrea sa-mi scoata iar coroana si alti bani.
    Sa mai astept cateva luni?am auzit ca cu timpul nu o sa mai deranjeze.Multumesc

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 19, 2012 8:41 pm

      Este posibil sa treaca sensibilitatea dar daca va trece nu inseamna neaparat ca este mai bine. Exista posibiliatea ca nervul sa se infecteze si atinci sa nu mai doara la rece, dar problemele vor vi mai mari decat atat. Depinde de tipul slefuirii si de adaptarea coroanei la dinte cat de bine este realizata.

  45. Max says:
    aprilie 19, 2012 4:19 pm

    Buna Ziua!
    Am 23 ani si am spatii intre dintii de jos.La varsta mea pot sa mai pun aparat sau singura solutie sunt fatetele?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 19, 2012 8:38 pm

      Se poate pune aparat ortodontic la orice varsta si este o solutie mai buna decat cea cu fatetele.

  46. Georgiana A. says:
    aprilie 19, 2012 10:43 am

    Domnule Fondrea să știți că tocmai ce m-am întors de la stomatolog și da, mi-am reconstruit dinții prin bonding dentar. Aș vrea acum să îmi dați câteva sfaturi de întreținere. Să știu cum să mă comport și să am grijă să nu se strice ceva. Vă aduc aminte că dinții sparți erau ce-i din față (colțurile din interior, exact unde mușc).
    Vă mulțumesc!

    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      octombrie 18, 2013 4:07 pm

      Trebuie intretinuti asemene dintilor naturali.

  47. Saby says:
    aprilie 18, 2012 8:00 pm

    Buna seara, as vrea sa va adresez cateva intrebari daca se poate:
    – exista lucrari dentare definitive fara schelet metalic, adica sa aiba numai partea alba (semiceramica, polimer etc)?
    – care sunt metalele, aliajele care se pun la o lucrare dentara? exista posibilitatea reactiei negative a gingiei la metal sau la partea alba? in ce conditii se inflameaza gingia, la o lucrare relativ noua din semiceramica (1-2 ani) avand in vedere ca tratamentul dentar a fost corespunzator (pe radiografii nu se vede nici o urma de infectie, totusi gingiile sunt foarte inflamate si dor)?
    – pentru o solutie financiara mai la indemana, la o lucrare fara suport dentar, nu exista posibilitatea decat prinderea cu cleme de alta lucrare (excluzand implantul) ?
    Multumesc anticipat si astept raspuns de la dvs, sperand ca m-am facut cat de cat inteleasa.

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 18, 2012 8:34 pm

      1 – Da exista ceramica integrala sau cele pe schelet de zirconiu (biocompatibil si estetic)
      2 – Semiceramica este un termen ce descrie o chestie ce nu exista. Ori e ceramica ori nu e. Ceramica nu da reactii. Metalul de sub ea poate da astfel de reactii dar in majoritatea cazurilor problema este slefuirea deficitara pentru realizarea lucrarii. Adica adaptarea coroanelor nu e ok, slefuirea facuta tangential si nu cu prag.
      3 – Nu exista decat doua variante corecte – implant sau punte. “Clemele” nu exista.

      Multumesc si eu!

  48. furduionut says:
    aprilie 18, 2012 3:19 pm

    Imi pare rau ca va inund cu intrebarile mele , dar in alt loc decat la un medic specializat nu gasesc. Cu medicul meu dentist nu ma intalnesc prea des , doar atunci cand sunt finantat pentru continuarea proceselor de “vindecare” a cavitati bucale.
    Asa ca va adresez dumneavoastra inca un set final ( sper ) de intrebari la care am nevoie de raspunsuri sa-mi umplu golul.
    Sa trecem la treaba.

    1. Lipsa dintilor nu mai prezinta pentru mine o problema minora fizica si financiara, ci dimpotriva . Documentand si si intreband in stanga si dreapta am ajuns la concluzia ca trebuie cu orice pret sa-i inlocuiesc. Numai stiu exact unde am citit ca costurile unei punti dentare pot ajunge echivalent cu a unui implant dentar , adevarat ?

    2. M-am uitat pe lista de preturi a unor cabinete din judetul natal , Bacau , si nu am gasit nicaieri punte dentara . Poate are o alta denumire ce nu o stiu inca.
    Lamuriti-ma cu un pret aproximativ , cu cat mi-ar goli buzunarele o punte dentara ?

    3. Am dat recent de un termen , “premolarizare” . Stiu semnificatia aproximativa a acestui cuvant dar in ce cazuri aceasta operatiune necesita interventie ?

    Va multumesc pentru sprijin si intelegere !
    Sanatate fizica si financiara !

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 18, 2012 8:30 pm

      Poti sa intrebi oricat doresti si in masura in care pot, iti voi raspunde cu drag. 🙂
      1 – Daca lipseste un dinte: varianta 1 – cu implant costa implantul si o coroana, varianta 2 – cu punte nu costa implantul dar costa 3 coroane, adica cel ce lipseste si cei doi dinti vecini spatiului pe care se sprijina puntea, in plus tratamente de calan pe dintii de sub punte, poate pivoti… Asa ca depinde de materiale, pretul poate fi asemanator.
      2 – Puntea dentara este alcatuita din coroane dentare. Daca lipseste un dinte ai nevoie de o punte de 3 coroane, daca lipsesc doi dinti ai nevoie de o punte de 4 coroane, deci puntea costa cat coroanele din care e formata.
      3 – In cazurile in care exista o radacina a unui molar ce nu se poate trata endodontic si in loc de a extrage tot dintele se sacrifica doar acea radacina.

      Multumesc si eu! 🙂

  49. Poti says:
    aprilie 18, 2012 1:50 pm

    Am lipsa intre dinti .Nu stiti cumva cum pot trata ca se dispare?. Aparatul dentar m-ar ajuta?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 18, 2012 8:24 pm

      Aparatul dentar este o solutie foarte buna.

  50. furduionut says:
    aprilie 17, 2012 9:41 pm

    Buna ziua !
    Poate curiozitatea sau intamplarea m-a impins si am dat peste niste articole fascinante.
    Sper ca va intereseaza si sa le dezbateti putin.

    Articolul 1 : link

    Articolul 2 : link

    1. Chiar sunt asa miraculoase aceste celule stem ?
    2. Daca imi puteti explica prin cuvinte mici despre gena responsabila pentru cresterea dintilor ca nu am inteles (art. 1)
    3. Am stat si m-am gandit intr-o seara , daca este posibil sa faci implant dentar , dar cu dinte natural de la o alta persoana compatibila ( stiu ca daca ar fi posibil nu ar calca bine arcadele ) ?
    4. Credeti in aceste cercetari ?
    5. Daca aceste metode vor aparea , doctori dentisti specializati pe implanturi vor fi o generatie de sacrificiu daca nu ma insel , nu ?

    1. Dr. Bogdan Fondrea says:
      aprilie 18, 2012 10:53 am

      Multumesc pentru intrebari! Multe si la subiect.

      1 – Miraculose? – Nu. Dar cu siguranta se pot obtine rezultate care nu se pot obtine in alt fel.
      2 – Nu stiu sa iti explic pentru ca nu stiu nimic despre rezultate stiintifice si testate legate de acest aspect.
      3 – Dintii se transplanteaza de multa vreme, impreuna cu osul invecinat, de la aceeasi persoana, sau de la alte persoane dar rezulatele nu sunt intotdeauna satisfacatoare si cele satisfacatoare nu prea sunt controlabile, astfel ca nu se face asa ceva in practia uzuala. O varianta predictibila si sigura este cea cu implanturi dentare, ce nu presupune riscuri si este varianta preferata.
      4 – Cred 🙂
      5 – Vom vedea. 🙂 Probabil se vor specializa in asa ceva, si nu cred ca tranzitia asta va dura putin timp. Probabil vor exista in paralel si incet incet se va trece la ceva nou.

      1. CORINA says:
        octombrie 29, 2012 10:00 pm

        buna seara am si eu o problema de anul trecut mia aparut un ganglion pe gat la inceput mi sa zis k e de la maseaua de minte care ma durea in aceea perioada k nu iesise total mau trimis l orl la ecograii pe gat miau extras lichid din ganglion miau dat 6 luni antibiotice da nu am primit un rezultat final.acum a inceput iar sa ma doara ganglionul de pe gat cu urechea de pe acea parte doar k maseaua de minte nu ma mai doare am in schimb langa ea o masea cariata care sa si spart si eu cred k de la maseaua asta mia aparut acest ganglion si anul trecut.eu vreau sa stiu dak poate fi cangerigen sau ce complicatii pot aparea?si dak cumva dentistul imi zice k maseaua e de scos si acest ganglion nu se trage cu ce ma poate afecta prezenta lui acolo?multumesc frumos

        1. Dr. Bogdan Fondrea says:
          octombrie 30, 2012 11:40 pm

          Poate fi, si chiar cred ca e de la dinte. Infectiile netratate pot fi destul de neplacute, la fel si tratamentele nesatisfacatoare. Poti lua 10 ani de antibiotice (si sa iti distrugi imunitatea cu atatea medicamente), si tot fara rost, daca tratamentele pe dinti nu sunt chiar ok. Fa o radiografie panoramica, si iti dau detalii dupa ce o vad.

Newer Comments →

Comments are closed.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.