Tartrul dentar este un depozit dur, aflat pe suprafata dintilor, de culoare galben – maroniu, chiar catre negru. Acesta se formeaza, la orice varsta, prin mineralizarea placii bacteriene. Placa bacteriana este un depozit moale, alb – galbui format din organizarea bacteriilor in colonii, resturi alimentare si alte substante gasite in cavitatea bucala. Aceasta poate fi dezorganizata printr-o igienizare corecta efectuata acasa, dar odata mineralizata si astfel formandu-se tartrul, acesta nu mai este atat de usor de eliminat. In plus, este important de stiut ca tartrul se formeaza si deasupra gingiei dar si subgingival unde este imposibil de vazut cu ochiul liber. Din acest motiv este necesara programarea la sedinta de igienizare periodica efectuata de un profilaxist, in cadrul unei clinici dentare / cabinet stomatologic.
Ce neplaceri pot sa apara datorit tartrului?
- Aspect estetic neplacut – evident cu ochiul liber
- Miros neplacut al respiratiei – asta nu se vede in poze 🙂
- Afectarea gustului
- Afectiuni gingivale, sangerari ale gingiei, retractii gingivale, pana chiar la afectiuni ale osului alveolar marcand astfel inceputul unei boli parodontale ireversibile
- Aparitia cariei dentare, cu complicatiile ei… afectare pulpara, pana la pierderea dintilor.
Cum putem preveni aparitia tartrului?
In primul rand trebuie sa intelegem ca fara existenta placii bacteriene nu avem tartru, iar preventia trebuie sa fie legata de un periaj corect efectuat acasa, de doua ori pe zi, trei minute. Cititi AICI despre cum se realizeaza intretinerea corecta a dintilor acasa.
Cum tratam tartrul dentar?
Evident este mai bine sa prevenim decat sa tratam, dar daca deja avem aceasta problema nu ne ramane altceva de facut decat sa-i facem o vizita igienistului. Oricum, recomandat este ca de doua ori pe an sa facem o sedinta profilactica (detartraj, periaj, air-flow, finisarea reconstituirilor vechi, control…) Citeste mai mult AICI.
Ce altceva trebuie sa stim?
- Nu exista periute minune care te scapa de tartru. Nici anumite marci de pasta de dinti. Sper sa faceti diferenta intre articolele educative si cele platite pentru publicitate.
- Nu poti scapa de tartru acasa cu combinatii de substante gasite pe facebook.
- Preventia este mai buna decat tratamentul.
- Fii prieten cu profilaxistul tau si viziteaza-l / viziteaz-o la fiecare 6 luni.
- Fii atent (repet) la numarul 3 de mai sus! 😉
Prima imagine din articol este facuta la consultatia initiala, iar a doua dupa sedinta de igienizare profesionala.
Va doresc un zambet sanatos, alb, curat, si frumos mirositor!
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro