Ca si in alte ramuri ale medicinei si medicina dentara este plina de mituri, dezvoltate in timp datorita intelegerii gresite a acestui domeniu sau dintr-o interpretare eronata a unor experiente traite. De aceea pentru a putea sa inlaturam aceste mituri, recomandarea este sa apelati la medicul dentist de fiecare data cand aveti dubii si vreti sa aflati adevarul in ceea ce priveste vreun aspect din aria medicinei dentare.
1. Detartrajul imi strica smaltul.
Detartrajul este o manopera ce consta in indepartarea tartrului, placii bacteriene si a resturilor alimentare din cavitatea bucala, fara a afecta structura dentara. Se realizeaza regulat, de minim doua ori pe an, impreuna cu periajul, finisarea obturatiilor si instructajul dat privitor la igiena facuta acasa.
2. Mi-am imbracat dintii, deci nu mai trebuie sa ma spal pe dinti.
Dintii cu lucrari protetice: coroane, fatete sau incrustatii dentare trebuie ingrijiti la fel de mult, daca nu chiar mai mult decat dintii naturali. Lipsa igienei dentare favorizeaza dezvoltarea placii bacteriene si a tartrului, fapt ce duce la afectarea parodontala si implicit la afectarea suportului lucrarii respective. Indiferent de prezenta sau nu a lucrarilor protetice recomandarea este sa folosim ata dentara, periuta de dinti si chiar dusul bucal de cel putin doua ori pe zi.
3. Extractia dentara este foarte dureroasa.
Acest lucru era valabil in urma cu multi ani, in perioada in care anestezicele erau o raritate, insa medicina dentara a evoluat si din punct de vedere al tehnicilor si al materialelor utilizate. Asadar in prezent vorbim despre extractia dentara atraumatica.
4. Evitarea extractiilor in perioada ciclului menstrual.
Menstruatia nu este o contraindicatie absoluta pentru a face extractia. Intr-adevar organismul este mai sensibil in aceasta perioada si sangerarea la locul extractiei poate fi putin mai mare decat de obicei, dar acest lucru nu este un motiv serios in a amana o extractie sau inserarea unui implant.
5. Daca am baut cafea (cofeina) nu o sa prinda anestezia.
Pana in prezent nu exista nicio legatura dovedita intre consumul de cafea si efectul anesteziei.
6. Guma de mestecat ar putea inlocui periajul dentar (referitor la reclame!)
Guma de mestecat ajuta la curatirea partiala a dintilor prin stimularea secretiei salivare, dar nu inlocuieste periajul dentar.
7. Pierderea dintilor de lapte cariati este in regula.
Acest fenomen este considerat nepericulos pentru ca oricum dintii de lapte se schimba. Lucrurile insa nu stau chiar asa. Carierea dintilor de lapte a copiilor determina aparitia unor probleme in dezvoltarea coroanelor dintilor permanenti, care iau locul dintilor de lapte. Dacă dintii de lapte ai copilului se pierd prematur, atunci dintii permanenti pot fi malpozionati si vor avea in viitor nevoie de tratament ortodontic.
8. Ma doare o masea pentru ca m-a tras curentul!
Dintii dor datorita cariilor dentare si a complicatiilor acestora.
9. Tratamentul ortodontic este doar pentru copii.
Daca in trecut tratamentul cu aparate ortodontice se faceau doar la copii, tratamentele moderne se aplica cu succes si la adulti. Pentru mai multe informatii apelati la medicul dumneavoastra dentist pentru indrumarea catre un medic ortodont.
10. Daca ma doare maseaua iau antibiotic.
Durerea de dinti se trateaza in cabinetul dentar, iar antibioticele se iau cu prescriptie medicala si doar daca medicul curant va recomanda acest lucru.
Poate mai in gluma, poate mai in serios… 🙂