Redau integral (cu editarea numelui si numarului de telefon publicate de autor) comentariul lasat astazi de un cititor al blogului. Este a mia oara (si nu exagerez) a mia oara (repet) cand vad sau aud aceeasi poveste. Pentru cine vrea sa citeasca:
Buna ziua,
As vrea sa va cer un sfat legat de o problema stomatologica pe care o am de mai bine de 3 ani.
Am sa incerc sa va prezint situatia.
Acum am 36 ani (2014). La varsta de 5-6 ani am avut un traumatism, in urma caruia am pierdut incisivul frontal superior, R21. Dintele definitiv mi-a crescut foarte tarziu, dupa varsta de 9 ani.
In urma unor carii si alte probleme, la varsta de 20 ani, fara sa fiu foarte informat, am acceptat in cadrul unui tratament de urgenta, devitalizarea a 2 incisivi: R21 si R22. Cativa ani mai tarziu, la varsta de 25 ani, problemele la R22 (un dinte cu multe plombe) au recidivat si am fost nevoit sa fac o rezectie la ambii (R21 si R22).
Si acum incepe problema mea actuala:
Februarie – Aprilie 2010: datorita unei devitalizari deja vechi (aveam 28 ani..devitalizarea fiind de la 20 ani), am inceput sa am retractie gingivala vizibila la R21. Lucram cu acelasi medic de peste 5 ani.
Ca urmare a plombelor multe, culorii negre care se vedea de sub gingie si din ratiuni de estetica, medicul mi-a propus sa pilesc toti cei 4 incisivi superiori (R11 si R12 erau vitali la acea vreme) si sa punem o coroana solidara. Am acceptat, am gresit, insa acum nu mai pot da timpul inapoi .
Am optat pentru ceramica pe zirconiu.
Inca de la inceput nu am suportat coroana aceea (era foarte mare, prost adaptata) si in cateva saptamani am inceput sa am dureri la dintii rezecati (R21 si R22). Medicul mi-a propus lipire definitiva (cu o rasina…), iarasi am acceptat ….acest lucru se intampla in august 2010.
Intr-un final, dupa nopti nedormite, dureri, tratamente in exces cu antibiotice si analgezice, in ianuarie 2011 mi-am scos la acelasi medic lucrarea.
Din pacate era prima data cand deslipea o coroana de zirconiu lipita cu acea rasina (conform propriilor sale mentiuni), s-a chinuit mult, procedura a durat mai bine de 2 ore, efectiv a tras de dinti….intrucat nu a reusit sa taie lucrarea, s-a incurcat…va spun astea pentru ca la un moment dat am fost banuit de fractura de radacina de la acest traumatism.
Ianuarie 2011:
Dupa ce am scos lucrarea am inceput sa cer opinii la alti medici. Tarziu, dar atunci m-am trezit.
In cateva saptamani m-am decis sa continui cu un medic nou, endodont. Urgenta era sa fac ceva cu dintii rezecati, care inca dureau. Si sub nicio forma nu mai vroiam coroana solidara si nici zirconiu. Ma hotarasem asupra ceramicii integrale. Am uitat sa precizez ca sunt o persoana alergica si am suspectat uneori gustul metalic din gura, de la zirconiu, ca fiind o intoleranta sau alergie.
Noul medic a facut un chiuretaj la aceeasi dinti rezecati in urma cu 5-6 ani, si de atunci nu am mai avut probleme, nu am mai avut dureri la ei (R21 si R22).
Martie 2011:
Dupa rezolvarea problemei dintilor rezecati, medicul mi-a propus refacerea obturatiilor de canal pentru R11 si R12, intrucat acestea nu erau pana la apex. Erau cam 2/3 din distanta radacinii. La acel moment nu aveam sensibilitate/durere pe ei. Am fost de acord cu acea propunere, de altfel toti medicii pe care i-am intrebat si ulterior, mi-au spus ca a fost o abordare corecta.
Problema este insa ca dupa acea interventie pe canal (a doua, dupa cea din februarie-aprilie 2010, cand mi s-au devitalizat dintii R11 si R12), am avut in permanenta sensibilitate, durere la contactul cu limba, la muscaturi de intensitate medie (inclusiv muscatura de pufuleti). Sub analgezice durerea a scazut treptat in saptamanile urmatoare dupa interventie, insa a ramas si luni de zile dupa, o am si acum dupa 3 ani si jumatate. Desi aveam aceasta sensibilitate, medicul a considerat ca ea va disparea usor in timp (saptamani) asa ca am continuat cu lucrarea, am pus dintii noi din ceramica integrala. La insistentele mele, intrucat aveam aceste dureri, am stat la inceput cu ei lipiti provizoriu (pana in vara lui 2013).
Pentru a corecta ocluzia, medicul a “adaptat” dintele R11 prin frezare in cabinet, fara a-l mai da la tehnician…eu il simt de atunci mai aspru, desi l-a netezit cu guma. Ulterior, in 2013-2014 si alt medic la care am fost mi-a aplicat aceasta “frezare” usoara, in urma careia eu simt piscaturi pe limba la contactul cu acel dinte.
Revenind la momentul 2011, datorita mobilitatii de gradul I a dintilor, retractiei gingivale de pe canini….temerii sa nu se agraveze procesul, medicul mi-a recomandat si am urmat imediat dupa punerea lucrarilor pe cei 4 dinti la un tratament cu un gel denumit Pericare.
La aproximativ o luna de la punerea noilor lucrari si cateva saptamani de cand foloseam Pericare, dupa utilizare excesiva luni de zile de antibiotice (de multe ori, si cu fostul si cu actualul dentist, durerile erau suspectate ca venind dintr-o infectie…deci imi recomanda initial antibiotic), am inceput sa am senzatii de arsura, piscaturi pe limba, la inceput usoare, apoi din ce in ce mai suparatoare.
Aceasta glosodinie o am si in prezent.
Am prezentat aceste lucruri medicului, am inceput un tratament cu preparate locale, pe baza de nistatina, etc….nu au functionat. M-a trimis la ORL si alte specilizari, am urmat tratament de candidoza orala, etc….Dimineata senzatia disparea, insa in cursul zilei aparea si devenea din ce in ce mai deranjanta. Toate aceste incercari au durat luni de zile, 1-2 ani.
In vara lui 2013 mi s-a dezlipit unul din dinti, iar medicul a considerat ca a venit timpul sa ii lipim definitiv pe toti, durerea/sensibilitatea pe care le aveam pe R11 si R12 putand proveni si din usoara mobilitate a lor, ca urmare a lipirii provizorii. Nu am fost incantat insa nu am avut ce face.
Ca urmare a insistentelor mele referitoare la durere la muscatura, medicul m-a indrumat catre 2 profesori de la Fac de Stomatologie. La unul am facut o pilire a dintelui (eram suspectat de muscatura defectuasa…in final mi l-a scos din muscatura pe acel incisiv, R11…prin frezare in cabinet, si desi mi l-a netezit cu o guma, eu il simt aspru si e foarte deranjant la contactul cu limba). Am uitat sa precizez, ca o data cu trecerea timpului, senzatia neplacuta pe R12 s-a diminuat considerabil…el oricum nu prea este implicat in vorbire, alimentatie…in timp ce pe R11 il folosesc mereu, inclusiv cand vorbesc, articulez si resimt sensibilitate pe el.
Noiembrie 2013:
Asadar in noiembrie 2013, dupa ce repararea ocluziei nu a dat rezultate, la cabinetul dlui profesor am facut o noua obturatie de canal. Aici trebuie sa precizez 2 lucruri f importante. Nu s-a gasit o infectie (nici radiografic nu se vedea nimic), dintele a durut chiar cu cu canalul gol….am stat asa cu el o saptamana, intrucat medicul a fost plecat din tara, iar durerea a incetat pret de 10 zile dupa finalizarea obturatiei, sub Ketonal 100 Forte. Am crezut atunci ca am scapat de durere…insa la 2-3 zile dupa ce am incetat tratamentul cu Ketonal, durerea a reaparat. Si o data cu ea si senzatia de arsura si amorteala pe limba, strict pe varful limbii, acea parte care intra in contact cu suprafata din spate a dintilor incisivi.
Dupa ce nici aceasta nu a dat rezultate, medicul m-a trimis la tratament cu acupunctura…locala…dar tot fara rezultate.
In aceeasi perioada am incercat si tratamente homeopatice….insa tot cu rezultate limitate.
Martie- Aprilie 2014:
In luna martie, am ajuns la un nou medic endodont, ca urmare a faptului ca toti medicii pe care ii intrebam suspectau o problema endodontica. De aceea am incercat si am fost indrumat catre un medic endodont, sa fac o noua obturatie de canal, sub microscop de aceasta data.
Acest lucru l-am facut in martie-aprilie 2014. Din pacate, tot fara rezultat…in acest moment sunt deja 4 interventii pe canal (incluzand-o si pe prima, de la devitalizare).
In cadrul cabinetului acestui nou medic, am mers mai departe, respectiv un medic chirurg mi-a facut o mica interventie la radacina, chiuretaj….in ideea in care ar exista o interferenta cu o terminatie nervoasa, etc…
De altfel, medicul chirurg mi-a recomandat sa merg si la un neurolog, necrezand ca ar fi o problema de natura infectioasa, de indepartat chirurgical. La acel moment aveam deja nenumarate radiografii, dupa multiplele etape, dar si computer tomograf la arcada superioara.
Am fost suspectat pe rand si de fractura de radacina, desi radiografic nu se vede nimic clar…medicul cu care sunt acum mi-a spus ca ar putea fi niste leziuni microscopice, insa la ultima inteventie pe canal, acea fractura, fisura nu s-a vazut, lichidul nu a deviat spre acea fisura, fractura.
Iulie 2014:
Asadar in iulie 2014 am facut aceasta mica inteventie la radacina dintelui, un chiuretaj, dna doctor chirurg mi-a spus ca a taiat foarte putin, 1mm – 1,5 mm. Dupa cateva saptamani m-am simtit mai bine, dintele a fost mai putin sensibil, durerea de limba (arsura si amorteala) se diminuasera si ele, insa de cateva saptamani au revenit….desi nu la aceeasi intensitate.
Concluzie:
De-a lungul timpului am observat ca ingerarea anumitor lichide sau alimente imi accentueaza senzatia de disconfort la nivelul incisivului frontal in cauza R11 si a limbii. Durerea / arsura / amorteala pe limba merge intotdeauna in tandem cu sensibilitatea dintelui. Cand ma dor, ma dor ambele.
De la medicul cu care am pus coroanele, stiu ca materialul ar fi Ivoclar Emax, dar mai mult nu stiu. Am intrebat si mi s-a spus ca nu exista intoleranta la ceramica integrala (am suspectat aceasta amorteala a limbii ca ar proveni dintr-o alergie sau intoleranta a mea).
In septembrie 2014 am facut si un CT cranian in cadrul caruia atat medicul radiolog cat si neurolog au spus ca nu am simptome de probleme vizibile la nivelul nervilor din acea zona.
Medicii stomatologi cu care am discutat spun ca nu am nimic de natura infectioasa acolo. Unii mi-au recomandat implant direct, altii rezectie..iar eu nu stiu ce sa fac.
Singura mea problema este ca am un disconfort permanent si mi-e frica sa nu fac o greseala.
Imi cer scuze pentru mesajul foarte lung, situatia este complicata si as fi foarte bucuros daca mi-ati putea da o opinie.
Va multumesc cu anticipatie!
Iulian D (editat)
0722.(editat)
PS. Am postat online ultimele radiografii pe care le am: 12 mai 2014, dupa ultima obturatie de canal, la microscop si 7 oct 2014, dupa chiuretajul apical la R11 din iulie 2014. CT cerebral si cranian sunt foarte mari, le am pe CD, dar daca va sunt utile, pot gasi o modalitate de a vi le transmite.
http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltspPXqkoXUzDoh4l5k2TGxc
http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltvTss%2F3ZKew8Ih4l5k2TGxc
Raspunsul meu:
Iti raspund pe masura ce citesc comentariul tau, in ordine:
1 – nu datorita devitalizarii sunt probleme ci datorita faptului ca nu a fost facut corespunzator.
2 – nu zirconiul a fost problema, din nou realizarea defectuoasa
3 – gelul nu rezolva problema, problema sunt tratametele inadecvate
4 – antibioticele nu rezolva problema, din nou problema e legata de tratamentele efectuate
5 – …continua tratamentele care lasa de dorit… intre timp poate fi candidonza de la antibiotice…
6 – microscopul nu garanteaza succes, tratamentul se face de medic, nu de un aparat
7 – cu cat mai multe interventii, cu atat mai greu de rezolvat…
Cum ai vazut si tu, din greseala in greseala… Evident nu e vina ta… imi pare rau.
Pe radiografii ceea ce vad este ca marginea coroaneleor este foarte aproape de nivelul osului si NU e respectat spatiul fiziologic. Da, coronitele pot avea marginea sub gingie DAR nu atat de aproape de os. Asta da in cele mai multe cazuri inflamatii, dureri, acumulare de placa, resorbtie osoasa, sangerari… care pot fi confundate cu reactii alergice, probleme endodontice… Sper ca ce ti-am spus are logica si sa te ajute. 😉
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro