Implantul dentar este suportul pe care se aplica o coroana dentara pentru a proteza lipsa unui spatiu edentat. (lipsa unuia sau a mai multor dinti). Practic, inlocuieste o radacina naturala a unui dinte cu una artificiala. Materialele din care sunt confectionate aceste implanturi sunt inalt biocompatibile facand ca procesul de osteointegrare (realizarea conexiunii dintre implant si os) sa fie unul foarte ridicat (1). In acest proces sunt foarte importante si unele detalii tehnice cum ar fi materialul din care sunt confectionate implanturile, design-ul acestuia, dar si abilitatea medicului de a efectua si a conduce un plan de tratament. (2)
Literatura de specialitate ne arata ca principala cauza de esec pentru tratamentul cu implanturi dentare, dupa multe studii, este reprezentata de prezenta unei infectii sau a supraincarcarii acestora (prea multi dinti cu prea putine implanturi ca si suport). (3)
Implanturile dentare se pot infecta ?
Implantul in sine este steril si interventia chirurgicala de inserare (insurubare) in os se desfasoara in conditii de asepsie (lipsa microbilor) si igiena foarte stricte. Chiar si asa, exista situatii cand in jurul implanturilor pot aparea infectii deoarece cavitatea bucala nu este sterila, fiind un mediu plin de bacterii. La fel cum in jurul dintilor poate aparea o infectie, cum este boala periodontala (parodontoza), la fel aceasta infectie poate aparea si in jurul implanturilor, fiind cunoscuta sub denumirea de afectiune peri-implantara.
Sursa foto: https://www.efp.org/dental-implants/peri-implant-diseases/
Afectiunile peri-implantare reprezinta afectiunile inflamatorii care afecteaza tesuturile moi, gingia si cele dure, osul, din jurul implanturilor conform Asociatiei Americane de Parodontologie. (4) La fel ca si in cazul dintilor, bacteriile se pot depune pe suprafata implantului la nivel subgingival. In timp, aceasta conduce la iritarea tesuturilor din jurul implanturilor conducand la inflamarea acestora, afectand tesuturile si daca nu este depistata devreme poate chiar sa duca la o resorbtie osoasa a osului care sustine implanturile, astfel incat se poate ajunge la pierderea implantului.
Afectiunile peri-implantare se clasifica in 2 categorii :
Mucozite peri-implantare, afectiuni inflamatorii care afecteaza doar tesuturile moi din jurul implantului, atat gingia fixa, atasata de implant cat si gingia mobila fara a fi prezent un semn de pierdere osoasa. In general mucozita peri-implantara este un semn premergator peri-implantitei. Datele din literatura arata ca mucozita peri-implantara este un precursor al peri-implantitei care daca este depistata devreme se poate trata si efectul acesteia poate fi inlaturat.
Peri-implantitele sunt reprezentate de inflamatia tesuturilor moi in jurul implanturilor (gingie fixa si mobila) dar si de prezenta unei deteriorari a osului care sustine implantul. De cele mai multe ori tratamentul acestora este unul complex chirurgical.
Simptomele peri-implantitei sunt similare cu cele ale afectarii parodontale ale dintilor : inflamatia gingiei in jurul implanturilor, culoare rosiatica, senzatie de disconfort si presiune, sangerare in timpul periajului. La fel ca si in cazul dintilor naturali, implanturile care reprezinta suport pentru coroanele dentare au nevoie de periaj si folosirea mijloacelor suplimentare de igiena cum ar fi ata dentara, dusul bucal si controale regulate la medicul dentist insotite de igienizari profesionale. Exista si alti factori favorizanti pentru dezvoltarea peri-implantitei care includ : afectare parodontala inaintea inserarii implantului (dinti cu gingia retrasa, sangerari gingivale, respiratie urat mirositoare), tehnici de periaj deficitare, un control slab al acumularii de placa bacteriana si tartru, fumatul si afectiuni generale cum ar fi diabetul. Pentru aceasta este necesar ca implanturile sa beneficieze de o evaluare atenta din punct de vedere parodontal.
Partea foarte buna este ca implanturile functioneaza ca radacina unui dinte natural, reprezinta suportul pentru o viitoare coroana protetica, ne ajuta sa mancam, sa vorbim dar partea mai putin buna este ca, la fel ca un dinte natural, pot suferi de unele afectiuni. Cea mai importanta fiind preventia si igiena, astfel ca implanturile se pot mentine in cavitatea bucala o lunga perioada de timp. (4)
Dr. George D. Constantin, Medic specialist Chirurgie Orala si Maxilo-faciala – www.dentaldesign.ro
Bibliografie:
- Parihar, Anuj Singh et al. “Assessment of failure rate of dental implants in medically compromised patients.” Journal of family medicine and primary care vol. 9,2 883-885. 28 Feb. 2020, doi:10.4103/jfmpc.jfmpc_989_19
- Cervino G, Fiorillo L, Iannello G, Santonocito D, Risitano G, Cicciù M. Sandblasted and Acid Etched Titanium Dental Implant Surfaces Systematic Review and Confocal Microscopy Evaluation. Materials (Basel). 2019;12(11):1763. Published 2019 May 30. doi:10.3390/ma12111763
- Goutam M, Giriyapura C, Mishra SK, Gupta S. Titanium allergy: a literature review. Indian J Dermatol. 2014;59(6):630. doi:10.4103/0019-5154.143526
- https://www.perio.org/consumer/peri-implant-disease