Pacientul vrea sa isi faca dintii. Ce inseamna asta pentru pacient?
Inseamna ca acesta se priveste reflexiv in oglinda si este nemultumit de imaginea sa de sine. Sau, inseamna ca se confrunta cu dureri ingrijoratoare la nivelul dentar. Dincolo de asta, mai poate insemna faptul ca a remarcat ca exista infectii la nivelul gingiei, inflamatii, sangerari, a observat intr-un fel sau altul ca dintii lui nu arata si nu par a fi intr-o conditie de sanatate optima.
Felul in care a sesizat aceste lucruri tine strict de mijloacele acestuia de intelegere, de bagajul de cunostinte propriu si spiritul de observatie personal.
In consecinta, experienta pacientului difera de la individ la individ fiind pur subiectiva.
Pe tine te poate deranja un lucru, pe mine lasandu-ma indiferent.
Sa revenim, insa. Pacientul vrea sa isi faca dintii. Isi face o programare la cabinetul stomatologic si se prezinta la consultatie. Acolo el vine, bineinteles, cu un set de asteptari. Cu acelasi bagaj de informatii care ii guverneaza perceptia. Acelasi set subiectiv de notiuni prin care a conchis ca are nevoie de o evaluare stomatologica.
Lupa prin care privim lumea reflecta culorile mintii noastre.
Ajuns fata in fata cu medicul, pacientul ii va spune ca din punctul lui de vedere, de exemplu, vrea sa isi faca plombele. A vazut ca are niste carii. A cautat pe internet mai multe informatii si acum a venit, in baza auto-analizei, sa i se execute serviciul de care crede ca are nevoie.
Insa, fatalitate! Medicul ii spune ca are nevoie de extractiile molarilor de minte. Ca are infectii adanci la nivelul gingiei, infectii care ii pun in pericol viata. Ca este imperativ sa renunte la fumat si ii recomanda necesitatea unui aparat ortodontic pentru corectarea muscaturii pentru ca acele infectii sa nu mai apara, dupa tratarea lor.
La auzul acestor recomandari, pacientul, dezamagit, are de ales.
Fix in acest punct, tot acel bagaj de notiuni, acel software interior propriu fiecaruia trebuie sa discearna. Iar discernamantul poate avea mai multe rezultate.
- Pacientul intelege ca nu este medic. Intelege ca nu se poate trata si diagnostica de unul singur. Ca oricat de capabil ar fi din punct de vedere intelectual, nu poate acumula suficienta informatie in timp scurt pentru a se evalua corect din punct de vedere stomatologic. Altfel spus, isi accepta soarta, priveste recomandarile medicului cu interes si credibilitate si cauta sa faca tot ce tine de el pentru a fi bine.
- Intelege ca e de facut ceva, insa informatia pe care a primit-o e atat de socanta ca vrea o alta opinie. Ceea ce e de inteles. Cauta recomandarea unui alt medic pentru a se convinge ca e absolut necesar tratamentul. Se prezinta la o consultatie noua, la o clinica diferita. Primeste un alt plan de tratament, cu alte recomandari. Si nu mai stie deloc ce are de facut…Nu mai stie ce sa creada. Si nici nu are idee cum ar putea evalua obiectiv veridicitatea spuselor medicilor. Cum stii pe care medic sa il crezi? Cum determini care plan de tratament este mai bun? Folosindu-te de bagajul tau de cunostinte subiectiv. Cum altfel?
- Pacientul viziteaza un al treilea medic, punct in care este total pierdut, cu atat mai mult daca primeste o a treia recomandare diferita. Intelege, poate, in acest punct, ca e cazul sa lase stomatologia in mainile stomatologilor.
- O ultima incercare. Pacientul a auzit ca exista un medic dispus sa ii faca doar plombele, cineva care e total de acord cu el. Un simplu executant. Cineva dispus sa peticeasca, fara sa trateze esenta problemei. Cineva dornic sa mearga pe principiul anularii efectului, in defavoarea cauzei.
Cum poate pacientul sa aleaga ce are nevoie, versus ce vrea el, ce crede el ca are nevoie?
Numai daca medicul reuseste sa ii livreze informatia in asa fel incat el sa o primeasca.
Insa, exista si o componenta care transcede tot acel bagaj de informatie. Exista rationalul, sfera constienta, acea zona a intelectului menita sa primeasca informatii ordonate logic pentru a crea concluzii reale, veridice.
Concluzia este una singura: in calitate de pacient, alege sa te lasi pe mana celui care s-a dovedit a fi medicul cel mai competent dintre toti cei la care ai fost. Cel care a reusit sa iti dovedeasca factual, in mod concret, cu informatii si date bazate pe literatura de specialitate ca este profesionistul de care ai nevoie, profesionistul pe care il vrei. Fa echipa cu medicul tau, foloseste-i abilitatile in favoarea ta, insa intelege unde se termina si unde incepe responsabilitatea ta de a lua decizii din punct de vedere medical.
Sursa imagine: www.freepik.com/vectors/abstract