Aparatele ortodontice sunt dispozitive medicale fabricate si aplicate in mod specific si individual care au ca scop tratarea unei conditii medicale si functionale. Acestea pot fi aplicate copiilor pentru a putea corecta situatiile aparute in perioada de crestere dar si in cazul adultilor pentru a corecta pozitia incorecta a dintilor si ocluzia (muscatura) deficitara.
Provocarile ce apar pe perioada tratamentelui sunt, printre altele, provocari de intretinere corecta a unei igiene bune. Cu totii stim deja importanta mentinerii unei igiene bune insa atunci cand ai un aparat ortodontic este cu atat mai important si este nevoie de o atentie sporita datorita faptului ca resturile alimentare pot fi stocate mai usor si mai repede printre bracketi sau in jurul contentiei fixe (acea sarmulita aplicata pe partea din spate a dintilor dupa definitivarea tratamentului ortodontic). Dusmanul cel mai mare al igienei orale este placa bacteriana. Resturile alimentare care raman stocate pe dinte, pe langa bracketi duc la formarea unei pelicule fine de placa bacteriana, aceasta producand un acid care va eroda smaltul dentar si va irita gingiile, poate duce la aparitia cariilor, petelor albe cretoase de pe dinti, a bolilor gingivale si a respiratiei urat mirositoare.
Mentinerea unei igiene bune poate parea o provocare, intr-adevar, dar se poate face in mod corespunzator fiind atent la cateva aspecte. Iata cateva idei gata sa iti vina in ajutor astfel incat sa nu mai consideri intretinerea unei igiene bune ca fiind provocatoare ci doar… putin diferita.
Apartele ortodontice fixe pot fi de doua feluri, cele care se vad, adica sunt aplicate pe partea din fata a dintilor si cele “ascunse”, aflate pe fata din spate a lor. Cum poti face o igiena buna atunci cand ai un aparat ortodontic? Ai nevoie de o periuta cu firele moi, o pasta de dinti care iti place, un fir interdentar special (super floss), periute interdentare si irigator bucal. Cum procedezi? Dupa fiecare masa iti vei spala dinti si aparatul dentar timp de trei minute cu periuta cu firele moi, vei face acele miscari circulare vibratorii pe loc, despre care am mai discutat (vezi articolul despre igiena dentara corecta), vei curata fiecare fata a dintilor, vei curata aparatul inclinand periuta asfel incat sa poti curata deasupra si sub bracketi iar apoi vei curata cu firul interdentar special asfel incat sa te asiguri ca e curat si langa gingie, intre dinti si pe langa bracketi. Desigur ca poti folosi si periutele interdentare pentru a putea curata pe langa bracketi, usor, cu miscari inainte-inapoi. Inainte de culcare dupa ce ai curatat cu periuta, firul si/sau cu periuta interdentara, irigatorul bucal iti va fi de mare folos pentru a te asigura ca ai facut o igiena foarte buna, jetul lui de apa, pe care il reglezi dupa nevoia pe care o ai, vine cu presiune si iti va indeparta orice rest alimentar ramas. Aparatele ortodontice linguale sunt estetice deoarece nu se vad atunci cand zambesti sau vorbesti insa igiena poate fi ingreunata tocmai datorita pozitionarii si a faptului ca e putin mai dificil de curatat pe partea din spate a dintilor insa cu siguranta poti sa faci asta. Vei proceda la fel, ca in cazul celor aplicate pe partea din fata a dintilor, insa atunci cand vei curata cu irigatorul bucal, pune-l pe o intensitate mai mica si straduieste-te sa cureti dinspre interior spre exterior, curatand asfel bracketii si pe langa ei.
Aparatul dentar mobil cum e Invisalign-ul are aspectul unei gutiere, iti vei putea intretine igiena dentara buna la fel cum o faceai cand nu aveai aparat dentar. Aparatul se scoate atunci cand vei manca si il vei reintroduce curat dupa ce ai periat dintii foarte bine si ai folosit firul interdentar.
Contentia fixa. Ai finalizat tratamentul ortodontic, ti-a fost dat aparatul jos, felicitari! Dintii tai sunt drepti si intr-o pozitie corecta. Acum urmeaza igienizarea profesionala, iti este indepartat tartrul, resturile de ciment de pe smalt in urma aparatului, dintii sunt finisati si lustruiti, urmeaza aplicarea contentiei fixe, acea sarmulita aplicata in spatele dintilor, menita sa mentina dintii pe pozitia obtinuta. Vei curata cu atentie pe partea din spatele dintilor pentru ca si in jurul ei se pot acumula cantitati mari de placa bacteriana, daca nu esti atent. Vei folosi aceeasi metoda de periaj, frecventa si durata, ca in perioada purtarii aparatului ortodontic fix, vei folosi firul interdentar special si irigatorul bucal.
Contentia mobila sau gutiera nu ridica dificultati pentru ca iti tratezi dintii intr-un mod normal, adica vei folosi peria cu fierele moi, pasta de dinti si firul interdentar si o vei aplica intotdeauna pe dintii curati dupa ce te-ai asigurat ca si ea este curata (o cureti in interiorul ei si pe exterior cu peria si pasta de dinti).
Alimentatia are un rol important in mentinerea sanatatii orale, ceea ce mananci si bei va influenta felul in care arata dintii tai. Evita alimente ce pot creste riscul aparitiei demineralizarilor sau a cariilor, aceasta inseamna sa diminuezi consumul de alimente bogate in zahar, a bauturilor dulci si de asemenea evita consumul alimentelor ce se lipesc de dinti, biscuiti, caramele, guma de mestecat. Fumatul de asemenea va determina aparitia coloratiilor inestetice atat pe partea din fata a dintilor cat mai ales pe partea din spate a lor acolo unde se depune placa bacteriana mai mult, nicotina va colora placa bacteriana si va inrautatii mirosul deja neplacut al peliculei bacteriene.
Atunci cand ai aparat ortodontic este nevoie sa intelegi clar cat de important este sa iti mentii dintii sanatosi si sa ai grija de ei, sa iti aloci mai mult timp igienei dentare, sa nu uiti ca aceasta etapa este temporara iar dintii ii ai pentru intreaga viata.
In concluzie, igiena dentara corecta si completa, executata de tine acasa, controalele periodice si igienizarile profesionale facute la timp ( 3, 4 sau 6 luni) in functie de cazul tau, o alimentatie echilibrata, consumul scazut de zahar si renuntarea la fumat vor determina ca dintii tai sa fie sanatosi pe durata tratamentului ortodontic iar la finalul lui vei avea dintii aliniati corespunzator si frumosi.
Succes si zambete frumoase!
Lavinia Ciuculescu, profilaxist – www.dentaldesign.ro