Unul din motivele pentru care pacientii refuza sa isi asume planul de tratament pentru problemele de sanatate pe care le au este dependenta de fumat. Am participat la multe consultatii pe care domnul dr. Fondrea le-a avut cu pacientii sai si aceasta e una din temele recurente intalnite in interviul clinic. Fumatul. Teama de a se lasa. Cand totul pare sa mearga bine, cand oameni altminteri inteligenti, rationali, primesc informatiile din literatura de specialitate despre implicatiile bolii parodontale cauzate de fumat si aleg sa ignore avertismentele medicului, nu putem sa nu ne intrebam: ce se intampla?
Mi-ar fi greu sa inteleg acest fenomen daca nu as fi un fost fumator la randul meu.
Marturia unui fost fumator.
Iti incepi ziua, te trezesti. Tragi adanc aer in piept si iti deschizi draperiile pentru a primi lumina unei noi dimineti. Te ridici din pat si ziua poate sa inceapa. Insa, desi inceputul e promitator, pare ca ceva lipseste. Te uiti in jurul tau si iti gasesti pachetul de tigari. Iti aprinzi una si incepi sa te relaxezi. Totul pare bine. Insa, nu esti constient ca tu ai inceput ziua pe minus. Ca esti dependent si singurul motiv pentru care te relaxeaza fumatul este ca iti ofera o noua doza de nicotina. Ca esti dependent la fel cum un dependent de heroina este dependent de doza lui. Ca fumatul nu e doar un simplu obicei. Nici doar un alt gest repetitiv pe care te-ai obisnuit sa il faci. E pur si simplu o dependenta crunta si extrem de intensa. Daca nu esti constient de asta inca, doar atunci poti sa te gandesti la fumat ca la un relaxant. Altfel, incepi sa iti pui intrebari. Una din ele ar putea fi: de ce mi-e facil sa ma las de orice alt obicei, dar simplul gand ca as putea sa raman fara tigari imi da anxietate? Poate pentru ca e doar un gest ca oricare altul, nu?
Am fumat timp de ani de zile. Adoram sa fumez. Idealizam fumatul si gaseam in asta o activitate de-a dreptul poetica de a ma ineca cu monoxid de carbon. Scriam poezii despre fumat si iubeam sa privesc felul in care expiratia mea prindea contur prin fumul pe care il dadeam afara.
Toate pana cand m-am imbolnavit si mi s-a spus ca am probleme dentare si probleme de respiratie din cauza dependentei mele. La 20 si ceva de ani a-ti vedea gingiile sangerand zi de zi te face sa stai pe ganduri inainte de a-ti aprinde o noua tigara.
Si cu toate astea, continui sa o faci. Si dupa te justifici in fata ta. Faci mici intelegeri cu tine insuti. Toti fumatorii au un unchi care a trait pana la 90 de ani fumand 2 pachete de tigari pe zi. Te lasi peste 1 saptamana, peste 1 zi. Intotdeauna e vorba de inca o tigara. La fel ca prima data. Cu o singura tigara incepe totul. Putini stiu faptul ca poti deveni dependent de la o singura tigara…
Din fericire, exista o cale de iesire din acest cerc vicios. Intr-o zi am dat peste o carte, cartea lui Allen Carr, ”In sfarsit nefumator”. Am ales sa o citesc cu scepticism, crezand ca e doar o alta carte de self-help lipsita de substanta, scrisa in pur scop comercial.
In prezent, dupa 2 ani in care nu am fumat nicio tigara, pot spune fara ezitare ca e cartea care mi-a schimbat viata. Fara informatiile pretioase din acel volum, azi, as fi avut probleme parodontale grave si nu as fi putut sa urc mai mult de 5 scari fara sa raman fara aer.
Allen Carr este un fost fumator care a fondat sute de clinici anti-fumat in lume. A facut cariera din a-i ajuta pe altii sa renunte la acest viciu murdar, iar tehnicile prezentate in carte sunt pe putin revelatoare si pline de ajutor.
Metoda acestuia este numita metoda usoara pentru ca functioneaza. Iti livreaza atitudinea mentala potrivita prin care poti aborda fumatul demitizand perceptiile eronate din popor despre dependenta si aratandu-ti adevarul.
Faptul ca nu renunti la nimic de fapt…scapi doar de un viciu murdar si nesanatos, castigand sanatate, bani, vitalitate, o stare generala dinamica, plina de oxigen.
Unele din informatiile din volumul sau sunt despre cum putem sa ne inducem singuri cantitati de dopamina in asa fel incat sa rearanjam caile neuronale menite sa ne tina in tiparele de comportament care sustin fumatul. Altfel spus, cum putem sa ne luam libertatea in propriile maini, sa nu ne mai incepem zilele pe minus, cum putem sa ne recastigam sanatatea si independenta fata de situatia in care, vezi doamne, am ramas fara tigari in pachet.
Iti las aici draga cititorule linkul pentru cartea lui Allen Carr, in format digital. E un volum scurt, cu informatii concrete, la subiect. Sper sa te ajute asa cum m-a ajutat pe mine, oferindu-ti uneltele ideale pentru a scapa de fumat, odata pentru totdeauna.
P.S: se numeste ´´METODA USOARA´´pentru ca functioneaza.
http://psiholog-recrutare.ro/wp-content/uploads/2014/05/Allen-Carr-Cum-sa-te-lasi-de-fumat.pdf