E o zi obisnuita. Te trezesti, te speli pe dinti, te pregatesti pentru ziua care iti sta inainte. Iti verifici agenda si afli ca ai o programare la dentist. Nu ai mari emotii pentru ca stii ca, cel mai probabil, nu te va durea nimic! Chiar daca aceasta este printre primele tale sedinte la stomatolog, sau poate ai trecut deja de cateva zeci de ori prin aceasta experienta, poti sa fii aproape sigur de faptul că vei primi o anestezie, fie ea superficiala sau mai profunda. De ce aproape sigur? Pentru ca nu orice procedura stomatologica necesita anestezie, aici fiind vorba de igienizare, unele probe ale protezelor, amprente si asa mai departe.
Anestezia este binevenita, atat pentru tine, cat si pentru medicul stomatolog. Beneficiile tale sunt in primul rand legate de absenta durerii pe toata durata tratamentului, iar experienta ta la stomatolog va avea un impact psihologic pozitiv asupra ta si, foarte important, asupra sanatatii tale orale. Astfel, vei veni cu drag la dentist, iar problemele tale stomatologice vor putea fi tratate cu succes. Pentru medicul dentist, „linistea intraoperatorie” este extrem de importanta pentru bunul mers al tratamentului, cunoscandu-se din literatura de specialitate ca un nivel ridicat de stress dauneaza performantei in general, cu atat mai mult in domeniul stomatologic.
In acest sens, iata si cateva detalii „tehnice”
In primul rand, ce anesteziem? Este vorba despre nervii dentari, aceia care ne fac, de cele mai multe ori, sa ne prezentam la medicul dentist. Nervii dentari patrund prin foramenul (orificiul de la varful) radacinii dintelui si se ocupa de receptarea senzatiilor dureroase si de presiune de la nivelul acestuia.
In al doilea rand, cu ce anesteziem? Pentru pasionatii de farmacologie, in mod practic, anestezicele sunt impartite in 2 grupe mari: anestezicele locale de tip amida si cele de tip ester. Pe langa aceste substante active, anestezicele mai contin un vasoconstrictor (adrenalina), cu rolul de a menține anestezicul la locul injectat, iar astfel durerea sa fie stopata cat mai mult timp in zona pe care intervenim. Majoritatea anestezicelor locale se elimina la nivelul rinichiului, deci este de dorit ca, in cazul in care exista o afectiune a rinichilor, aceasta sa fie discutata impreuna cu medicul care te trateaza, pentru a stabili ce solutii exista pentru a beneficia de o anestezie eficienta. Pe langa substantele propriu-zise, pentru a face o anestezie, este nevoie de o seringa (uniject) si de un ac. Desi suna extrem de barbar, putem spune ca tehnologia a avansat, in prezent existand ace de tip atraumatic, extrem de subtiri si flexibile, care nu produc traume ale tesuturilor pe care le penetreaza.
Cum sa ne pregatim pentru anestezie?
- Pentru ca anestezicul contine adrenalina, iar aceasta creste cantitatea de zahar din sange, este bine sa ne alimentam inainte de a pleca de acasa, pentru ca valorile glicemiei sa nu fluctueze mult in timpul sedintei de tratament.
- Este foarte important sa discuti cu medicul tau despre afectiunile tale generale, cum ar fi boli de inima, diabet, epilepsie, alergii, boli ale tiroidei, pentru ca el este in masura sa decida ce fel de anestezie este necesara in aceste cazuri particulare.
- In perioada de sarcina, se pot efectua anestezii locale, insa pentru a fi atenti cu sanatatea copilului, este necesar un consult al medicului (obstetrician) care se ocupa de bebelus.
- De asemenea, pentru pacientele care sunt in perioada lactatiei, in functie de tipul de anestezic folosit, este necesara intreruperea alimentatiei copilului o anumita perioada de timp, la recomandarea medicului.
- Ar fi bine de stiut ca dupa efectuarea anesteziei, exista posibilitatea (rar, dar exista!) ca sensibilitatea in zona anesteziata sa fie afectata, sa simti ca anestezia inca nu a trecut. Dar stai linistit, aceste fenomene se remit in general in decurs de cateva zile/saptamani, iar pentru a favoriza refacerea mai rapida, este indicat sa faci o cura cu vitamine din complexul B pentru cateva saptamani.
Bun, s-a terminat si tratamentul, insa ce sa vezi? Anestezia nu a trecut. Ai senzatia ca esti umflat, limba este jumatate amortita si ti se pare ca buza de jos iti va cadea in orice moment. Ce sa faci? Stai linistit, asculta sfatul medicului, care iti recomanda sa nu mananci pana nu iti trece efectul anestezicului, pentru a evita traumatizarea involuntara a obrazului, a buzei si a limbii.
Acestea au fost cateva informatii care te vor ajuta sa intelegi mai bine de ce, cum si cand este indicata anestezia dentara in cursul tratamentelor stomatologice.
Astfel, putem spune ca anestezia este un bun inceput pentru sedintele de tratament, in care putem construi, alaturi de pacientii nostri, cat mai multe zambete, fara durere!