Posibil ca o durere de dinti sau o carie pe care ai observat-o singur in oglinda sa te determine sa pui mana pe telefon si sa suni pentru o programare la medicul dentist. Poate iti doresti cateva implanturi sau un aparat ortodontic, sa schimbi lucrarea dentara veche si urata cu alta sau poate este vorba doar de un control de rutina. Indiferent de motivul ce te aduce pe scaunul stomatologic, totul incepe de la sedinta initiala unde se face consultatia (bazata si pe imagini radiologice) si planul de tratament potrivit pentru tine.
Pentru ca astazi vorbim despre aspectele ce se iau in calcul in momentul elaborarii acestui plan, vom vorbi si despre cele ce nu au relevanta. De fapt, haideti sa vorbim despre acele particularitati ce poate tie, ca pacient, ti se par relevante, dar nu au de fapt o importanta prea mare (sau chiar deloc) in aspectul medical. Am facut o lista, sa ii zicem un Top observatii irelevante, sa le numim… “Asa…si?!”
In lista de mai jos, prima propozitie este observatia pe care pacientul o considera foarte importanta, iar raspunsul “Asa…si?!” arata de ce aceasta observatie este irelevanta in elaborarea unui plan de tratament medical, bazat de fundamente… medicale.
- Dar eu nu sunt din oras/tara. – Asa…si? De ce crezi ca daca esti din alta localitate planul tau ar trebui sa difere? Tot cu igienizarea vom incepe si tot nu putem sa punem lucrarile finale intr-o singura zi, indiferent din ce oras esti. Inteleg acest lucru, dar pentru ca ai nevoie de tratamente de calitate, nu am cum sa grabesc eu procesul. Nu il grabi nici tu! Nici nu are rost sa ma gandesc de cate ori la consultatii vad pacienti ce constientizeaza faptul ca au facut la nu stiu ce dentist, vara trecuta lucrarile pe graba (pentru ca erau din alta tara sau oras) si acum se plang ca nu este bine. De ce? Pentru ca planul de tratament a fost influentat de graba pacientului si de faptul ca nu e din oras. Nu esti din oras, inteleg, asa…si? Vindecarea are loc in tot acelasi timp, lucrarile se fac in tot acelasi timp. Ce poti face este sa le planifici cat mai eficient si sa compactezi anumite etape ce se pot compacta, dar asta noi facem la orice pacient care isi doreste un tratament rapid, indiferent ca este vecinul de pe strada sau vine din Australia in concediu.
- Pai pe mine nu ma doare, nu vreau sa dau jos lucrarea. – Inteleg ca nu te doare, asa…si? Daca boala parodontala ar durea, demult ai fi fost aici. Din pacate, marea majoritatea a problemelor medicale stomatologice nu se manifesta cu durere sau umflaturi. Dar le putem vedea pe examenul radiologic sau pe baza unei fise de specialitate. Iar apoi, literatura medicala spune exact care este tratamentul corect in cazul in care se identifica probleme de sanatate. Durerea sau lipsa ei nu inseamna ca esti sanatos sau nu, si nici nu dicteaza doar prin prezenta sau absenta ei un anumit tip de tratament. Stiu ca nu te doare, insa ai o problema medicala ce trebuie tratata pentru ca e vorba de sanatatea ta.
- Doar luna trecuta am facut lucrarea si am dat o tona de bani pe ea, vreau sa o salvam! – Ai facut-o acum o luna, o saptamana sau cu zece ani in urma. Asa…si? Ce relevanta are? De asemenea, ce relevanta are cati bani ai dat pe ea? Imi pare rau ca trebuie sa risipesti acesti bani si ca eforturile tale, sperantele si visurile nu s-au indeplinit, dar, din motive pe care nu le cunosc, tu ai acum aceasta lucrare in gura, lucrare care din punct de vedere medical trebuie data jos, indiferent ca ai facut-o ieri si ca a costat o caruta de euro. Din pacate, planul de tratament nu se face bazandu-ne pe cati bani ai dat pe lucrare si cand a fost realizata. Stiu ca e neplacut sa auzi asta, si nu asta iti doreai sa iti spun, dar macar acum ai informatia de care ai nevoie. Ce faci cu ea, depinde de tine…
- Si prietenul meu care fumeaza are implanturi si totul este ok, stiu eu ca va fi ok si la mine chiar daca fumez. – Asa… si? Prietenul tau nu poate fi luat ca etalon si ca singur om pe care se fac statistici. In statistici, prietenul tau este unul din alte cateva mii, zeci de mii de cazuri. De asta se numesc statistici, si, statistic vorbind, tu ai sanse foarte mari ca daca fumezi si vei avea implanturi dentare sau alte manopere chirurgicale, parodontale, aditii de os… sa nu fie ok. Statistic vorbind, prietenul tau poate e ok, dar tu se prea poate sa nu fi.
- Dentistul la care mergeam inainte mi-a zis ca nu se pot pune implanturi. – Inteleg ca asa ti-a spus, asa… si?Poate ca nu are competenta in implantologie, poate situatia ta era diferita, poate ai inteles gresit sau poate nu stia in urma cu cativa ani ce se poate face in prezent. Planul de tratament nu se face pe baza a ceea ce a spus alt medic. Ma gandesc ca motivul pentru care esti acum in cabinet in fata mea la consulatie este pentru ca vrei ca noi doi sa facem un plan de tratament, asa ca hai sa il facem impreuna si sa-i lasam pe altii in afara discutiei.
- Pe vecinul meu l-a durut, s-a umflat si a pierdut implanturile. – Asa… si? Ce treaba are vecinul tau cu tine? Poate nu s-a spalat pe dinti, poate implanturile erau contaminate sau de slaba calitate, poate e fumator, poate medicul a incercat mai mult decat permitea cazul sau tehnica a fost nepotrivita, poate… multe…. Vecinul tau a avut o experienta neplacuta cu dentistul lui si cu implanturile, asa… si? Ce relevanta are asta acum, tu nu esti vecinul tau, eu nu sunt dentistul lui si implanturile nu sunt aceleasi implanturi, tehnica e diferita si intretinerea lor diferita. Care este legatura? Eu nu o vad si nu stiu de ce ar conta asta in planul nostru de tratament.
- Am avut aparat ortodontic deja. – Ai avut, si? Raspunsul la intrebarea daca ai sau nu nevoie de tratament ortodontic in prezent e dat de analizarea cazului in momentul acesta, acum. Nu are nici o relevanta cum a fost cazul tau in urma cu cativa ani. De asemenea, nu conteaza daca ai avut parte sau nu in trecut de un tratament ortodontic. In prezent, si doar in prezent, pe situatia actuala, se analizeaza cazul tau din mai multe puncte de vedere si facand parte dintr-un plan complex, aspectul ortodontic este la randul lui evaluat. Pe baza informatiilor medicale, functionale si estetice actuale, se poate decide daca e sau nu nevoie de acest tratament. Ca vrei sau nu… e alta intrebarea, dar datoria mea e sa iti recomand sau nu in functie de ce vad, nu de alte aspecte. Da, ai avut in trecut, asa… si?
- Sunt ruda cu vecinul prietenului tatalui tau de pe vremea cand era copil. – Inteleg, ma bucur sa ne cunoatem, asa… si? De ce crezi ca vei primi tratament preferential? Nu se va intampla asta. Fiecare pacient e tratat la fel, fie ca suntem rude sau nu, ca suntem prieteni sau nu. De fiecare data imi imaginez ca tratamentul ce il oferim este cel de care ne-am bucura sa beneficiem si noi la randul nostru daca am fi pacienti. Nu are nicio relevanta faptul ca suntem rude, prieteni sau vecini, exact acelasi tratament si se face, fie ca suntem, fie ca nu. Asa este etic, profesional si corect.
- Pot sa platesc in plus, nu conteaza cat costa, dar vreau… – De ce crezi ca banii pot grabi integrarea unui implant? Inteleg ca financiar nu este o problema pentru tine tratamentul, asa… si? Nu poti merge la ginecolog sa-i spui ca vrei un copil si platesti oricat, doar sa il scoata dupa 2 luni. Nu merge, sarcina este de 9 luni, acesta e timpul standard necesar pentru dezvoltare indiferent de cat platesti.
- Ma casatoresc intr-o luna. – Felicitari, asa… si? Din nou, ce relevanta are? Da, vom gasi variante provizorii sa fie ok, dar asta o facem pentru toti pacientii, indiferent ca se casatoresc, ca apar la televizor, ca merg in vacanta sau nu. Si inca ceva, daca te casatoresti intr-o luna, probabil stiai mai de mult, nu? Intelegi ce vreau sa zic, asa-i? Ei bine, acum facem ce putem face in intervalul asta, cu ceva variante provizorii, si ce nu putem face inainte de nunta, facem dupa.
- Consider ca nu am nevoie sa fac etapa asta din tratament. – Inteleg ca opinia ta este asta, asa… si? Eu in continuare o recomand. Pentru ca datoria mea la consultatie si stabilirea unui plan de tratament nu este sa te conving, este sa te informez. Ca vrei sau nu vrei sa faci ceva este treaba ta; a mea este sa iti evaluez cazul in complexitatea lui, sa iti recomand tratamentele de care ai nevoie, bazandu-ma pe fundamente medicale clare, pe experinta mea si a colegilor mei. Eu iti recomand dar nu te fortez, tin cont de aspectele importante si ignor ceea ce este irelevant in cazul tau din punct de vedere medical, functional si estetic. Treaba mea este sa imi fac jobul bine, sa iti raspund la intrebari si sa te lamuresc cat de bine pot sa o fac. Mai departe, tine de tine sa urmezi sau nu recomandarile facute.
In concluzie, faptul ca ceea ce crezi tu este important va fi luat in calcul sau nu, nu tine nici de insistentele tale si nici de abilitatea ta de a-ti convinge medicul dentist in a manipula planul de tratament. Le inteleg, tin cont de ele dar, la urma urmei, beneficiarul tratamentelor esti tu, si tu iti doresti tratamente de calitate, cu rezultate de lunga durata, predictibile si asta se poate face doar pornind de la un plan corespunzator bazat pe fundamente clare, medicale, si nu pe ceea ce iti doresti tu dar este imposibil sa se intample. Iar daca dupa toata discutia asta inca spui ca tu esti verisorul meu din alta tara, ai venit aici doar sa te casatoresti, ca nu conteaza cat costa dar vrei sa fie totul gata intr-o luna (atata stai tu in tara) si ca nu vrei sa dai jos lucrarile pe care le-ai facut recent ca stii tu ca nu e nevoie pentru ca oricum ti-a spus fostul dentist ca nu poti pune implanturi si ca oricum vecinul tau nu a fost ok la dentist, daca inca imi spui ca tot o sa fumezi ca nu te doare etc… atunci inseamna ca ai inteles tot ce ti-am spus si ca ai hotarat sa nu tii cont de recomandarile mele. Asa… si?… exista si alti dentisti. 🙂
dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro