home › Forum Dental › Lucrari dentare › Cand medicul stomatolog refuza sa trimita o lucrare de portelan (pe suport metalic) la tehnician pentru …
- Acest subiect are 1 voce și 0 răspunsuri.
-
AutorMesaje
-
Anonim_1541Membru
Anonim
Data: 2011-08-23 14:49:29
Mesaj: buna ziuaintrebare
ce pot face in situatia cand medicul stomatolog refuza sa trimita o lucrare de portelan (pe suport metalic) la tehnician pentru schimbarea culorii, intr-o nuanta mai inchisa ?
problema este urmatoarea: am 3 dinti, 41, 31, 32, (frontali, de jos) la care am avut 2 rezectii, una in iunie 2009 si alta in mai 2011. infectia era atat de puternica incat abia au fost salvati – de altfel medicul chirurg de la ultima rezectie a zis ca daca eram pacientul lui, imi facea extractie, la cel putin la 1-2 dintre ei (31 era cel mai grav afectat); dar medicul stomatolog a insistat sa-i salveze – ea tine foarte mult ca pacientul sa-si pastreze radacinile naturale. pana la urma au fost salvati, dar mi-a zis ca la cei 3 dinti a ramas foarte putina radacina, si de altfel unul din ei este putin mobil, dar mi-a zis ca in timp se va reface osul, in cel putin 4-6 luni dupa operatie. Refacerea postoperatorie merge bine deocamdata, pana la urma nu sunt probleme, urmeaza sa mai fac o radiografie, inainte de cimentarea definitiva. precizez ca cei 3 dinti au si cate un IOS pe canal.
dar problema cea mai grava acum este lucrarea, mi-a luat amprentele inainte de rezectie, a stabilit o culoare – si aici nu sunt sigur daca A3 sau A3.5, medicul zice ca A3, dar cand am comparat cu cheia de culori Vita, dupa mine ar fi A3.5. problema era ca erau prea galbeni comparativ cu cei din jur. Medicul insista ca aceasta e culoarea potrivita, dar nu am avut si confirmarea tehnicianului. Iar asistenta a confirmat ca sunt un pic cam galbeni. pana la urma a acceptat sa le schimbe culoarea, dar, se pare ca si-a batut joc de mine, ca i-a schimbat intr-o nuanta prea alba, A2. Acum este iar diferenta intre dintii naturali si lucrare. si nu mai vrea sa discute despre schimbarea culorii, motivand faptul ca nu exista nuanta care sa se potriveasca, intre A3 si A2 nu mai e nici o nuanta, dar, e diferenta mare intre galbenul din prima versiune a lucrarii si albul de acum. Nu pot sa cred ca exista numai 2 variante de culori. de asemenea motiveaza ca nu se mai poate schimba culoarea ca trebuie sa dea iar portelanul jos, si ca temperatura de topire a portelanului este prea mare si risca sa compromita scheletul metalic. si ar risca sa necesite refacerea lucrarii de la 0, si nu se merita (?!). mai ales ca dintii mei sunt si asa foarte vulnerabili, nu ar mai trebui solicitati cu luarea unor amprente noi. Pe mine nu m-ar deranja sa platesc in plus manopera tehnicianului; dar nu vrea stomatologul.Dintii de jos nu trebuie sa aiba transparenta spre varf ?
acum as merge la alt medic, dar nu stiu ce medic ar vrea sa continue o lucrare inceputa de un alt medic/tehnician.
m-ar interesa doar schimbarea nuantei culorii, si apoi cimentarea definitiva.nu ma deranjeaza ca mai trebuie platesc, dar sa fie culoarea potrivita
acum lucrarea e cimentata provizoriu. si stau ore-n sir in fata oglinzii
din cate am citit pe internet, daca o lucrare nu este cimentata definitiv, se poate schimba orice la ea.
Dr. Bogdan Fondrea
Data: 2011-08-23 17:12:06
Mesaj: Noi nu cimentam nicio lucrare pana ce pacientul nu este multumit de rezultat. Orice culoare poate fi replicata.
Anonim
Data: 2011-08-23 17:38:32
Mesaj: buna seara ,am citit aici ca nu cimentati nici o lucrare din prima,pana nu sunteti sigur ca pacientul se simte bine cu ea!dar ieri ati spus ca o lucrare nu se pune de proba…..acum cum se procedeaza de fapt?
Dr. Bogdan Fondrea
Data: 2011-08-23 18:06:37
Mesaj: Citeste cu atentie ce am scris. 🙂
Exista 3 etape in realizarea unei lucrari:
1-proba de schelet – pacientul aici nu are ce sa vada, se verifica adaptarea la bont, inchiderea pe prag….
2- proba de ceramica – aici pacientul isi da cu parerea privitor la marimea si forma dintilor, la culoare, la pozitionare, si la felul in care se simte in timpul muscaturii (asta se verifica si de medic, pe langa punctele de contact, rapoartele cu dibtii vecini… etc)
3 – ultima proba (se verifica tot, de la a la z) si cand si medicul si pacientul este multumit se cimenteaza. Daca mai sunt modificari de facut se retrimite la tehnicin pentru rezolvarea lor.Deci, se cimenteaza din prima cand pacientul este multumit si medicul este multumit. 😉
Anonim
Data: 2011-08-24 08:50:33
Mesaj: nu prea am ce sa fac. Nici medicul nu e multumit de culoarea lucrarii, nici eu. Dar medicul zice ca nu se mai poate schimba culoarea, ca se compromite structura metalica. si ca trebuie facuta lucrarea din nou, cu amprente noi. Dar nu prea se poate lua amprente noi ca dintii sunt fragili, nu s-au refacut suficient dupa rezectie.
Am intrebat alt medic din Iasi, a zis ca nu se baga peste lucrarea altuia. si a confirmat ca schimbarea repetata a culorii compromite structura metalica. Dar nu e decat a doua schimbare de culoare.
Dr. Bogdan Fondrea
Data: 2011-08-25 17:31:31
Mesaj: Daca nu e multumit, sa o schimbe! Cu atat mai mult cat nici tu nu esti!
-
AutorMesaje