De cele mai multe ori cand vine vorba despre molarii de minte ne sunt adresate intrebarile de mai sus. Molarii de minte sunt ultimii molarii de pe arcada, molarii 3. Denumirea de molar de minte vine de la asocierea perioadei in care acestia erup, intre 18 si 25 de ani fiind ultimii dinti care erup si varsta majoratului. Se poate intampla ca acesti dinti sa nu existe (anodontie de molar 3) sau sa existe intr-o pozitie vicioasa care sa nu le permita eruptia, de ex. sa fie acoperiti de un strat osos, fiind molari inclusi.
Daca acesti dinti nu apar in cavitatea bucala in perioada mai sus mentionata, este nevoie de o “radiografie panoramica” pentru a vedea situatia lor. Pentru ca sunt ultimii dinti care erup, de multe ori se pot intampla complicatii ale eruptiei, printre care:
– Durere
– Inflamatie a gingiei la locul de eruptie
– Inghesuiri dentare
– Afectarea radacinilor molarilor din fata lor
– Complicatii tumorale
Multe din aceste probleme pot fi evitate daca se constata ca molarii nu pot erupe intr-o pozitie corecta si se practica extractia lor din timp, inainte sa se ajunga la complicatii. De multe ori si tratamantul cariilor sau pulpitelor acestor dinti este ingreunata datorita pozitiei lor foarte in spate, accesul fiind greoi, astfel singura alternativa fiind tot extractia. Extractia se face sub anestezie, fara durere in timpul manoperei. Cu toate acestea, fiind o interventie chirurgicala, poate exista un oarecare disconfort postextractional pentru cateva zile datorita pozitiei acestor dinti.
Parerile sunt impartite in privinta extractiei acestor dinti, unii sustin extragerea lor timpurie, cand dintii sunt inca in stadiul de mugure, altii sustin ca e bine sa se astepte varsta de eruptie si mai apoi sa se ia o decizie referitor la extractie, cel mai probabil pozitia dintelui si sansa unei eruptii fara complicatii fiind hotaratoare in aceasta privinta.
In orice caz, nu uitati: molarii de minte NU ne dau mai multa “minte” 🙂
Buna ziua !
Fiul meu in varsta de 13 ani si 5 luni a facut o rg panoramica pe care nu apar mugurii pt molarii de minte, doar cei de 12 ani (inca nu au erupt). Credeti ca sunt sanse sa mai apara mugurii ?
Multumesc !
Probabil ca nu.
Va multumesc pentru articol. Foarte bine structurat si curat. Si mai ales foarte util. As dori daca se poate pentru cei care fac un “research” inainte sau dupa operatie sa faceti un update cu ce ar trebui sa faca un pacient DUPS operatie: ce este voie sa mananci, daca ai voie sa clatesti cavitatea bucala in primele 24 de ore, daca poti dormi pe partea cu extractia, daca e bine sa pui gheata si daca da, la ce interval, daca poti manca/mesteca, daca e bine sa faci exercitii cu gura etc.
Va multumesc anticipat pentru raspuns. O zi buna si succes!
Multumesc, vine si articolul acela. Multumesc pentru sugestie.