Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Top cinci minciuni ale pacientilor

februarie 21, 2024

Rationament logic:

Adevarul este ca oamenii mint. Pacientii sunt oameni. Asa ca si pacientii mint.

Motivele sunt diverse dar adevarul este ca pacientii mint. In aproape douazeci de ani de experienta si zeci de mii de consultatii, am avut ocazia sa aud multe si nimic nu prea ma mai mira. Dar, care sunt cele mai folosite minciuni? Si, de ce apar ele? Care este motivatia din spatele lor si implicatiile ce decurg din acest comportament?

1 – Locuiesc in Romania.

Este evident fapt ca au un accent german sau poate gesticuleaza si folosesc cuvintele asa cum o fac italienii. La locul de munca e trecut in fisa “somer” sau “liber profesionist” si imi da seama cum incearca sa ascunda faptul ca locuiesc in afara tarii. Este o minciuna des folosita de catre pacienti si premeditata, gandita de acasa. De ce? Deoarece le este teama ca daca declara ca stau in alta tara, medicii ii vor incasa mai mult, le vor lua bani in plus deoarece “isi permit” mai mult comparativ cu pacientii din Romania. De foarte multe ori, acesta este motivul pentru care evita cu vehementa sa mentioneze exact unde locuiesc. Iar daca sunt intrebati direct, tot de multe ori, neaga.

Poate candva, undeva, la cineva, cine stie in ce conditii, au fost cazuri de acest gen si teama a aparut ca o urmare fireasca, nu stiu. Stiu insa ca lista de preturi e important sa fie aceeasi pentru toti pacientii clinicii si asta nu e optional. Si mai stiu ca, daca nu ai incredere in medicul tau cu acest aspect, daca crezi ca te va taxa in plus, profitand astfel de tine, cum ai putea sa ai incredere sa iti lasi viata in mainile lui?

Dezavantajele acestei minciuni? Planul de tratament se face conform declaratiilor date de pacient, si anume ca locuieste aici, in Timisoara, iar programarile urmeaza sa se faca luand in considerare acest lucru. Mi s-a intamplat, si nu o data, ca pacientul sa fie de acord cu toate aspectele, sa spuna ca isi doreste sa urmeze planul dar, exact cu un minut inainte sa se incheie consultatia, sa precizeze ca ar vrea sa inceapa tratamentele insa el mai sta doar doua saptamani in tara si revine la anul, in vacanta de Craciun. Cand am intrebat ce face in alta tara a raspuns ca acolo lucreaza. Daca am intrebat din nou daca locuieste in acea tara, mi s-a spus ca nu, acolo doar lucreaza, de locuit, locuieste in Romania…

In lumina noilor descoperiri, toata discutia si planificarea noastra a fost inutila. Planul facut si dorit de pacient nu este realizabil. Si uite asa si-a pierdut timpul discutand un plan de tratament care nu poate fi aplicat in realitate pentru ca pacientul a decis sa minta cu privire la un aspect pe care l-a considerat neimportant. Daca ar fi spus adevarul am fi gasit o alta varianta de tratament potrivita cu programul si disponibilitatea lui. Pentru rezolvarea tuturor cazurilor medicale exista sute de variante de tratament, nu doar una, iar solutia ideala este necesar sa fie individualizata in functie de disponibilitatea pacientului pentru a veni la clinica pentru tratamente, iar asta e influentata major de, ati ghicit, locul unde locuieste pacientul.

 

2 – Nu mai fumez, m-am lasat.

In special cand vorbim de implanturi dentare si de chirurgie orala, stim ca fumatul joaca un rol important in osteointegrare si vindecare, adica in “acceptarea implantului de catre organism”. Ca nu cumva sa isi asume esecul unui implant, uneori pacientii, ca de altfel oamenii in general, se disculpa, ascund si mint. Nu, nu ei sunt de vina, ei nu mai fumeaza demult si nu vor mai fuma in viata lor. Faptul ca respiratia le miroase a tutun si hainele sunt pline de fum e doar o coincidenta, probabil de la Uber-ul cu care au venit spre clinica. Uneori vor face efortul sa nu fumeze cand vin la dentist, sa imbrace haine proaspat spalate si vor spune cu mana pe inima ca ei s-au lasat de fumat. De ce fac asta? Pentru ca nu sunt capabili sa isi asume.

Dezavantajele minciunii? Erodarea increderii in relatia medic – pacient si planificarea unei interventii cu caracteristicile date de situatia unui nefumator. Daca eu stiu ca un pacient este fumator si imi spune ca nu se va lasa de fumat, imi planific interventia in asa fel incat sa sporesc sansele de integrare a implanturilor prin tehnici personalizate pentru fumatori. Daca nu stiu pentru ca pacientul ma minte, voi face interventia ca pe un nefumator, dar fumator fiind, organismul acestuia va fi supus unui stres suplimentar generat de minciuna lui. Deci – riscuri inutile in plus si o relatie de neincredere intre medic si pacient.

 

3 – Da, am inteles!

Explicam necesitatea unui tratament, indicatiile post tratament si implicatiile acestuia, discutam despre riscuri si sanse de succes, dam solutii, vrem sa ne asiguram ca informatia ajunge la pacient si acesta ne spune ca intelege. Da din cap aprobator, repeta dupa noi si spune ca nu are alte intrebari si totul este clar. Chiar si asa, cu toate ca si verbal si in scris si in articole si videoclipuri, informatiile sunt la indemana tuturor celor ce au nevoie de ele si cu toate ca raspunsul care vine mereu este “da, am inteles!”, de fapt, nu este asa.

Uneori este evident pentru pacient ca nu a inteles, dar fie nu vrea sa dea impresia ca nu ar fi capabil sa inteleaga si minte, fie uneori nici macar el nu stie ca doar i se pare ca intelege. Indiferent cum ar fi, este extrem de important ca acest raspuns sa fie dat doar atunci cand totul este extrem de clar. Ce se poate intampla daca spui ca ai inteles si de fapt nu ai inteles? Se poate sa periclitezi rezultatul obtinut prin nerespectarea indicatiilor, se poate sa fi dezamagit de rezultatul obtinut prin generarea unor expectante nerealiste, se poate sa iti pierzi timpul, banii si sperantele pe un drum gresit. Se poate sa iti aduci deservicii in sanatate, functie si estetica, si asta doar de la un “Da, am inteles!” nepotrivit contextului real.

4 – Nu am nicio boala, nu iau medicamante.

Daca pana acum nu a parut asa serios ce se poate intampla cu niste “mici minciunele”, aici deja situatia devine de-a dreptul periculoasa. Stomatologia este medicina, nu cosmetica. Deci implicatiile unei astfel de minciuni te pot costa viata. Poate ti se pare ca nu va fi chiar asa si ca nu e important sa declari chiar tot, dar, tu nu esti medic (si chiar daca esti medic, nu esti medicul stomatolog care te trateaza pe tine). Poate ai afectiuni ce pot avea contraindicatii absolute in anumite manopere stomatologice. Poate medicamentele tale sunt interzise in anumite momente. Poate… poate… poate… sunt mii de variabile. Si cum medicul nu stie asta pentru ca pacientul minte, ascunde, uita sau nu i se pare lui atat de esential sa precizeze situatia medicala exacta, este foarte posibil sa apara efecte tragice. Dar ce se poate intampla cel mai rau de la o minciuna sau omisiune mica? Ei bine, e posibil sa mori. Cand completezi fisa, raspunde la intrebarile legate de sanatate ca si cum viata ta depinde de asta pentru ca, ei bine, chiar asa este.

 

5 – Doar supa am mancat!

Daca apare vreo situatie neplacuta, nimic din ce s-a intamplat nu e din vina pacientului, el nu a fumat, nu a pus presiune pe dintii provizorii, nu a spart nuci cu ei, nu a scrasnit din dinti, nu a ros oase cu fatetele, a respectat toate indicatiile si planul de tratament, efectiv tot ce a facut a fost sa respire si sa bea apa, sa isi perieze dintii si sa ii curete corespunzator si a mancat doar o data, supa, cu o lingura moale, dintr-un plastic elastic. Si, sa vezi si sa nu crezi, exact atunci s-a intamplat nenorocirea! Ceasul rau! Neasumare si minciuna.

Sunt convins ca nici acesti pacienti nu inteleg cat stres e pus pe organismul lor si pe dintii lor. Si oricat de ciudat ar suna, si le spun asta tuturor, tot ce facem noi dentistii, indiferent de cati bani plateste pacientul, va fi tot o carpeala. Nimic nu se compara cu dintii naturali pe care noi ii carpim acum. Nimic nu va fi la fel de rezistent ca dintele natural de care nu a avut suficienta grija. Deci nici implantul, nici coroana, nici fateta, nici plomba nu va avea rezistenta unui dinte natural. Chiar daca platesti milioane de euro, nu va fi la fel de bun ca ceea ce a creat natura. In plus, aceste reconstituiri vor trebui menajate si intretinute mult mai bine decat un dinte natural. Da, poti manca normal si igieniza normal, doar ca acest “normal” inseamna sa ai grija de ele cu consideratie, mult mai mult decat ai avut de dintii naturali. Iar cand problemele apar, mergi la medic si rezolva nu doar situatia, rezolva cauza care a dus la aceste probleme. Daca minti, nimeni nu poate ghici cauza si efectele vor continua sa apara. Totul de la o minciuna nevinovata, de la supa aia blestemata!

Concluzie

Neasumare, nestiinta, lipsa educatiei, teama si confuzie, neincredere si experiente anterioare neplacute… toate duc la acest rezultat, minciuna. Iar din minciuna si cladind pe minciuna (cu buna stiinta sau prin omisiune), rezultatul va fi pe masura. Recomandarea este simpla. Daca mergi la dentist, in momentul cand deschizi gura sa se faca plomba aia sau implantul ala, deschide gura cu incredere si deschide-ti si sufletul in mod autentic. La urma urmei, in mainile acelui om din fata ta, in mainile acelui medic, iti lasi nu doar banii si timpul, ci mai ales, sanatatea. In mainile lui iti lasi viata. Fa-o de pe o pozitie de incredere si respect reciproc. Da, e o relatie care va avea plusuri si minusuri, va trece prin momente frumoase si unele nu chiar asa, dar doar prin asumare si adevar, printr-o relatie deschisa si onesta, se poate spera la un rezultat satisfacator. Atentie! Am folosit expresia “se poate spera” si in niciun caz nu am promis “rezultate perfecte”, dar macar, asa aveti o sansa impreuna. Aveti, da, aveti, tu si dentistul tau.

PS – urmeaza si articolul “Medicii sunt si ei oameni”.

Dr. Fondrea – www.dentaldesign.ro

Tel: 0741 015959

Posted in adevarul, cat costa un implant, dental design, implant dentar, implanturi dinti, tratament
Cat costa si cat dureaza implanturile dentare?
Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Cat costa si cat dureaza implanturile dentare?

    In acest articol vreau sa raspund sutelor de mesaje pe care le primim mereu la

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.