“Cat costa sa imi pun toti dintii?”
Intrebarea aceasta am auzit-o de mii de ori, este o intrebarea fireasca si necesita un raspuns. Stiu ca toata lumea ar prefera sa auda un raspuns precis: “Va costa exact … (si suma sa fie clar exprimata si inteleasa).” Si, evident daca se poate, ar trebui sa dau raspunsul la un comentariu lasat pe net de un om pe care nu il cunosc si a carui situatie medicala imi este imposibil pe evaluat pe baza pozei de profil. Cand suna telefonul in clinica, poate dupa voce ar trebui sa stim exact care sunt problemele pe care le are, solutia si costurile aferente intregului proces. Dar asta este imposibil fiindca orice intrebare are cel putin un raspuns, iar ca sa vedem cat te costa pe tine sa-ti pui toti dintii este nevoie sa aduci mai multe date pe baza carora sa formulam diagnosticul si diferite planuri de tratament cu implicatiile financiare generate de acestea.
“Da, dar cazul meu este exact asa ca cel prezentat. Cat ma costa?”
Am inteles, tu crezi ca ai exact acelasi caz cu un alt pacient. Si asta este imposibil pentru ca, dupa cum bine stiti, fiecare om este unic si nu exista doi oameni care sa aiba fix aceeasi situatie chiar daca la o privire foarte superficiala poate parea asa. Amprentele digitale, ochii si situatia dentara sunt folosite ca metode de identificare exact datorita faptului ca sunt unice. Haideti sa luam doua exemple de cazuri foarte similare si sa vedem cat ii costa pe cei doi. Cele doua consultatii le-am avut in aceeasi zi, una dupa alta, asa ca a fost o oportunitate excelenta pentru a scrie acest articol. Sper sa va fie de folos informatiile de aici.
Asemanari:
- Ambii pacienti nu au dinti in partea de sus.
- Masticatia este afectata si au probleme de sanatate.
- Estetica dentara este deficitara in ambele cazuri.
- Dintii inferiori sunt acoperiti de lucrari vechi, compromise.
- Sub lucrarile de jos radacinile dintilor au ajuns sa reprezinte focare de infectie.
- Osul maxilar este macinat de boala parodontala si de infectii periapicale.
- Surprinzator, amandoi au cate o radacina ramasa pe partea dreapta superior, in aceeasi pozitie.
- Ambii pacienti isi doresc sa fie sanatosi, sa poata manca si sa poata zambi.
- Ambii au incredere in noi si in actul medical.
- Sunt asumati, comunica excelent si isi doresc sa fie ajutati.
Deosebiri:
- Doar o deosebire, dar esentiala: bugetul pe care il au pentru rezolvarea problemelor dentare.
Sa mergem mai departe si sa vedem la ce rezultat si la ce raspuns am ajuns cu fiecare. Ce plan a fost potrivit pentru ei? Cat ii va costa pe cei doi? Sa nu uitam ca situatia medicala este destul de similara, insa asta nu inseamna ca e la fel. Cum spuneam, “la fel” nu exista, dar sunt multe asemanari la o vedere superficiala.
Cu linia rosie am desenat nivelul osos si pierderile datorate infectiilor, pe partea de sus identificam radacina ramasa in urma unor extractii vechi. Cu verde este nivelul osului asa cum ni-l dorim. Am notat si dintii care trebuiesc extrasi (toti de fapt) si eliminate infectiile. Cu albastru am desenat viitoarele implanturi, iar cu alb sunt reprezentati viitorii dinti, care deocamdata exista doar in imaginatia si sperantele noastre, conform planului de tratament ei devenind realitate pe masura ce avansam pe drumul tratamentelor.
Cazul 1 – cost total de la 1.000 Euro, probabil spre 2000.
Cum am ajuns la acest rezultat? Ce vom face si de ce costa atat? Pacientul dorea sa fie sanatos, sa poata manca si sa poata zambi. Bugetul nu ii permitea solutia cu implanturi deocamdata, asa ca fost nevoit sa amane acest tratament costisitor pentru el. Cel mai important in prezent este indepartarea infectiilor si obtinerea starii de sanatate. Apoi, pe post de lucrari provizorii de lunga durata, vom face doua proteze totale.
Cazul 2 – cost total de la 40.000 Euro
Cum se poate sa existe asa diferente? Pe primul il costa 1.000 – 2.000 si pe al doilea peste 40.000? Cum asa? Pai la fel ca in primul caz, pacientul dorea sa fie sanatos, sa poata manca si sa poata zambi. Bugetul nu constituia o problema, nu avea limitari de timp si isi dorea maximul care se poate face in cazul lui. Asa ca dupa indepartarea infectiilor si obtinerea starii de sanatate putem sa continuam cu aditii osoase (cu cele mai bune materiale), modelari gingivale, insertia celor mai bune si performante implanturi dentare. Dupa etapa chirurgicala urmeaza partea de lucrari provizorii, primul set de lucrari provizorii fiindca peste sase luni vom face altele pentru conformare gingivala si estetica tesuturilor moi. Tehnologia digitala, aparatura si avansul tehnologic ne permite sa obtinem rezultate care in urma cu ceva ani erau imposibile, aproape miraculoase. Din fericire pentru pacient, bugetul ii permite sa aleaga tratamente stomatologice de top, cu rezultate pe masura. Dupa cele sase luni necesare osteointegrarii, vom pregati partea protetica. Aici din nou vom folosi cele mai bune materiale, zirconiu si ceramica superioara, conform dorintelor pacientului. Vom lucra cu cei mai buni tehnicieni dentari pentru ca vrem sa obtinem rezultate excelente. Finalul este pe masura efortului depus: sanatate, functie si estetica dorita.
Cazul 3, 4, 5, cazul X, Y, Z
Intre cele doua posibilitati prezentate aici exista alte nenumarate posibilitati. Pe baza acestor doua radiografii putem gasi solutii cu 7.000 euro, cu 12.000 euro, cu 15.000 euro si asa mai departe. Cu siguranta vom gasi o solutie si pentru tine, in bugetul tau, o solutie care sa iti aduca sanatatea, functia si estetica dorita.
Concluzie?
Fiecare om este diferit, fiecare situatie este particulara, fiecare pacient are anumite necesitati, dorinte, sperante si un anumit buget alocat acestor tratamente. Din acest motiv, nu exista o solutie universala, valabila in toate cazurile “similare”. Cat l-a costat pe el nu te va costa pe tine si cat te va costa pe tine nu o va costa pe ea. Ca sa stii cat te va costa pe tine ai nevoie de consultatie, radiografii, analize, masuratori, discutii si planificare in functie de necesarul medical si de bugetul tau. Este exact ca la case. Cat ma costa o casa? Depinde… de la foarte putin la sute de milioane de euro. Depinde. Depinde de ce nevoi ai, de dorintele tale si de bugetul tau.
dr. Fondrea – www.dentaldesign.ro
tel: 0741 015959