ELEGANT, -A, eleganti, -te, adj. 1. (Despre imbracaminte) Facut cu gust, frumos; (despre oameni) care se distinge prin armonia si bunul gust al imbracamintei. 2. (Adesea adverbial) Care se deosebeste prin armonia formei, prin imbinarea placuta a elementelor, printr-o sobrietate plină de gust. ♦ Fig. Plin de tact, lipsit de brutalitate. – Din fr. élégant, lat. elegans, -ntis.
Da, e important sa zambesti. Din punct de vedere estetic, cel mai important detaliu si primul care este observat la infatisarea unei persoane este zambetul. Apoi urmeaza ochii, parul, tenul… Datorita importantei deosebite a surasului, dintii sunt imediat observati. Fie ca sunt albi, aliniati si corect pozitionati, fie ca sunt strambi, cariati sau murdari, ei se vad si ei spun ceva despre noi. Cand zambim ne expunem sufletul, si ori credem sau vrem sa ne gandim la asta ori nu, ne pozitionam prin aspectul danturii noastre in o anumita clasa sociala, si suntem judecati prin prisma acestui aspect. Uneori ni se deschid usi, alteori raman inchise in fata noastra, uneori primim raspunsuri afirmative, alteori refuzuri si toate astea se intampla si pentru ca zambetul nostru expune niste dinti ce pot fi estetici sau mai putin estetici.
Dar, ce inseamna estetic? Frumusetea inseamna echilibru fizic si emotional. Nu este suficient sa ai un zambet corect din punct de vedere matematic, el necesita armonia formata din dinti (forma, culoare, marime, proportii), gingie, buze, unghiuri si linii, lumini si umbre, si mai mult decat atat – sa existe armonie cu intreaga fizionomie si cu modul de viata a celui ce poarta acel zambet. Pe langa aspectul fizic, un rol foarte important in a defini frumusetea este impactul emotional pe care il trezeste in corpul nostru. Nu ne place ceva doar cu ochii, nu ne place ceva doar cu creierul, ci, daca ne place ceva, ne place cu toata fiinta. Senzatia fizica este coplesitoare, o simtim cu pielea, cu inima, cu intreg organismul. Tot corpul nostru gandeste si stie daca ceva ne este pe plac. Dar definirea frumusetii nu se opreste aici. Gustul estetic mai este supus si altor “legi”, cea mai importanta fiind subiectivitatea. Asadar, frumusetea este diferita de la cultura la cultura, de la o etapa istorica la o alta, de la credintele unui om la ale altuia.
Dept urmare, estetica este schimbatoare, iar gusturile noastre sunt intr-o continua ajustare cautand perfectiunea. De ani de zile spun si ma pozitionez ca avocat al naturalului, al aspectului discret al danturii, dar e o misiune grea intr-o societata orientata spre dorinta de a epata, de a te face remarcat cu orice cost, de a exagera. Asta e si motivul pentru care sanii trebuie sa fie mari, buzele groase, muschii umflati, dintii albi si tocurile inalte, si totul tot mai mult si mai mult, mai mare si mai alb. Vedem mereu oferte pentru fatete dentare ce promit zambetul perfect, vedem vedete cu dintii albi ca faianta si confundam frumusetea cu ceea ce ne este prezentat pe tava internetului. De multe ori ne dorim ce vedem la televizor sau in pozele “fotosopate” de pe Instagram si alunecam pe o panta periculoasa la baza careia nu poate fi un rezultat multumitor pe termen lung.
Revenind la dinti, aici e simplu. Prima etapa intotdeauna trebuie sa fie rezolvarea problemelor medicale, apoi a celor functionale, aspecte ce de multe ori se omit in goana dupa mai repede, mai ieftin, mai alb! Haideti sa va arat doua cazuri pentru a ma face mai usor inteles.
Cazul 1:
Pacienta s-a prezentat cu niste dinti lipsa, mici probleme medicale si estetice ce puteau fi rezolvate in doua moduri diferite:
A – Fatete ceramice si lucrari dentare peste tot pentru a rezolva diferentele de forma, marime si culoare intre dinti. Dupa cum puteti observa dintele nr 4 nu seamana deloc cu 7, iar 5 e diferit de 6… au alta forma, alta marime…. Dintii 4, 5 si 7 sunt ciobiti, dintii 5 si 6 sunt fisurati. Incisivii sunt mai albi, cei din spate mai galbeni. Multa lume ar spune ca nu sunt prea frumosi si ar trebui sa facem fatete. Sa fie toti la fel si mult mai albi. Fatetele ar “rezolva” doua probleme. In primul rand, pacienta ar fi imediat multumita si satisfactia pe moment ar fi foarte mare si in al doilea rand, atat medicul cat si tehnicianul dentar ar fi si ei multumiti de incasarile financiare ce le fac. Win – win situation, nu? Nu chiar! Chiar deloc!
B – Varianta pe care am propus-o eu a fost complet diferita. Tot ce am facut a fost sa pun doua implanturi in locul celor doi dinti care lipseau. Va dati seama care sunt ei? Daca nu stiti, va spun eu. Dintii de pe implanturi sunt numere 1 si 9. Atat. In rest am tinut totul natural. De ce am ales asta? Alegand varianta cu implanturi am inlocuit dintii lipsa, rezolvand astfel problemele functionale fara a afecta deloc dintii naturali. Am pastrat ocluzia stabila. Partea estetica este ideala. E un zambet frumos, armonios si natural. Satisfactia pe termen scurt poate nu e asa mare ca in prima varianta dar sa ne imaginam ce se intampla peste un an, peste doi, peste 10 sau 15 ani. In aceasta varianta, pacienta este tot mai multumita, nu are probleme medicale, nu are probleme functionale si estetic, isi mai face o albire din cand in cand, just for fun. In varianta A, dezastrul e pe cale sa se produca. Si totul a inceput de la alegerile neinspirate.
Cazul 2:
Va prezint acum alt caz. De data aceasta nu va arat varianta initiala, cu dinti ingramaditi, colorati si nearmonizati. Va arat prima solutie, ea devenind acum”initial”. Din pacate, pacienta nu a dorit in niciun caz rezolvarea ideala ce includea si purtarea unui aparat ortodontic, asa ca dupa tratarea problemelor de sanatate (carii si infectii), s-a trecut direct la partea protetica. S-a rezolvat partea medicala, s-a sarit peste o etapa din partea functionala (tratamentul ortodontic) si am ajuns la partea estetica. (Da, e cazul meu din 2015.). Pacienta nu a fost de acord cu sugestia de a cauta un zambet cu un aspect natural si am mers pe varianta aleasa de ea, dinti albi, cu o cromatica uniforma, cu anatomie stearsa si vedeti mai jos cum a iesit. Pacienta foarte multumita, eu nu.
Fast forward cinci ani si pe cine am, din nou in clinica? De data aceasta, cuvintele pe care le-am auzit au fost: “Ati avut dreptate domnule doctor! Trebuia sa va ascult!” asa ca am reluat consultatia si am refacut planul de tratament. Putin cam tardiv pentru un tratament ortodontic adecvat, asa ca am refacut fatetele. Sub cele vechi nu erau carii si asta a fost de ajutor. Am ajuns la discutia despre forma, marime si culoare. De data aceasta, dupa cinci ani in care pacienta a devenit tot mai nemultumita de alegerea facuta in 2015, m-a lasat sa ii recomand ce mi-ar placea mie. Asa ca va arat cum a iesit de data aceasta. Asa cum imi plac mie si, acum ca s-a convins de asta, ii plac si pacientei. Stiti, gusturile se schimba, dar naturalul e natural pentru totdeauna.
Concluzie:
Ma bucur ca din ce in ce mai multi pacienti inteleg diferenta intre moft si dorinta, intre pozele de pe net si realitate, intre publicitate si notorietate. Cu toate ca majoritatea pacientilor inca sunt in cautarea nuantelor de alb absolut, totusi nu putine sunt cazurile cand schimba lucrari facute pe graba, alba ca faianta cu altele care se fac incet, in ritmul natural de vindecare, cu nuante de bun simt, naturale si delicate.
Eleganta zambetului nu este un moft. Eleganta este nemuritoare.
dr. Fondrea – www.dentaldesign.ro