Placa bacteriana este un biofilm, o comunitate de bacterii vii care traiesc in gura noastra, bacterii cu care intram in contact atunci cand mancam, bem si respiram. Atunci cand placa bacteriana nu este indepartata cu regularitate mineralele din saliva o intaresc, asa se formeaza tartrul.
Placa bacteriana moale poate fi indepartata de catre tine, acasa, curatand cu regularitate si folosind firul interdentar insa atunci cand este deja intarita, ea trebuie indepartata in cabinetul stomatologic prin igienizarea profesionala.
Igienizarea profesionala este o procedura stomatologica la care nu ai nevoie de anestezie, cuprinde trei etape; detartrajul, airflow si periajul. Detartrajul se face cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest aparat, detartrorul foloseste principiul vibratiilor impreuna cu un flux continuu de apa, este folosit pentru a indeparta tartrul de pe suprafata dintilor si usor de sub gingii, nu afecteaza smaltul sau tesuturile. Airflow-ul indeparteaza prin sablare de bicarbonat, jet de apa si aer, coloratiile superficiale de pe smalt iar prin periaj, dintii vor fi lustruiti, lasandu-i netezi. Sedinta de igienizare dureaza aproximativ 45 de minute, insa daca cantitatea de tartru este foarte mare, iar acesta este aderent, exista posibilitatea sa se repete inca o sedinta.
Iata cateva credinte populare si explicatiile medicale pentru acestea, gata sa te ajute sa intelegi cum sa ai grija in mod corect de dintii tai:
1. Igienizarea profesionala cauzeaza sensibilitate dentara
Igienizarea profesionala este o procedura non-invaziva. Acumularea de tartru, de placa bacteriana forteaza gingia sa se retraga pana spre radacina dintelui. Curatarea, indepartarea placii bacteriene expune dintele care initial era acoperit de placa, acesta poate sa determine o sensibilitate care va disparea intr-o zi, doua.
2. Slabeste structura dentara, dintii incep sa se miste
Igienizarea profesionala nu duce la mobilitatea dentara, ceea ce determina o mobilitate este o boala parodontala severa, o afectiuna gingivala grava care duce la pierderea osoasa. Ai stat mult timp fara sa iti faci igienizari profesionale, tartrul a coborat spre radacina dintilor, a distrus tesutul de sustinere a lor, acesta este motivul pentru care ei se misca. Mai multe in aceasta privinta iti poate spune medicul specialist in boala parodontala.
3. Mareste spatiile dintre dinti
Dintii tai au fost uniti de tartru, tot ceea ce era in plus pe ei a fost indepartat, simti fiecare dinte in parte, iar daca ai spatii prea mari intre ei inseamna ca e timpul sa te vada un medic ortodont. Detartrorul nu are capacitatea sa penetreze smaltul nefiind o freza. Acesta exercita actiune asupra a ceea ce se afla pe suprafata smaltului, asupra bacteriilor si coloratiilor.
4. Distruge smaltul dentar
Smaltul este stratul de protectie natural al dintelui, desi acesta poate fi distrus prin consumul mancarurilor, bauturilor cu un continut crescut de zahar si acizi, printr-o igiena precara sau necorespunzatoare, igienizarea profesionala face exact opusul. Procedura protejeaza dintii si gingiile, te scapa de placa bacteriana care iti ataca smaltul si produce inflamatia gingivala.
5. Se va depune tartru mai mult si mai repede dupa igienizare
Cantitatea de tartru care se depune pe dintii tai este in mare parte dependenta de felul in care ii ingrijesti acasa, cu cat ai mai mare grija de dintii tai, asculti sfaturile medicului si parcurgi etapele de curatare intr-un mod corect, cu atat mai putin tartru se va depune. Dupa igienizarea profesionala nu se va depune mai mult tartru, ci el se va depune daca tu nu iti ingrijesti dintii corespunzator.
6. Este o procedura dureroasa
Avand in vedere faptul ca unele persoane simt teama de a veni la dentist, datorita experientelor anterioare, trebuie stiut ca tratamentul de igienizare este unul dintre cel mai putin dureroase tratamente stomatologice. Sunt folosite instrumente care nu provoaca durere. O usoara vibratie se poate simti atunci cand este folosit detartrorul pentru ca acesta foloseste vibratii mecanice pentru a indeparta tartrul de pe dinti. Desigur ca sunt oameni cu dinti foarte sensibili, din diferite cauze, intotdeauna se vor gasi solutii ca sedinta de igienizare sa aiba loc in conditii optime.
7. Imi sangereaza gingiile
Gingiile se pot inflama din diferite cauze, una din ele este faptul ca nu ai fost demult la dentist, s-a acumulat placa bacteriana pe dinti si sub gingii. Odata cu indepartarea tartrului, gingiile se elibereaza de tot acel sange acumulat, acea sangerare este normala si se va opri de cele mai multe ori odata cu finalizarea sedintei de igienizare.
8. Trebuie repetata procedura in 6 luni
Desi aceasta afirmatie este partial corecta nu se aplica in toate cazurile. sunt situatii cand sedintele de igienizare sunt necesare la 3 sau 4 luni. Exista cazuri in care o sedinta de igienizare poate fi repetata o data la an, din aceasta categorie fac parte cei care au o igiena personala foarte buna si nu au obiceiuri vicioase, cum ar fi fumatul. Fiecare persoana este unica, asadar trebuie tratata dupa nevoile sale si tinand cont de situatia in care se afla.
9. Albeste dintii
Odata indepartata placa bacteriana si coloratiile de pe suprafata dintilor, aspectul lor va fi imbunatatit. Ii simti si ii vezi mai curati iar prin procedura de airflow, sablare cu bicarbonat, ulterior periaj si lustruire, anumite pete superficiale de pe suprafata dintilor vor fi indepartate. Totusi, igienizarea profesionala este o procedura diferita de albirea profesionala care produce o albire a dintilor cu efect atat pe suprafata smaltului cat si dinspre interiorul lor.
10. Gingiile se retrag dupa igienizare
Retractia gingivala poate aparea din mai multe motive, un periaj prea agresiv, o perie prea dura si o forta prea mare aplicata pe dinti din dorinta de a curata foarte bine. O alta cauza este data de prezenta tartrului pe suprafata dintilor pe o perioada lunga de timp,. Gingiile nu se retrag datorita igienizarii profesionale, ele se retrag tocmai datorita lipsei acesteia si ca urmare a actiunii bacteriilor la nivel gingival.
Profilaxia sau medicina preventiva este cea mai buna metoda de aparare impotriva cariilor, problemelor gingivale si parodontale. Te scuteste de tratamente repetate si mentine un status oral foarte bun.
Nu te lasa influentat de credintele populare ci roaga un medic sa iti explice nelamurile pe care le ai, asa vei obtine informatii corecte.
Adu-ti aminte ca dintii tai au multi dusmani insa igienizarea profesionala nu este unul dintre ei. Procedura indeparteaza placa bacteriana intarita pe suprafata dintilor si obtine ceea ce tu nu poti obtine prin rutina ta zilnica de curatare. Este esentiala pentru mentinerea dintilor si gingiilor sanatoase.
Lavinia Ciuculescu, Profilaxist – www.dentaldesign.ro