Tratamentul de albire al dintilor este o procedura medicala printre cele mai cautate datorita faptului ca poate determina ca dintii sa fie mai albi, mai stralucitori si fara pete, cu alte cuvinte imbunatateste aspectul lor.
Exista pe piata o gama larga de produse destinate albirii dintilor, produse pentru acasa, precum pastele de dinti cu agenti de albire, benzi, geluri, ape de gura si deasemenea produse profesionale destinate utilizarii in cabinetul de medicina dentara.
Dintii ajung la nuante mai inchise fie datorita unor surse exterioare, cum ar fi mancarea sau bauturile puternic pigmentate fie pot fi un rezultat al unor surse interioare cum ar fi factori genetici sau farmaceutici ( ai avut sau inca ai un tratament cu medicamente ce au efect de ingalbenire a dintilor). Fumatul sau procesele naturale de imbatranire pot contribui deasemenea la decolorarea dintilor.
Cu timpul, petele superficiale de pe suprafata dintilor cauzate de mancaruri, bauturi, stil de viata, pot penetra stratul de smalt si pot schimba culoarea dentinei, stratul imediat urmator smaltului, ceea ce va ingalbeni aspectul intregului dinte chiar si suprafata translucida a lui, adica spre varf.
Cum functioneaza tratamentul de albire?
Agentul activ continut de marea majoritate a produselor de albire profesionale este peroxidul de hidrogen si peroxidul de carbamida. Il gasesti intr-o doza foarte mica, uneori, in produsele de albire pentru acasa exceptie facand produsele care nu contin nici un fel de agenti de albire ci sucuri de lamaie, acizi citrici sau bicarbonat de sodiu, substante nocive pentru dinti, folosite in mod repetat.
Peroxidul de hidrogen are proprietati de albire, gelul penetreaza smaltul, emite oxigen in interiorul dentinei, moleculele de culoare se sparg iar aceasta duce la albirea dintilor dinspre interior cat si de pe exterior, indepartand petele de pe smalt.
Este tratamentul de albire sanatos pentru dintii mei?
Asa cum ai grija cu orice produs pe care il folosesti pentru corp este necesar sa ai grija la ceea ce aplici pe dintii tai, mai ales cand te gandesti sa folosesti geluri sau produse de albire pentru acasa.
Produsele pentru acasa contin un procent foarte scazut de agenti de albire de aceea este nevoie, de abicei, pentru a putea observa un rezultat, sa iti faci acel tratament in fiecare zi timp de pana la doua saptamani, chiar si asa dintii tai pot sa nu devina atat de albi precum ti-ai dori.
Rezultatatele nu dureaza mult, datorita faptului ca iti reiei obiceiurile alimentare, in cateva luni vei dori sa iti faci un alt tratament de albire
Benzile de albire vor putea avea efect doar in zonele unde ating dintele, asadar spatiile interdentare nu se vor albi. Dependent de ceea ce a provocat patarea dintilor benzile pot sa nu functioneze, decolorari provocate de o trauma dentara sau decolorarea in urma tratamentului cu tetraciclina in copilarie nu pot fi indepartate cu benzile de albire.
Daca nu ai aplicat o cantitate corespunzatoare de gel sau nu ai fost foarte atent la modul in care ai aplicat benzile, gelul poate atinge gingiile, le poate irita si provoca o sensibilitate care dureaza uneori cateva zile. Daca acest lucru se intampla in primele zile in care iti incepi tratamentul va trebui sa te opresti, fara a obtine inca vreun rezultat, pentru ca nu iti vei putea continua tratamentul avand deja gingiile dureroase.
Daca faci o obisnuinta din a-ti albii dintii, ei pot deveni sensibili, apare riscul de demineralizare a smaltului, pulpa dentara poate fi afectata si pot aparea eroziuni la nivelul smaltului.
Pastele de dinti si apele de gura necesita o folosire pe o perioada indelungata de timp pentru a avea efect de albire, efect putin notabil si care se diminueaza odata cu momentul in care nu mai folosesti acele produse. Nu este recomandata utilizarea pastei de dinti cu efect de albire pe termen lung datorita agentilor abrazivi ce intra in compozitia ei si pot zgaria smaltul si irita gingiile.
Tratamentul profesional de albire este cea mai sigura procedura de albire dentara, are loc sub supravegherea medicului sau a profilaxistului, intotdeuna va precede unei evaluari a situatiei tale. De exemplu, daca medicul stie isoricul tau medical si cunoaste ca esti predispus la sensibilitate dentara, iti va recomanda o formula mai usoara, cu un procentaj ma scazut de substanta activa astfel incat sa obtii dinti mai albi avand o experinta placuta in scaunul stomatologic.
Ce este tratamentul de albire cu Philips ZOOM?
Tratamentul de albire cu zoom a devenit unul dintre tratamentele de albire cele mai cunoscute din diferite motive. Cateva din acestea ar fi faptul ca rezultatele sunt imediate, persista in timp, nefiind necesar repetarea tratamentului la intervale regulate de timp. Gelurile pot fi folosite si de catre cei care acuza dintii sensibili. Kit-urile de albite profesionale vin impreuna cu una din cele doua optiuni de kit-uri pentru acasa destinate imbunatatirii sau intretinerii albului obtinut in urma tratamentului de albire efectuat in cabinet.
Inainte de tratamentul de albire este necesara igienizarea profesionala pentru a indeparta placa bacteriana si tartru.
Sedinta de albire incepe cu o scurta pregatire pentru a acoperi buzele, a proteja gingiile si obrajii, doar dintii raman expusi si pregatiti pentru albire. Inainte de aplicarea gelului si inceperea propriu zisa a sedintei de albire se va verifica culoarea initiala a dintilor, se va face o poza urmand ca la finalul sedintei sa se procedeze la fel.. Acest lucru te ajuta sa vezi clar nuanta de la care ai pornit si ce rezultat ai obtinut la final.
Gelul de albire odata aplicat pe dinti va lucra impreuna cu lampa de accelerare a procesului de albire, lampa UV. Gelul ramane pe dinti pe o durata de 15 minute aceasta insemnand o sesiune, se vor repeta 3 sau 4 sesiuni. Dupa fiecare sesiune gelul va fi indepartat si aplicat un strat nou.
Procedura de albire insumeaza 45 sau 60 de minute, timp in care tu te poti relaxa.
In tot acest timp medicul sau profilaxistul va fi alaturi de tine asigurandu-se ca stai confortabil si ca esti in ordine.
Dupa finalizarea sedintei de albire iti vor fi explicate precautiile pe care trebuie sa le ai, alimentele pe care ar trebui sa le eviti pentru o perioada scurta de timp pana la fixarea culorii si timpul potrivit, in cazul tau, pentru folosirea kit-ului pentru acasa. Acel kit il vei primi in mod gratuit, vei fi instruit cand si cum sa il folosesti.
Lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a face un tratament de albire dentara
Nu incepe nici un fel de tratament de albire pana nu ai recomandarea unui specialist, albirea dentara este o procedura medicala care nu se potriveste tuturor.
Nu poti solicita o anumita nuanta la care sa ajungi in urma sedintei de albire, felul in care se albesc dintii este dependent de raspunsul organismului tau la materialul de albire.
Intotdeauna vor fi rezultate, se va vedea diferenta, insa pentru fiecare persoana intr-un mod diferit
Femeile insarcinate, cele care alapteaza si persoanele care iau tratemente pentru boli extrem de grave nu pot face un tratament de albire.
Situatia gingiilor tale nu este favorabila, ai multe lucrari protetice si obturatii, ai tratamente urgente, acestea reprezinta o prioritate.
Ai mai facut diferite tratamente de albire in trecut, nu ai avut rezultatele asteptate, nu intelegi de ce, discuta cu medicul tau. Seteaza-ti asteptari realiste, fii deschis, spune ceea ce iti doresti si ai incredere ca vor fi solutii potrivite pentru cazul tau.
Tratamentul de albire este un act medical, asadar trateaza-l in consecinta, nu lua de unul singur decizii si nu te ghida doar dupa pretul mai mic pe care il au produsele de albire pentru acasa.
Lavinia Ciuculescu, Profilaxist – www.dentaldesign.ro