Extractia unui dinte reprezinta o manopera chirurgicala de indepartare a acestuia din cavitatea orala. Indicatia de extractie se realizeaza in urma stabilirii unui diagnostic corect, dupa examinarea clinica a pacientului si examinarea radiografica care poate fi radiografie OPG – (panoramica) sau computer tomograf 3D, depinzand de particularitatile cazului.
Motivele pentru care un dinte poate avea indicatie de extractie sunt multiple. Uneori sunt foarte cariati, sub nivelul gingiei si al osului, fiind imposibila reconstituirea lui, alteori este prezenta o infectia foarte mare la varful radacinii care nu poate fi tratata cu ajutorul tratamentului endodontic (de canal) sau chirurgical printr-o rezectie apicala (indepartarea infectiei si a unei portiuni a varfului radacinii infectate). De asemenea, o categorie aparte sunt dintii care au suferit traumatisme si care prezinta fracturi la nivelul radacinilor care, din pacate, nu mai pot fi tratate sau dintii care si-au modificat pozitia in timp datorita faptului ca s-au pierdut mai multe unitati dentare si prin aceasta impiedica restaurarea corespunzatoare din punct de vedere protetic.
O categorie aparte a dintilor care au indicatie de extractie sunt dintii de la pacientii care vor urma sau au urmat un tratament ortodontic. In aceste situatii, discutia cazului se realizeaza impreuna cu medicul ortodont si se stabileste exact care dinti vor fi extrasi si momentul cand se intervine pentru extractie.
Este posibil ca unii dinti sa trebuiasca sa fie extrasi spre sfarsitul tratamentului ortodontic deoarece este nevoie de ei pe parcursul tratamentului pentru sustinerea unui anumit aparat ortodontic sau mentinerea unei muscaturi pana la stabilizarea celei noi si corecte.
In timpul consultatiei auzim de multe ori urmatoarea intrebare:
„de ce trebuie sa scot un dinte daca nu este cariat si nu ma deranjeaza sau nu este prezent in cavitatea orala (este inclus in os)?”
Chiar daca acesti dinti nu sunt cariati si nu dor, ei impiedica alinierea corecta a dintilor cu ajutorul aparatului dentar si astfel nu permit realizarea unui tratament corect, impiedicand obtinerea celui mai bun rezultat. Exista situatii cand pacientii refuza sa urmeze indicatia de tratament privind extractia dentara , a molarilor de minte, de exemplu si la un anumit interval de timp acestia observa ca au intervenit schimbari in alinierea dintilor pentru ca molarii au inceput procesul de eruptie si prin aceasta au modificat pozitia tuturor dintilor.
Tratamentul ortodontic (aparatul dentar) nu presupune doar alinierea dintilor, poate cel mai important rol este cel functional, realizarea unei ocluzii (muscaturi) corecte, lucru care poate fi impiedicat de prezenta unor dinti pe carcada care creeaza interferente sau produc inghesuiri.
Indicatiile de extractie legate de anomaliile de numar (in general dinti supranumerari, dinti care sunt intr-un numar mai mare decat ar trebui sa fie) si pozitie sunt (1):
- dinţii incluşi in os sau submucos (canini, molari de minte, etc..) care nu mai pot erupe
- dinţi incluşi sau erupţi ce impiedică erupţia sau redresarea ortodontică (aducerea unui dinte in pozitie corecta cu ajutorul tratamentului ortodontic) a dinţilor vecini
- dinţi in malpoziţie (erupti intr-o pozitie gresita )care produc leziuni traumatice importante ale părţilor moi şi care nu pot fi redresaţi ortodontic
- indicaţii de extractie in situatii speciale la recomandarea medicului ortodont
De asemenea exista cazuri cand ocluzia (muscatura) pacientului este una stabila si corecta, pacientul neavand nevoie de un tratament ortodontic, dar prin eruptia molarilor de minte, ocluzia (muscatura) este afectata si nu mai asigura intr-un mod corect functia de masticatie.
In aceste cazuri indicatia de extractie a molarilor de minte este profilactica pentru a evita eventualele complicatii care pot aparea de la afectarea dintelui vecin si pana la tulburarea intregii ocluzii (muscaturi) sau afectarea starii genrale de sanatate.
„Trebuie sa extrag dintii acum?”
Se poate intampla ca pacientii sa aibe nevoie de extractia anumitor dinti si datorita faptului ca interventia chirurgicala este mai complicata sa o amane. In aceasta situatie trebuie sa stie ca riscurile asupra starii de sanatate se pot amplifica si este recomandat ca acestia sa fie atent supravegheati pentru a evita viitoare complicatii. (2)
Concluzie:
Extractia dentara este un act medical chirurgical si in cursul tratamentului se poate sa fie nevoie de extractia unor dinti care nu au carii, nu dor sau chiar nu sunt vizibili in cavitatea orala pentru ca sunt inclusi sub os.
Un diagnostic corect stabilit de o echipa pluridisciplinara si cu un plan de tratament bine pus la punct va reduce la minim posibilele complicatii si va duce la un rezultat optim.
Bibliografie:
- A Bucur, C NavarroVila, J Lowry, J Acero, Compendiu de Chirurgie Oro–Maxilo–Facială. vol. 1 and vol. 2, Q Med Publishing, 2009
- Mettes TD, Ghaeminia H, Nienhuijs ME, Perry J, van der Sanden WJ, Plasschaert A. Surgical removal versus retention for the management of asymptomatic impacted wisdom teeth. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Jun 13;(6):CD003879. doi: 10.1002/14651858.CD003879.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2016;8:CD003879. PMID: 22696337.
Dr. George Constantin, Medic Specialist Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala – www.dentaldesign.ro