1. Ce este o plomba?
Plomba dentara sau, asa cum este numita in termeni medicali, obturatia, este metoda de tratament cel mai frecvent intalnita in cabinetul stomatologic. Obturatiile pot fi din mai multe tipuri de materiale precum amalgam, aliaje din aur, ionomeri de sticla, insa materialele compozite sunt superioare din punct de vedere al proprietatilor, fiind cele mai indicate.
2. Care este durata de viata a unei plombe?
Orice pacient doreste ca plomba sa fie cat mai rezistenta in timp. In medie, aceasta poate fi functionala cativa ani buni. Durabilitatea in timp a unei plombe, insa, depinde de mai multi factori si anume: dimensiunea acesteia, localizarea, materialul din care este facuta, igiena pacientului, dar si existenta anumitor obiceiuri vicioase (bruxism).
3. Cand trebuie schimbata o plomba?
Atunci cand o plomba prezinta un contur negru sau zone inchise la culoare la limita cu dintele, este prezenta caria secundara marginala, iar plomba necesita schimbata. De asemenea, carie se poate forma si sub o plomba deja existenta si poate fi observata pe radiografie, sau clinic, sub forma unei modificari de culoare de tip cenusiu sub vechea obturatie, caz in care, de asemenea, plomba trebuie schimbata. Alte motive care duc la necesitatea inlocuirii unei obturatii mai vechi sunt acelea in care plomba s-a desprins de dinte, este fisurata/ fracturata sau din motive estetice.
4. Probleme care pot aparea dupa tratamentul unui dinte prin obturatie?
Sensibilitatea dentara post-operatorie poate aparea dupa incetarea efectului anestezic si poate dura pana la cateva zile. Dintii pot fi sensibili in inspir sau la stimul rece. Daca aceasta sensibilitate nu dispare in 2-4 saptamani, trebuie sa informati medicul si sa reveniti la un control.
Durerea la masticatie in dreptul dintelui tratat poate fi, de asemenea, prezenta dupa tratament, semn ca este posibil ca aceasta sa fie inalta si mai necesita ajustari.
Deteriorarea plombei poate surveni in urma contactelor puternice in masticatie, bruxism sau consumul unor alimente dure, astfel ca aceasta se poate fisura sau chiar fractura. Aceste defecte pot fi detectate de medicul stomatolog si reparate.
5. Plomba s-a inchis la culoare, poate fi albita?
Plombele nu pot fi albite, acestea pot fi doar schimbate. Odata cu trecerea timpului, ele isi modifica culoarea din cauza pigmentilor alimentari si necesita inlocuirea periodica atunci cand se gasesc pe dintii din fata.
Sfat: daca doriti sa efectuati procedura de albire dentara, schimbati obturatiile dupa albire.
Intre timp, fiti optimisti si zambiti cu incredere!
Dr. Bianca Curea – www.dentaldesign.ro