Inca de mici am auzit despre carii si ca trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa le evitam. Adevarul este ca sunt peste 90% sanse sa facem carii, conform statisticilor Federatiei Mondiale Dentare, si DA, asta ne include si pe noi medicii dentisti.
Ce este caria? Este o afectiune dentara, cauzata de anumite bacterii din gura, care erodeaza incet smaltul si dentina dintelui, rezultand in leziuni carioase sau gauri in dinti.
Este cea mai cunoscuta afectiune a dintilor si, totusi, una din cele mai neintelese, motiv pentru care am ales sa clarificam cateva din preconceptiile legate de carii.
1. Cariile apar mai mult la copii, decat la adulti.
Desi este adevarat ca dintii copiilor sunt mai predispusi la carii, si la adulti acest risc creste o data cu varsta, datorita eroziunii dintilor dar si datorita anumitor probleme medicale sau medicamente care produc dezechilibre in gura.
2. Dinti de lapte cariati? Nu conteaza, oricum ies altii noi.
Multi parinti trec cu vederea dintii de lapte cariati, considerand ca oricum cad si vor iesi cei definitivi. Netratarea dintilor de lapte e total gresita, deoarece aceasta poate duce la afectarea dintelui definitiv, fie ca afecteaza eruptia lui sau bacteriile care au cauzat caria dintelui temporar, poate mai apoi sa cauzeze caria dintelui permanent proaspat iesit.
3. Daca mancam prea multe dulciuri facem carii.
Nu doar alimentele bogate in zahar favorizeaza aparitia cariilor, ci si daca consumam carbohidrati precum paine, paste, anumite fructe si legume. Bacteriile din gura se hranesc cu carbohidrati si produc acizi care erodeaza smaltul. De aceea este important sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa.
4. Daca am sensibilitate dentara , inseamna ca am carii.
Sensibilitatea dentara poate fi cauzata de numeroase motive, de aceea este recomandata vizita la dentist pentru a depista care este cauza exacta.
5. Daca ma doare dintele inseamna ca am o carie.
Cariile, daca sunt descoperite din timp, nu dor. Daca dintele cariat prezinta durere, cel mai probabil este vorba si de afectarea nervului, si deci va necesita tratament pe canale.
6. Plomba ma va tine pe viata.
Plombele sau obturatiile se recomanda a fi schimbate o data la 5 ani conform cartilor de specialitate, dar acestea pot necesita inlocuirea lor mai repede sau mai tarziu in functie de cat de mare grija avem de dintii nostri. O igiena riguroasa si vizite anuale la medicul dentist contribuie la longevitatea plombelor.
7. Bauturile acidulate ajuta la formarea cariilor.
Intr-adevar bauturile acidulate pot contribui la aparitia cariilor dentare, dar si cele neacidulate care au in continutul lor zahar pot afecta integritatea dintilor.
8. Ma spal pe dinti regulat, de ce fac carii?
Motivul in aceasta situatie poate fi folosirea unei tehnici de igienizare gresita, sau prezenta inghesuirilor dentare care nu permit accesul periutei si firului interdentar in anumite zone ale dintilor. In cazul acesta este recomandata o discutie cu medicul stomatolog pentru a depista care este cauza si a oferi o solutie problemei.
Cu toate ca afectiunile carioase ne afecteaza pe toti intr-o mai mica sau mare masura, ele pot fi tratate din timp sau chiar prevenite daca avem grija de sanatatea noastra orala, iar asta incepe inca de acasa prin o igiena dentara corecta si consecventa, prin vizite anuale la medicul stomatolog si printr-un stil de viata sanatos.