Durerea dentara este, de departe, cea mai comuna manifestare a unei afectiuni dentare. De cele mai multe ori, pacientii o plaseaza in topul manifestarilor afectiunilor din organism ca si grad de intensitate.
Cauzele frecvente ale aparitiei durerii dentare sunt:
1. Caria dentara si complicatiile ei (inflamatia nervului);
2. Leziuni localizate la nivelul radacinii dintelui (granuloame/ chisturi dentare);
3. Fractura dentara;
4. Lipsa de substanta dura dentara;
5. Retractia gingiei;
6. Post tratament/ post aplicare restaurari protetice.
Tipuri de dureri dentare:
In functie de cauza acesteia, durerea dentara poate imbraca diverse forme si este extrem de important ca pacientul sa sesizeze si sa comunice medicului stomatolog momentul aparitiei, tipul si durata acesteia. Astfel, durerea poate aparea din senin sau doar la contactul cu un stimul (rece, de exemplu), poate fi localizata la un dinte sau poate iradia la dintii vecini si chiar in intreg craniul. De asemenea, durerea poate fi ascutita sau pulsatila, se poate manifesta sub forma de presiune sau poate cauza senzatia de “dinte inalt”. Pe baza acestor informatii, alaturate examenului clinic si radiologic, medicul stomatolog pune un diagnostic si, ulterior, stabileste metoda de tratament potrivita fiecarui caz in parte.
Tipuri de manifestari in cazul unei afectiuni dentare:
– sensibilitate/durere la rece/cald/dulce;
– durere la masticatie;
– durere la atingerea dintelui;
– manifestari asociate de tip febra, stare generala alterata.
Tratarea unei dureri de natura dentara se face in functie de cauza acesteia. De exemplu, durerea poate fi cauzata de o carie simpla, caz in care tratamentul va fi indepartarea cariei, urmata de plomba. In cazul cariei in stadiu avansat, apare inflamatia nervului, caz in care este nevoie de tratament de canal. In cazul unei infectii la nivelul radacinii, tratamentul poate fi chiar chirurgical.
Cand merg la stomatolog in cazul aparitiei durerii?
Durerea dentara se manifesta diferit si este important a fi tratata corespunzator si la momentul potrivit. Am hotarat sa scriu acest articol deoarece m-am confruntat chiar de curand si in nenumarate dati cu intrebarea “Cum scap de durere fara sa ajung la dentist?”. Mi-as dori ca pacientii sa inteleaga faptul ca ‘acasa’ durerea poate fi doar ameliorata, iar amanarea nu face altceva decat sa agraveze problema. Astfel, este indicat ca pacientul sa se prezinte la medicul stomatolog cat mai rapid dupa aparitia durerii, minimizand riscurile extinderii si evolutiei bolii.
Administrarea de antiinflamator este recomandata pana la vizita la medic, insa diminuarea temporara a durerii nu reprezinta altceva decat falsa iluzie a rezolvarii problemei. Recomandarea noastra este insa ca pacientii sa se prezinte la medicul stomatolog cand NU prezinta durere. Inexistenta durerii nu reprezinta lipsa vreunei afectiuni, de aceea vizitele regulate la medicul stomatolog pot preveni ulterioare complicatii ale unor afectiuni simple.