Incropit. Stii cum e cand ceva e incropit? Este suma lipita a mai multe parti incongruente, puse laolalta pentru a da un sens de coerenta aparenta. Suna de-a dreptul incropit, nu?
Dar cum e cu respectul incropit? Ce se intampla atunci cand o multitudine de alegeri vin sa dea nota finala a danturii tale? A felului in care vei arata in societate. Iti poti asuma un zambet incropit?
Nu esti ingrozit de un zambet incropit?
Printr-un astfel de zambet eu inteleg urmatorul lucru. Un medic stomatolog, o viziune asupra lucrurilor. Ii treci pragul pentru ca te gandesti ca ai nevoie de o obturatie (plomba). Insa, in urma examinarii clinice si a radiografiei reiese faptul ca ai nevoie de mult mai mult decat atat. Medicul iti spune ca e necesara refacerea tratamentelor de canal, ca ai o muscatura incorecta, recomandandu-ti un aparat ortodontic. Ca daca nu te lasi de fumat, boala parodontala se va agrava si vei ajunge intr-o situatie extrem de riscanta pentru starea ta de sanatate generala. Ca ai mult mai multe carii decat credeai tu ca ai… Insa, tu nu esti receptiv. Tu vrei doar o plomba. Iar medicul din fata ta refuza sa te trateze de suprafata. El iti spune ca daca nu respecti planul de tratament, vei ajunge rau. Starea ta de sanatate se va agrava…
Dar tu esti pe fuga, vrei doar sa iti rezolvi plomba si dintele care te deranjeaza, in viziunea ta… Alegi sa vizitezi un medic stomatolog care e dispus sa faca compromisuri… sa iti ofere ce crezi tu ca ai nevoie… iar daca el nu iti satisface nevoile pe care crezi tu ca le ai, vei merge la altul, apoi la altul… si in acest fel, incepe un drum lung bazat pe alegeri gresite. Esti sigur ca vrei sa iti bazezi starea zambetului tau pe un amestec de viziuni diferite, poate aflate in totala opozitie?
Hai sa presupunem ca ai o problema de sanatate care te afecteaza, de exemplu, ti-ai fracturat mana. Cum ar fi sa mergi azi la un medic pentru o radiografie si un interviu clinic. Apoi, maine, din dorinta poate de o a doua parere, sa vizitezi un alt medic. Al doilea te cucereste prin complimente ieftine si iti spui, vreau sa ma trateze domnul doctor al complimentelor. Hai sa imi las conditia fizica pe mana lui. Dar cand mergi la el sa iti puna mana in atela, a treia zi, te doare. Si toate complimentele din lume parca nu sunt de ajuns sa te scoata din dureri. Vrei un nou doctor. Te revolti. Sistemul e de vina. Si ajungi, in sfarsit, la doctorul care trebuie. E idealul, domnul perfectiune. Aici nu te doare, el nu iti ia multi bani, lucreaza perfect. E pe copertele tuturor revistelor. Si toata lumea vrea sa mearga la el. Stii tu ca aici, daca prin absurd, nu iti face mana bine, el cu mana lui ti-o va repara la loc. Stii pentru ca el iti spune asta. Stii pentru ca e renumit pentru asta. Si dupa ce il alegi pe domnul dr. perfectiune, realizezi ca ai dat o gramada de bani pe toate acele vizite la medic. Dupa 2 saptamani in care astepti sa te vindeci si treci prin dureri crunte, umflaturi, apeluri de reasigurare la cabinetul perfectiunii, realizezi ca ai gresit. Ca evident nu esti bine. Ca in mod sigur va trebui sa iti gasesti un medic nou…insa acum, cel mai probabil, problema ta initiala s-a complicat. Soarta ta medicala s-a schimbat. Iar ce iti ramane de facut este sa te lupti cu sistemul in continuare…mult succes!
Insa nu cred ca vrei acest lucru. Tu ai respect de sine. Vrei sa fii bine. Nu vrei sa fii ingrozit de un zambet incropit. Respecta planul de tratament, pentru ca iti poate salva viata. Iti poate salva stima de sine. Te poate scuti de cheltuieli si te ajuta sa economisesti o gramada de bani. Ramai fidel planului de tratament si alege sa te bucuri de sanatate. Alege sa te bucuri de beneficiile unui zambet frumos. Alege sa poti sa zambesti cu incredere, fara complexe. Alege bine. Din respect fata de tine. Din incredere fata de medicul tau.
Sigur, e dificil sa alegem un drum de lunga durata, pentru planul de tratament. Posibil sa doara, posibil sa fie nevoie de ani de zile de vizite la stomatolog pentru a corecta o stare de sanatate precara, o functionalitate agravata si o estetica deficitara. Insa, din pacate, nu exista scurtaturi. Singura posibilitate ancorata in realitate este tocmai asta: a respecta cu strictete ce ne spune medicul. Acel medic ale carui interese coincid cu ale noastre, in calitate de pacienti. A lua pauze pe cont propriu, a intrerupe, modifica sau renunta la planul de tratament initial va compromite iremediabil atat constructia in directia ameliorarii problemei initiale, cat si problema initiala avuta.
Va compromite toata starea dintilor tai.
Iar tu, in mod sigur, nu vrei asta.