Sinusurile maxilare sunt considerate o anexa a cailor nazale, acestea comunica cu cavitatea nazala realizandu-se eliminarea secretiilor sinusale care se produce in mod natural. Sinusul maxilar are un rol important in filtrarea aerului inspirat, contribuind la umidifierea si incălzirea acestuia precum şi la reglarea presiunii intranazale. (1)
Cel mai important pas catre un tratament corect este stabilirea unui diagnostic corect. Acest lucru se poate efectua in urma unei consultatii care este intotdeauna insotita de o radiografie/ examen CT, pentru a obtine informatii si despre ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber in timpul examnului clinic al pacientului, adica radacinile dintilor, tratamentele de canal, eventualele probleme osoase/ sinusale.
Se intampla, uneori, ca pacientii sa sufere de o afectare sinusala fara simptomatologie si acest lucru sa fie depistat intamplator in urma consultatiei. Patologia sinusului maxilar poate fi de cauza odontogena (punctul de pornire este de la dinti) sau non-odontogena cand nu are legatura cu dintii. De aceasta patologie din urma se ocupa colegii de la ORL si poate cuprinde inflamatii cauzate de alergii, infectii respiratorii de tract superior sau formatiuni tumorale. (2)
Simptomatologia care se poate intalni in afectarea sinusala poate cuprinde:
- durere de cap/ durere faciala severa ca intensitate
- nas congestionat – nu se poate respira bine
- senzatie de presiune/ pulsatila cand este o infectie purulenta la nivelul sinusurilor maxilare
- durere la percutia in ax/ masticatie a dintilor afectati care sunt in contact cu sinusul maxilar
- rinoree (secretie) purulenta
- febra
Intrebarea cea mai frecvent intalnita din partea pacientilor cand afla ca au o afectiune sinusala este „am sinuzita?”
Sinuzita maxilara de natura odontogena reprezinta inflamarea mucoasei sinusale din interiorul sinusului (mucoasa Schneideriana), atunci cand aceasta este iritata de cauze de natura dentare. (4). Desigur, sinuzita maxilara este una dintre afectiunile patologice de la nivelul sinusului maxilar dar nu este singura. Dintre cele mai des intalnite patologii ale sinusului maxilar pot fi:
- De natura infectioasa, de obicei a dintilor care au radacinile in contact cu sinusul maxilar, premolari si molarii superiori, uneori chiar si caninii superiori, in functie de anatomia pacientului
- inflamatie pulpo-periapicala a dintilor (atunci cand dintele are o carie care nu este tratata la timp si ajunge sa se inflameze pulpa dintelui sau chiar se produce necroza pulpei dintelui cu afectarea spatiului din jurul varfului radacinii ajungand la afectarea osoasa) care nu a fost tratata la timp si infectia a ajuns in contact cu mucoasa sinusala
- periodontita – afectarea parodontala a dintilor netratata la timp
- comunicare oro-sinusala ( intre gura si nas)– poate surveni in urma unei extractii sau daca tabla osoasa este foarte subtire si pacientul dezvolta o presiune foarte mare la nivelul sinusului (ex: stranut/ scufundari), flora microbiana din cavitatea orala ajungand in sinusul maxilar.
Tratamentul pentru acest tip de afectiune este eliminarea infectiei (5) care a cauzat afectarea sinusala, respectiv tratamentul de canal al dintilor (pulpectomia), tratamentul bolii parodontale. In cazul comunicarii oro-sinusale (intre gura si nas) este nevoie de o interventie chirurgicala complexa pentru a inchide acest defect si a crea o bariere intre cavitatea nazala si sinusul maxilar.
- Formatiuni chistice – pot avea ca punct de plecare un chist care s-a format de la dinti/ resturi radiculare ( radacini ale dintilor care nu se mai pot salva) sau leziuni benigne.
Tratamentul in acest caz este reprezentat de extractia dintilor care nu pot fi tratati endodontic sau a resturilor radiculare si indepartarea chisturilor cu trimiterea pieselor la biopsie -examenul histopatologic pentru a avea confirmarea unei leziuni benigne vs. maligne (cazuri rar intalnite).
- Prezenta unui corp strain in sinus – prezenta unui corp strain in sinusul maxilar poate provoca o reactie inflamatorie a mucoasei sinusale. Exemple de de corpuri straine care pot ajunge in sinusul maxilar:
- implant dentar – in timpul procesului de inserare sau ulterior daca nu a fost fixat bine in os.
- material de aditie osoasa – in timpul diferitelor proceduri de augmantare osoasa cand se perforeaza mucoasa sinusala si in sinus ajung materialele de aditie osoasa
- dinte – in timpul manoperei de extractie se poate impinge dintele sau un fragment de dinte in interiorul sinusului
- fragment de instrument fracturat – fracturarea unui instrument folosit in tratamentul endodontic (ac pentru irigare/ preparat canalele) sau in timpul manoperelor chirurgicale (varf de elevator, capat de chiureta, etc)
- material de obturat canalul – in timpul tratamentului endodontic (tratamentul de canal) varful radacinii dintelui este larg si se foloseste o cantitate sau presiune prea mare cand se obtureaza canalele.
Tratamentul consta in indepartarea corpului strain prin tehnici chirurgicale complexe si este foarte important sa ne asiguram ca nu exista o cale de comunicare oro-sinusala post-tratament astfel incat sa nu cream noi alte complicatii.
- Mucocelul – etiologie (cauza) nu este complet elucidata, acest aspect inca este studiat, de cele mai multe ori este asimptomatic, este un chist intrasinusal care se deosebeste de celelalte tipuri de chisturi printr-un continut lichidian.
Tratamentul este chirugical si consta intr-o interventie chirugicala de extirpare a acestuia urmata de trimiterea piesei la biopsie – examenul histopatologic. (6)
Bibliografie:
- A Bucur, C NavarroVila, J Lowry, J Acero, Compendiu de Chirurgie Oro–Maxilo–Facială. vol. 1 and vol. 2, Q Med Publishing, 2009
- Bell, G., Joshi, B. & Macleod, R. Maxillary sinus disease: diagnosis and treatment. Br Dent J 210, 113–118 (2011). https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2011.47
- Sursa imagine: https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/patient/adult/paranasal-sinus-treatment-pdq
- Simuntis R, Kubilius R, Vaitkus S. Odontogenic maxillary sinusitis: a review. Stomatologija. 2014;16(2):39-43.
- Aukštakalnis R, Simonavičiūtė R, Simuntis R. Treatment options for odontogenic maxillary sinusitis: a review. Stomatologija. 2018;20(1):22-26.
- Abdel-Aziz M, El-Hoshy H, Azooz K, Naguib N, Hussein A. Maxillary sinus mucocele: predisposing factors, clinical presentations, and treatment. Oral Maxillofac Surg. 2017;21(1):55-58. doi:10.1007/s10006-016-0599-5
Dr. George Constantin – www.dentaldesign.ro