Factorii care determina formarea coloratiilor sunt de natura externa si afecteaza smaltul dentar, cu care intra in contact direct, fiind stratul exterior al dintelui. Acestia sunt determinati de obiceiuri precum: consumul de alimente (coacaze, afine, mure, sfecla rosie etc.) si bauturi (cafea, ceai negru, vin rosu etc.) puternic pigmentate, fumat, dar si de igiena necorespunzatoare. De asemenea, acestea pot fi si rezultatul existentei in cavitatea orala a unor bacterii care, in urma interactiunii cu fierul din saliva, dau nastere unor coloratii de culoare neagra. Coloratiile se gasesc, cel mai adesea, pe suprafata dintelui in apropierea gingiei, sub forma unor pete sau puncte negre sau sub forma unei dungi fine de culoare neagra. Aceste coloratii pot afecta atat dintii de lapte, debutul fiind in copilarie, cat si dintii permanenti. Coloratiile negre nu afecteaza vitalitatea dintilor, insa raman inestetice.
De cele mai multe ori, pacientii incearca sa scape de coloratii acasa, intensificand periajul, practicandu-l intr-o maniera mai agresiva sau apeland la metode mai putin recomandate din punct de vedere medical, precum folosirea bicarbonatului de sodiu sau a sarii de bucatarie. Aceste coloratii insa se pot indeparta doar in cabinetul stomatologic, printr o sedinta de igienizare profesionala, constand in detartraj, periaj si air flow. Din acest motiv, si nu numai, este recomandat ca, pe langa igiena orala proprie riguroasa, pacientii sa se prezinte regulat la controale periodice, o data la 6 luni. In cazul existentei bacteriilor, se recomanda ca profilaxia sa fie efectuata la intervale mai mici de timp, de 3-4 luni.
N.B.: Coloratiile revin odata cu practicarea obiceiurilor daunatoare mentionate mai sus, astfel ca este necesara ingrijirea corespunzatoare a danturii, in mod regulat.
Tips and tricks:
1. Beti cu paiul sucurile acidulate, cafeaua sau ceaiul pentru a limita contactul lichidului cu suprafata dintilor,
2. Periati dintii (un periaj corect dureaza 2 minute) si utilizati ata dentara; daca nu facem acestea, placa bacteriana formata in urma consumului de alimente sau bauturi va face dintii lipiciosi si astfel va forma un suport pentru pigmenti, ceea ce va duce la coloratii,
3. Consumati fructe si legume precum morcovi, mere, telina, conopida. Consumate in stare naturala, acestea sporesc salivatia prin care dintii se curata in mod natural si este anulata aciditatea unor alimente. De asemenea, si branzeturile dure (cascaval, parmezan) sunt recomandate a fi consumate la finalul unei mese, din acelasi motiv.