De regula, cand vorbim in linii mari de realizarea unei coronite pe implant, ne imaginam implantul in sine, sedinta chirurgicala de inserare a acestuia, stim ca urmeaza o perioada de vindecare, urmata de amprentare si realizarea piesei protetice in laborator. Asa si este, iar pacientul isi poate imagina usor cum se va simti in toate aceste etape succesive, fie ca e vorba de inserarea implantului, recuperarea dupa interventia chirurgicala, senzatia pe care o are cu firele de sutura in cavitatea bucala, sau chiar situatia finala cu lucrarea protetica noua pe pozitie. Insa pacientul nu prea poate vizualiza mental de la inceput etapa care pregateste gingia pentru primirea unei coronite noi – etapa purtarii surubului de vindecare.
Ce este surubul de vindecare si ce rol are?
In sedinta de inserare a implantului, dupa ce acesta este infiletat in os, se acopera cu o capa (un capacel) plat, pentru a separa interiorul implantului de tesuturile moi inconjuratoare. Dupa plasarea capacelului, gingia este suturata deasupra implantului, iar pacientul va pleca acasa cu cateva fire de sutura la nivelul plagii, care se vor indeparta dupa aproximativ 1 saptamana – 10 zile de la interventie. Urmeaza o perioada de circa 6 luni de zile in care are loc osteointegrarea implantului, adica fixarea lui in os, acesta pregatindu-se in tot acest timp pentru a lua rolul unei radacini dentare naturale.
Dupa acest timp indelungat, verificam succesul osteointegrarii si ca implantul este capabil sa sustina o coronita si sa suporte fortele masticatorii. Insa la fel de important este ca acum sa pregatim tesuturile moi din jurul implantului, adica gingia, pentru contactul permanent cu o noua piesa protetica. Acest lucru se realizeaza prin descoperirea implantului, indepartarea capacelului de protectie mentionat anterior, si infiletarea unui surub de vindecare in locul lui. Aplicarea surubului de vindecare este o manopera nedureroasa, efectuandu-se sub anestezie locala. Surubul este confectionat din titan, fiind biocompatibil si va fi vizibil in cavitatea bucala, avand rolul de a vindeca si ghida gingia in asa fel incat sa poata „imbratisa” viitoarea coroana dentara. Aceste suruburi de vindecare au inaltimi, latimi si contururi variate, si sunt alese de medic in functie de zona si de dimensiunea viitoarea coronite. Daca vorbim de un molar, atunci acesta va fi mai mare, daca e vorba de un incisiv, acesta va fi mai ingust. De asemenea, forma surubului ne va directiona gingia spre obtinerea unui contur armonios care preintampina si tine cont de profilul si convexitatile viitoarei coroane, rezultatul final dorit fiind un aspect de dinte care „iese din gingie”, asemenea unui dinte natural, fiind invecinat de-o parte si de alta de papile gingivale sanatoase si frumos reliefate.
Surubul de vindecare este tinut pe pozitie 10-14 zile, timp in care tesuturile moi incep sa se muleze corespunzator in jurul lui, facand trecerea naturala catre noua coronita. In acest timp disconfortul pacientului este minim spre inexistent.
Avantajele purtarii surubului de vindecare:
- Mentine limita dintre marginile implatului si gingie acolo unde ni le dorim
- Vindecare gingivala
- Ghidarea formarii gingiei inconjuratoare spre o forma cat mai apropiata de cea care va inconjura noua coroana, maximizand estetica chiar din ziua aplicarii lucrarii protetice
- Sangerarea gingivala in timpul amprentarii pentru lucrarea definitiva va fi minima sau chiar inexistenta, ceea ce va rezulta intr-o amprenta corecta si care reda fidel toate detaliile campului protetic, in special forma si limitele gingivale
- Prin purtarea surubului de vindecare riscul sangerarii gingivale in sedinta de aplicare a coroanei definitive prin presarea acesteia in timpul fixarii este drastic redus, lucru extrem de important pentru longevitatea implantului. In aceasta etapa de incarcare a implantului este indicat sa ne asiguram ca interiorul acestuia nu este contaminat cu saliva sau sange de la nivelul gingiei, cauzand multiplicarea bacteriilor la acest nivel, compromitand atat implatul cat si lucrarea.
Sfaturi utile pentru pacient:
- Nu e indicat sa grabesti sedinta de amprentare pentru realizarea cat mai rapida a lucrarii definitive fara sa porti in prealabil surubul de vindecare dupa recomandarile date de medic. Amprentarea in aceeasi zi cu descoperirea chirurgicala a implantului, desi tentanta, este prematura si nu tine cont de nevoile medicale ale tesuturilor moi inconjuratoare pentru vindecarea optima. Asa cum osul are nevoie de cca. 6 luni pentru a se forma si regenera, gingia necesita 1-2 saptamani pentru obtinerea sanatatii. Sarind peste aceasta etapa, rezultatul nu va fi cel optim nici functional, dar nici estetic. Raspunsul biologic al organismului uman se poate facilita dar NU forta.
- Mentinerea unei igiene corespunzatoare este extrem de importanta. In aceasta perioada importanta periajul la nivelul suruburilor de vindecare este esential pentru a evita formarea placii si a tartrului in jurul lor. Prezenta tartului sau a resturilor alimentare nu numai ca nu va ajuta modelarea gingivala mult dorita, dar o va impiedica, fiind o spina iritativa care va stimula tumefiere si sangerare, compromitand rezultatul final.
Astfel, tinand cont de toate detaliile sus mentionate, de retinut este ca obiectivul principal este ca in ultima sedinta, atunci cand se renunta la surub si se aplica piesa protetica permanenta, aspectul gingiei sa fie unul sanatos, estetic, armonios, aceasta urmand ca in timp sa se adapteze complet la noua situatie cu ajutorul pacientului, prin mentinerea unei igiene corespunzatoare pe termen lung si cu cel al medicului, prin controale periodice regulate si igienizari profesionale bine planificate.
Pentru mai multe detalii despre implantologie, dati click AICI .
www.dentaldesign.ro – www.drfondrea.ro