De multe ori se intampla ca pacientii sa se prezinte in clinica cu lucrari sau coronite descimentate. Daca este vorba de zona laterala, acestia nu sunt intotdeuna foarte grabiti sa rezolve problema functionala, dar daca dintele in cauza este unul frontal, putem vorbi de o urgenta.
Asemenea cazului de fata, o coronita descimentata in zona frontala reprezinta o urgenta estetica pentru pacient. De multe ori auzim expresii de genul “M-a tinut 10 -15 ani!” Faptul ca o coronita sta fixata la locul ei sau ca in acest timp nu au existat dureri dentare, nu inseamna neaparat ca dintele este sanatos sau ca adaptarea coronitei este ideala. Atunci cand are loc un accident de acest fel si avem o singura sedinta la dispozitie pentru rezolvarea medicala a situatiei, trebuie sa ne gandim la gasirea unei solutii care imbina in primul rand sanatatea pacientului cu estetica mult dorita in final.
Astfel, coronita de pe incisivul lateral superior 1.2 a iesit cu tot cu dispozitivul corono-radicular metalic, care fusese ancorat pe radacina dintelui (imag.2). Radiografia a evidentiat existenta unui proces periapical destul de extins, insemnand o infectie in varful radacinii, nediagnosticata anterior. Ea s-a format in ani de zile, asimptomatic, fara a cauza vreo neplacere dureroasa pacientei (imag.1). Inainte de inceperea tratamentului, putand pozitiona la loc coronita, am luat amprenta dintelui in cauza pentru a putea realiza o coronita provizorie la sfarsitul sedintei de tratament. Dupa amprentare, primul pas al tratamentului stomatologic a constat in tratarea infectiei. De regula, acest lucru se poate obtine pe doua cai: daca dintele este salvabil, se impune un retratament endodontic, daca este compromis, e necesara extractia dentara. De retinut este ca scopul principal il reprezinta eliminarea infectiei din organism, cu riscul de a pierde dintele. Din fericire, deoarece incisivul mai prezenta pereti din tesut dentar sanatos suficient de rezistenti, am putut realiza izolarea cu membrana (diga) fara probleme si am efectuat retratamentul de canal (imag.3 si 4). Dintele a fost preparat, irigat, dezinfectat si obturat definitiv, dupa care am facut o radiografie de control (imag.5). A urmat aplicarea unui pivot din fibra de sticla (imag.6) pentru a oferi dintelui mai multa rezistenta si pentru a crea suprafata de adeziune necesara pentru reconstituirea bontului cu compozit (imag.7). Dupa reconstituirea dintelui, am preparat (slefuit) bontul si am realizat o coronita provizorie acrilica directa pe baza amprentei luate initial (imag.8).
Astfel, intr-o sedinta de 2 ore am parcurs toate etapele necesare pentru obtinerea starii de sanatate. In plus, pacienta a inteles ca sansele de vindecare sunt favorabile si a plecat multumita de solutia estetica temporara.
Pasii urmatori vor consta in realizarea obturatiilor pe dintii vecini si a celorlalte tratamente stomatologice, dupa care va fi efectuata o coronita definitiva pe dintele 1.2. Desigur ca evolutia vindecarii infectiei periapicale va fi urmarita radiografic dupa aproximativ 3-6 luni.
In concluzie, imbinarea utilului (adica a realizarii tratamentului stomatologic) cu placutul (un aspect frumos si armonios), impreuna cu satisfactia pacientului de a pleca din cabinet sanatos, multumit si cu zambetul pe buze, reprezinta adevaratul succes in profesia de medic stomatolog.
Citeste cum se realizeaza un tratament de canal – AICI.
Dental Design – www.dentaldesign.ro