Se intampla uneori ca in clinica sa se prezinte parinti care vin cu copilasii lor la o consultatie fiind ingrijorati de faptul ca dintisorii micutilor prezinta pete albicioase sau maronii inestetice. Aceste pete reprezinta manifestarea fluorozei dentare care poate afecta atat dintii de lapte cat si pe cei permanenti.
Ce este fluoroza dentara?
Fluoroza reprezinta o displazie dentara dobandita. Concentratia prea mare de fluor afecteaza smaltul dintilor prin perturbarea mineralizarii corecte a acestuia.
De ce si cand apare?
Cazurile de fluoroza sunt destul de frecvente iar aceasta afectiune apare in timpul formarii dintilor, inainte de eruptia acestora. Astfel, daca pe dintii temporari care sunt proaspat erupti se observa aceste pete inestetice, inseamna ca modificarile de structura au aparut in timpul sarcinii mamei si in primele luni de viata ale bebelusului, pana la momentul eruptiei. In cazul dentitiei permanente, aceasta anomalie apare de la nastere pana la varsta de 7 ani cand erup primii dinti definitivi deoarece mugurii dintilor permanenti incep sa se formeze in os in primii ani de viata.
De regula dentitia permanenta este mai afectata de aceasta afectiune decat cea temporara deoarece dintii de lapte se mineralizeaza pe o perioada mai scurta decat cei definitivi iar in perioada de dezvoltare intrauterina, o parte din fluorul ingerat de mama nu este transmis fatului prin placenta. In plus, grosimea smaltului dentitei permanente este mai mare decat in cazul celei temporare.
Cauza acestei boli este reprezentata de ingestia unei cantitati mari de fluor fie din apa de baut, fie datorita administrarii suplimentelor cu fluor sau fluorizarilor profesionale prea dese. Este cunoscut faptul ca fluorul reprezinta “vitamina dintilor” si ca rolul lui anticariogen nu poate fi contestat. Din acest motiv este indicata utilizarea locala a acestuia, prin paste de dinti, ape de gura, gume de mestecat. Dar conform zicalei “Ce-i prea mult, strica”, atunci cand doza zilnica necesara de fluor este depasita (de obicei pe cale sistemica, prin ingestie), apare hipomineralizarea smaltului.
Cum arata dintii afectati de aceasta afectiune?
Smaltul hipomineralizat este in faza initiala poros si prezinta pete sau linii alb-cretoase care sunt imprastiate neregulat pe suprafata dintilor. Acestea pot acoperi uneori pana la 50% din suprafata dintilor. In cazuri mai grave apar pete maronii iar dintii incep sa se fisureze, sa se abrazeze si uneori chiar sa se fractureze din cauza structurii dentare slabite. In cazurile foarte severe pe langa aspectul maro-brun inestetic, apar mici cavitati in suprafata dentara care se pot transforma in eroziuni extinse.
Cum se poate trata aceasta anomalie?
Fluoroza dentara nu este o afectiune reversibila, astfel incat optiunile de tratament vizeaza strict estetica, pentru a masca aspectul neplacut al dintilor, iar in cazurile grave, pentru a-i proteja de eventuale fracturi si traumatisme.
Astfel, in functie de caz, se poate apela la albiri dentare, micro- sau macroabraziuni, fatetari directe cu rasini compozite, sau aplicarea de fatete ceramice sau a coroanelor de invelis.
Insa, asa cum bine stim, preventia este cel mai bun tratament. In acest sens, recomandarea cea mai buna pentru prevenirea fluorozei este atentia sporita a mamicilor asupra suplimentelor nutritive pe care le consuma in timpul sarcinii sau care sunt indicate si administrate copiilor in primii ani de viata.
Dental Design – www.dentaldesign.ro
Sursa poze – http://www.mynewsmile.com/cosmetic/fluorosis-stains.htm
[…] Un avertisment corect asupra acestui lucru in găsim si in articolul Fluoroza dentara – dintii patati: […]