Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Durerea de dinti numita HIPEREMIE PULPARA

februarie 7, 2015 Un comentariu

Ce este durerea de dinti numita HIPEREMIE PULPARA?

Uneori apar situatii de disconfort sau durere dentara. La consumul lichidelor sau alimentelor reci sau dulci poate aparea o durere ascutita, trecatoare, localizata la un dinte. La periajul dintilor se evita anumite zone din acelasi motiv neplacut. Dupa muscatura intr-o aluna prea tare apare o senzatie dureroasa la un dinte in timpul masticatiei sau la rece, sau cand s-a efectuat o plomba prea inalta cand dintele respectiv devine sensibil la presiune.

Tendinta initiala este de ignorare a aceastei situatii, cu speranta ca va trece de la sine. In a doua faza, utilizarea pastelor de dinti pentru hipersensibilitate dentara din reclame pare a fi o idee buna. Insa dupa constatarea ca situatia nu se imbunatateste, raspunsul poate fi gasit de regula la un consult stomatologic. Medicul dentist informeaza astfel pacientul ca senzatia suparatoare, desi foarte asemanatoare cu hipersensibilitatea dentara banuita, e un pic mai mult decat atat si se numeste hiperemie pulpara. Aceasta este o afectiune dentara tranzitorie si reprezinta cauza acelei dureri ascutite si enervante, provocate de anumiti stimuli, si care reprezinta primul stadiu, reversibil, al inflamatiei pulpare.

durere dinte

Care sunt cauzele ce cauzeaza hiperemie pulpara? 

  • Agenti bacterieni: Microorganisme si toxine care se afla intr-o cavitate carioasa profunda, aproape de camera pulpara.
  • Agenti chimici:  Acidul ortofosforic folosit pentru demineralizarea smaltului si a dentinei in procedeul de obturare dentara cu rasini compozite (daca e lasat sa actioneze prea mult timp). Diverse materiale folosite pentru restaurarile coronare care au componente acide, bazice iritante. Alimente acide (muraturi) sau dulci.
  • Agenti mecanici (fizici): Procedee agresive de preparare a cavitatilor: viteza, presiunea de lucru in timpul utilizarii pieselor de mana sunt mai mari decat ar fi necesar. Grosimea dentinei din proximitatea pulpei dupa prepararea cavitatii (daca aceasta este prea mica si nu se aplica tratamente pentru protectia nervului).
  • Agenti termici: Fluctuatii de temperatura transmise prin obturatii metalice de amalgam care nu prezinta dedesubt o baza dintr-un material izolant pentru pulpa dentara (de exemplu ciment ionomer de sticla). Supraincalzirea generata de folosirea pieselor de mana in timpul prepararii cavitatilor, slefuirii dintilor vitali care vor fi restaurati protetic sau in etapa de finisare a obturatiilor, daca nu este folosita racirea cu apa. Uscarea excesiva cu jet de aer a dentinei inaintea conditionarii cavitatilor in timpul realizarii obturatiilor. Modificari de temperatura la cimentarea lucrarilor protetice pe dinti vitali. Supra incalzirea prin aplicarea lampii de polimerizare prea mult timp, prea aprope de dinte.
  • Alti agenti iritanti: Uscarea excesiva cu alcool a dintilor vitali (de exemplu inainte de o cimentare). Pierderea de substanta dentara fie prin fisuri sau fracturi dentare adanci fie prin abfractii, atritii, eroziuni, uzura dentara (smaltul dentar sanatos nu este permeabil si nu reprezinta o poarta de intrare pentru agentii patogeni) care poate fi cauzata de obiceiuri vicioase (periaj agresiv), bruxism nocturn sau diurn (scrasnitul dintilor), malocluzii dentare. Obturatii sau lucrari protetice prea inalte (trauma ocluzala). Dezechilibre ocluzo-articulare. Tratamente ortodontice agresive care comprima ligamentele parodontale (tesuturile de sustinere a dintelui). Migrarea dintilor cu expunerea dentinei la nivelul coletului

Stimulii detaliati mai sus au rasunet asupra terminatiilor nervoase din canaliculii dentinari. Astfel, au loc o serie de reactii biochimice cu aparitia unor substante vasoactive numite histamina si leucotoxina care determina modificari la nivelul vaselor de sange din pulpa dentara provocand vasodilatatie si astfel cresterea presiunii intrapulpare. Odata cu cresterea presiunii, pulpa care este inconjurata de pereti duri, neavand loc sa expansioneze, genereaza senzatia dureroasa. Reversibilitatea acestui tip de inflamatie depinde de extinderea tesuturilor expuse si de intensitatea si durata de actiune iritantului. Clinic, hiperemia pulpara este asimptomatica pana in momentul de actiune al stimulului. Durerea este de scurta durata, dar poate persista pana la cateva minute dupa aplicarea iritantului si pacientul poate localiza exact dintele in cauza. In plus, poate aparea si un disconfort la masticatie. La testele de vitalitate efectuate de medical stomatolog, pulpa hiperemiata raspunde mai puternic la senzatia la rece decat ceilalti dinti si durerea poate dura 10-15 secunde. Daca este vorba de o lipsa de substanta, palparea cu sonda poate provoca un raspuns dureros la atingere. Dintele nu doare la percutie (ciocanire). Daca nu se observa un proces carios sau un alt defect de substanta, se analizeaza zona de colet a dintelui unde, daca exista retractie gingivala, cementul radicular poate fi expus si sensibil. In aceste cazuri, de regula examenul radiografic nu releva modificari semnificative, eventual prezenta procesului carios.

Cu ce poate fi confundata hiperemia pulpara?

  • Hipersensibilitatea dentinara apare la dintii la care are loc o pierdere brusca de substanta dentara fara ca pulpa dentara sa aiba timp de acomodare si adaptare, reactionand dureros la actiunea unui stimul extern. Durerea inceteaza odata cu disparitia stimulului.
  • Hiperestezia dentinara apare atunci cand defectul de substanta apare treptat si este asociata cu prezenta placii bacteriene vechi de cateva zile unde au loc procese de fermentare cu formarea de acizi care ataca dintele. Se localizeaza cel mai des in zona de colet a dintelui iar durerea inceteaza in momentul indepartarii stimulului care este de obicei unul mecanic (periaj agresiv, contact cu alimente dure, palpare cu sonda de catre stomatolog)
  • Pulpite acute (inflamatie ireversibila) unde durerea dureaza ore intregi si nu cedeaza la medicatie antiinflamatoare.

Tratamentul hiperemiei pulpare

  • Daca e vorba de o obturatie defectuasa, sau o carie adanca, se indeparteaza obturatia si/sau tesuturile cariate, se curata cavitatea si se aplica un tratament protector (hidroxid de calciu, ionomer de sticla) sub obturatie.
  • In cazul unei fracturi traumatice se efectueaza coafajul direct/indirect cu hidroxid de calciu si se restaureaza dintele cu rasini composite sau se aplica o coroana provizorie pana la finalizarea tratamentului. Daca linia de fractura este prea adanca, e posibil ca vitalitatea dintelui sa nu mai poata fi pastrata si sa fie necesar tratamentul de canal urmat de resturarea coronara.
  • Daca e vorba de expunerea dentinei in zona cervicala, se aplica un tratament desensibilizant care sigileaza canaliculii dentinari deschisi
  • In cazul unui traumatism ocluzal, se slefuieste selectiv contactul inalt
  • In cazul malocluziilor dentare se indica corectarea ocluziei printr-un tratament ortodontic pentru rezolvarea problemei pe termen lung

In general, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu Ibuprofen) este un adjuvant la tratamentul stomatologic aplicat. Daca metodele de tratament enumerate mai sus sunt instituite de catre medicul dentist, situatia se va ameliora, daca in schimb dintele afectat nu este tratat, se poate instala patologia pulpara ireversibila (pulpit acuta).

Dental Design  – www.dentaldesign.ro

Posted in dentaldesign, doare la rece, dor dinii la dulce, durere de dinte la acru, durere dinte, durere dinte dulce, durere dinti acru, durere dinti rece. ma dor dintii la rece, durere diti, hiperemie pulpara, imflamatiie pulpara, ioana cherascu, ma doare dintele, pulpita, tratament de canal
Povestea (dintelui) fara sfarsit
Atunci cand corpul ne inseala

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Pro Bono Dental Design 2022 – Un Zambet de Craciun

    A mai trecut un an. Parca a zburat. Ma uit pe blog si realizez ca
  • Pro Bono Dental Design 2021 – un zambet de Craciun

    Povestea Pro Bono Dental Design a inceput cu multi ani in urma, a inceput chiar

Comment

  1. „Nu m-au durut dintii pana nu am mers la dentist” - Dr. Bogdan Fondrea says:
    noiembrie 28, 2017 9:39 am

    […] Durerea dentara dupa obturatie (plomba). Chiar daca pacientul se prezinta cu o carie nedureroasa, dupa curatarea si plombarea dintelui se observa de foarte multe ori o sensibilitate a dintelui. Acest fapt se poate datora faptului ca in urma curatarii cariei a rezultat o cavitate destul de mare, stratul de dentina care acopera pulpa dentara (nervul) fiind foarte subtire. Daca pulpa nu este protejata cu un material izolant cum ar fi Ionomerul de sticla, dintele poate sa ramana sensibil sau sa doara chiar daca a fost obturat. Sau chiar si in cazul unei obturatii mai mici s-a observat ca dintele poate avea sensibilitate pentru ca uneori in urma etapelor tehnice de realizare poate exista pentru o anumita perioada  de timp o usoara iritatie. Citeste mai multe AICI. […]

    Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Durere lucrare ziroconiu
  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.895
Forumuri
20
Subiecte
5.125
Răspunsuri
2.928
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.