Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Atunci cand corpul ne inseala

februarie 11, 2015 Un comentariu

Recent mi-a fost extras un molar de minte superior. Desi procedura a durat doar cateva minute, fiind efectuata de catre un medic stomatolog cu experienta, ma asteptam ca dupa trecerea efectului anesteziei sa simt, nu durere sau disconfort, ci senzatia vaga ca “s-a intamplat ceva acolo”, ca am o plaga postextractionala care isi face simtita prezenta. Neavand nici un fel de senzatie neplacuta a doua zi, am analizat modul de actiune al creierului uman si complexitatea cailor de transmitere si perceptie a durerii si cat de interesant este faptul ca ruperea accidentala a unei cuticule poate sa genereze o durere ascutita si un “Auuu” exclamativ, dar o extractie dentara este abia semnalata de organism si in nici un caz catalogata la capitolul ‘durere’ (in cazul meu fericit desigur, nu neaparat in general).

In acest sens mi-am amintit de existenta multor afectiuni la nivelul cavitatii orale care se manifesta simptomatic disproportionat cu gradul lor de severitate: unele care sunt comune, frecvente sau chiar banale pot cauza dureri exagerate iar altele care au un prognostic nefast pe termen lung sunt absolut asimptomatice in faza de debut si din acest motiv nedepistate in timp util. Dintre multitudinea de afectiuni de acest gen, voi exemplifica doar cateva din ambele categorii.

Afectiuni comune care DOR:

  • Afta bucala este un tip de ulceratie la mucoasei orale foarte des intalnita. Ea apare initial ca o mica umflatura rosietica ca apoi sa fie acoperita de o membrana galbui- albicioasa delimitata de un halou rosietic, fiind extrem de dureroasa. De regula este localizata pe fata interna a buzelor, a obrajilor, pe fata laterala a limbii sau la nivelul gingiei mobile. Afta poate fi cauzata de o multitudine de factori: iritatii locale, mancarea picanta, fumatul, stressul, scadera imunitatii, anumite medicamente, sau ca manifestare secundara a unei boli generale. Printr-un tratament corect si mentinerea unei igiene orale bune, se vindeca de la sine in 1-2 saptamani.
  • Ulceratia traumatica este destul de asemanatoare ca aspect si intensitate a durerii cu afta bucala. Ea reprezinta o eroziune a mucoasei orale cu margini netede si acoperita de depozite fibrinice de culoare galbuie. Dimensiunile si localizarea variaza in functie de factorul cauzal iritativ. Cateva exemple pot fi: lezarea accidentala a mucoaselor bucale cu periuta de dinti sau cu un obiect ascutit, lezarea mucoasei jugale de un molar de minte erupt foarte vestibularizat, iritatia locala produsa de o lucrare protetica necorespunzatoare, leziuni de decubit la pacientii edentati total ca urmare a purtarii unei proteze totale neadaptate corect. Durerea scade in intensitate dupa inlaturarea factorului cauzal si ulceratia se vindeca in aproximativ 7-10 zile.
  • Herpes simplex. Infectia cu virusul herpes simplex este foarte des intalnita si se manifesta sub forma gingivostomatitei herpetice. Virusul este contactat de obicei in copilarie, rar la varsta adulta. Clinic se manifesta sub forma unor leziuni aftoide cel mai des la nivelul buzelor dar si al limbii, mai rar la nivelul gingiei. Aceste leziuni sunt dureroase si acoperite de cruste la nivelul buzelor. In cazul copiilor mici, infectia primara cu aces virus se poate manifesta mai agresiv, cu febra si stare generala alterata, cu aparitia unor placarde albe extinse care apoi se transforma in ulceratii iar gingiile devin tumefiate si dureroase. Ca si afectiunile anterioare, leziunile herpetice se vor vindeca sub tratament antiviral in circa 2 saptamani.
  • Lichenul plan este o boala cutanata inflamatorie benigna, relativ frecventa, de etiologie necunoscuta, care are manifestari si la nivelul cavitatii orale. Poate aparea oriunde pe mucoasa bucala dar cel mai frecvent este localizata pe cea jugala si linguala. Leziunile sunt de culoare alba si au aspectul unei retele de linii albe care pot forma placi de diferite configuratii, usor reliefate, rosietice. Se poate prezenta si sub forme erozive sau veziculare. Lichenul plan se prezinta adesea simetric in cavitatea oarala si poate cauza dureri destul de severe sub forma de usturime, senzatie de arsura, intepaturi sau mancarime asociata cu gura uscata si gust alterat. Tratamentul este bazat pe terapia corticosteroida si este de lunga durata , circa o luna de zile.
  • Pericoronarita molarilor de minte inclusi. Am inclus acest tip de patologie in aceasta lista deoarece este o tuburare asociata eruptiei si/sau incluziei molarilor de minte foarte des intalnita. Dificultatile de eruptie a molarilor de minte se datoreaza de regula lipsei de spatiu pe arcada dentara, pozitiei molarului de minte inclus, morfologiei radacinii, densitatii osului inconjurator, relatiei cu molarul de 12 ani sau cu canalul mandibular, etc. Pericoronarita poate avea 2 forme: congestiva sau supurata. Forma congestiva apare cel mai frecvent la tinerii intre 18-25 ani si se manifesta prin dureri intense, trismus, jena la deglutitie, adenopatie locala. Intraoral se observa distal de molarul de 12 ani o mucoasa tumefiata si congestiva, de sub care, la apasare apare o secretie seroasa si usor sanguinolenta, iar cu sonda se poate palpa sub capusonul de mucoasa molarul de minte. Instituirea unui tratament antiseptic local si decapusonarea (excizia capusonului de mucoasa fibroasa care acopera molarul de minte) amelioreaza inflamatia si favorizeaza eruptia molarului daca exista destul loc pe arcada. Insa, mai ales in cazul molarilor semiinclusi, pericoronarita poate evolua spre forma supurata care cauzeaza o stare generala alterata, febra si inapetenta. Local, pericoronarita supurata se manifesta prin prezenta unei secretii purulente sub capisonul de mucoasa. Evacuarea puroiului si decapusonarea pot rezolva problema, dar de cele mai multe ori singura solutie este extractia molarului de minte pentru prevenirea complicatiilor septice.

Este important sa mentionez ca cele 5 exemple de afectiuni detaliate mai sus nu impun de obicei probleme sau complicatii la persoanele sanatoase si daca sunt tratate corespunzator. Insa, daca apar ca manifestari ale unor boli generale mai grave, sunt neglijate sau netratate corespunzator, prognosticul poate fi nefavorabil.

Afectiuni cu un grad inalt de severitate care NU DOR:

Uneori, la nivelul cavitatii bucale pot aparea leziuni nedureroase in faza initiala si astfel depistate doar accidental de pacient sau de medicul stomatolog la un control de rutina dar care semnaleaza aparitia unei boli grave. Iata cateva exemple:

  • Tumorile maligne ale mucoasei gingivale, tumorile maligne ale portiunii orale a limbii si ale planseului bucal, tumorile maligne ale mucoasei jugale apar pe un fond de determinism genetic la care se asociaza o serie de factori externi cum ar fi fumatul, mestecatul tutunului, alcoolul, sepsisul dentar, radiatii solare, agenti infectiosi, factori nutritionali, varsta, imunitate scazuta. Aceste tumori pot debuta sub forma vegetanta pseudopapilomatoasa nedureroasa, fiind adesea confundate cu tumori benigne sau sub forma ulcerativa fiind condundate cu afte sau ulceratii banale. Doar mai tarziu apare si durerea, adenopatia, trismusul si alte manifestari locale, cand tumora incepe sa se infiltreze in tesuturile inconjuratoare. Conduita terapeutica va fi chirurgicala asociata terpiei anticanceroase.
  • Keratochistul odontogen este un chist odontogen de dezvoltare care se poate prezenta sun 2 forme: keratochist odontogen primordial, care se dezvolta in locul unui dinte sau keratochist odontogen dentiger care se dezvolta in jurul unui dinte. Ambele forme sunt cauzate de factori de crestere inca nedescoperiti de la nivelul peretelui chistic. Apar des la tineri in special la sexul masculin si se localizeaza mai frecvent la mandibula. Sunt in general assimptomatice cand sunt de mici dimensiuni, dar pe masura ce evolueaza provoaca complicatii la nivelul structurilor invecinate: dinti, nervi. De obicei sunt descoperite intamplator cu ocazia efectuarii unei radiografii. Tratamentul este chirurgical si consta in chistectomie.
  • Ameloblastomul este o tumora benigna odontogena foarte frecventa, cu crestere lenta, aspimptomatica dar care devine foarte invaziva. Se prezinta in 3 forme: ameloblastomul intraosos solid sau multichistic, ameloblastomul intraosos unichistic si ameloblastomul periferic (extraosos). Acest tip de tumora apare frecvent la copii si tineri intre 10-19 ani si se localizeaza cel mai des la mandibula in zona molarului de minte. Initial este asimptomatic si de dimensiuni mici si este depistat radiologic intamplator. Pe masura ce se dezvolta, poate deforma fata si ajunge de dimensiuni foarte mari, dar nu are tendinta de a invada tesuturile moi. Tratamentul este chirurgical si consta in enucleere si chiuretaj dar poate ajunge la rezectie osoasa in cazurile foarte extinse.
  • Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala cauzata de agentul infectios Treponema pallidum, care are rasunet si la nivelul cavitatii bucale. Leziunile de la nivelul cavitatii orale sunt contagioase, nedureroase si de multe ori reprezinta prima manifestare a bolii. Sefilisul se prezinta in forma primara, secundara, latenta, tertiara. Manifestarile orale in sifilisul primar si secundar sunt contagioase si sunt caracterizate printr-o leziune ulceroasa nedureroasa numita sancru, localizata frecvent la nivelul buzelor, care apare pana la 3 luni de la infectare si este de obicei asociata cu adenopatia locala. Tratamentul este complex si consta in principal in terapie antibiotica cu penicilina.

Concluzia acestui articol este aducerea la cunostinta a faptului ca de multe ori corpul uman poate fi afectat de boli ascunse, latente care nu semnaleaza ca ceva ar fi in neregula decat intr-un stadiu avansat. Din acest motiv, controlul de rutina la medicul stomatolog sau la medicul de familie poate aduce la suprafata o astfel de problema in timp util pentru a putea fi tratata fara neplaceri prea mari.

Dental Design – www.dentaldesign.ro

Posted in afta bucala, afta gura, ameloblastom, cancer bucal, cancer oral, durere dinti, durere masea de minte, herpes bucal, herpes oral, keratochist, lichenul plan, pericoronarita, sifilis, sifilisul, ulceratie bucala, ulceratie buza, ulceratie in gura, ulceratie limba, ulceratie orala
Durerea de dinti numita HIPEREMIE PULPARA
10,000 comments

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Cat costa si cat dureaza implanturile dentare?

    In acest articol vreau sa raspund sutelor de mesaje pe care le primim mereu la

Comment

  1. Dr. Bogdan Fondrea | Implanturi Dentare Timisoara, Implanturi Dentare Pret, Fatete Lumineers, Clinica Dentara, Clinica Stomatologica Dental Design Timisoara, Sfaturi Stomatologice,Implanturi says:
    februarie 19, 2015 5:47 pm

    […] Din pacate dupa un tratament de canal incorect nu prea te doare nimic si nici nu se “umfla”. Nu stii daca este corect sau nu si probabil crezi ca totul e ok. Problemna este ca din cand in cand poate mai simti ceva pe acolo dar ne-am invatat asa bine sa ignoram semnalele pe care corpul nostru ni le da, indopandu-ne de cele mai multe ori inutil cu antibiotice, incat aceste semnale trec pe langa noi, ignorate. Citeste si: https://drfondrea.ro/2015/02/atunci-cand-corpul-ne-inseala/ […]

    Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Durere lucrare ziroconiu
  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.895
Forumuri
20
Subiecte
5.125
Răspunsuri
2.928
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.