Intr-o zi oarecare, in timp ce te pregatesti sa mergi in oras, te imbraci frumos, te aranjezi, te dai cu parfum si constati, uitandu-te in oglinda, ca ti s-au ingalbenit dintii in ultimul timp sau ca respiratia ta nu miroase a scortisoara. Incerci sa-ti aduci aminte ultima oara cand ai fost la stomatolog, nu poti, si te uimeste faptul ca au trecut ani de atunci. Te gandesti ca nu ai simtit nici un disconfort sau vreo durere in atatia ani, desi aspectul zambetului tau nu mai e acelasi, si te hotarasti totusi sa mergi la un control de rutina.
Suni la clinica sau la cabinetul stomatologic pentru o programare, iti faci o radiografie panoramica si te prezinti la consultatie. Iti imaginezi ca totul va decurge foarte rapid, stomatologul va arunca doar o privire pe radiografie, te va consulta un pic cu oglinda si sonda dentara si iti va spune ceva de genul : “ Ai o carie mica aici, ai o carie mica acolo, ai un pic de tartru ”… si cam atat. Spre surprinderea ta, descoperi ca sedinta nu decurge tocmai asa. Stomatologul analizeaza radiografia si incepe sa iti explice care sunt problemele. Afli cu stupoare ca ai probleme parodontale, multiple carii, tratamente de canal incorect efectuate, infectii la nivelul mai multor dinti si poate ca ai nevoie de extractii! Medicul dentist iti propune un plan de tratament care vizeaza in primul rand igienizarea cavitatii tale bucale, extractiile dintilor care nu pot fi salvati, tratamente parodontale si dentare care au ca scop eliminarea infectiilor dentare iar apoi iti propune solutii de restaurare protetica. Toate aceste date surprinzatoare despre corpul tau te naucesc pe moment si nu iti vine decat sa spui: “Nu pot sa cred! Nu m-a mai durut niciun dinte ani de zile! Nu m-am asteptat la asta!”
Nu este deloc placut sau usor pentru medic sa iti aduca la cunostiinta faptul ca situatia ta este destul de grava, ca ai trait mult timp cu infectii ascunse in organism si ca problemele dentare iti pot afecta starea generala de sanatate. E bine sa te familiarizezi cu ideea ca unele infectii NU dor. De ce? Aceasta este o situatie care tine de complexitatea organismului uman. Medicina nu este matematica, de aceea nu se pot da garantii cand vine vorba de actul medical. Spre exemplu, exista situatii in care infectii dentare de dimensiunea unui bob de fasole pe radiografie nu au durut niciodata si nu prezinta nici un discomfort in timpul sau dupa efectuarea tratamentului dentar, iar pe de alta parte, o infectie incipienta care aproape ca nu poate fi decelata radiografic poate da dureri cumplite. Imunitatea si reactivitatea corpului uman sunt un subiect fascinant pentru medicina, care va fi cu siguranta elucidat in viitor. Rolul nostru ca medici este sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a aplica un tratament corect in vederea obtinerii vindecarii, insa raspunsul organismului tau depinde de imunitatea ta si de starea generala de sanatate.
Asadar, corpul tau iti poate crea foarte des impresia falsa ca esti sanatos din cauza faptului ca nu iti da nici un semnal de alarma. Dar dezvoltarea medicinei in ultimele decenii a pus la dispozitie numeroase teste si analize prin care pot fi diagnosticate boli uneori asimptomatice, care sunt recomandate a fi efectuate anual.
Uneori propriul nostru corp ne inseala, iar recomandarea mea ca medic este sa nu ai impresia ca indicatia de a-ti programa o vizita la stomatolog de doua ori pe an este o exagerare. Explicatia sta in preventie: la fiecare 6 luni ti se efectueaza o igienizare si se compara situatia ta actuala cu cea notata in fisa ta ultima oara cand te-ai prezentat in clinica. Corpul uman nu este static, ci e un sistem dinamic care se afla intr-o continua schimbare zi de zi, ora de ora, minut de minut. De ce sa presupunem ca in cavitatea noastra orala nu se schimba niciodata nimic? Sau nimic important. Preventia este cel mai bun tratament, dar mai ales, este cel mai putin dureros si costisitor. Tratamentele stomatologice nu sunt placute, dar sunt necesare deoarece mai mult ca sigur, nimeni nu isi doreste sa se afle in situatia pe care am exemplificat-o mai sus. Diagnosticarea si tratarea problemelor minore vor face sedintele de tratament sa fie mult mai acceptabile din toate punctele de vedere decat cele de reconstructie majora.
Sloganul “Asculta-ti corpul!”, oricat ar fi de adevarat, in majoritatea cazurilor te poate induce in eroare in anumite situatii. Sfatul meu pentru tine este “Du-te regulat la sedintele de profilaxie!” – la clinica stomatologica o data la 6 luni, iar la medicul de familie o data pe an, pentru a fi TU cel care isi tine organismul sub control si nu vice-versa.
Dental Design – www.dentaldesign.ro