Tratamentul stomatologic profilactic are drept scop prevenirea si tratarea afectiunilor stomatologice prin asigurarea unei igiene dentare optime.
Igiena orala reprezinta un mod de viata. Repercursiunile in cazul neglijentei pot fi dintre cele mai neplacute. Metoda pentru a dobandi o buna calitate a statusului dentar este reprezentata de o educatia in ceea ce priveste igiena orala, a constientizarii importantei ei. Este important sa intelegem faptul ca igiena orala oricat de riguroasa si corecta ar fi nu este completa fara un control periodic facut de un medic dentist si fara igienizarea profesionala cel putin de 2 ori pe an. Periajul dintilor, adica igienizarea personala, igienizarea profesional realizata in cabinetul stomatologic la intervale de timp regulate si consultul periodic reprezina cele mai importante metode profilactice
Igienizare profesionala trebuie realizata, in functie de caz, la fiecare 3 sau 6 luni. La 3 luni este recomandat celor care au probleme parodontale, fumatorilor si celor cu implanturi dentare, la 6 luni nefumatorilor. Pentru mentinerea sanatatii dintilor, a gingiilor dar si pentru sanatatea ta generala recomandarea data tuturor pacientiilor este respectarea programului de recall profilactic, (dupa caz, la 3 sau 6 luni) un program care are drept scop preventia problemelor dentare.
Nu uitati de igienizarea personala! Dintii trebuie periati de cel putin de 2 ori pe zi (dimineata si seara) timp de 3 minute.
1. Periuta de dinti – trebuie sa fie alcatuita din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete, pentru a evita iritarea gingiilor.
– Inclina periuta in unghi de 45 grade fata de dinti – perii trebuie sa atinga si gingia;
– Periaza suprafata exterioara a 2-3 dinti, descriind o miscare rotativa, vibratorie, si o miscare dinspre gingie spre dinte de 5 ori fiecare grup;
– Repozitioneaza apoi periuta pe urmatorii 2-3 dinti si repeta miscarea;
– Pastrand unghiul de 45 grade fata de dinti si suprafata de contact a periutei, perieaza suprafata interioara a dintilor usor, tot cu miscari circulare, din spate catre fata;
– Aseaza apoi periuta in pozitie verticala, in spatele dintilor din fata si periaza folosind jumatatea superioara a periutei;
– In final, pune periuta pe suprafata orizontala a dintilor si descrie o miscare stanga-dreapta.
– Curata limba si obraji.
Periuta e indicat sa fie schimbata la un interval de 3 luni.
2. Ata dentara Periuta de dinti indiferent de model, lungimea perilor sau forma acestora nu poate ajunge in toate locurile unde se pot depozita resturi alimentare, din acest motiv este nevoie sa ne ajutam de ata dentara pentru a ne asigura ca fiecare fata a dintilor a fost curatata.
3. Apa de gura Utilizati pentru clatirea gurii dupa periaj o apa de gura antibacteriana daca va este recomandata de medic sau de profilaxist.
4. Pasta de dinti In prezent exista pe piata o gama larga de paste de dinti care au in compozitia lor diverse substante care ajuta la obtinerea unui periaj corespunzator dar, nu uitati, nu acestea au cel mai important rol in periajul dentar ci frecventa periajului, durata si procedura corecta. Este suficient ca acea pasta de dinti sa fie aprobata de o unitate autorizata precum Asociatia Medicilor Dentisti din Romania. O pasta de dinti va fi aleasa dupa nevoiile si preferintele de gust, culoare sau miros ale fiecaruia. Pastele de dinti pe baza de fluor actioneaza eficient impotriva placii si curata si lustruiesc smaltul dentar,controleaza aparitia tartrului datorita pirofosfatilor. Pasta de dinti care contine bicarbonat de sodiu si/sau peroxid de hidrogen (ambii agenti de curatire) confera cavitatii bucale o senzatie de curat, de proaspat, care poate reprezenta o motivare de a te spala mai des. Aceste paste noi ofera formule avansate de albire cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare. Aceste paste insa, nu vor inlocui sedinta de albire profesionala din cabinetul dentar care ofera rezultate net superioare.
Boala parodontala este una din cele mai intalnite si temute boli ale cavităţii orale. Cele mai grave probleme legate de această afecţiune nu sunt legate doar de pierderea dinţilor ci a osului care îi susţine. Unul din factorii determinanti ai acestei boli este igiena dentara precara. Examinarile dentare preventive sunt prioritate pentru oricine ţine la propria sanatate orala. In acest fel orice tip de afectiune a dintilor sau a gingiilor este depistata si tratata la timp fara a ajunge la complicatii. Cariile si sangerarile gingivale joaca un rol favorizant si asupra sanatatii generale a organismului, putand fi un factor cu impact mare sau chiar declansator a unor boli precum afectiunile cardiovasculare.
Lavinia Ciuculescu – www.dentaldesign.ro
[…] Citeste mai multe AICI […]
[…] Citeste si Profilaxia stomatologica […]
[…] trebuie sa fie legata de un periaj corect efectuat acasa, de doua ori pe zi, trei minute. Cititi AICI despre cum se realizeaza intretinerea corecta a dintilor […]