Mancarea noastra, hrana de zi cu zi, reprezinta combustia de functionare, hrana celulelor noastre, sustinerea energetica celulara, sistemica si unitara. Fiecare aliment incorporeaza o categorie de nutrienti, mai mare sau mai mica (uneori – din pacate – chiar subexistenta!), in functie de alimentul ingerat. Dintr-un numar total de 50 de nutrienti necesari zilnic spre optima nutritie, la fiecare masa noi aducem un aport din acesti nutrienti, in functie de ce alegem si cat alegem sa mancam.
V-ati intrebat vreodata de ce mancam, care este rolul nutritiei, al dietei de zi cu zi, pe langa bucuria ori rasfatul gustului?
Felul în care mancam, alegerile culinare, constiinta acestui proces aparent ”atat de banal”, face – in momentul actual – si va face tot mai evident diferenta dintre oameni, diferenta intre sanatate si boala. Daca majoritatea medicilor actuali nu sunt nutritionisti, adica nu au cunostinte despre nutritie, atunci nutritionistii actuali vor fi medicii viitorului. Un medic cu 49 de doctorate, cu doua premii Nobel -pentru chimie si pentru pace -, Pauling Linus, face o afirmatie sustinuta de tot mai multe cadre medicale ale momentului prezent și nu numai: ”Medicina viitorului va fi reprezentata de o nutritie optima.”
V-ati imaginat vreodata ca lipsa unor vitamine esentiale organismului va poate provoca neplaceri, nu doar in ce priveste sanatatea generala, dar si la nivelul cavitatii orale?
Stim cu totii ca vitaminele și mineralele, grupe din categoria elementelor vitale ale hranei, sunt esentiale, dar, poate, nu ne-am pus prea mari probleme legate de cavitatea bucala, de sanatatea dintilor nostri. Un om poate fi diagnosticat, din punctul de vedere al carentelor nutritionale, dupa textura pielii (fata, maini, tegumentul general), precum și dupa starea cavitatii bucale, starea dentitiei, in general. Si iata cateva exemple in acest sens:
Carenta vitaminei A cauzeaza schimbarea culorii mucoaselor orale din roz-rosu in cenusiu-albastrui. Comisurile bucale (colturile gurii) pot prezenta fisuri iar glandele salivare se maresc in volum. Din cauza scaderii secretiei salivare apare senzatia de gura uscata. Toate aceste manifestari duc in timp la afectarea structurii dentare.
Carenta vitaminei B1 se manifesta prin aspectul rosu, moale si marit in volum al limbii iar dintii prezinta o sensibilitate crescuta la dulce, rece si cald. Aceasta carenta poate fi responsabila de eruptia intarziata a dintilor, aparitia cariilor multiple si chiar a distrugerii smaltului si a dentinei.
Carenta vitaminei B2 se recunoaste prin fisurile sangerande de la nivelul buzelor si aspectului rosu-aprins si granulat al limbii. In plus, apar dureri la masticatie din cauza afectarii tesuturilor ligamentare de sustinere a dintilor.
Carenta vitaminei C este numita popular “ulcerul bucal”. Roseata initiala se transforma in ulceratii si fisuri, aparand asa- numita stomatita ulcero-necrotica care se manifesta prin dureri si senzatii de arsura la nivelul mucoasei limbii, buzelor, obrajilor, gingiilor. Masticatia si inghititul alimentelor sunt ingreunate iar in timp apare mobilitatea dentara.
Carenta vitaminei D se caracterizeaza prin osteoporoza, osteomalacia maxilarelor si modificari osteo-dentare prin intarzierea eruptiei dintilor.
Carenta vitaminei PP cauzeaza senzatia neplacuta de arsura in intreaga cavitate orala, aspectul uscat al buzelor cu fisuri transversale si sangerarea la nivelul comisurilor bucale.
De retinut este ca aceste avitaminoze, pe langa afectarea generala a organismului, au de asemenea un rasunet nefavorabil asupra dintilor si mucoasei orale, afectandu-le integritatea si structura. Daca ai impresia ca manifestarile enumerate mai sus iti sunt familiare, e recomandat sa iti contactezi medicul pentru o diagnosticare corecta si un tratament adecvat. Totusi, sa nu uitam ca preventia este cel mai bun tratament.
Ce ne aduce o cunoaștere si ințelegere a procesului de nutritie si de ce este importanta aprofundarea acestui subiect? O nutritie optima, un aport echilibrat și complet al nutrientilor ne ajuta sa prevenim orice dezechilibru, disfunctionaliltate, intr-o exprimare: ne ajuta sa prevenim bolile!
Si cum se realizeaza preventia, cum realizam profilaxia oricarei afectiuni interne? Prin cunoastere si prin hrana de zi cu zi! Iar, pentru a evita aparitia acestor probleme, e bine sa stim ca sursele cele mai bogate in vitamine nu se afla in suplimentele nutritive din farmacii, ci in alimentele cele mai accesibile. Iata, acum parca devine mai limpede de ce nutriția optimă, poate fi ”medicul viitorului”!
Vitamina A: legume si fructe de culoare portocalie (morcovi, ardei, caise, piersici), spanac, mango, papaya, oua, ficat, untura de peste.
Vitamina B1: legume, alune, drojdie de bere, lactate, tarate si cereale integrale, in orez nedecorticat si carne slaba.
Vitamina B2: legume verzi (spanac, broccoli, sparanghel), mazare, fasole, soia, nuci, rosii, lactate, oua, cereale integrale, ficat, carne de porc si vita, drojdie de bere.
Vitamina C: rosii, ardei gras, broccoli, cartofi, spanac, varza, lamaie, portocale, grepfruit, pepene, mango, afine, capsuni.
Vitamina D: laptele gras si lactatele nedegresate, oua, unt, untura de peste, ton, somon, macrou, hering.
Vitamina PP: drojdie, oua, peste, carne, ficat, arahide, nuci, migdale, cereale, ciuperci, curmale, smochine, piersici, avocado.
Nu ne trebuie mare lucru sa intelegem si sa ne insusim toate cele prezentate mai sus. Sa ne dorim cunoastere si sa fim atenți la listele de ”produse” care vin in intampinarea carentelor de vitamine, cam aste e! Astazi am ales să vorbim numai despre vitamine, poate pe viitor vom reveni si cu amanunte in ce priveste aportul de minerale necesare organismului. Si va intrebam: Citind listele ”cu produse”, ce constatam, ca si caracteristica comuna ale tuturor celor ce inglobează cantitati generoase de vitamine? Toate sunt colorate – adica dau senzația de viu, natural -, toate au o sursa naturala, ca si provenienta. Ce vreau sa spun, mai exact? Niciodata nu o sa gasim vitamine cu adevarat de sustinere in produsele rafinate, preparate prin tehnologii industriale, in alimente profund antropizate. Nicidecum! Vitaminele sunt prezente si vor fi asimilate optim din produsele naturale, vii, din ce este lasat de ”creatie” pe Pamant.
Alegeti sa mancati hrana vie, alegeti constient hrana de zi cu zi!
Nimic nu-mi pare mai important – ca si cunoaștere – in inceputul derularii unui program de dezvoltare/evolutie personala, ca si cercetarea si cunoasterea importantei hranei din dieta zilnica, în capatarea tuturor celorlalte abilitati de buna adaptabilitate la mediu, la tot ce inseamna ”viata pe Pamant”, nemaivorbind de partea noastra spirituala, al carui progres poate fi început mereu cu o adaptare la hrana ”curata”…
In concluzie, o dieta echilibrata si un aport adecvat de principii nutritive ne pot face sa spunem adio avitaminozelor si bun venit sanatatii! O dieta echilibrata deschide un orizont de viata si cunoastere, un echilibru de stare si buna functionare!
Sanatate si mereu alegeri conștiente in hrana de zi cu zi!
Dental Design – www.dentaldesign.ro
Lavinia Ceuta – nutritionist – www.lavi-enrose.com