Ca medici dentisti, odata cu experienta practica, ne formam reflexul de a ne opri privirea asupra zambetului unei persoane, atunci cand facem cunostinta pentru prima oara. Un fotograf este poate atras de liniile si trasaturile fetei, un pictor poate fi impresionat de o culoare neobisnuita a ochilor, iar un scriitor de o personalitate carismatica. Dar pentru un stomatolog, zambetul este cel mai important.
Cand intalnesc un pacient care afirma despre el insusi: ”Nu sunt o fire zambareata!”, ma intreb: “De ce?” In ciuda greutatilor si a neplacerilor cotidiene, cautarea frumusetii si a veseliei in lumea inconjuratoare face parte din natura umana. Asadar, poate ca in subconstient exista un motiv bine inradacinat pentru care zambetul nu ar iesi la iveala: o dantura inestetica.
Constientizarea acestui lucru de catre pacient este primul si cel mai important pas in gasirea vointei de a incepe un tratament stomatologic de multe ori laborios si in redarea zambetului pe buze.
Pacientul declara: “ Doresc sa zambesc cu gura pana la urechi!”. Conform proverbului “Frumusetea e in ochii privitorului”, stomatologul are rolul de a directiona tratamentul spre rezultatul estetic dorit de pacient, oferindu-i pe parcurs indicatii si recomandari profesioniste.
Asadar, daca o persoana este deranjata de aspectul unui singur dinte, poate ca alta doreste o refacere totala a zonei estetice, asa-numitul “Hollywood smile”. De retinut, insa, este faptul ca la baza obtinerii confortului psihic mult dorit, stau optiunile de tratament care redau in primul rand integritatea, functionalitatea si sanatatea cavitatii orale. Estetica este ‘cireasa de pe tort’. Rezultatele obtinute sunt gandite a fi pe termen lung. Pacientul este bucuros sa plece de pe scaunul stomatologic un om schimbat in bine, mai sanatos atat pe plan fizic, cat si psihic, cu un zambet larg pe buze si cu pofta de viata redata.
Aceasta este satisfactia maxima pentru medic – de a oferi pacientului incredere in sine si dorinta de a zambi prin imbinarea eficienta a talentului si profesionalismului cu o sustinere psihologica adecvata pe intreg parcursul tratamentului stomatologic.
Dental Design – www.dentaldesign.ro