Un raport prezidential recent arata ca aproape jumatate din diagnosticele puse de medicii romani sunt gresite!
Plecand de la aceasta afirmatie facuta de presedintele Romaniei, ce a fost ulterior indulcita oarecum tot de catre acesta, atentia mi-a fost indreptata spre diagnosticare. Pentru un diagnostic corect este nevoie de o echipa medicala bine pregatita, de investigatii corecte, de aparatura performanta si de dorinta de a face bine. Ca medic, daca nu stii ceva, nu e o problema. Nu exista nimeni care sa stie tot. Problema apare atunci cand nu stii ca nu stii, si actionezi bazandu-te pe speculatii si presupuneri fara sa iti pese. Daca nu stii, cere analize suplimentare, cere ajutorul colegilor sau trimite pacientul la un medic cu pregatire sau dotare superioara. La urma urmei, poate ca sunt 40% diagnostice gresite, poate 90%, sau poate ca sunt doar 10%. Ceea ce mi se pare important este sa invatam cum sa nu fim noi in acel procentaj statistic al pacientilor gresit diagnosticati.
De ce se intampla asta?
Rapunsul, pe cat de simplu de formulat e, pe atat de dificil de rezolvat devine problema generata. In primul rand, este vorba de bani: auzim mereu despre medicii prost platiti in sistemul de stat, programe medicale slab gestionate de guvern, fonduri insuficiente etc… In al doilea rand, lipsa responsabilitatii; ai primit un diagnostic gresit?! Si? Ce se intampla acum? Raspunsul: Nimic! Asadar, merge si asa. Romanii isi coboara fata in pamant, se resemneaza, pierd sanatate, sperante, timp si bani. Devin mai bolnavi si mai saraci. In continuare, cauta tratamente ieftine, si mai ieftine, si mai ieftine, migrand ciclic de la un medic la altul, de la un diagnostic la altul. Singura speranta trista devine sa nu mai doara. Crezi ca esti corect diagnosticat pentru ca nu mai doare? Imi pare rau sa te dezamagesc, dar faptul ca nu doare, NU inseamna ca esti bine.
Repercursiunile sunt grave!
Un diagnostic gresit inseamna un tratament gresit. Adica (revin la aceeasi si aceeasi idee) antibiotice si alte medicamente luate cu galeata degeaba, interventii inutile, rani fizice si emotionale, decontate si platite din bani publici si din buzunarul tau deopotriva. La urma urmei, tratametul se plateste, un diagnostic gresit perpetueaza starea de boala si boala inseamna bani. Si, banii fac lumea sa se invarteasca.
Cine vrea o populatie sanatoasa?
Nu e rentabil! Industria are nevoie de tine. Nu are nevoie de tine oricum, are nevoie de tine… bolnav! Din acest motiv nu se va intampla nimic. In continuare, vei fi tratat la fel. O auzim mereu, si o simtim mereu pe propria noastra piele, dar nu se schimba nimic radical.
De unde stii ca esti diagnosticat corect sau gresit?
Daca de la o vizita la alta primesti alte raspunsuri la aceeasi intrebare, ceva nu e bine. Daca esti tratat pe fuga, cu superficialitate, ceva nu e bine. Daca nu esti ascultat, daca nu esti intrebat, daca nu ti se permite sa intrebi si nu primesti raspunsuri clare, logice si detaliate, ceva nu e bine. Daca in clinica medicala e dezordine, lipsa de respect, daca simti ca ceva nu e bine, NU e bine. Cauta consecventa, cauta logica, cauta respectul, cauta atentia la detalii, cauta si nu te multumi decat atunci cand gasesti raspunsuri care sa rezoneze cu tine, cu credintele tale. Cauta si vei gasi!
Ce e de facut?!
In primul rand, asa cum o spun mereu, cauta solutia in tine. Cauta medicul care sa aiba notiunile teoretice, etice si medicale pentru a-ti incredinta cu convingere viata si sanatatea in mainile sale. Pentru alegerea pe care o faci garantezi cu viata ta, cu viata familiei tale! Cauta medicul caruia nu ii e rusine sa spuna “nu stiu” sau “acest caz ma depaseste”, cauta un medic ce nu are nevoie disperata de banii tai, de banii din boala ta. Cauta un medic ce in primul rand are grija de tine! Alege cu grija! Informeaza-te, fa-ti temele de casa cat mai temeinic, nu mai lua medicamente dupa cum te taie capul si nu asculta fara discernamant tot ceea ce iti e varat cu forta in minte! Casca urechile, casca ochii, documenteaza-te, verifica si asigura-te. Fa-o acum pentru a nu casca buzunarele si a scoate bani, pentru a nu casca gura sa fi umplut cu medicamente si pentru a nu fi pionul bolnav, atat de sanatos pentru o societate bolnava care are nevoie de tine, bolnav!
Fii sanatos, pentru ca esti sanatos! Alege sa nu fii un numar anonim, parte dintr-o statistica rece!
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro