Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Fii sanatos pentru ca esti sanatos!

aprilie 10, 2014 6 comentarii

Dupa raspunsul neasteptat de favorabil la declaratiile pe care le-am facut nu cu mult timp in urma privitoare la medicamente, cu mii de distribuiri si mult mai multe mii de comentarii, am considerat ca este cazul sa detaliez problema de baza. Haideti sa vedem care sunt principalele probleme stomatologice si cum pot fi ele tratate, fara medicamente.

In primul rand trebuie sa intelegem un lucru, de la bun inceput: tratamentul modern in stomatologie se bazeaza foarte mult pe ameliorarea simptomelor, dar singurul aspect care intr-adevar ar trebui considerat ca fundatie reala este preventia si tratamentul cauzelor. O viziune discutabila din medicina moderna consta in faptul ca se incearca tratarea problemei in locul in care se observa problema, chiar daca nu in acel loc este si cauza. Imi amintesc de cei ce merg la sala de forta si fac sute de abdomene incercand sa scape de grasimea de pe abdomen. Daca problema ei o vad la abdomen, evident vor lucra la abdomen. De fapt problema nu este la abdomen, ci in alimentatie, regim de viata si lipsa exercitiilor fizice generale.

sromatolog, medic dentist, medic stomatolog

Asadar, sa vedem care sunt principalele probleme stomatologice:

Tartrul si placa bacteriana

Ar fi foarte simplu sa combatem acestea prin periute electrice, apa de gura de la diferite firme, paste de dinti “minune”, bicarbonat, argila si te miri ce alte substante. Da, odata aparut tatrul, el trebuie indepartat mecanic. Dar ce duce la aparitia lui? Tartrul este un depozit dur, la suprafata dintilor, cauzat de mineralizarea placii bacteriene. Placa bacteriana este un depozit moale, alb-galbui, organizat, ce ia nastere datorita… si aici vine intrebarea? Ce cauzeaza in mod real acumularea de placa? Ai spune ca principalul motiv este periajul incorect sau ca nu ai cumparat o anumita pasta de dinti. Da, acestea contribuie si pot fi factori favorizanti, dar factorul determinat in aparitia placii bacteriene si al tartrului este altundeva. Si acea cauza trebuie combatuta, si anume functia deficitara de autointretinere a dintilor. Dintii nostri sunt dotati cu o forma ce permite sa se curate singuri in timp ce mancam, in mod firesc si natutal. Din pacate, mancam tot mai multa mancare procesata, dulciuri, mancaruri sarace in fibre. In plus, fumam, bem sucuri si nu mestecam mancarea. Mancam mult si prost. Dintii nostri nu au reusit sa se adapteze la acest regim alimentar si functia de autointretinere nu reuseste sa tina pasul. Asa apare placa bacteriana si, implicit, tartrul. Daca nu vrei tartru, lucreaza la alimentatia ta (evident, daca deja ai tratamente ce trebuie refacute, carii si tatru, acestea trebuie rezolvate).

Caria dentara

Este o boala infectioasa, ce afecteaza dintele, prin actiunea bacteriilor din cavitatea bucala, demineralizand smalul si afectand astfel integritatea acestuia. Ceea ce simtim noi este o sensibilitate la rece si cald, stimulul termic patrunzand mai usor prin tesutul cariat spre pulpa dentara. De asemenea, putem resimti un discomfort la masticatie, la dulce sau la presiune; toate acestea pentru ca integritatea structurala a dintelui este afectata. Vizual, caria se prezinta ca o pata colorata, maro sau neagra uneori, o gaura in dinte care in stomatologie se trateaza cu freza. Da, odata aparuta, ea nu mai poate fi tratata altfel si alte carii vor aparea in continuare. De ce? De ce credem ca suntem asa diferiti de alte animale? De ce ar fi dintii nostri diferiti? Nu sunt, dar de ce noi avem dantura plina de carii iar alte animale nu au carii cu toate ca nu merg la dentist si nu cumpara cele mai scumpe produse de intretinere a danturii? Cainii si pisicile au probleme mai mari cu dintii pentru ca le-am schimbat noi, oamenii, obiceiurile. Din nou, ne orientam spre cauza cariilor: placa bacteriana. Si, deja am vazut ce duce la aparitia placii bacteriene: obiceiurile alimentare, si printr-un exercitiu simplu de logica putem spune ca la aparitia cariilor sta alimentatia.

Afectiuni ale pulpei dintelui si complicatiile acestora

Aici vorbim despre pulpita, necroza pulpara, gangrena, apoi depasind granitele dintelui, infectii ale osului, chisturi, granuloame… Marea majoritate a acestor probleme sunt date de… si  poate vine ca un soc… tratamentele ce nu au dat rezultatele dorite. Deci, principala cauza a problemelor endodontice si periapicale sunt… unele tratamente stomatologice??! Da! Asadar, daca vreti sa le evitati, gasiti-va un medic cu o tehnica bazata pe datele din literatura pentru a beneficia de o rata cat mai mare de succes! O alta cauza este caria dentara, care e data de placa bacteriana, care e data de insuficienta functiei de autointretinere a dintilor, cauzata de… obiceiurile alimentare.

Boala parodontala

Este o afectiune a unuia sau mai multora dintre urmatoarele elemente: os alveolar, ligamente parodontale, cement radicular si gingie. Diagnosticul se pune la nivel histopatologic si pe seama evaluarii si analizei clinice. De asemenea, este nevoie de investigatii suplimentare radiologice. Asadar, diagnosticarea este complexa si in functie de rezultat se poate face si un plan de tratament corespunzator.

Cauzele ce duc la aceasta boala sunt multiple: genetice, igiena deficitara (fie nu exista o tehnica de igienizare corecta, fie situatia nu permite o igienizare corecta), fumatul, boli generale, alte afectiuni din sfera bucala. Tratamentul este in general conservativ.  Asta inseamna ca se incearca sa se mentina statusul la care este pacientul cand ajunge la dentist, astfel incat afectiunea sa nu avanseze. Acesta este principalul scop. Daca, in plus, se poate obtine o ameliorare este minunat, dar un tratament care sa duca 100% la o stare normala de sanatate, la fel ca la un pacient ce niciodata nu a avut probleme parodontale, se poate obtine doar in stadiile incipiente. Iata de ce este necesar sa existe o depistare precoce. Odata pus un diagnostic corect se poate incepe tratamentul cu igienizarea profesionala si eliminatea tesutului infectat de sub nivelul gingiei. Aceasta curatare subgingivala se face sub anestezie, mecanic, fiind o manopera chirugicala. Uneori este necesara o interventie superficiala uneori mai profunda, in functie de fiecare caz si fiecare dinte in parte. Cateodata se pot efectua si manopere suplimentare, aditie de os sau alte materiale de aditie, ozonificare, tratament cu laser, administrare locala sau generala de antibiotice. Dar… toate aceste tratamente din stomatologia moderna trateaza efectele bolii parodontale! Din nou, si din nou, si din nou… boala parodontala e cauzata de regimul de viata, de starea psihologica si de tratamentele stomatologice incorecte.

Bruxismul si alte parafunctii

Bruxismul este o functie anormala, ce se manifesta fie ziua, fie noaptea (cel mai adesea noaptea) prin scrasnitul dintilor, frecandu-i unii de altii sau prin inclestarea maxilarelor. In prezent, se estimeaza ca 20% din populatie sufera de aceasta afectiune, iar procentajul acesta este in continua crestere. Din pacate doar 5% din cei ce sufera de bruxism manifesta simptome cum ar fi dureri ale maxilarelor, ceea ce face ca acesta sa treaca neobservat pana la momentul in care dintii  si articulatiile deja sunt afectate intr-o maniera mai mult sau ma putin severa. Principala cauza a bruxismului este nevoia de eliberare a stresului, stres ce poate fi la randul lui din doua motive:

1- Din aria stomatologiei.  Aici vorbim despre lucrari cu adaptare deficitara, despre plombe ce afecteaza ocluzia, despre carii sau infectii, toate acestea devenind deranjante atat pentru constientul nostru dar mai ales pentru subconstient. Si, subconstientul este cel ce incearca sa ne atraga atentia asupra lor, sa se descarce, manifestandu-se prin inclestarea musculaturii din zona afectata sau prin scrasnitul dintilor, pentru a indeparta factorul cauzator.

2 – Din aria psihologica, asa cum s-a vazut la primul punct, un aspect extrem de important este subconstientul. Acesta incearca sa se elibereze de tensiunea acumulata. Dar, eliberarea tensiunilor nu tine neaparat de aria stomatologica. De cele mai multe ori, tensiunile sunt legate de stresul zilnic, din viata de cuplu, din sfera profesionala, din frustrarile si temerile personale. Si aici ne vine subconstientul in ajutor, semnalizand acest lucru si descarcandu-se prin mai multe manifestari, printre care si prin ceea ce numim bruxism. Stim despre gutiere, acele piese de plastic moale si transparent ce se aplica pe dinti seara si protejeaza dintii de efectele bruxismului. Dar acesta nu este un tratament ce lucreaza asupra cauzelor ci este o metoda de protectie. Gutiera lucreaza asupra efectelor, protejand intr-o oarecare masura  integritatea dintilor (ciobituri, fracturi dentare, uzarea smaltului) si nu ajuta la indepartarea celorlalte simprome (tulburari de somn, dureri articulare si musculare, oboseala, dureri de cap, nemultumire, iratibilitate) decat intr-o mica masura.  Asa ca este nevoie de un tratament specific, axat pe cauze.  Se refac tratamentele, coroanele, plombele ce necesita inlocuire, se elimina infectiile, se echilibreaza ocluzia. Adevaratul tratament si principalul tratament se realizeaza nu  doar in cabinetul stomatologic, ci mai ales in cabinetul de psihoterapie. Pentru ca doar aici vom putea trata cauza, cauza datorita careia subconstientul se manifesta fizic prin bruxism. Trebuie vindecata fobia, anxientatea, problemele legate de stres, de ingrijorari si de nemultumiri, frustrarile si temerile pe care cu totii le avem.

In concluzie: Exista 3 mari cauze ale problemelor de sanatate (orala):

1 – alimentatia si modul de viata – nu se trateaza cu medicamente sau operatii, ci un regim de viata sanatos, sport, si cu ajutorul unui nutritionist bun.

2 – tratametele ce nu dau rezultatele dorite – nu se trateaza cu medicamente si operatii, ci cu ajutorul unui dentist bun, minim invaziv si cu materiale biocompatibile

3 – starea  psihologica – nu se trateaza cu medicamente ci poate cu ajutorul unui psihoterapeut bun.

In toate domentiile din viata, alimentatia, starea psihicului, regimul de viata sanatos si echilibrat fac ca intregul pe care il reprezinta faptura umana sa functioneze armonios si sanatos. Nu cautati in medicamente, chimicale si tratamente invazive ceea ce acestea nu va pot da. La urma urmei, este alegerea fiecaruia sa fie sau nu sanatos. Indiferent daca te consideri sanatos sau bolnav – ai dreptate! 

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro 

Posted in alimentarie sanatoasa, antibiotice, apa de gura, chirurgie, fir interdentar, implanturi dentare, medicamante, medicina holistica, medicina moderna, mod de viata sanatos, operatie dinti, periuta dentara, regim de viata, sanatate, stare ssihologia, stomatologia holistica, stomatologia moderna, tratamente de canal, tratamente stomatologice
Sanatatea dentara si sarcina
Internship – clinica Dental Design

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Top cinci minciuni ale pacientilor

    Rationament logic: Adevarul este ca oamenii mint. Pacientii sunt oameni. Asa ca si pacientii mint.

Comments (6)

  1. dianaa says:
    ianuarie 6, 2015 6:13 pm

    la diverse interventii….piliri, scoatere nervi.. etc….folositi anestezia cu injectii?????

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 8, 2015 1:14 am

      Am raspuns deja.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  2. dianaa says:
    ianuarie 6, 2015 6:11 pm

    as avea o intrebare…..in diverse interventii ,piliri, scoatere nervi ….etc….folositi anestezia??????

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 8, 2015 1:14 am

      🙂 Pai cum altfel?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  3. Dr. Bogdan Fondrea | Implanturi Dentare Timisoara, Implanturi Dentare Pret, Fatete Lumineers, Clinica Dentara, Clinica Stomatologica Dental Design Timisoara, Sfaturi Stomatologice,Implanturi says:
    aprilie 11, 2014 6:17 pm

    […] citeste si: https://drfondrea.ro/2014/04/fii-sanatos-pentru-ca-esti-sanatos/ […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  4. Exista 3 mari cauze ale problemelor de s | Natura Sanatate Blog says:
    aprilie 11, 2014 2:26 pm

    […] cu ajutorul unui psihoterapeut bun. Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala https://drfondrea.ro/2014/04/fii-sanatos-pentru-ca-esti-sanatos/ […]

    Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Durere lucrare ziroconiu
  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.895
Forumuri
20
Subiecte
5.125
Răspunsuri
2.929
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.