Articolul acesta este tot un articol despre dinti, dar este adresat viitoarelor mamici. Bineinteles ca este foarte important sa ai grija de dantura ta pe tot parcursul vietii si ca problemele dentare au repercursiuni grave si asupra starii de sanatate generala, dar iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a lua decizia de a avea un copil, pentru a nu pune viata acestuia in pericol.
Tratamentele stomatologice se pot efectua si in timpul sarcinii, dar necesita anumite precautii, de aceea atunci cand te hotarasti sa devii mamica, cel mai bine ar fi sa iti faci un control si sa te pui la punct cu toate aspectele sanatatii tale. E bine sa mananci sanatos, sa te odihnesti, sa ai grija de corpul tau in general si, foarte important, nu neglija dantura.
Ca sa fii sigura ca esti sanatoasa si din punct de vedere al danturii, fa-ti un control de specialitate. Rezolva-ti toate problemele care ar putea pune in pericol sanatatea ta si a viitorului copil inainte de a ramane insarcinata.
Principalele probleme dentare sunt:
1. Cariile netratate. Evolutia cariilor se poate accentua in timpul sarcinii, in principal datorita schimbarii dietei care este predominant cariogena. Cariile pot provoca dureri mari si disconfort psihic viitoarei mamici si se stie ca starea emotionala este transmisa si fatului. Pe langa aceasta, medicamentele calmante ale durerii trebuiesc evitate pe cat posibil, pentru ca strabat bariera placentara si ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa iti indopi copilul cu medicamente.
2. Infectiile dentare. Sunt cel mai grav aspect, mai ales ca de cele mai multe ori ele sunt silentioase, nu dor. De multe ori le descoperim in urma unei radiografii, pacientii neavand dureri. Problema este ca ele au repercursiuni grave asupra starii generale de sanatate. Pe termen lung, infectiile netratate pot afecta inima, vasele sanguine, plamanii si articulatiile. Bacteriile pot trece in sange, in cazuri grave dand chiar septicemie. Exista riscul ca infectiile dentare sa duca la nastere prematura sau la greutate mica la nastere. De asemenea, in unele infectii necesita administrarea de antibiotice, iar acestea nu sunt recomandate in timpul sarcinii.
3. Gingivita si boala parodontala. In timpul sarcinii, datorita modificarilor hormonale, aceste boli se accentueaza, de aceea ele trebuiesc tinute sub control inca dinainte de a ramane insarcinata. Controalele regulate si igienizarile profesionele scad mult riscul dezvoltarii unei gingivite agresive in timpul sarcinii.
In concluzie: nu pune viata ta si a copilului tau in pericol cand totul s-ar putea rezolva foarte usor. Nu iti neglija sanatatea, doar pentru ca “nu doare” acum. Gandeste-te pe termen lung si daca iti doresti un copil sanatos, o sa vezi ca nu e atat de greu sa fi in primul rand TU sanatoasa!