Toata lumea stie ca nu este usor sa inveti un copil sa isi perieze bine si corect dintii. Copiii au foarte multe preocupari si vad inclusiv igiena dentara, o joaca. Cu timpul, ei vor intelege ca e bine sa se perieze si sa aiba dintii sanatosi, dar uneori poate fi prea tarziu. Ca si solutii adjuvante, sunt de bun augur controalele periodice la stomatolog, care in cazul copiilor e indicat sa se realizeze o data la 3 luni. In cadrul acestora, se vor realiza periaje si fluorizari, dar si sigilarea dintilor.
Ce inseamna sigilarea dintilor? Desi suna destul de complicat, este o procedura simpla, nedureroasa, o procedura menita sa previna aparitia cariilor. Dintele are un relief care cuprinde mici santulete si fosete. Aceste locuri sunt dificil de curatat chiar si pentru adulti, fiind sunt locurile in care se aduna bacteriile si resturile alimentare. In timp, vor duce la aparitia cariilor. Pentru a preveni formarea cariilor la acest nivel, se realizeaza sigilarea dintelui.
Sigilarea este o procedura prin care se acopera aceste santuri si fosete cu un material special creand o bariera intre resturile alimentare si dinte. Este o procedura profilactica rapida, total nedureroasa. Nu este afectat dintele in nicio masura si nu se slefuieste. Este recomandata a se realiza cat mai repede dupa eruptia dintelui, deoarece odata ce dintele este cariat, sigilarea nu mai are niciun efect. Se poate realiza si la dintii temporari, dar mai ales la cei definitivi. Sigilarile sunt recomandate in special pentru molari, dar si pentru premolarii cu santuri adanci si uneori chiar si pentru dintii din fata, in fosetele de pe fata palatinala a dintilor.
sursa imaginii: www.treehousechildrensdentistry.com
Sigilarile au o durata medie de viata de 2-3 ani, dar trebuie verificate tot timpul la controalele periodice deoarece pot pica sau se pot spala pe alocuri si atunci trebuiesc completate sau refacute. Odata ce materialul a disparut, dintele este din nou vulnerabil. Este o metoda care se practica de foarte mult timp si are o eficienta mare in protejarea dintilor.
Aceste metode de profilaxie (periaj, fluorizare, sigilare) au ca scop prevenirea cariilor, intarirea dintilor si fac ca vizita la stomatolog sa fie una placuta. Bineinteles, ele nu pot inlocui igiena dentara de acasa. Copii trebuie in continuare urmariti sa se perieze bine cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Citeste si:
https://drfondrea.ro/2012/08/si-dintii-de-lapte-trebuie-ingrijiti/
https://drfondrea.ro/2012/04/ortodontia-si-aparatele-ortodontice-la-copii/
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro