1. Sa pui estetica in fata sanatatii
Acest lucru se intampla destul de des deoarece pacientii, din motive financiare sau de anxietate, cer rezolvarea problemelor care se vad si anume tratarea dintilor din fata. O data cu incheierea tratamentului in zona din fata, pacientii nu mai vin pentru continuarea tratamentului.
Un tratament corect incepe cu o consultatie (in cadrul careia se face un plan de tratament), urmata de o igienizare profesionala. Planul de tratament trebuie sa urmareasca in primul rand rezolvarea urgentelor (infectii, durere) si apoi partea estetica. Infectiile dentare pot da serioase complicatii si pot afecta starea de sanatate generala a pacientilor.
2. Sa-l rogi pe dentist sa se grabeasca.
Tot mai multi oameni stau foarte prost cu timpul liber si au si mai putin timp de alocat mersului la dentist. Alocati-va timp pentru rezolvarea problemelor dentare. Mergeti cu timp si rabdare, pentru ca exista tratamente care sunt foarte complexe si care necesita mai mult timp. Aici ma refer atat la realizarea lor, cat si la vindecarea postoperatorie.
De exemplu un tratament de canal (scoatere de nerv) poate dura mai multe ore sau sedinte, in functie de numarul si complexitatea canalelor. Daca un dentist iti scoate nervul in cinci minute nu inseamna ca este un dentist bun. Daca a fost rapid inseamna ca a sarit niste etape importante (cum ar fi dezinfectia, sterilizarea canalului) si vor exista consecinte in viitor. Un alt exemplu ar fi realizarea lucrarilor dentare care necesita timp si numeroase probe pana la terminarea lor. Dintii ii facem pentru un numar mare de ani, deci nu are nici un sens sa grabim realizarea lor.
3. Sa alegi ca varianta de tratament aceea care este mai rapida
De cele mai multe ori, pacientii vor sa petreaca cat mai putin timp la dentist si sa-si rezolve cat mai repede problemele. Din acest motiv aleg uneori ca varianta de tratament metoda cea mai puțin conservatoare. De exemplu am auzit de foarte multe ori expresia „mai bine il scoateti”.
Decat sa mai doara sau sa vina de mai multe ori pentru tratarea unui dinte in incercarea de a-l salva, pacientii aleg solutia cea mai simpla: extractia, fara sa realizeze ca acolo alt dinte nu mai apare si ca pierderea unui dinte are consecinte asupra intregii guri.
4. Sa te misti sau sa te ridici de pe scaun in timpul tratamentului
De cele mai multe ori, copiii fac miscari bruste in timpul tratamentului, dar exista cazuri cand si adultii se misca in timpul tratamentului. In niciun caz nu trebuie sa va miscati, sa va ridicati de pe scaun sau sa impingeti mana dentistului in timpul tratamentului. Pericolele sunt multe: de la taierea limbii sau a obrazului pana la distrugerea dintelui .
5. Sa te gandesti la vizita la dentist ca la ceva foarte neplacut
De preferat daca esti un pacient anxios este sa-ti faci programare cat mai repede dupa ce te-ai hotarat sa mergi la dentist, nu dupa o luna, ca sa ai timp sa te razgandesti. Incearca sa-ti faci programarea in cursul diminetii, ca sa nu te gandesti toata ziua la ea, si incearca sa nu te gandesti ca la ceva neplacut. Ar fi bine s-o asociezi cu ceva placut, poti de exemplu sa-ti oferi o recompensă dupa (o cafea buna sau o prajitura preferata).
De 2 ani jumate,merg la stomatolog aproape lunar,am inteles lucrurile acestea prea tarziu din pacate,acum sunt aproape la final.Chiar daca a fost o investitie de bani si timp foarte mare,sunt foarte multumita .O experienta urata in trecut m-a tinut departe de orice cabinet stomatologic ,dar acum pot spune ca sunt si dentisti foarte bine pregatiti ,acestia merita tot respectul.