Titlul articolului apare ca un raspuns la intrebarea „E posibil sa coste 150 de lei extractia?”. Citind acest mesaj am zambit si am incercat sa ma gandesc la o situatie in care si eu am pus o astfel de intrebare! Mi-au venit in minte toate intamplarile care s-au terminat cu bine, dar analizandu-le dupa o anumita perioada de timp mi-am dat seama ca tot la fel se puteau incheia prost daca ar fi existat o coincidenta nefasta.
Cam asa este si cu acest mesaj, totul a decurs bine, lucrurile au evoluat favorabil, a parut totul simplu, iar dupa ce totul a fost gata fireste a aparut intrebarea: de ce a costat atat? Ceva natural, multi dintre noi gandim astfel, dar privind dincolo de ceea ce ne este la indemana sa vedem, trebuie sa ne gandim si la complicatii: dac extractia dura o ora sau doua? Sau daca extractia nu ar fi reusit si ramanea o radacina acolo, pentru care trebuia o alta interventie chirurgicala ca sa poata fi extrasa? Atunci acei 150 de lei ar fi fost justificati?
Ceea ce vreau sa subliniez este ca daca o persoana reuseste sa faca repede un lucru, asta nu inseamna intotdeauna ca lucrul acela a fost usor. In chirurgie trebuie sa ne miscam cat mai repede pentru ca pacientul sa nu stea cu o plaga (zona pe care se opereaza) deschisa prea mult timp.
O zona pe care se opereaza un timp indelungat se vindeca mai greu, este supusa unui risc crescut de infectie, iar ceea ce este cel mai important atunci cand vorbim de chirurgia dento-alveolara, este ca pacientul e constient (fara anestezie totala sau sedare) si simte cum trece timpul, iar senzatiile pe care le experimenteaza nu fac parte din categoria celor placute.
Specialitatea de chirurgie dento-alveolara vine ca o desavarsire a studiilor. Daca aceasta specializare inseamna inca trei ani de practica in spital, apoi un examen ca sa poti ajunge chirurg dento-alveolar, atunci este posibil sa coste o extractie si mai mult de 150 de lei. Dupa cei sase ani de facultate ajungi medic dentist si te poti inscrie pentru examenul de rezidentiat, un examen national, cu un grad de dificultate crescut si cu locuri limitate. Daca obtii un punctaj adecvat iti poti alege specializarea pe care o doresti, urmand ca pe parcursul a trei ani sa te perfectionezi in domeniul stomatologic pe care l-ai ales. Asta inseamna noua ani in care inveti si lucrezi pentru a ajunge sa faci bucatica aceea din chirurgie la cel mai inalt nivel.
Vorbind de extractii, exista dinti pe care poate sa-i scoata orice medic dentist, dar tot la fel exista unele situatii dificile care trebuie trimise la un medic specialist in chirurgie dento-alveolara. Iata un exemplu cu ce se poate intampla atunci cand se scoate un dinte: s-a incercat extractia unui molar de minte inferior, fracturandu-se radacina meziala. A doua zi, pacientul a fost redirectionat catre un medic specialist in chirurgie dento-alveolara, care a finalizat extractia. Alt exemplu este cazul unei extractii destul de dificile a unui molar de minte din dreapta jos inclus orizontal. Pentru a putea fi extras a fost necesara sectionarea acestuia, fracturandu-se unul dintre varfurile radacinii meziale, care a fost indepartat ulterior.
Aceste doua cazuri nu sunt menite sa va sperie cand vi se spune ca e indicat sa extrageti molarii de minte, ci doar sa va aduca la cunostinta ca ar fi bine sa cereti ajutorul unui medic specialist, pentru a putea trece cat mai repede si cat mai putin traumatic peste acest moment.
Asadar, pentru ca o operatie sa fie un succes, este nevoie de o pregatire temeinica, iti asumi o responsabilitate uriasa, tinand cont de starea de sanatate a pacientului, boli precum diabetul, afectiunile cardiace, alergiile, eventualele tumori asociate infectiei cauzate de un dinte si altele. Toate aceste afectiuni trebuie luate in considerare atunci cand pregatim o interventie chirurgicala, pentru a o finaliza fara incidente neplacute.
Am dat exemplul molarilor de minte deoarece sunt situatiile cel mai des intalnite si dau un raspuns mesajului de la inceputul articolului. Tendinta in stomatologie si in orice domeniu este sa se imparta sarcinile si sa existe specialisti care sa se ocupe de un segment cat mai restrans, pentru a putea creste calitatea serviciilor.
Este foarte simplu, la fel cum atunci cand vine vorba de masina noastra alegem sa-i facem revizia sau reparatiile la reprezentanta, si nu la un service de la coltul blocului, cum exista electricieni care repara luminile, tinichigii care indreapta caroseria, la fel ar fi bine sa ne respectam cavitatea orala si sa ne scoatem nervul la endodont, dintii sa ni-i indreptam la ortodont, gingiile sa le lasam pe mana parodontologului, iar implanturile, extractiile si indepartarea infectiilor din os sa le lasam pe mana chirurgului dento-alveolar.
O extractie poate costa si 200 si 300 de lei si nu platesti timpul cat stai pe scaun ci informatia pe care a acumulat-o doctorul sa o faca repede si bine. Altfel se ajunge la simulari si taraganari nedorite de nimeni pentru a justifica pretul.
Si eu va multumesc ca existati! Si cred ca toti cei care au apelat la serviciile dumneavoastra macar pe internet, punand intrebari si primind raspunsuri, simt la fel! Pentru mine a fost extrem de important cand mi-ati spus ca durerea mea poate tine 7-10 zile (pentru ca eram de-a dreptul panicata, nu mai avusesem asemenea simptome pana atunci si incepusem sa imi pierd increderea in dentistul meu roman de aici, credeam ca ma minte si ca mi-a gresit procedura)… Intr-adevar atat a si tinut. In plus am vazut articolele dvs. despre cum trebuie sa arate o lucrare de canal facuta corect, pentru ca nu stiam!
Ceea ce faceti aici este extraordinar, pentru ca informati pacientii corect, chiar si atunci cand ei primesc informatie mai putin corecta de la dentistii lor care gresesc si nu recunosc, sau nici nu stiu ca au gresit!
Mai cred ca societatea romaneasca are sanse sa se schimbe numai prin puterea exemplului si nu prin vorbarie si demagogie. Ceea ce faceti dumneavoastra exact asta este: dati un bun exemplu ca se poate si altfel, adica se poate sa fie si asa cum trebuie! Faptul ca va dedicati atat timp acestui site, mai ales raspunzand miilor de pacienti virtuali, timp in care ati putea “face bani”, este extraordinar!…
Va doresc toate cele bune si mult noroc!
Buna ziua!
V-am citit articolul, este interesant si lamuritor. Cred ca trebuie sa intelegem ca pretul este intr-un fel ca la asigurari: platesti prima si poate se intampla evenimentul asigurat sau poate nu…dar daca se intampla, atunci iti primesti banii de la asigurari si esti multumit (asa e in cazul celor care au cazuri complicate, pentru acelasi pret).
In Romania suntem obisnuiti cu preturi rezonabile la dentist, dar cred ca multa lume nu intelege de ce: pentru ca invatamantul superior de stat este inca gratuit in Romania, ba chiar cel cu plata este rezonabil. In occident costurile ca sa ajungi medic dentist sunt fabuloase, chiar si pentru salariile lor, de aceea scoala se face pe imprumuturi bancare, evident cu dobanzi, pentru care muncesti ulterior cativa ani ca sa-i dai inapoi….
Asta este explicatia pentru care romanii nostri, sau chiar occidentalii, vin in Romania sa-si faca dantura. Nu e vorba ca sunt doctorii romani mai buni (desi mi-ar placea sa cred ca sunt), ci e vorba ca practica preturi rezonabile, pentru ca li se permite inca asta. Daca invatamantul superior medical va deveni unul cu plata, atunci lucrurile categoric se vor schimba.
Din fericire, invatamantul superior din Romania este inca gratuit. Din pacate, o multime de studenti invata in Romania gratis, dupa care pleaca in occident (tot gratis, adica fara sa plateasca nici o compensatie statului roman, de fapt contribuabilului roman) si profeseaza acolo. Uneori dau niste diferente, alteori diplomele sunt recunoscute, mai rar trebuie sa mai studieze cativa ani.
Eu, una, asa inteleg problema medicilor dentisti si a preturilor… pentru cei din Romania care nu stiu ce preturi se practica in occident, sa-i intrebe pe prietenii lor plecati. Preturile sunt prohibitive si numai cei cu venituri foarte mari, sau care au asigurari medicale serioase, isi pot permite dentisti. Cel mai clasic exemplu in sensul asta este USA. Pentru cei care mai cred ca in Romania “este rau” iar in occident zboara cainii cu covrigi in coada, sa se mai gandeasca…
Eu sunt recunoscatoare atat scolii medicale romanesti care este inca gratuita, cat si medicilor absolventi, in special celor care isi fac profesia cu pasiune si talent (ca sunt si din celelalte categorii din pacate destui…). Inca imi fac dantura in Romania sau la medici romani din…Canada. Din punctul meu de vedere si prin comparatie, cred ca medicii romani, in general, sunt mult mai umani decat cei din occident, inca te mai duci la doctor ca la un om cu suflet, care te si intelege, si nu ca la un functionar (rece si calculat ca un contabil) care stie ca fiecare pacient este un ban in plus si nu te poate privi altfel decat asa, ca pe o sursa de venit si nu ca pe un om. Doctorii de aici din Canada sunt mereu cu ochii pe ceas…n-au timp si chef sa te asculte, pentru ca trebuie sa vina urmatorul…Despre superficialitate…sa mai spun ceva?
Un exemplu despre dentistii de copii de aici: intrucat cazurile la copii sunt tot mai grave din cauza consumului de zahar si a altor alimente care le distrug copiilor dintii, incepand cu cei de lapte, aici se practica anestezia totala la copii pana in 6-7 ani, pentru ca doctorul sa nu-si piarda timpul cu “mofturile” copilului care este speriat, plange sau vrea sa fuga de pe scaun…Eu am fost cu fetita mea la un doctor roman, ca sa scap de asta sau de legarea de scaun…Si am iesit destul de bine din chestiunea asta, pentru ca doctorul roman ne-a tratat cu omenie…pe langa profesionalism.
Le doresc medicilor romani sa isi pastreze calitatea umana in primul rand, dar in acelasi timp sa dea foarte mare atentie studiului si sa-si faca profesia cu suflet si pasiune.
Cred ca in momentul de fatza, medicii romani, in spetza dentistii buni din Romania nu sunt cu nimic mai prejos decat cei din occident. Cabinetul dumneavoastra este o dovada in acest sens. Mai ales o dovada ca va pasa.
Apreciez foarte mult ceea ce faceti, faptul ca aveti acest site in care dati atata informatie si chiar raspundeti miilor de curiosi, dintre care in mod sigur, majoritatea nu va vor fi pacienti la cabinet, deci nu veti scoate bani de pe urma lor. De aceea va apreciez, pentru ca nu faceti totul pentru bani si pentru ca dovediti ca va pasa, ceea ce este extraordinar in lumea de azi.
Va doresc sanatate, mult succes si va rog sa….nu va schimbati! 😉
Multumim mult…. Am ramas fara cuvinte… Multumim mult! 🙂