Placa bacteriana este principala cauza a sangerarii gingivale, dar mai exista si altele printre care: tartrul, periajul incorect, cauze hormonale, perioada sarcinii, fumatul, carenta de vitamina K, medicamente, diverse boli, lucrari protetice necorespunzatoare si cariile.
Sangerarile gingivale sunt un semnal de alarma care indica o suferinta gingivala, prin care gingiile se prezinta inflamate, sensibile si dureroase, aceste semnale caracterizand boala gingivala numita gingivita.
In cazul in care factorii determinanti si favorizanti ai sangerarii gingivale nu sunt indepartati, gingivita evolueaza in boala parodontala care in timp duce la pierderea dintilor. Boala parodontala afecteaza ligamentele care sustin dintele in os. Cu siguranta ca periajul dentar, utilizarea firului interdentar si a dusului bucal este foarte importanta, dar nu suficienta pentru eliminarea problemei. Igienizarea profesionala si controlul periodic la medicul parodontolog sunt etape fundamentale pentru a preveni aparitia bolii parodontale.
Pentru mai multe informatii cititi:
Cinci solutii pentru o igiena dentara buna
Boala parodontala, intre mit si realitate