Te hotarasti sa faci programare la dentist, de la receptie ti se spune telefonic ca ar fi indicat sa vii cu o radiografie panoramica la ora stabilita, la clinica X. Perfect, pana aici nimic dificil. Cu teama sau nu, se face ora stabilita, cu radiografia sub braț, suntem intampinati la receptie. Si de aici lucrurile se fac diferit de la clinica la clinica, dar in principiu, pacientul este rugat sa completeze o fisa.
Poate pare putin inspaimantatoare ideea, adica vin la dentist, de ce atatea intrebari la care sa raspund in fisa? Trebuie sa raspund la toate? Pai si daca nu vreau? Raspunsul e simplu: nu TREBUIE sa raspunzi la toate, nimeni nu te forteaza sa faci ceva ce nu doresti, dar, solicitand servicii de calitate, INDICAT ar fi sa o faci, si sa raspunzi cu responsabilitate la intrebarile din fisa.
De ce asta? Pentru ca medicii au o responsabilitate: pe langa faptul ca trateaza „un dinte”, ei trateaza un om, asa cum e el, ca un intreg. Poate ca totusi numele nu e deloc dificil a se completa, dar locul de munca? Adresa de e-mail, telefon… pentru ce? Ei bine pentru ca asa e frumos, ca sa stii cu cine vorbesti, despre ce vorbesti si cum sa contactezi pacientul chiar prin adresa lui de e-mail, telefon.. mai ales ca e o modalitate atat de rapida si eficienta de comunicare. Si daca toate aceste intrebari si alte cateva obtin un raspuns relativ facil, ajungem la subiectul fierbinte:
ANTECEDENTE MEDICALE, subiectul la care majoritatea completeaza: NU declar! Raspuns foarte bun daca chiar nu e nimic de declarat (si ar fi bine sa fie asa), DAR daca e ceva care nu se noteaza in fisa pe care o semnezi la final, medicul nu va sti o multitudine de lucruri care pot cauza probleme!
E drept ca medicul intreabă: Esti alergic la vreo substanta anestezica? Ai probleme cardiace, diabet, hemofilie? Esti sau nu insarcinata? Ai hepatita sau HIV? Sa fii alergic la o substanta din cadrul anestezicului folosit si sa nu declari poate duce la probleme serioase, care ajung pana la soc anafilactic si posibila moarte in cazul in care nu se intervine la timp, totul putand fi evitat prin folosirea unei alte substante anestezice, cu alte componente (deci foarte usor).
Probleme cardiace – pentru cardiaci conteaza si momentul zilei pentru tratament, plus ca se folosesc alte tipuri de anestezic, cele fara adrenalina. O problema cardiaca ascunsa si „accentuata” de o anumita substanta anestezica pune atat medicul, cat si pacientul in situatia in care acesta din urma este afectat de interventia medicului si, in plus, pleaca fara tratament in ziua respectiva.
Pentru diabetici, foarte importanta e masa, momentul zilei de venit la dentist, igienizarile, modificarile bucale… aspecte pe care dentistul le abordeaza in functie de cazul specific.
Hemofilia este o boala mai frecventa in cazul barbatilor, care determina un deficit de coagulare a sangelui. Este foarte periculos ca un pacient sa aiba o asemenea problema si sa nu o declare, in special in cazul manoperelor sangerande (extractie, interventii chirurgicale ale partilor moi, a gingiei).
E foarte important de stiut de existenta unei sarcini. Anumite tratamente se temporizeaza pe perioada sarcinii, plus ca nu e indicat sa se faca radiografii decat in cazuri exceptionale, si asta doar la doze de radiatie mica, pacienta fiind protejata cu sort de plumb in zona abdomenului si a glandei tiroide.)
Hepatitele sunt, din pacate, afectiuni destul de frecvente, iar o parte din pacienti refuza sa declare acest lucru din teama de a nu fi respinsi la tratament. Ce trebuie stiut este ca protocolul de curatare si sterilizare a ustensilelor, pieselor si suprafetelor e acelasi pentru toata lumea. Chiar daca un om nu stie ca are o anumita afectiune, protocolul este acelasi. Existand un protocol care este urmat cu strictete, se elimina riscul de infectii incrucisate: adica infectii transmise de la pacient la medic si la personalul clinicii, de la medic la pacient sau de la pacient la urmatorul pacient.
Fisa pacientului ramane confidentiala. Totusi, indiferent de momentul in care pacientul doreste sa aiba o evidenta a ceea ce i s-a lucrat, o copie rezolva si aceasta problema. In concluzie, o fisa e mai mult decat o fisa. Te reprezinta pe tine ca pacient!
Dr. Alexandra Balan – www.dentaldesign.ro
Citeste si Consultatia dentara – informeaza-te relevant