Multi pacienti sunt de parere ca o carie se vede pe suprafata dintilor. Netratata, duce la distructia dintelui in cauza. Adevarat, dar asta e doar o parte din problema. Cariile nu sunt doar cele care se vad si cele care sunt expuse ochiului cand ne privim in oglinda. Inainte de a dezvolta acest subiect, trebuie lamurit un aspect: o carie se formeaza pe un dinte ce deja e in contact cu mediul bucal si nu apare in cazul unui dinte inclus.
Localizarile cariilor:
Cele mai frecvente sunt localizate in santuri si fosete, in principal pe suprafetele masticatorii. Acestea apar initial ca pete maronii in interiorul santurilor. Acestea chiar daca nu avanseaza in suprafata, progreseaza in profunzime, si tocmai de aceea multi pacienti se prezinta la dentist cu dureri si se minuneaza ca din cauza acelei „cariute” se poate ajunge in unele cazuri si la devitalizarea dintelui (scosul de nerv).
O a doua localizare e intre doi dinti. Sa luam drept exemplu o carie situata pe suprafata masticatorie a unui dinte. Aceasta poate fi vazuta in oglinda, insa o carie aflata intre doi dinti nu poate fi reperata cu usurinta, iar cand poate fi vazuta e fie foarte avansata caria, fie a avut deja loc distructia unui perete. De ce apar cariile in astfel de localizari? Simplu: pentru ca perii de la periuta dentara, fiind flexibili, nu vor putea curata niciodata suprafata dintre doi dinti. Solutia? Firul interdentar.
O a treia localizare e la nivelul gingiei. De multe ori, datorita unui periaj incorect realizat, apare dezvelirea unei portiuni din radacina dintelui. Daca pentru suprafata coronara, smaltul are un rol deosebit de important, trebuie stiut ca radacina nu e invelita de smalt, tocmai de aceea zona radiculara expusa e susceptibila cariei.
Si acum cunoscand aceste detalii ale localizarii cariilor, cum sa descoperim singuri caria?
Daca e pe suprafetele masticatorii e simplu: coloratiile din santurile dintilor ne pot trage un semnal de alarma. Daca e vorba despre o localizare a cariei in zona dintre doi dinti, folosirea firului interdentar ne poate ajuta: daca firul interdentar agata, miroase, iar gingia sangereaza ca raspuns nu la firul interdentar, ci la caria aflata in apropierea ei, iata un alt semnal de alarma.
Daca dintele pare a fi „mai lung” decat era înainte, iar culoarea lui se modifica in portiunea dinspre gingie, daca apare lipsa de substanta, adica o usoara scobitura, daca e sensibil… acest fapt din nou ar trebui sa ne indrepte spre un dentist.
In ultima perioada, peste tot, accentul e pus pe preventie, in aceasta categorie vorbim despre igienizari si de ce sunt recomandate sa fie efectuate cu regularitate. Odata cu sedinta de curatare, pacientul afla si care sunt modificarile dentare din ultima perioada (modificari pe care el poate nu le vede singur acasa).
E mult mai usor sa tratezi o carie incipienta, decat sa se astepte aparitia durerilor, sa se ajunga la tratamente de canal sau la distructii mari astfel incat sa fie nevoie de coronita de acoperire sau, in cel mai rau caz extractia.
Solutia pentru preventie e simpla: igienizari regulate, periaj corect efectuat acasa, pentru zonele pe care se efectueaza masticatia, zonele dinspre limba si dinspre buze; folosirea firului interdentar – singurul care efectueaza curatirea zonei dintre doi dinti; apa de gura, dusul bucal.
Dr. Alexandra Balan – www.dentaldesign.ro
Cititi si Cat costa o plomba si de ce atat?
[…] Mai multe informatii despre carii afla AICI […]
foarte interesant
multumesc pt informatie